Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    496. பி⁴க்கா²பரம்பரஜாதகங் (13)

    496. Bhikkhāparamparajātakaṃ (13)

    270.

    270.

    ஸுகு²மாலரூபங் தி³ஸ்வா 1, ரட்டா² விவனமாக³தங்;

    Sukhumālarūpaṃ disvā 2, raṭṭhā vivanamāgataṃ;

    கூடாகா³ரவரூபேதங், மஹாஸயனமுபாஸிதங் 3.

    Kūṭāgāravarūpetaṃ, mahāsayanamupāsitaṃ 4.

    271.

    271.

    தஸ்ஸ தே பேமகேனாஹங், அதா³ஸிங் வட்³ட⁴மோத³னங் 5;

    Tassa te pemakenāhaṃ, adāsiṃ vaḍḍhamodanaṃ 6;

    ஸாலீனங் விசிதங் ப⁴த்தங், ஸுசிங் மங்ஸூபஸேசனங்.

    Sālīnaṃ vicitaṃ bhattaṃ, suciṃ maṃsūpasecanaṃ.

    272.

    272.

    தங் த்வங் ப⁴த்தங் படிக்³க³ய்ஹ, ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ அதா³ஸயி 7;

    Taṃ tvaṃ bhattaṃ paṭiggayha, brāhmaṇassa adāsayi 8;

    அத்தானங் 9 அனஸித்வான, கோயங் த⁴ம்மோ நமத்து² தே.

    Attānaṃ 10 anasitvāna, koyaṃ dhammo namatthu te.

    273.

    273.

    ஆசரியோ ப்³ராஹ்மணோ மய்ஹங், கிச்சாகிச்சேஸு ப்³யாவடோ 11;

    Ācariyo brāhmaṇo mayhaṃ, kiccākiccesu byāvaṭo 12;

    க³ரு ச ஆமந்தனீயோ 13 ச, தா³துமரஹாமி போ⁴ஜனங்.

    Garu ca āmantanīyo 14 ca, dātumarahāmi bhojanaṃ.

    274.

    274.

    ப்³ராஹ்மணங் தா³னி புச்சா²மி, கோ³தமங் ராஜபூஜிதங்;

    Brāhmaṇaṃ dāni pucchāmi, gotamaṃ rājapūjitaṃ;

    ராஜா தே ப⁴த்தங் பாதா³ஸி, ஸுசிங் மங்ஸூபஸேசனங்.

    Rājā te bhattaṃ pādāsi, suciṃ maṃsūpasecanaṃ.

    275.

    275.

    தங் த்வங் ப⁴த்தங் படிக்³க³ய்ஹ, இஸிஸ்ஸ போ⁴ஜனங் அதா³;

    Taṃ tvaṃ bhattaṃ paṭiggayha, isissa bhojanaṃ adā;

    அகெ²த்தஞ்ஞூஸி தா³னஸ்ஸ, கோயங் த⁴ம்மோ நமத்து² தே.

    Akhettaññūsi dānassa, koyaṃ dhammo namatthu te.

    276.

    276.

    ப⁴ராமி புத்த 15 தா³ரே ச, க⁴ரேஸு க³தி⁴தோ 16 அஹங்;

    Bharāmi putta 17 dāre ca, gharesu gadhito 18 ahaṃ;

    பு⁴ஞ்ஜே மானுஸகே காமே, அனுஸாஸாமி ராஜினோ.

    Bhuñje mānusake kāme, anusāsāmi rājino.

    277.

    277.

    ஆரஞ்ஞிகஸ்ஸ 19 இஸினோ, சிரரத்தங் தபஸ்ஸினோ;

    Āraññikassa 20 isino, cirarattaṃ tapassino;

    வுட்³ட⁴ஸ்ஸ பா⁴விதத்தஸ்ஸ, தா³துமரஹாமி போ⁴ஜனங்.

    Vuḍḍhassa bhāvitattassa, dātumarahāmi bhojanaṃ.

    278.

    278.

    இஸிஞ்ச தா³னி புச்சா²மி, கிஸங் த⁴மனிஸந்த²தங்;

    Isiñca dāni pucchāmi, kisaṃ dhamanisanthataṃ;

    பரூள்ஹகச்ச²னக²லோமங், பங்கத³ந்தங் ரஜஸ்ஸிரங்.

    Parūḷhakacchanakhalomaṃ, paṅkadantaṃ rajassiraṃ.

    279.

    279.

    ஏகோ அரஞ்ஞே விஹரஸி 21, நாவகங்க²ஸி ஜீவிதங்;

    Eko araññe viharasi 22, nāvakaṅkhasi jīvitaṃ;

    பி⁴க்கு² கேன தயா ஸெய்யோ, யஸ்ஸ த்வங் போ⁴ஜனங் அதா³.

    Bhikkhu kena tayā seyyo, yassa tvaṃ bhojanaṃ adā.

    280.

    280.

    க²ணந்தாலுகலம்பா³னி 23, பி³லாலிதக்கலானி ச 24;

    Khaṇantālukalambāni 25, bilālitakkalāni ca 26;

    து⁴னங் ஸாமாகனீவாரங், ஸங்கா⁴ரியங் பஸாரியங் 27.

    Dhunaṃ sāmākanīvāraṃ, saṅghāriyaṃ pasāriyaṃ 28.

    281.

    281.

    ஸாகங் பி⁴ஸங் மது⁴ங் மங்ஸங், ப³த³ராமலகானி ச;

    Sākaṃ bhisaṃ madhuṃ maṃsaṃ, badarāmalakāni ca;

    தானி ஆஹரித்வா 29 பு⁴ஞ்ஜாமி, அத்தி² மே ஸோ பரிக்³க³ஹோ.

    Tāni āharitvā 30 bhuñjāmi, atthi me so pariggaho.

    282.

    282.

    பசந்தோ அபசந்தஸ்ஸ, அமமஸ்ஸ ஸகிஞ்சனோ 31;

    Pacanto apacantassa, amamassa sakiñcano 32;

    அனாதா³னஸ்ஸ ஸாதா³னோ, தா³துமரஹாமி போ⁴ஜனங்.

    Anādānassa sādāno, dātumarahāmi bhojanaṃ.

    283.

    283.

    பி⁴க்கு²ஞ்ச தா³னி புச்சா²மி, துண்ஹீமாஸீன ஸுப்³ப³தங்;

    Bhikkhuñca dāni pucchāmi, tuṇhīmāsīna subbataṃ;

    இஸி தே ப⁴த்தங் பாதா³ஸி, ஸுசிங் மங்ஸூபஸேசனங்.

    Isi te bhattaṃ pādāsi, suciṃ maṃsūpasecanaṃ.

    284.

    284.

    தங் த்வங் ப⁴த்தங் படிக்³க³ய்ஹ, துண்ஹீ பு⁴ஞ்ஜஸி ஏககோ;

    Taṃ tvaṃ bhattaṃ paṭiggayha, tuṇhī bhuñjasi ekako;

    நாஞ்ஞங் கஞ்சி 33 நிமந்தேஸி, கோயங் த⁴ம்மோ நமத்து² தே.

    Nāññaṃ kañci 34 nimantesi, koyaṃ dhammo namatthu te.

    285.

    285.

    ந பசாமி ந பாசேமி, ந சி²ந்தா³மி ந சே²த³யே;

    Na pacāmi na pācemi, na chindāmi na chedaye;

    தங் மங் அகிஞ்சனங் ஞத்வா, ஸப்³ப³பாபேஹி ஆரதங்.

    Taṃ maṃ akiñcanaṃ ñatvā, sabbapāpehi ārataṃ.

    286.

    286.

    வாமேன பி⁴க்க²மாதா³ய, த³க்கி²ணேன கமண்ட³லுங்;

    Vāmena bhikkhamādāya, dakkhiṇena kamaṇḍaluṃ;

    இஸி மே ப⁴த்தங் பாதா³ஸி, ஸுசிங் மங்ஸூபஸேசனங்.

    Isi me bhattaṃ pādāsi, suciṃ maṃsūpasecanaṃ.

    287.

    287.

    ஏதே ஹி தா³துமரஹந்தி, ஸமமா ஸபரிக்³க³ஹா;

    Ete hi dātumarahanti, samamā sapariggahā;

    பச்சனீகமஹங் மஞ்ஞே, யோ தா³தாரங் நிமந்தயே.

    Paccanīkamahaṃ maññe, yo dātāraṃ nimantaye.

    288.

    288.

    அத்தா²ய வத மே அஜ்ஜ, இதா⁴க³ச்சி² ரதே²ஸபோ⁴;

    Atthāya vata me ajja, idhāgacchi rathesabho;

    ஸோஹங் அஜ்ஜ பஜானாமி 35, யத்த² தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்.

    Sohaṃ ajja pajānāmi 36, yattha dinnaṃ mahapphalaṃ.

    289.

    289.

    ரட்டே²ஸு கி³த்³தா⁴ ராஜானோ, கிச்சாகிச்சேஸு ப்³ராஹ்மணா;

    Raṭṭhesu giddhā rājāno, kiccākiccesu brāhmaṇā;

    இஸீ மூலப²லே கி³த்³தா⁴, விப்பமுத்தா ச பி⁴க்க²வோதி.

    Isī mūlaphale giddhā, vippamuttā ca bhikkhavoti.

    பி⁴க்கா²பரம்பரஜாதகங் தேரஸமங்.

    Bhikkhāparamparajātakaṃ terasamaṃ.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ஸுவ கின்னர முக்க க²ராஜினஸோ, பி⁴ஸஜாத மஹேஸி கபோதவரோ;

    Suva kinnara mukka kharājinaso, bhisajāta mahesi kapotavaro;

    அத² மோர ஸதச்ச²க வாணிஜகோ, அத² ராஜ ஸப்³ராஹ்மண பி⁴க்க²பரந்தி.

    Atha mora satacchaka vāṇijako, atha rāja sabrāhmaṇa bhikkhaparanti.

    பகிண்ணகனிபாதங் நிட்டி²தங்.

    Pakiṇṇakanipātaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. தி³ஸ்வான (க॰ ஸீ॰ அட்ட²॰)
    2. disvāna (ka. sī. aṭṭha.)
    3. முபோசிதங் (ப³ஹூஸு)
    4. mupocitaṃ (bahūsu)
    5. ப³த்³த⁴மோத³னங் (ஸீ॰ பீ॰)
    6. baddhamodanaṃ (sī. pī.)
    7. அதா³பயி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    8. adāpayi (sī. syā. pī.)
    9. அத்தனா (பீ॰ அட்ட²॰ பாட²ந்தரங்)
    10. attanā (pī. aṭṭha. pāṭhantaraṃ)
    11. வாவடோ (க॰)
    12. vāvaṭo (ka.)
    13. ஆமந்தணீயோ (ஸீ॰ பீ॰)
    14. āmantaṇīyo (sī. pī.)
    15. புத்தே (ஸீ॰ பீ॰)
    16. க³தி²தோ (ஸீ॰ பீ॰)
    17. putte (sī. pī.)
    18. gathito (sī. pī.)
    19. ஆரஞ்ஞகஸ்ஸ (ஸீ॰ பீ॰)
    20. āraññakassa (sī. pī.)
    21. விஹாஸி (க॰)
    22. vihāsi (ka.)
    23. க²ணமாலுகலம்பா³னி (ஸ்யா॰ க॰)
    24. பி³ளாலிதக்களானி ச (ஸீ॰ பீ॰)
    25. khaṇamālukalambāni (syā. ka.)
    26. biḷālitakkaḷāni ca (sī. pī.)
    27. ஸங்ஹாரியங் பஹாரியங் (ஸ்யா॰), ஸங்ஸாரியங் பஸாரியங் (க॰)
    28. saṃhāriyaṃ pahāriyaṃ (syā.), saṃsāriyaṃ pasāriyaṃ (ka.)
    29. ஆஹத்வ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    30. āhatva (sī. syā.)
    31. அகிஞ்சனோ (க॰)
    32. akiñcano (ka.)
    33. கிஞ்சி (க॰)
    34. kiñci (ka.)
    35. இதோ புப்³பே³ ந ஜானாமி (ஸீ॰ பீ॰)
    36. ito pubbe na jānāmi (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [496] 13. பி⁴க்கா²பரம்பரஜாதகவண்ணனா • [496] 13. Bhikkhāparamparajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact