Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૧૦. ભિક્ખકસુત્તં

    10. Bhikkhakasuttaṃ

    ૨૦૬. સાવત્થિનિદાનં. અથ ખો ભિક્ખકો બ્રાહ્મણો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવતા સદ્ધિં સમ્મોદિ. સમ્મોદનીયં કથં સારણીયં વીતિસારેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો ભિક્ખકો બ્રાહ્મણો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અહમ્પિ ખો, ભો ગોતમ, ભિક્ખકો, ભવમ્પિ ભિક્ખકો, ઇધ નો કિં નાનાકરણ’’ન્તિ?

    206. Sāvatthinidānaṃ. Atha kho bhikkhako brāhmaṇo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho bhikkhako brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘ahampi kho, bho gotama, bhikkhako, bhavampi bhikkhako, idha no kiṃ nānākaraṇa’’nti?

    ‘‘ન તેન ભિક્ખકો હોતિ, યાવતા ભિક્ખતે પરે;

    ‘‘Na tena bhikkhako hoti, yāvatā bhikkhate pare;

    વિસ્સં ધમ્મં સમાદાય, ભિક્ખુ હોતિ ન તાવતા.

    Vissaṃ dhammaṃ samādāya, bhikkhu hoti na tāvatā.

    ‘‘યોધ પુઞ્ઞઞ્ચ પાપઞ્ચ, બાહિત્વા બ્રહ્મચરિયં;

    ‘‘Yodha puññañca pāpañca, bāhitvā brahmacariyaṃ;

    સઙ્ખાય લોકે ચરતિ, સ વે ભિક્ખૂતિ વુચ્ચતી’’તિ.

    Saṅkhāya loke carati, sa ve bhikkhūti vuccatī’’ti.

    એવં વુત્તે, ભિક્ખકો બ્રાહ્મણો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અભિક્કન્તં, ભો ગોતમ, અભિક્કન્તં, ભો ગોતમ…પે॰… ઉપાસકં મં ભવં ગોતમો ધારેતુ અજ્જતગ્ગે પાણુપેતં સરણં ગત’’ન્તિ.

    Evaṃ vutte, bhikkhako brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantaṃ, bho gotama, abhikkantaṃ, bho gotama…pe… upāsakaṃ maṃ bhavaṃ gotamo dhāretu ajjatagge pāṇupetaṃ saraṇaṃ gata’’nti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. ભિક્ખકસુત્તવણ્ણના • 10. Bhikkhakasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. ભિક્ખકસુત્તવણ્ણના • 10. Bhikkhakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact