Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૭. બુદ્ધવન્દનાસુત્તં

    7. Buddhavandanāsuttaṃ

    ૨૬૩. સાવત્થિયં જેતવને. તેન ખો પન સમયેન ભગવા દિવાવિહારગતો હોતિ પટિસલ્લીનો. અથ ખો સક્કો ચ દેવાનમિન્દો બ્રહ્મા ચ સહમ્પતિ યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિંસુ; ઉપસઙ્કમિત્વા પચ્ચેકં દ્વારબાહં નિસ્સાય અટ્ઠંસુ. અથ ખો સક્કો દેવાનમિન્દો ભગવતો સન્તિકે ઇમં ગાથં અભાસિ –

    263. Sāvatthiyaṃ jetavane. Tena kho pana samayena bhagavā divāvihāragato hoti paṭisallīno. Atha kho sakko ca devānamindo brahmā ca sahampati yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā paccekaṃ dvārabāhaṃ nissāya aṭṭhaṃsu. Atha kho sakko devānamindo bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘ઉટ્ઠેહિ વીર વિજિતસઙ્ગામ,

    ‘‘Uṭṭhehi vīra vijitasaṅgāma,

    પન્નભાર અનણ વિચર લોકે;

    Pannabhāra anaṇa vicara loke;

    ચિત્તઞ્ચ તે સુવિમુત્તં,

    Cittañca te suvimuttaṃ,

    ચન્દો યથા પન્નરસાય રત્તિ’’ન્તિ.

    Cando yathā pannarasāya ratti’’nti.

    ‘‘ન ખો, દેવાનમિન્દ, તથાગતા એવં વન્દિતબ્બા. એવઞ્ચ ખો, દેવાનમિન્દ, તથાગતા વન્દિતબ્બા –

    ‘‘Na kho, devānaminda, tathāgatā evaṃ vanditabbā. Evañca kho, devānaminda, tathāgatā vanditabbā –

    ‘‘ઉટ્ઠેહિ વીર વિજિતસઙ્ગામ,

    ‘‘Uṭṭhehi vīra vijitasaṅgāma,

    સત્થવાહ અનણ વિચર લોકે;

    Satthavāha anaṇa vicara loke;

    દેસસ્સુ ભગવા ધમ્મં,

    Desassu bhagavā dhammaṃ,

    અઞ્ઞાતારો ભવિસ્સન્તી’’તિ.

    Aññātāro bhavissantī’’ti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૭. બુદ્ધવન્દનાસુત્તવણ્ણના • 7. Buddhavandanāsuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૭. બુદ્ધવન્દનાસુત્તવણ્ણના • 7. Buddhavandanāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact