Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળનિદ્દેસ-અટ્ઠકથા • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā |
૧૨. ભદ્રાવુધમાણવસુત્તનિદ્દેસવણ્ણના
12. Bhadrāvudhamāṇavasuttaniddesavaṇṇanā
૭૦. દ્વાદસમે ભદ્રાવુધસુત્તે – ઓકઞ્જહન્તિ આલયં જહં. તણ્હચ્છિદન્તિ તણ્હાકાયચ્છિદં. અનેજન્તિ લોકધમ્મેસુ નિક્કમ્પં. નન્દિઞ્જહન્તિ અનાગતરૂપાદિપત્થનાજહં. એકા એવ હિ સા તણ્હા, થુતિવસેન ઇધ નાનપ્પકારતો વુત્તા. કપ્પઞ્જહન્તિ દુવિધં કપ્પજહં. અભિયાચેતિ અતિવિય યાચામિ. સુત્વાન નાગસ્સ અપનમિસ્સન્તિ ઇતોતિ નાગસ્સ તવ ભગવતો વચનં સુત્વા ઇતો પાસાણકચેતિયતો બહુજના પક્કમિસ્સન્તીતિ અધિપ્પાયો.
70. Dvādasame bhadrāvudhasutte – okañjahanti ālayaṃ jahaṃ. Taṇhacchidanti taṇhākāyacchidaṃ. Anejanti lokadhammesu nikkampaṃ. Nandiñjahanti anāgatarūpādipatthanājahaṃ. Ekā eva hi sā taṇhā, thutivasena idha nānappakārato vuttā. Kappañjahanti duvidhaṃ kappajahaṃ. Abhiyāceti ativiya yācāmi. Sutvāna nāgassa apanamissanti itoti nāgassa tava bhagavato vacanaṃ sutvā ito pāsāṇakacetiyato bahujanā pakkamissantīti adhippāyo.
યે ઉપયુપાદાનાતિ તણ્હાદિટ્ઠીહિ ઉપગન્ત્વા ગહિતા. ચેતસો અધિટ્ઠાનાતિ ચિત્તે પતિટ્ઠિતા. અભિનિવેસાનુસયાતિ પતિટ્ઠહિત્વા આગન્ત્વા સયિતા.
Yeupayupādānāti taṇhādiṭṭhīhi upagantvā gahitā. Cetaso adhiṭṭhānāti citte patiṭṭhitā. Abhinivesānusayāti patiṭṭhahitvā āgantvā sayitā.
૭૧. જનપદેહિ સઙ્ગતાતિ અઙ્ગાદીહિ જનપદેહિ ઇધ સમાગતા. વિયાકરોહીતિ ધમ્મં દેસેહિ.
71.Janapadehi saṅgatāti aṅgādīhi janapadehi idha samāgatā. Viyākarohīti dhammaṃ desehi.
સઙ્ગતાતિ એતે ખત્તિયાદયો એકીભૂતા. સમાગતાતિ વુત્તપ્પકારેહિ જનપદેહિ આગતા. સમોહિતાતિ રાસીભૂતા. સન્નિપતિતાતિ અધિયોગા.
Saṅgatāti ete khattiyādayo ekībhūtā. Samāgatāti vuttappakārehi janapadehi āgatā. Samohitāti rāsībhūtā. Sannipatitāti adhiyogā.
૭૨. અથસ્સ આસયાનુલોમેન ધમ્મં દેસેન્તો ભગવા ઉપરૂપરિગાથાયો અભાસિ. તત્થ આદાનતણ્હન્તિ રૂપાદીનં આદાયિકં ગહણતણ્હં, તણ્હુપાદાનન્તિ વુત્તં હોતિ. યં યઞ્હિ લોકસ્મિમુપાદિયન્તીતિ એતેસુ ઉદ્ધાદિભેદેસુ યં યં ગણ્હન્તિ. તેનેવ મારો અન્વેતિ જન્તુન્તિ તેનેવ ઉપાદાનપચ્ચયનિબ્બત્તકમ્માભિસઙ્ખારનિબ્બત્તવસેન પટિસન્ધિક્ખન્ધમારો તં સત્તં અનુગચ્છતિ.
72. Athassa āsayānulomena dhammaṃ desento bhagavā uparūparigāthāyo abhāsi. Tattha ādānataṇhanti rūpādīnaṃ ādāyikaṃ gahaṇataṇhaṃ, taṇhupādānanti vuttaṃ hoti. Yaṃ yañhi lokasmimupādiyantīti etesu uddhādibhedesu yaṃ yaṃ gaṇhanti. Teneva māro anvetijantunti teneva upādānapaccayanibbattakammābhisaṅkhāranibbattavasena paṭisandhikkhandhamāro taṃ sattaṃ anugacchati.
૭૩. તસ્મા પજાનન્તિ તસ્મા એતમાદીનવં અનિચ્ચાદિવસેન વા સઙ્ખારે પજાનન્તો. આદાનસત્તે ઇતિ પેક્ખમાનો, પજં ઇમં મચ્ચુધેય્યે વિસત્તન્તિ આદાતબ્બટ્ઠેન આદાનેસુ રૂપાદીસુ સત્તે સબ્બલોકે ઇમં પજં મચ્ચુધેય્યે લગ્ગં પેક્ખમાનો , આદાનસત્તે વા આદાનાભિનિવિટ્ઠે પુગ્ગલે આદાનસઙ્ગહેતુઞ્ચ ઇમં પજં મચ્ચુધેય્યે લગ્ગં તતો વીતિક્કમિતું અસમત્થં ઇતિ પેક્ખમાનો કિઞ્ચનં સબ્બલોકે ન ઉપાદિયેથાતિ. સેસં સબ્બત્થ પાકટમેવ.
73.Tasmā pajānanti tasmā etamādīnavaṃ aniccādivasena vā saṅkhāre pajānanto. Ādānasatte iti pekkhamāno, pajaṃ imaṃ maccudheyye visattanti ādātabbaṭṭhena ādānesu rūpādīsu satte sabbaloke imaṃ pajaṃ maccudheyye laggaṃ pekkhamāno , ādānasatte vā ādānābhiniviṭṭhe puggale ādānasaṅgahetuñca imaṃ pajaṃ maccudheyye laggaṃ tato vītikkamituṃ asamatthaṃ iti pekkhamāno kiñcanaṃ sabbaloke na upādiyethāti. Sesaṃ sabbattha pākaṭameva.
એવં ભગવા ઇદમ્પિ સુત્તં અરહત્તનિકૂટેનેવ દેસેસિ, દેસનાપરિયોસાને ચ પુબ્બસદિસો એવ ધમ્માભિસમયો અહોસીતિ.
Evaṃ bhagavā idampi suttaṃ arahattanikūṭeneva desesi, desanāpariyosāne ca pubbasadiso eva dhammābhisamayo ahosīti.
સદ્ધમ્મપ્પજ્જોતિકાય ચૂળનિદ્દેસ-અટ્ઠકથાય
Saddhammappajjotikāya cūḷaniddesa-aṭṭhakathāya
ભદ્રાવુધસુત્તનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Bhadrāvudhasuttaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / ચૂળનિદ્દેસપાળિ • Cūḷaniddesapāḷi
૧૨. ભદ્રાવુધમાણવપુચ્છા • 12. Bhadrāvudhamāṇavapucchā
૧૨. ભદ્રાવુધમાણવપુચ્છાનિદ્દેસો • 12. Bhadrāvudhamāṇavapucchāniddeso