Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    485. சந்த³கின்னரீஜாதகங் (2)

    485. Candakinnarījātakaṃ (2)

    18.

    18.

    உபனீயதித³ங் மஞ்ஞே, சந்தே³ 1 லோஹிதமத்³த³னே;

    Upanīyatidaṃ maññe, cande 2 lohitamaddane;

    அஜ்ஜ ஜஹாமி ஜீவிதங், பாணா 3 மே சந்தே³ நிருஜ்ஜ²ந்தி.

    Ajja jahāmi jīvitaṃ, pāṇā 4 me cande nirujjhanti.

    19.

    19.

    ஓஸீதி³ 5 மே து³க்க²ங் 6 ஹத³யங், மே ட³ய்ஹதே நிதம்மாமி;

    Osīdi 7 me dukkhaṃ 8 hadayaṃ, me ḍayhate nitammāmi;

    தவ சந்தி³யா ஸோசந்தியா, ந நங் அஞ்ஞேஹி ஸோகேஹி.

    Tava candiyā socantiyā, na naṃ aññehi sokehi.

    20.

    20.

    திணமிவ வனமிவ மிலாயாமி 9, நதீ³ அபரிபுண்ணாவ 10 ஸுஸ்ஸாமி;

    Tiṇamiva vanamiva milāyāmi 11, nadī aparipuṇṇāva 12 sussāmi;

    தவ சந்தி³யா ஸோசந்தியா, ந நங் அஞ்ஞேஹி ஸோகேஹி.

    Tava candiyā socantiyā, na naṃ aññehi sokehi.

    21.

    21.

    வஸ்ஸமிவ ஸரே பாதே³ 13, இமானி அஸ்ஸூனி வத்தரே மய்ஹங்;

    Vassamiva sare pāde 14, imāni assūni vattare mayhaṃ;

    தவ சந்தி³யா ஸோசந்தியா, ந நங் அஞ்ஞேஹி ஸோகேஹி.

    Tava candiyā socantiyā, na naṃ aññehi sokehi.

    22.

    22.

    பாபோ கோ²ஸி 15 ராஜபுத்த, யோ மே இச்சி²தங் 16 பதிங் வராகியா;

    Pāpo khosi 17 rājaputta, yo me icchitaṃ 18 patiṃ varākiyā;

    விஜ்ஜ²ஸி வனமூலஸ்மிங், ஸோயங் வித்³தோ⁴ ச²மா ஸேதி.

    Vijjhasi vanamūlasmiṃ, soyaṃ viddho chamā seti.

    23.

    23.

    இமங் மய்ஹங் ஹத³யஸோகங், படிமுஞ்சது ராஜபுத்த தவ மாதா;

    Imaṃ mayhaṃ hadayasokaṃ, paṭimuñcatu rājaputta tava mātā;

    யோ மய்ஹங் ஹத³யஸோகோ, கிம்புரிஸங் அவெக்க²மானாய.

    Yo mayhaṃ hadayasoko, kimpurisaṃ avekkhamānāya.

    24.

    24.

    இமங் மய்ஹங் ஹத³யஸோகங், படிமுஞ்சது ராஜபுத்த தவ ஜாயா;

    Imaṃ mayhaṃ hadayasokaṃ, paṭimuñcatu rājaputta tava jāyā;

    யோ மய்ஹங் ஹத³யஸோகோ, கிம்புரிஸங் அவெக்க²மானாய.

    Yo mayhaṃ hadayasoko, kimpurisaṃ avekkhamānāya.

    25.

    25.

    மா ச புத்தங் 19 மா ச பதிங், அத்³த³க்கி² ராஜபுத்த தவ மாதா;

    Mā ca puttaṃ 20 mā ca patiṃ, addakkhi rājaputta tava mātā;

    யோ கிம்புரிஸங் அவதி⁴, அதூ³ஸகங் மய்ஹ காமா ஹி 21.

    Yo kimpurisaṃ avadhi, adūsakaṃ mayha kāmā hi 22.

    26.

    26.

    மா ச புத்தங் மா ச பதிங், அத்³த³க்கி² ராஜபுத்த தவ ஜாயா;

    Mā ca puttaṃ mā ca patiṃ, addakkhi rājaputta tava jāyā;

    யோ கிம்புரிஸங் அவதி⁴, அதூ³ஸகங் மய்ஹ காமா ஹி.

    Yo kimpurisaṃ avadhi, adūsakaṃ mayha kāmā hi.

    27.

    27.

    மா த்வங் சந்தே³ ரோதி³, மா ஸோசி வனதிமிரமத்தக்கி²;

    Mā tvaṃ cande rodi, mā soci vanatimiramattakkhi;

    மம த்வங் ஹேஹிஸி ப⁴ரியா, ராஜகுலே பூஜிதா நாரீபி⁴ 23.

    Mama tvaṃ hehisi bhariyā, rājakule pūjitā nārībhi 24.

    28.

    28.

    அபி நூனஹங் மரிஸ்ஸங், நாஹங் 25 ராஜபுத்த தவ ஹெஸ்ஸங்;

    Api nūnahaṃ marissaṃ, nāhaṃ 26 rājaputta tava hessaṃ;

    யோ கிம்புரிஸங் அவதி⁴, அதூ³ஸகங் மய்ஹ காமா ஹி.

    Yo kimpurisaṃ avadhi, adūsakaṃ mayha kāmā hi.

    29.

    29.

    அபி பீ⁴ருகே அபி ஜீவிதுகாமிகே, கிம்புரிஸி க³ச்ச² ஹிமவந்தங்;

    Api bhīruke api jīvitukāmike, kimpurisi gaccha himavantaṃ;

    தாலீஸதக³ரபோ⁴ஜனா, அஞ்ஞே 27 தங் மிகா³ ரமிஸ்ஸந்தி.

    Tālīsatagarabhojanā, aññe 28 taṃ migā ramissanti.

    30.

    30.

    தே பப்³ப³தா தா ச கந்த³ரா, 29 தா ச கி³ரிகு³ஹாயோ ததே²வ திட்ட²ந்தி 30;

    Te pabbatā tā ca kandarā, 31 tā ca giriguhāyo tatheva tiṭṭhanti 32;

    தத்தே²வ 33 தங் அபஸ்ஸந்தீ, கிம்புரிஸ கத²ங் அஹங் கஸ்ஸங்.

    Tattheva 34 taṃ apassantī, kimpurisa kathaṃ ahaṃ kassaṃ.

    31.

    31.

    தே பண்ணஸந்த²தா ரமணீயா, வாளமிகே³ஹி அனுசிண்ணா;

    Te paṇṇasanthatā ramaṇīyā, vāḷamigehi anuciṇṇā;

    தத்தே²வ தங் அபஸ்ஸந்தீ, கிம்புரிஸ கத²ங் அஹங் கஸ்ஸங் 35.

    Tattheva taṃ apassantī, kimpurisa kathaṃ ahaṃ kassaṃ 36.

    32.

    32.

    தே புப்ப²ஸந்த²தா ரமணீயா, வாளமிகே³ஹி அனுசிண்ணா;

    Te pupphasanthatā ramaṇīyā, vāḷamigehi anuciṇṇā;

    தத்தே²வ தங் அபஸ்ஸந்தீ, கிம்புரிஸ கத²ங் அஹங் கஸ்ஸங்.

    Tattheva taṃ apassantī, kimpurisa kathaṃ ahaṃ kassaṃ.

    33.

    33.

    அச்சா² ஸவந்தி கி³ரிவன 37 நதி³யோ, குஸுமாபி⁴கிண்ணஸோதாயோ;

    Acchā savanti girivana 38 nadiyo, kusumābhikiṇṇasotāyo;

    தத்தே²வ தங் அபஸ்ஸந்தீ, கிம்புரிஸ கத²ங் அஹங் கஸ்ஸங்.

    Tattheva taṃ apassantī, kimpurisa kathaṃ ahaṃ kassaṃ.

    34.

    34.

    நீலானி ஹிமவதோ பப்³ப³தஸ்ஸ, கூடானி த³ஸ்ஸனீயானி 39;

    Nīlāni himavato pabbatassa, kūṭāni dassanīyāni 40;

    தத்தே²வ தங் அபஸ்ஸந்தீ, கிம்புரிஸ கத²ங் அஹங் கஸ்ஸங்.

    Tattheva taṃ apassantī, kimpurisa kathaṃ ahaṃ kassaṃ.

    35.

    35.

    பீதானி ஹிமவதோ பப்³ப³தஸ்ஸ, கூடானி த³ஸ்ஸனீயானி;

    Pītāni himavato pabbatassa, kūṭāni dassanīyāni;

    தத்தே²வ தங் அபஸ்ஸந்தீ, கிம்புரிஸ கத²ங் அஹங் கஸ்ஸங்.

    Tattheva taṃ apassantī, kimpurisa kathaṃ ahaṃ kassaṃ.

    36.

    36.

    தம்பா³னி ஹிமவதோ பப்³ப³தஸ்ஸ, கூடானி த³ஸ்ஸனீயானி;

    Tambāni himavato pabbatassa, kūṭāni dassanīyāni;

    தத்தே²வ தங் அபஸ்ஸந்தீ, கிம்புரிஸ கத²ங் அஹங் கஸ்ஸங்.

    Tattheva taṃ apassantī, kimpurisa kathaṃ ahaṃ kassaṃ.

    37.

    37.

    துங்கா³னி ஹிமவதோ பப்³ப³தஸ்ஸ, கூடானி த³ஸ்ஸனீயானி;

    Tuṅgāni himavato pabbatassa, kūṭāni dassanīyāni;

    தத்தே²வ தங் அபஸ்ஸந்தீ, கிம்புரிஸ கத²ங் அஹங் கஸ்ஸங்.

    Tattheva taṃ apassantī, kimpurisa kathaṃ ahaṃ kassaṃ.

    38.

    38.

    ஸேதானி ஹிமவதோ பப்³ப³தஸ்ஸ, கூடானி த³ஸ்ஸனீயானி;

    Setāni himavato pabbatassa, kūṭāni dassanīyāni;

    தத்தே²வ தங் அபஸ்ஸந்தீ, கிம்புரிஸ கத²ங் அஹங் கஸ்ஸங்.

    Tattheva taṃ apassantī, kimpurisa kathaṃ ahaṃ kassaṃ.

    39.

    39.

    சித்ரானி ஹிமவதோ பப்³ப³தஸ்ஸ, கூடானி த³ஸ்ஸனீயானி;

    Citrāni himavato pabbatassa, kūṭāni dassanīyāni;

    தத்தே²வ தங் அபஸ்ஸந்தீ, கிம்புரிஸ கத²ங் அஹங் கஸ்ஸங்.

    Tattheva taṃ apassantī, kimpurisa kathaṃ ahaṃ kassaṃ.

    40.

    40.

    யக்க²க³ணஸேவிதே க³ந்த⁴மாத³னே, ஓஸதே⁴பி⁴ ஸஞ்ச²ன்னே;

    Yakkhagaṇasevite gandhamādane, osadhebhi sañchanne;

    தத்தே²வ தங் அபஸ்ஸந்தீ, கிம்புரிஸ கத²ங் அஹங் கஸ்ஸங்.

    Tattheva taṃ apassantī, kimpurisa kathaṃ ahaṃ kassaṃ.

    41.

    41.

    கிம்புரிஸஸேவிதே க³ந்த⁴மாத³னே, ஓஸதே⁴பி⁴ ஸஞ்ச²ன்னே;

    Kimpurisasevite gandhamādane, osadhebhi sañchanne;

    தத்தே²வ தங் அபஸ்ஸந்தீ, கிம்புரிஸ கத²ங் அஹங் கஸ்ஸங்.

    Tattheva taṃ apassantī, kimpurisa kathaṃ ahaṃ kassaṃ.

    42.

    42.

    வந்தே³ தே அயிரப்³ரஹ்மே 41, யோ மே இச்சி²தங் பதிங் வராகியா;

    Vande te ayirabrahme 42, yo me icchitaṃ patiṃ varākiyā;

    அமதேன அபி⁴ஸிஞ்சி, ஸமாக³தாஸ்மி பியதமேன.

    Amatena abhisiñci, samāgatāsmi piyatamena.

    43.

    43.

    விசராம தா³னி கி³ரிவன 43 நதி³யோ, குஸுமாபி⁴கிண்ணஸோதாயோ;

    Vicarāma dāni girivana 44 nadiyo, kusumābhikiṇṇasotāyo;

    நானாது³மவஸனாயோ 45, பியங்வதா³ அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸாதி.

    Nānādumavasanāyo 46, piyaṃvadā aññamaññassāti.

    சந்த³கின்னரீஜாதகங் 47 து³தியங்.

    Candakinnarījātakaṃ 48 dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. லோஹிதமதே³ன மஜ்ஜாமி; விஜஹாமி ஜீவிதங் பாணா, (ஸீ॰ பீ॰ அட்ட²॰)
    2. lohitamadena majjāmi; vijahāmi jīvitaṃ pāṇā, (sī. pī. aṭṭha.)
    3. லோஹிதமதே³ன மஜ்ஜாமி; விஜஹாமி ஜீவிதங் பாணா, (ஸீ॰ பீ॰ அட்ட²॰)
    4. lohitamadena majjāmi; vijahāmi jīvitaṃ pāṇā, (sī. pī. aṭṭha.)
    5. ஓஸதி⁴ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰), ஓஸட்டி² (க॰), ஓஸதி (அபி⁴னவடீகா), ஓஸீத³தி (?)
    6. து³க்க²ங் மே (ஸீ॰ பீ॰)
    7. osadhi (sī. syā. pī.), osaṭṭhi (ka.), osati (abhinavaṭīkā), osīdati (?)
    8. dukkhaṃ me (sī. pī.)
    9. மிலயாமி (ஸீ॰), மிய்யாமி (ஸீ॰ பீ॰ அட்ட²॰)
    10. அபரிபுண்ணியாவ (ஸீ॰ பீ॰)
    11. milayāmi (sī.), miyyāmi (sī. pī. aṭṭha.)
    12. aparipuṇṇiyāva (sī. pī.)
    13. வஸ்ஸங்வ ஸரே பாதே³ (ஸீ॰), வஸ்ஸங்வ ஸரே பப்³ப³தபாதே³ (பீ॰)
    14. vassaṃva sare pāde (sī.), vassaṃva sare pabbatapāde (pī.)
    15. பாபோஸி கோ² (ஸீ॰), பாபோ கோ² (ஸ்யா॰ பீ॰)
    16. இச்சி²த (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    17. pāposi kho (sī.), pāpo kho (syā. pī.)
    18. icchita (sī. syā. pī.)
    19. புத்தே (ஸீ॰ பீ॰)
    20. putte (sī. pī.)
    21. மய்ஹங் காமா (க॰)
    22. mayhaṃ kāmā (ka.)
    23. நாரீ (ஸீ॰ பீ॰)
    24. nārī (sī. pī.)
    25. ந ச பனாஹங் (ஸீ॰ பீ॰)
    26. na ca panāhaṃ (sī. pī.)
    27. தாலிஸ்ஸதக³ரபோ⁴ஜனே, அரஞ்ஞே (ஸீ॰ பீ॰)
    28. tālissatagarabhojane, araññe (sī. pī.)
    29. தா ச கி³ரிகு³ஹாயோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    30. தா ச கி³ரிகு³ஹாயோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    31. tā ca giriguhāyo (sī. syā. pī.)
    32. tā ca giriguhāyo (sī. syā. pī.)
    33. தத்த² (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    34. tattha (sī. syā. pī.)
    35. காஸங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    36. kāsaṃ (sī. syā. pī.)
    37. கி³ரிவர (ஸீ॰ பீ॰)
    38. girivara (sī. pī.)
    39. த³ஸ்ஸனெய்யானி (ஸீ॰ பீ॰)
    40. dassaneyyāni (sī. pī.)
    41. அய்யிரே ப்³ரஹ்மே (க॰)
    42. ayyire brahme (ka.)
    43. கி³ரிவர (ஸீ॰ பீ॰)
    44. girivara (sī. pī.)
    45. ஸேவனாயோ (பீ॰)
    46. sevanāyo (pī.)
    47. சந்த³கின்னரஜாதகங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    48. candakinnarajātakaṃ (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [485] 2. சந்த³கின்னரீஜாதகவண்ணனா • [485] 2. Candakinnarījātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact