Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મપદપાળિ • Dhammapadapāḷi

    ૫. બાલવગ્ગો

    5. Bālavaggo

    ૬૦.

    60.

    દીઘા જાગરતો રત્તિ, દીઘં સન્તસ્સ યોજનં;

    Dīghā jāgarato ratti, dīghaṃ santassa yojanaṃ;

    દીઘો બાલાનં સંસારો, સદ્ધમ્મં અવિજાનતં.

    Dīgho bālānaṃ saṃsāro, saddhammaṃ avijānataṃ.

    ૬૧.

    61.

    ચરઞ્ચે નાધિગચ્છેય્ય, સેય્યં સદિસમત્તનો;

    Carañce nādhigaccheyya, seyyaṃ sadisamattano;

    એકચરિયં 1 દળ્હં કયિરા, નત્થિ બાલે સહાયતા.

    Ekacariyaṃ 2 daḷhaṃ kayirā, natthi bāle sahāyatā.

    ૬૨.

    62.

    પુત્તા મત્થિ ધનમ્મત્થિ 3, ઇતિ બાલો વિહઞ્ઞતિ;

    Puttā matthi dhanammatthi 4, iti bālo vihaññati;

    અત્તા હિ 5 અત્તનો નત્થિ, કુતો પુત્તા કુતો ધનં.

    Attā hi 6 attano natthi, kuto puttā kuto dhanaṃ.

    ૬૩.

    63.

    યો બાલો મઞ્ઞતિ બાલ્યં, પણ્ડિતો વાપિ તેન સો;

    Yo bālo maññati bālyaṃ, paṇḍito vāpi tena so;

    બાલો ચ પણ્ડિતમાની, સ વે ‘‘બાલો’’તિ વુચ્ચતિ.

    Bālo ca paṇḍitamānī, sa ve ‘‘bālo’’ti vuccati.

    ૬૪.

    64.

    યાવજીવમ્પિ ચે બાલો, પણ્ડિતં પયિરુપાસતિ;

    Yāvajīvampi ce bālo, paṇḍitaṃ payirupāsati;

    ન સો ધમ્મં વિજાનાતિ, દબ્બી સૂપરસં યથા.

    Na so dhammaṃ vijānāti, dabbī sūparasaṃ yathā.

    ૬૫.

    65.

    મુહુત્તમપિ ચે વિઞ્ઞૂ, પણ્ડિતં પયિરુપાસતિ;

    Muhuttamapi ce viññū, paṇḍitaṃ payirupāsati;

    ખિપ્પં ધમ્મં વિજાનાતિ, જિવ્હા સૂપરસં યથા.

    Khippaṃ dhammaṃ vijānāti, jivhā sūparasaṃ yathā.

    ૬૬.

    66.

    ચરન્તિ બાલા દુમ્મેધા, અમિત્તેનેવ અત્તના;

    Caranti bālā dummedhā, amitteneva attanā;

    કરોન્તા પાપકં કમ્મં, યં હોતિ કટુકપ્ફલં.

    Karontā pāpakaṃ kammaṃ, yaṃ hoti kaṭukapphalaṃ.

    ૬૭.

    67.

    ન તં કમ્મં કતં સાધુ, યં કત્વા અનુતપ્પતિ;

    Na taṃ kammaṃ kataṃ sādhu, yaṃ katvā anutappati;

    યસ્સ અસ્સુમુખો રોદં, વિપાકં પટિસેવતિ.

    Yassa assumukho rodaṃ, vipākaṃ paṭisevati.

    ૬૮.

    68.

    તઞ્ચ કમ્મં કતં સાધુ, યં કત્વા નાનુતપ્પતિ;

    Tañca kammaṃ kataṃ sādhu, yaṃ katvā nānutappati;

    યસ્સ પતીતો સુમનો, વિપાકં પટિસેવતિ.

    Yassa patīto sumano, vipākaṃ paṭisevati.

    ૬૯.

    69.

    મધુવા 7 મઞ્ઞતિ બાલો, યાવ પાપં ન પચ્ચતિ;

    Madhuvā 8 maññati bālo, yāva pāpaṃ na paccati;

    યદા ચ પચ્ચતિ પાપં, બાલો 9 દુક્ખં નિગચ્છતિ.

    Yadā ca paccati pāpaṃ, bālo 10 dukkhaṃ nigacchati.

    ૭૦.

    70.

    માસે માસે કુસગ્ગેન, બાલો ભુઞ્જેય્ય ભોજનં;

    Māse māse kusaggena, bālo bhuñjeyya bhojanaṃ;

    ન સો સઙ્ખાતધમ્માનં 11, કલં અગ્ઘતિ સોળસિં.

    Na so saṅkhātadhammānaṃ 12, kalaṃ agghati soḷasiṃ.

    ૭૧.

    71.

    ન હિ પાપં કતં કમ્મં, સજ્જુ ખીરંવ મુચ્ચતિ;

    Na hi pāpaṃ kataṃ kammaṃ, sajju khīraṃva muccati;

    ડહન્તં બાલમન્વેતિ, ભસ્મચ્છન્નોવ 13 પાવકો.

    Ḍahantaṃ bālamanveti, bhasmacchannova 14 pāvako.

    ૭૨.

    72.

    યાવદેવ અનત્થાય, ઞત્તં 15 બાલસ્સ જાયતિ;

    Yāvadeva anatthāya, ñattaṃ 16 bālassa jāyati;

    હન્તિ બાલસ્સ સુક્કંસં, મુદ્ધમસ્સ વિપાતયં.

    Hanti bālassa sukkaṃsaṃ, muddhamassa vipātayaṃ.

    ૭૩.

    73.

    અસન્તં ભાવનમિચ્છેય્ય 17, પુરેક્ખારઞ્ચ ભિક્ખુસુ;

    Asantaṃ bhāvanamiccheyya 18, purekkhārañca bhikkhusu;

    આવાસેસુ ચ ઇસ્સરિયં, પૂજા પરકુલેસુ ચ.

    Āvāsesu ca issariyaṃ, pūjā parakulesu ca.

    ૭૪.

    74.

    મમેવ કત મઞ્ઞન્તુ, ગિહીપબ્બજિતા ઉભો;

    Mameva kata maññantu, gihīpabbajitā ubho;

    મમેવાતિવસા અસ્સુ, કિચ્ચાકિચ્ચેસુ કિસ્મિચિ;

    Mamevātivasā assu, kiccākiccesu kismici;

    ઇતિ બાલસ્સ સઙ્કપ્પો, ઇચ્છા માનો ચ વડ્ઢતિ.

    Iti bālassa saṅkappo, icchā māno ca vaḍḍhati.

    ૭૫.

    75.

    અઞ્ઞા હિ લાભૂપનિસા, અઞ્ઞા નિબ્બાનગામિની;

    Aññā hi lābhūpanisā, aññā nibbānagāminī;

    એવમેતં અભિઞ્ઞાય, ભિક્ખુ બુદ્ધસ્સ સાવકો;

    Evametaṃ abhiññāya, bhikkhu buddhassa sāvako;

    સક્કારં નાભિનન્દેય્ય, વિવેકમનુબ્રૂહયે.

    Sakkāraṃ nābhinandeyya, vivekamanubrūhaye.

    બાલવગ્ગો પઞ્ચમો નિટ્ઠિતો.

    Bālavaggo pañcamo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. એકચરિયં (ક॰)
    2. ekacariyaṃ (ka.)
    3. પુત્તમત્થિ ધનમત્થિ (ક॰)
    4. puttamatthi dhanamatthi (ka.)
    5. અત્તાપિ (?)
    6. attāpi (?)
    7. મધું વા (દી॰ નિ॰ ટીકા ૧)
    8. madhuṃ vā (dī. ni. ṭīkā 1)
    9. અથ બાલો (સી॰ સ્યા॰) અથ (?)
    10. atha bālo (sī. syā.) atha (?)
    11. સઙ્ખતધમ્માનં (સી॰ પી॰ ક॰)
    12. saṅkhatadhammānaṃ (sī. pī. ka.)
    13. ભસ્માછન્નોવ (સી॰ પી॰ ક॰)
    14. bhasmāchannova (sī. pī. ka.)
    15. ઞાતં (?)
    16. ñātaṃ (?)
    17. અસન્તં ભાવમિચ્છેય્ય (સ્યા॰), અસન્તભાવનમિચ્છેય્ય (ક॰)
    18. asantaṃ bhāvamiccheyya (syā.), asantabhāvanamiccheyya (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ધમ્મપદ-અટ્ઠકથા • Dhammapada-aṭṭhakathā / ૫. બાલવગ્ગો • 5. Bālavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact