Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    ભૂમટ્ઠકથાવણ્ણના

    Bhūmaṭṭhakathāvaṇṇanā

    ૯૪. વાચાય વાચાયાતિ એકેકત્થદીપિકાય વાચાય વાચાય. ઉપલદ્ધોતિ ઞાતો. પાળિયં સેસઅટ્ઠકથાસુ ચ કુદાલં વા પિટકં વાતિ ઇદમેવ દ્વયં વત્વા વાસિફરસૂનં અવુત્તત્તા તેસમ્પિ સઙ્ખેપટ્ઠકથાદીસુ આગતભાવં દસ્સેતું સઙ્ખેપટ્ઠકથાયન્તિઆદિ વુત્તં. થેય્યચિત્તેન કતત્તા ‘‘દુક્કટેહિ સદ્ધિં પાચિત્તિયાની’’તિ વુત્તં.

    94.Vācāyavācāyāti ekekatthadīpikāya vācāya vācāya. Upaladdhoti ñāto. Pāḷiyaṃ sesaaṭṭhakathāsu ca kudālaṃ vā piṭakaṃ vāti idameva dvayaṃ vatvā vāsipharasūnaṃ avuttattā tesampi saṅkhepaṭṭhakathādīsu āgatabhāvaṃ dassetuṃ saṅkhepaṭṭhakathāyantiādi vuttaṃ. Theyyacittena katattā ‘‘dukkaṭehi saddhiṃ pācittiyānī’’ti vuttaṃ.

    અટ્ઠવિધં હેતન્તિઆદીસુ એતં દુક્કટં નામ થેરેહિ ધમ્મસઙ્ગાહકેહિ ઇમસ્મિં ઠાને સમોધાનેત્વા અટ્ઠવિધન્તિ દસ્સિતન્તિ યોજના. સબ્બેસમ્પિ દુક્કટાનં ઇમેસુયેવ અટ્ઠસુ સઙ્ગહેતબ્બભાવતો પન ઇતરેહિ સત્તહિ દુક્કટેહિ વિનિમુત્તં વિનયદુક્કટેયેવ સઙ્ગહેતબ્બં. દસવિધં રતનન્તિ ‘‘મુત્તા મણિ વેળુરિયો સઙ્ખો સિલા પવાળં રજતં જાતરૂપં લોહિતકો મસારગલ્લ’’ન્તિ એવમાગતં દસવિધં રતનં.

    Aṭṭhavidhaṃ hetantiādīsu etaṃ dukkaṭaṃ nāma therehi dhammasaṅgāhakehi imasmiṃ ṭhāne samodhānetvā aṭṭhavidhanti dassitanti yojanā. Sabbesampi dukkaṭānaṃ imesuyeva aṭṭhasu saṅgahetabbabhāvato pana itarehi sattahi dukkaṭehi vinimuttaṃ vinayadukkaṭeyeva saṅgahetabbaṃ. Dasavidhaṃ ratananti ‘‘muttā maṇi veḷuriyo saṅkho silā pavāḷaṃ rajataṃ jātarūpaṃ lohitako masāragalla’’nti evamāgataṃ dasavidhaṃ ratanaṃ.

    ‘‘મુત્તા મણિ વેળુરિયો ચ સઙ્ખો,

    ‘‘Muttā maṇi veḷuriyo ca saṅkho,

    સિલા પવાળં રજતઞ્ચ હેમં;

    Silā pavāḷaṃ rajatañca hemaṃ;

    લોહિતકઞ્ચ મસારગલ્લં,

    Lohitakañca masāragallaṃ,

    દસેતે ધીરો રતનાનિ જઞ્ઞા’’તિ. –

    Dasete dhīro ratanāni jaññā’’ti. –

    હિ વુત્તં. સત્તવિધં ધઞ્ઞન્તિ સાલિ વીહિ યવો કઙ્ગુ કુદ્રૂસં વરકો ગોધુમોતિ ઇમં સત્તવિધં ધઞ્ઞં. આવુધભણ્ડાદિન્તિ આદિ-સદ્દેન તુરિયભણ્ડઇત્થિરૂપાદિં સઙ્ગણ્હાતિ. અનામસિતબ્બે વત્થુમ્હિ દુક્કટં અનામાસદુક્કટં. દુરૂપચિણ્ણદુક્કટન્તિ ‘‘અકત્તબ્બ’’ન્તિ વારિતસ્સ કતત્તા દુટ્ઠુ ઉપચિણ્ણં ચરિતન્તિ દુરૂપચિણ્ણં, તસ્મિં દુક્કટં દુરૂપચિણ્ણદુક્કટં. વિનયે પઞ્ઞત્તં અવસેસં દુક્કટં વિનયદુક્કટં. એકાદસ સમનુભાસના નામ ભિક્ખુપાતિમોક્ખે ચત્તારો યાવતતિયકા સઙ્ઘાદિસેસા અરિટ્ઠસિક્ખાપદન્તિ પઞ્ચ, ભિક્ખુનીપાતિમોક્ખે એકં યાવતતિયકપારાજિકં ચત્તારો સઙ્ઘાદિસેસા ચણ્ડકાળીસિક્ખાપદન્તિ છ.

    Hi vuttaṃ. Sattavidhaṃ dhaññanti sāli vīhi yavo kaṅgu kudrūsaṃ varako godhumoti imaṃ sattavidhaṃ dhaññaṃ. Āvudhabhaṇḍādinti ādi-saddena turiyabhaṇḍaitthirūpādiṃ saṅgaṇhāti. Anāmasitabbe vatthumhi dukkaṭaṃ anāmāsadukkaṭaṃ. Durūpaciṇṇadukkaṭanti ‘‘akattabba’’nti vāritassa katattā duṭṭhu upaciṇṇaṃ caritanti durūpaciṇṇaṃ, tasmiṃ dukkaṭaṃ durūpaciṇṇadukkaṭaṃ. Vinaye paññattaṃ avasesaṃ dukkaṭaṃ vinayadukkaṭaṃ. Ekādasa samanubhāsanā nāma bhikkhupātimokkhe cattāro yāvatatiyakā saṅghādisesā ariṭṭhasikkhāpadanti pañca, bhikkhunīpātimokkhe ekaṃ yāvatatiyakapārājikaṃ cattāro saṅghādisesā caṇḍakāḷīsikkhāpadanti cha.

    સહપયોગતો પટ્ઠાય ચેત્થ પુરિમપુરિમા આપત્તિયો પટિપ્પસ્સમ્ભન્તીતિ આહ અથ ધુરનિક્ખેપં અકત્વાતિઆદિ. ‘‘ધુરનિક્ખેપં અકત્વા’’તિ વુત્તત્તા ધુરનિક્ખેપં કત્વા પુન ખણન્તસ્સ પુરિમાપત્તિયો ન પટિપ્પસ્સમ્ભન્તીતિ વદન્તિ. ‘‘છેદનપચ્ચયા દુક્કટં દેસેત્વા મુચ્ચતી’’તિ વત્વા પુબ્બપયોગે આપત્તીનં દેસેતબ્બતાય અવુત્તત્તા સહપયોગે પત્તે પુબ્બપયોગે આપત્તિયો પટિપ્પસ્સમ્ભન્તીતિ વેદિતબ્બં.

    Sahapayogato paṭṭhāya cettha purimapurimā āpattiyo paṭippassambhantīti āha atha dhuranikkhepaṃ akatvātiādi. ‘‘Dhuranikkhepaṃ akatvā’’ti vuttattā dhuranikkhepaṃ katvā puna khaṇantassa purimāpattiyo na paṭippassambhantīti vadanti. ‘‘Chedanapaccayā dukkaṭaṃ desetvā muccatī’’ti vatvā pubbapayoge āpattīnaṃ desetabbatāya avuttattā sahapayoge patte pubbapayoge āpattiyo paṭippassambhantīti veditabbaṃ.

    અપરદ્ધં વિરદ્ધં ખલિતન્તિ સબ્બમેતં યઞ્ચ દુક્કટન્તિ એત્થ વુત્તસ્સ દુક્કટસ્સ પરિયાયવચનં, યં મનુસ્સો કરેતિઆદિ પનેત્થ ઓપમ્મનિદસ્સનં. સંયોગભાવોતિ દ્વિત્તં સન્ધાય વુત્તં, તેન રસ્સત્તસ્સાપિ નિમિત્તં દસ્સિતન્તિ વેદિતબ્બં. એકસ્સ મૂલેતિ એકસ્સ સન્તિકે. સબ્બત્થાપિ આમસને દુક્કટં, ફન્દાપને થુલ્લચ્ચયઞ્ચ વિસું વિસું આમસનફન્દાપનપયોગં કરોન્તસ્સેવ હોતિ, એકપયોગેન ગણ્હન્તસ્સ પન ઉદ્ધારે પારાજિકમેવ, ન દુક્કટથુલ્લચ્ચયાનીતિ વદન્તિ, એકપયોગેન ગણ્હન્તસ્સાપિ આમસનફન્દાપનાનમ્પિ લબ્ભમાનત્તા તં ન ગહેતબ્બં. ન હિ સક્કા અનામસિત્વા અફન્દાપેત્વા ચ કિઞ્ચિ ગહેતું. ‘‘એકમેવ દેસેત્વા મુચ્ચતી’’તિ પંસુખણનાદિસમાનપયોગેપિ પુરિમા આપત્તિ ઉત્તરમુત્તરં આપત્તિં પત્વા પટિપ્પસ્સમ્ભન્તીતિ સઞ્ઞાય કુરુન્દટ્ઠકથાયં વુત્તં, ઇતરટ્ઠકથાસુ પન ખણનપયોગભેદેહિ પયોગે પયોગે આપન્ના આપત્તિયો ઉત્તરમુત્તરં પત્વા ન પટિપ્પસ્સમ્ભન્તિ અઞ્ઞમઞ્ઞં સદિસત્તા વિયૂહનં પત્વા તા સબ્બાપિ પટિપ્પસ્સમ્ભન્તિ વિસદિસપયોગત્તાતિ ઇમિના અધિપ્પાયેન પટિપ્પસ્સદ્ધિવિધાનં વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં. ઇમિના હિ અવહારકસ્સ આસન્નં ઓરિમન્તં પરામસતિ.

    Aparaddhaṃ viraddhaṃ khalitanti sabbametaṃ yañca dukkaṭanti ettha vuttassa dukkaṭassa pariyāyavacanaṃ, yaṃ manusso karetiādi panettha opammanidassanaṃ. Saṃyogabhāvoti dvittaṃ sandhāya vuttaṃ, tena rassattassāpi nimittaṃ dassitanti veditabbaṃ. Ekassa mūleti ekassa santike. Sabbatthāpi āmasane dukkaṭaṃ, phandāpane thullaccayañca visuṃ visuṃ āmasanaphandāpanapayogaṃ karontasseva hoti, ekapayogena gaṇhantassa pana uddhāre pārājikameva, na dukkaṭathullaccayānīti vadanti, ekapayogena gaṇhantassāpi āmasanaphandāpanānampi labbhamānattā taṃ na gahetabbaṃ. Na hi sakkā anāmasitvā aphandāpetvā ca kiñci gahetuṃ. ‘‘Ekameva desetvā muccatī’’ti paṃsukhaṇanādisamānapayogepi purimā āpatti uttaramuttaraṃ āpattiṃ patvā paṭippassambhantīti saññāya kurundaṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ, itaraṭṭhakathāsu pana khaṇanapayogabhedehi payoge payoge āpannā āpattiyo uttaramuttaraṃ patvā na paṭippassambhanti aññamaññaṃ sadisattā viyūhanaṃ patvā tā sabbāpi paṭippassambhanti visadisapayogattāti iminā adhippāyena paṭippassaddhividhānaṃ vuttanti veditabbaṃ. Iminā hi avahārakassa āsannaṃ orimantaṃ parāmasati.

    તત્થેવાતિ મુખવટ્ટિયમેવ. બુન્દેનાતિ કુમ્ભિયા હેટ્ઠિમતલેન. એકટ્ઠાને ઠિતાય કુમ્ભિયા ઠાના ચાવનં છહિ આકારેહિ વેદિતબ્બન્તિ સમ્બન્ધો. એકટ્ઠાનેતિ ચ સઙ્ખલિકબદ્ધભાવેન એકસ્મિં પતિટ્ઠિતોકાસટ્ઠાનેતિ અત્થો. ખાણુકં કેસગ્ગમત્તમ્પિ ઠાના ચાવેતીતિ ખાણુકં અત્તનો પતિટ્ઠિતટ્ઠાનતો પઞ્ચહિ આકારેહિ ઠાના ચાવેતિ. છિન્નમત્તે પારાજિકન્તિ અવસ્સં ચે પતતિ, છિન્નમત્તે પારાજિકં. પરિચ્છેદોતિ પઞ્ચમાસકાદિગરુભાવપરિચ્છેદો. અપબ્યૂહન્તોતિ ઠિતટ્ઠાનતો અપનયનવસેન વિયૂહન્તો રાસિં કરોન્તો. એવં કત્વાતિ ભાજનમુખવટ્ટિયા કુમ્ભિગતેન ભાજનગતસ્સ એકાબદ્ધભાવં વિયોજેત્વાતિ અત્થો. ઉપડ્ઢકુમ્ભીયન્તિ ઉપડ્ઢપુણ્ણાય કુમ્ભિયા. વિનયધમ્મતાતિ અધિકકારણાલાભે વિનયવિનિચ્છયધમ્મતાતિ અધિપ્પાયો. ન કેવલઞ્ચેત્થ ગરુકતાવ, સુત્તાનુગમનમ્પિ અત્થીતિ દસ્સેન્તો અપિચાતિઆદિમાહ. કણ્ઠેન પન પરિચ્છિન્નકાલેતિ મુખગતં અજ્ઝોહટકાલેતિ અત્થો. અજ્ઝોહરણમેવ હેત્થ પરિચ્છિન્દનં, ન કણ્ઠપિદહનં. ચિક્કનન્તિ થદ્ધં, બહલં ઘનન્તિ અત્થો.

    Tatthevāti mukhavaṭṭiyameva. Bundenāti kumbhiyā heṭṭhimatalena. Ekaṭṭhāne ṭhitāya kumbhiyā ṭhānā cāvanaṃ chahi ākārehi veditabbanti sambandho. Ekaṭṭhāneti ca saṅkhalikabaddhabhāvena ekasmiṃ patiṭṭhitokāsaṭṭhāneti attho. Khāṇukaṃ kesaggamattampi ṭhānā cāvetīti khāṇukaṃ attano patiṭṭhitaṭṭhānato pañcahi ākārehi ṭhānā cāveti. Chinnamatte pārājikanti avassaṃ ce patati, chinnamatte pārājikaṃ. Paricchedoti pañcamāsakādigarubhāvaparicchedo. Apabyūhantoti ṭhitaṭṭhānato apanayanavasena viyūhanto rāsiṃ karonto. Evaṃ katvāti bhājanamukhavaṭṭiyā kumbhigatena bhājanagatassa ekābaddhabhāvaṃ viyojetvāti attho. Upaḍḍhakumbhīyanti upaḍḍhapuṇṇāya kumbhiyā. Vinayadhammatāti adhikakāraṇālābhe vinayavinicchayadhammatāti adhippāyo. Na kevalañcettha garukatāva, suttānugamanampi atthīti dassento apicātiādimāha. Kaṇṭhena pana paricchinnakāleti mukhagataṃ ajjhohaṭakāleti attho. Ajjhoharaṇameva hettha paricchindanaṃ, na kaṇṭhapidahanaṃ. Cikkananti thaddhaṃ, bahalaṃ ghananti attho.

    યોપિ થેય્યચિત્તેન પરસ્સ કુમ્ભિયા પાદગ્ઘનકં સપ્પિં વા તેલં વા અવસ્સં પિવનકં યં કિઞ્ચિ દુકૂલસાટકં વા ચમ્મખણ્ડાદીનં વા અઞ્ઞતરં પક્ખિપતિ, હત્થતો મુત્તમત્તે પારાજિકન્તિ એત્થ અવહારો વીમંસિતબ્બો. યદિ ચ દુકૂલાદીસુ સપ્પિતેલાનં પવિસનં સન્ધાય પારાજિકં ભવેય્ય, તત્થ પવિટ્ઠતેલાદિનો કુમ્ભિગતેન એકાબદ્ધતાય ન તાવ અવહારો ભાજનન્તરં પવેસેત્વા ગહણકાલે વિય. તથા હિ વુત્તં – ‘‘ભાજનં પન નિમુજ્જાપેત્વા ગણ્હન્તસ્સ યાવ એકાબદ્ધં હોતિ, તાવ રક્ખતી’’તિઆદિ. અથ તેલાદિવિનાસેન પારાજિકં ભવેય્ય, તદાપિ તિણજ્ઝાપનાદીસુ વિય અવહારો નત્થિ, દુક્કટેન સદ્ધિં ભણ્ડદેય્યમેવ હોતિ, તથા ચ પાદગ્ઘનકં તેલાદિં પીતં દુકૂલાદિં ઉદ્ધરન્તસ્સાપિ પારાજિકં ન સિયા તત્થ પવિટ્ઠસ્સ તેલાદિનો વિનટ્ઠટ્ઠેન ગહણક્ખણે અવિજ્જમાનત્તા, વિજ્જમાનત્તેન ચ ઉદ્ધારેયેવ પારાજિકં વત્તબ્બં, ન હત્થતો મુત્તમત્તેતિ. સબ્બઅટ્ઠકથાસુ ચ દુકૂલાદીનં પક્ખિપને હત્થતો મુત્તમત્તે પારાજિકસ્સ વુત્તત્તા ન તં પટિક્ખિપિતું સક્કા. અટ્ઠકથાપ્પમાણેન પનેતં ગહેતબ્બં, યુત્તિ પનેત્થ પણ્ડિતેહિ પુબ્બાપરં સંસન્દિત્વા ઉદ્ધારેતબ્બા.

    Yopi theyyacittena parassa kumbhiyā pādagghanakaṃ sappiṃ vā telaṃ vā avassaṃ pivanakaṃ yaṃ kiñci dukūlasāṭakaṃ vā cammakhaṇḍādīnaṃ vā aññataraṃ pakkhipati, hatthato muttamatte pārājikanti ettha avahāro vīmaṃsitabbo. Yadi ca dukūlādīsu sappitelānaṃ pavisanaṃ sandhāya pārājikaṃ bhaveyya, tattha paviṭṭhatelādino kumbhigatena ekābaddhatāya na tāva avahāro bhājanantaraṃ pavesetvā gahaṇakāle viya. Tathā hi vuttaṃ – ‘‘bhājanaṃ pana nimujjāpetvā gaṇhantassa yāva ekābaddhaṃ hoti, tāva rakkhatī’’tiādi. Atha telādivināsena pārājikaṃ bhaveyya, tadāpi tiṇajjhāpanādīsu viya avahāro natthi, dukkaṭena saddhiṃ bhaṇḍadeyyameva hoti, tathā ca pādagghanakaṃ telādiṃ pītaṃ dukūlādiṃ uddharantassāpi pārājikaṃ na siyā tattha paviṭṭhassa telādino vinaṭṭhaṭṭhena gahaṇakkhaṇe avijjamānattā, vijjamānattena ca uddhāreyeva pārājikaṃ vattabbaṃ, na hatthato muttamatteti. Sabbaaṭṭhakathāsu ca dukūlādīnaṃ pakkhipane hatthato muttamatte pārājikassa vuttattā na taṃ paṭikkhipituṃ sakkā. Aṭṭhakathāppamāṇena panetaṃ gahetabbaṃ, yutti panettha paṇḍitehi pubbāparaṃ saṃsanditvā uddhāretabbā.

    પલિબુજ્ઝિસ્સતીતિ નિવારેસ્સતિ. વુત્તનયેન પારાજિકન્તિ હત્થતો મુત્તમત્તેયેવ પારાજિકં. નેવ અવહારો, ન ગીવાતિ અત્તનો ભાજનત્તા વુત્તં, અનાપત્તિમત્તમેવ વુત્તં, ન પન એવં વિચારિતન્તિ અધિપ્પાયો. બહિગતં નામ હોતીતિ તતો પટ્ઠાય તેલસ્સ અટ્ઠાનતો અધોમુખભાવતો ચ બહિગતં નામ હોતિ. અન્તો પટ્ઠાય છિદ્દે કરિયમાને તેલસ્સ નિક્ખમિત્વા ગતગતટ્ઠાનં ભાજનસઙ્ખ્યમેવ ગચ્છતીતિ આહ ‘‘બાહિરન્તતો પાદગ્ઘનકે ગળિતે પારાજિક’’ન્તિ. યથા તથા વા કતસ્સાતિ બાહિરન્તતો વા અબ્ભન્તરન્તતો વા પટ્ઠાય કતસ્સ. મજ્ઝે ઠપેત્વા કતછિદ્દેતિ મજ્ઝે થોકં કપાલં ઠપેત્વા પચ્છા તં છિન્દન્તેન કતછિદ્દે.

    Palibujjhissatīti nivāressati. Vuttanayena pārājikanti hatthato muttamatteyeva pārājikaṃ. Neva avahāro, na gīvāti attano bhājanattā vuttaṃ, anāpattimattameva vuttaṃ, na pana evaṃ vicāritanti adhippāyo. Bahigataṃ nāma hotīti tato paṭṭhāya telassa aṭṭhānato adhomukhabhāvato ca bahigataṃ nāma hoti. Anto paṭṭhāya chidde kariyamāne telassa nikkhamitvā gatagataṭṭhānaṃ bhājanasaṅkhyameva gacchatīti āha ‘‘bāhirantato pādagghanake gaḷite pārājika’’nti. Yathā tathā vā katassāti bāhirantato vā abbhantarantato vā paṭṭhāya katassa. Majjhe ṭhapetvā katachiddeti majjhe thokaṃ kapālaṃ ṭhapetvā pacchā taṃ chindantena katachidde.

    પત્થીનસ્સ ખાદનં ઇતરસ્સ પાનઞ્ચ સપ્પિઆદીનં પરિભોગોતિ આહ ‘‘અખાદિતબ્બં વા અપાતબ્બં વા કરોતી’’તિ. કસ્મા પનેત્થ દુક્કટં વુત્તન્તિ આહ ‘‘ઠાનાચાવનસ્સ નત્થિતાય દુક્કટ’’ન્તિ. પુરિમદ્વયન્તિ ભેદનં છડ્ડનઞ્ચ. કુમ્ભિજજ્જરકરણેનાતિ પુણ્ણકુમ્ભિયા જજ્જરકરણેન. માતિકાઉજુકરણેનાતિ ઉદકપુણ્ણાય માતિકાય ઉજુકરણેન. એકલક્ખણન્તિ ભેદનં કુમ્ભિયા જજ્જરકરણેન, છડ્ડનં માતિકાય ઉજુકરણેન ચ સદ્ધિં એકસભાવં. પચ્છિમં પન દ્વયન્તિ ઝાપનં અપરિભોગકરણઞ્ચ. એત્થ એવં વિનિચ્છયં વદન્તીતિ એતસ્મિં મહાઅટ્ઠકથાયં વુત્તે અત્થે એકે આચરિયા એવં વિનિચ્છયં વદન્તિ. પચ્છિમદ્વયં સન્ધાય વુત્તન્તિ એત્થ પુરિમપદદ્વયે વિનિચ્છયો હેટ્ઠા વુત્તાનુસારેન સક્કા વિઞ્ઞાતુન્તિ તત્થ કિઞ્ચિ અવત્વા પચ્છિમપદદ્વયં સન્ધાય ‘‘ઠાનાચાવનસ્સ નત્થિતાય દુક્કટ’’ન્તિ ઇદં વુત્તન્તિ અધિપ્પાયો . થેય્યચિત્તેનાતિ અત્તનો વા પરસ્સ વા કાતુકામતાવસેન ઉપ્પન્નથેય્યચિત્તેન. વિનાસેતુકામતાયાતિ હત્થપાદાદીનિ છિન્દન્તો વિય કેવલં વિનાસેતુકામતાય. વુત્તનયેન ભિન્દન્તસ્સ વા છડ્ડેન્તસ્સ વાતિ મુગ્ગરેન પોથેત્વા ભિન્દન્તસ્સ વા ઉદકં વા વાલિકં વા આકિરિત્વા ઉત્તરાપેન્તસ્સ વાતિ અત્થો. અયુત્તન્તિ ચેતિ પાળિયં પુરિમદ્વયેપિ દુક્કટસ્સેવ વુત્તત્તા ‘‘પુરિમદ્વયે પારાજિક’’ન્તિ ઇદં અયુત્તન્તિ યદિ તુમ્હાકં સિયાતિ અત્થો. નાતિ અયુત્તભાવં નિસેધેત્વા તત્થ કારણમાહ ‘‘અઞ્ઞથા ગહેતબ્બત્થતો’’તિ.

    Patthīnassa khādanaṃ itarassa pānañca sappiādīnaṃ paribhogoti āha ‘‘akhāditabbaṃ vā apātabbaṃ vā karotī’’ti. Kasmā panettha dukkaṭaṃ vuttanti āha ‘‘ṭhānācāvanassa natthitāya dukkaṭa’’nti. Purimadvayanti bhedanaṃ chaḍḍanañca. Kumbhijajjarakaraṇenāti puṇṇakumbhiyā jajjarakaraṇena. Mātikāujukaraṇenāti udakapuṇṇāya mātikāya ujukaraṇena. Ekalakkhaṇanti bhedanaṃ kumbhiyā jajjarakaraṇena, chaḍḍanaṃ mātikāya ujukaraṇena ca saddhiṃ ekasabhāvaṃ. Pacchimaṃ pana dvayanti jhāpanaṃ aparibhogakaraṇañca. Ettha evaṃ vinicchayaṃ vadantīti etasmiṃ mahāaṭṭhakathāyaṃ vutte atthe eke ācariyā evaṃ vinicchayaṃ vadanti. Pacchimadvayaṃ sandhāya vuttanti ettha purimapadadvaye vinicchayo heṭṭhā vuttānusārena sakkā viññātunti tattha kiñci avatvā pacchimapadadvayaṃ sandhāya ‘‘ṭhānācāvanassa natthitāya dukkaṭa’’nti idaṃ vuttanti adhippāyo . Theyyacittenāti attano vā parassa vā kātukāmatāvasena uppannatheyyacittena. Vināsetukāmatāyāti hatthapādādīni chindanto viya kevalaṃ vināsetukāmatāya. Vuttanayena bhindantassa vā chaḍḍentassa vāti muggarena pothetvā bhindantassa vā udakaṃ vā vālikaṃ vā ākiritvā uttarāpentassa vāti attho. Ayuttanti ceti pāḷiyaṃ purimadvayepi dukkaṭasseva vuttattā ‘‘purimadvaye pārājika’’nti idaṃ ayuttanti yadi tumhākaṃ siyāti attho. ti ayuttabhāvaṃ nisedhetvā tattha kāraṇamāha ‘‘aññathā gahetabbatthato’’ti.

    એવમેકે વદન્તીતિ હેટ્ઠા વુત્તસ્સ અત્થનયસ્સ અત્તના અનભિમતભાવં દસ્સેત્વા સયં અઞ્ઞથાપિ પાળિં અટ્ઠકથઞ્ચ સંસન્દિત્વા અત્થં દસ્સેતુકામો અયં પનેત્થ સારોતિઆદિમાહ. અચાવેતુકામોવાતિ થેય્યચિત્તેન ઠાના અચાવેતુકામોવ. અછડ્ડેતુકામોયેવાતિ એત્થાપિ થેય્યચિત્તેનાતિ સમ્બન્ધિતબ્બં. ઇદઞ્હિ થેય્યચિત્તપક્ખં સન્ધાય વુત્તં નાસેતુકામતાપક્ખસ્સ વક્ખમાનત્તા. તેનેવાહ નાસેતુકામતાપક્ખે પનાતિઆદિ. ઇતરથાપિ યુજ્જતીતિ થેય્યચિત્તાભાવા ઠાના ચાવેતુકામસ્સાપિ દુક્કટં યુજ્જતીતિ વુત્તં હોતિ.

    Evameke vadantīti heṭṭhā vuttassa atthanayassa attanā anabhimatabhāvaṃ dassetvā sayaṃ aññathāpi pāḷiṃ aṭṭhakathañca saṃsanditvā atthaṃ dassetukāmo ayaṃ panettha sārotiādimāha. Acāvetukāmovāti theyyacittena ṭhānā acāvetukāmova. Achaḍḍetukāmoyevāti etthāpi theyyacittenāti sambandhitabbaṃ. Idañhi theyyacittapakkhaṃ sandhāya vuttaṃ nāsetukāmatāpakkhassa vakkhamānattā. Tenevāha nāsetukāmatāpakkhe panātiādi. Itarathāpi yujjatīti theyyacittābhāvā ṭhānā cāvetukāmassāpi dukkaṭaṃ yujjatīti vuttaṃ hoti.

    ભૂમટ્ઠકથાવણ્ણનાનયો નિટ્ઠિતો.

    Bhūmaṭṭhakathāvaṇṇanānayo niṭṭhito.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ભૂમટ્ઠકથાવણ્ણના • Bhūmaṭṭhakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ભૂમટ્ઠકથાદિવણ્ણના • Bhūmaṭṭhakathādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact