Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
ભજતિવારવણ્ણના
Bhajativāravaṇṇanā
૩૧૮. તદનન્તરવારે પન વિવાદાધિકરણં ચતુન્નં અધિકરણાનન્તિઆદિ અધિકરણાનં વુત્તનયેન અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયત્તેપિ સંસગ્ગભાવદસ્સનત્થં વુત્તં. વિવાદાધિકરણં ચતુન્નં અધિકરણાનં વિવાદાધિકરણં ભજતીતિઆદીસુ વિવાદાધિકરણં ચતૂસુ અધિકરણેસુ વિવાદાધિકરણભાવમેવ ભજતિ, નાઞ્ઞાધિકરણભાવં, ચતૂસુ અધિકરણેસુ વિવાદાધિકરણત્તમેવ નિસ્સિતં વિવાદાધિકરણમેવ પરિયાપન્નં વિવાદાધિકરણભાવેનેવ સઙ્ગહિતન્તિ એવમત્થો ગહેતબ્બો.
318. Tadanantaravāre pana vivādādhikaraṇaṃ catunnaṃ adhikaraṇānantiādi adhikaraṇānaṃ vuttanayena aññamaññapaccayattepi saṃsaggabhāvadassanatthaṃ vuttaṃ. Vivādādhikaraṇaṃ catunnaṃ adhikaraṇānaṃ vivādādhikaraṇaṃ bhajatītiādīsu vivādādhikaraṇaṃ catūsu adhikaraṇesu vivādādhikaraṇabhāvameva bhajati, nāññādhikaraṇabhāvaṃ, catūsu adhikaraṇesu vivādādhikaraṇattameva nissitaṃ vivādādhikaraṇameva pariyāpannaṃ vivādādhikaraṇabhāveneva saṅgahitanti evamattho gahetabbo.
૩૧૯. વિવાદાધિકરણં સત્તન્નં સમથાનં કતિ સમથે ભજતીતિઆદિ પન ચતુન્નં અધિકરણાનં વૂપસમને સતિ નિયતસમથે દસ્સેતું વુત્તં. તત્થ કતિ સમથે ભજતીતિ અત્તનો ઉપસમત્થાય કિત્તકે સમથે ઉપગચ્છતિ, કિત્તકે સમથે આગમ્મ વૂપસમં ગચ્છતીતિ અત્થો. કતિ સમથપરિયાપન્નન્તિ અત્તાનં વૂપસમેતું કતિસુ સમથેસુ તેહિ સમાનવસેન પવિટ્ઠં. કતિહિ સમથેહિ સઙ્ગહિતન્તિ વૂપસમં કરોન્તેહિ કતિહિ સમથેહિ વૂપસમકરણત્થં સઙ્ગહિતં.
319.Vivādādhikaraṇaṃ sattannaṃ samathānaṃ kati samathe bhajatītiādi pana catunnaṃ adhikaraṇānaṃ vūpasamane sati niyatasamathe dassetuṃ vuttaṃ. Tattha kati samathe bhajatīti attano upasamatthāya kittake samathe upagacchati, kittake samathe āgamma vūpasamaṃ gacchatīti attho. Kati samathapariyāpannanti attānaṃ vūpasametuṃ katisu samathesu tehi samānavasena paviṭṭhaṃ. Katihi samathehi saṅgahitanti vūpasamaṃ karontehi katihi samathehi vūpasamakaraṇatthaṃ saṅgahitaṃ.
ભજતિવારવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Bhajativāravaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૨૧. ભજતિવારો • 21. Bhajativāro
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ભજતિવારકથાવણ્ણના • Bhajativārakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / સંસટ્ઠવારાદિવણ્ણના • Saṃsaṭṭhavārādivaṇṇanā