Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૫૪૪] ૭. ચન્દકુમારજાતકવણ્ણના

    [544] 7. Candakumārajātakavaṇṇanā

    રાજાસિ લુદ્દકમ્મોતિ ઇદં સત્થા ગિજ્ઝકૂટે વિહરન્તો દેવદત્તં આરબ્ભ કથેસિ. તસ્સ વત્થુ સઙ્ઘભેદકક્ખન્ધકે આગતમેવ. તં તસ્સ પબ્બજિતકાલતો પટ્ઠાય યાવ બિમ્બિસારરઞ્ઞો મરણા તત્થાગતનયેનેવ વેદિતબ્બં. તં પન મારાપેત્વા દેવદત્તો અજાતસત્તું ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘મહારાજ, તવ મનોરથો મત્થકં પત્તો, મમ મનોરથો તાવ ન પાપુણાતી’’તિ આહ. ‘‘કો પન તે, ભન્તે, મનોરથો’’તિ? ‘‘નનુ દસબલં મારેત્વા બુદ્ધો ભવિસ્સામી’’તિ. ‘‘અમ્હેહેત્થ કિં કાતબ્બ’’ન્તિ? ‘‘મહારાજ, ધનુગ્ગહે સન્નિપાતાપેતું વટ્ટતી’’તિ. ‘‘સાધુ, ભન્તે’’તિ રાજા અક્ખણવેધીનં ધનુગ્ગહાનં પઞ્ચસતાનિ સન્નિપાતાપેત્વા તતો એકતિંસ જને ઉચ્ચિનિત્વા થેરસ્સ સન્તિકં પાહેસિ. સો તેસં જેટ્ઠકં આમન્તેત્વા ‘‘આવુસો સમણો ગોતમો ગિજ્ઝકૂટે વિહરતિ, અસુકસ્મિં નામ દિવાટ્ઠાને ચઙ્કમતિ. ત્વં તત્થ ગન્ત્વા તં વિસપીતેન સલ્લેન વિજ્ઝિત્વા જીવિતક્ખયં પાપેત્વા અસુકેન નામ મગ્ગેન એહી’’તિ વત્વા પેસેત્વા તસ્મિં મગ્ગે દ્વે ધનુગ્ગહેઠપેસિ ‘‘તુમ્હાકં ઠિતમગ્ગેન એકો પુરિસો આગમિસ્સતિ, તં તુમ્હે જીવિતા વોરોપેત્વા અસુકેન નામ મગ્ગેન એથા’’તિ, તસ્મિં મગ્ગે ચત્તારો પુરિસે ઠપેસિ ‘‘તુમ્હાકં ઠિતમગ્ગેન દ્વે પુરિસા આગમિસ્સન્તિ, તુમ્હે તે જીવિતા વોરોપેત્વા અસુકેન નામ મગ્ગેન એથા’’તિ, તસ્મિં મગ્ગે અટ્ઠ જને ઠપેસિ ‘‘તુમ્હાકં ઠિતમગ્ગેન ચત્તારો પુરિસો આગમિસ્સન્તિ, તુમ્હે તે જીવિતા વોરોપેત્વા અસુકેન નામ મગ્ગેન એથા’’તિ, તસ્મિં મગ્ગે સોળસ પુરિસે ઠપેસિ ‘‘તુમ્હાકં ઠિતમગ્ગેન અટ્ઠ પુરિસા આગમિસ્સન્તિ, તુમ્હે તે જીવિતા વોરોપેત્વા અસુકેન નામ મગ્ગેન એથા’’તિ.

    Rājāsiluddakammoti idaṃ satthā gijjhakūṭe viharanto devadattaṃ ārabbha kathesi. Tassa vatthu saṅghabhedakakkhandhake āgatameva. Taṃ tassa pabbajitakālato paṭṭhāya yāva bimbisārarañño maraṇā tatthāgatanayeneva veditabbaṃ. Taṃ pana mārāpetvā devadatto ajātasattuṃ upasaṅkamitvā ‘‘mahārāja, tava manoratho matthakaṃ patto, mama manoratho tāva na pāpuṇātī’’ti āha. ‘‘Ko pana te, bhante, manoratho’’ti? ‘‘Nanu dasabalaṃ māretvā buddho bhavissāmī’’ti. ‘‘Amhehettha kiṃ kātabba’’nti? ‘‘Mahārāja, dhanuggahe sannipātāpetuṃ vaṭṭatī’’ti. ‘‘Sādhu, bhante’’ti rājā akkhaṇavedhīnaṃ dhanuggahānaṃ pañcasatāni sannipātāpetvā tato ekatiṃsa jane uccinitvā therassa santikaṃ pāhesi. So tesaṃ jeṭṭhakaṃ āmantetvā ‘‘āvuso samaṇo gotamo gijjhakūṭe viharati, asukasmiṃ nāma divāṭṭhāne caṅkamati. Tvaṃ tattha gantvā taṃ visapītena sallena vijjhitvā jīvitakkhayaṃ pāpetvā asukena nāma maggena ehī’’ti vatvā pesetvā tasmiṃ magge dve dhanuggaheṭhapesi ‘‘tumhākaṃ ṭhitamaggena eko puriso āgamissati, taṃ tumhe jīvitā voropetvā asukena nāma maggena ethā’’ti, tasmiṃ magge cattāro purise ṭhapesi ‘‘tumhākaṃ ṭhitamaggena dve purisā āgamissanti, tumhe te jīvitā voropetvā asukena nāma maggena ethā’’ti, tasmiṃ magge aṭṭha jane ṭhapesi ‘‘tumhākaṃ ṭhitamaggena cattāro puriso āgamissanti, tumhe te jīvitā voropetvā asukena nāma maggena ethā’’ti, tasmiṃ magge soḷasa purise ṭhapesi ‘‘tumhākaṃ ṭhitamaggena aṭṭha purisā āgamissanti, tumhe te jīvitā voropetvā asukena nāma maggena ethā’’ti.

    કસ્મા પનેસ એવમકાસીતિ? અત્તનો કમ્મસ્સ પટિચ્છાદનત્થં. અથ સો જેટ્ઠકધનુગ્ગહો વામતો ખગ્ગં લગ્ગેત્વા પિટ્ઠિયા તુણીરં બન્ધિત્વા મેણ્ડસિઙ્ગમહાધનું ગહેત્વા તથાગતસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘વિજ્ઝિસ્સામિ ન’’ન્તિ સઞ્ઞાય ધનું આરોપેત્વા સરં સન્નય્હિત્વા આકડ્ઢિત્વા વિસ્સજ્જેતું નાસક્ખિ. સો સરં ઓરોપેતુમ્પિ અસક્કોન્તો ફાસુકા ભિજ્જન્તિયો વિય મુખતો ખેળેન પગ્ઘરન્તેન કિલન્તરૂપો અહોસિ, સકલસરીરં થદ્ધં જાતં, યન્તેન પીળિતાકારપ્પત્તં વિય અહોસિ. સો મરણભયતજ્જિતો અટ્ઠાસિ. અથ નં સત્થા દિસ્વા મધુરસ્સરં નિચ્છારેત્વા એતદવોચ ‘‘મા ભાયિ ભો, પુરિસ, ઇતો એહી’’તિ. સો તસ્મિં ખણે આવુધાનિ છડ્ડેત્વા ભગવતો પાદેસુ સિરસા નિપતિત્વા ‘‘અચ્ચયો મં, ભન્તે, અચ્ચગમા યથાબાલં યથામૂળ્હં યથાઅકુસલં, સ્વાહં તુમ્હાકં ગુણે અજાનન્તો અન્ધબાલસ્સ દેવદત્તસ્સ વચનેન તુમ્હે જીવિતા વોરોપેતું આગતોમ્હિ, ખમથ મે, ભન્તે’’તિ ખમાપેત્વા એકમન્તે નિસીદિ. અથ નં સત્થા ધમ્મં દેસેન્તો સચ્ચાનિ પકાસેત્વા સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠાપેત્વા ‘‘આવુસો, દેવદત્તેન આચિક્ખિતમગ્ગં અપ્પટિપજ્જિત્વા અઞ્ઞેન મગ્ગેન યાહી’’તિ ઉય્યોજેસિ. ઉય્યોજેત્વા ચ પન ચઙ્કમા ઓરુય્હ અઞ્ઞતરસ્મિં રુક્ખમૂલે નિસીદિ.

    Kasmā panesa evamakāsīti? Attano kammassa paṭicchādanatthaṃ. Atha so jeṭṭhakadhanuggaho vāmato khaggaṃ laggetvā piṭṭhiyā tuṇīraṃ bandhitvā meṇḍasiṅgamahādhanuṃ gahetvā tathāgatassa santikaṃ gantvā ‘‘vijjhissāmi na’’nti saññāya dhanuṃ āropetvā saraṃ sannayhitvā ākaḍḍhitvā vissajjetuṃ nāsakkhi. So saraṃ oropetumpi asakkonto phāsukā bhijjantiyo viya mukhato kheḷena paggharantena kilantarūpo ahosi, sakalasarīraṃ thaddhaṃ jātaṃ, yantena pīḷitākārappattaṃ viya ahosi. So maraṇabhayatajjito aṭṭhāsi. Atha naṃ satthā disvā madhurassaraṃ nicchāretvā etadavoca ‘‘mā bhāyi bho, purisa, ito ehī’’ti. So tasmiṃ khaṇe āvudhāni chaḍḍetvā bhagavato pādesu sirasā nipatitvā ‘‘accayo maṃ, bhante, accagamā yathābālaṃ yathāmūḷhaṃ yathāakusalaṃ, svāhaṃ tumhākaṃ guṇe ajānanto andhabālassa devadattassa vacanena tumhe jīvitā voropetuṃ āgatomhi, khamatha me, bhante’’ti khamāpetvā ekamante nisīdi. Atha naṃ satthā dhammaṃ desento saccāni pakāsetvā sotāpattiphale patiṭṭhāpetvā ‘‘āvuso, devadattena ācikkhitamaggaṃ appaṭipajjitvā aññena maggena yāhī’’ti uyyojesi. Uyyojetvā ca pana caṅkamā oruyha aññatarasmiṃ rukkhamūle nisīdi.

    અથ તસ્મિં ધનુગ્ગહે અનાગચ્છન્તે ઇતરે દ્વે જના ‘‘કિં નુ ખો સો ચિરાયતી’’તિ પટિમગ્ગેન ગચ્છન્તા દસબલં દિસ્વા ઉપસઙ્કમિત્વા વન્દિત્વા એકમન્તં નિસીદિંસુ. સત્થા તેસમ્પિ ધમ્મં દેસેત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠાપેત્વા ‘‘આવુસો, દેવદત્તેન કથિતમગ્ગં અપ્પટિપજ્જિત્વા ઇમિના મગ્ગેન ગચ્છથા’’તિ ઉય્યોજેસિ. ઇમિના ઉપાયેન ઇતરેસુપિ આગન્ત્વા નિસિન્નેસુ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠાપેત્વા અઞ્ઞેન મગ્ગેન ઉય્યોજેસિ. અથ સો પઠમમાગતો જેટ્ઠકધનુગ્ગહો દેવદત્તં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘ભન્તે, દેવદત્ત અહં સમ્માસમ્બુદ્ધં જીવિતા વોરોપેતું નાસક્ખિં, મહિદ્ધિકો સો ભગવા મહાનુભાવો’’તિ આરોચેસિ. તે સબ્બેપિ ‘‘સમ્માસમ્બુદ્ધં નિસ્સાય અમ્હેહિ જીવિતં લદ્ધ’’ન્તિ સત્થુ સન્તિકે પબ્બજિત્વા અરહત્તં પાપુણિંસુ. અયં પવત્તિ ભિક્ખુસઙ્ઘે પાકટા અહોસિ. ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું ‘‘આવુસો દેવદત્તો કિર એકસ્મિં તથાગતે વેરચિત્તેન બહૂ જને જીવિતા વોરોપેતું વાયામમકાસિ, તે સબ્બેપિ સત્થારં નિસ્સાય જીવિતં લભિંસૂ’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપિ દેવદત્તો મં એકકં નિસ્સાય મયિ વેરચિત્તેન બહૂ જને જીવિતા વોરોપેતું વાયામં અકાસિયેવા’’તિ વત્વા તેહિ યાચિતો અતીતં આહરિ.

    Atha tasmiṃ dhanuggahe anāgacchante itare dve janā ‘‘kiṃ nu kho so cirāyatī’’ti paṭimaggena gacchantā dasabalaṃ disvā upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Satthā tesampi dhammaṃ desetvā saccāni pakāsetvā sotāpattiphale patiṭṭhāpetvā ‘‘āvuso, devadattena kathitamaggaṃ appaṭipajjitvā iminā maggena gacchathā’’ti uyyojesi. Iminā upāyena itaresupi āgantvā nisinnesu sotāpattiphale patiṭṭhāpetvā aññena maggena uyyojesi. Atha so paṭhamamāgato jeṭṭhakadhanuggaho devadattaṃ upasaṅkamitvā ‘‘bhante, devadatta ahaṃ sammāsambuddhaṃ jīvitā voropetuṃ nāsakkhiṃ, mahiddhiko so bhagavā mahānubhāvo’’ti ārocesi. Te sabbepi ‘‘sammāsambuddhaṃ nissāya amhehi jīvitaṃ laddha’’nti satthu santike pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Ayaṃ pavatti bhikkhusaṅghe pākaṭā ahosi. Bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso devadatto kira ekasmiṃ tathāgate veracittena bahū jane jīvitā voropetuṃ vāyāmamakāsi, te sabbepi satthāraṃ nissāya jīvitaṃ labhiṃsū’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi devadatto maṃ ekakaṃ nissāya mayi veracittena bahū jane jīvitā voropetuṃ vāyāmaṃ akāsiyevā’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે અયં બારાણસી પુપ્ફવતી નામ અહોસિ. તત્થ વસવત્તિરઞ્ઞો પુત્તો એકરાજા નામ રજ્જં કારેસિ, તસ્સ પુત્તો ચન્દકુમારો નામ ઓપરજ્જં કારેસિ. ખણ્ડહાલો નામ બ્રાહ્મણો પુરોહિતો અહોસિ. સો રઞ્ઞો અત્થઞ્ચ ધમ્મઞ્ચ અનુસાસિ. તં કિર રાજા ‘‘પણ્ડિતો’’તિ વિનિચ્છયે નિસીદાપેસિ. સો લઞ્જવિત્તકો હુત્વા લઞ્જં ગહેત્વા અસામિકે સામિકે કરોતિ, સામિકે ચ અસામિકે. અથેકદિવસં એકો અડ્ડપરાજિતો પુરિસો વિનિચ્છયટ્ઠાના ઉપક્કોસેન્તો નિક્ખમિત્વા રાજુપટ્ઠાનં આગચ્છન્તં ચન્દકુમારં દિસ્વા ધાવિત્વા તસ્સ પાદેસુ નિપતિત્વા રોદિ. સો ‘‘કિં, ભો પુરિસ, રોદસી’’તિ આહ. ‘‘સામિ, ખણ્ડહાલો વિનિચ્છયે વિલોપં ખાદતિ, અહં તેન લઞ્જં ગહેત્વા પરાજયં પાપિતો’’તિ. ચન્દકુમારો ‘‘મા ભાયી’’તિ તં અસ્સાસેત્વા વિનિચ્છયં નેત્વા સામિકમેવ સામિકં, અસામિકમેવ અસામિકં અકાસિ. મહાજનો મહાસદ્દેન સાધુકારમદાસિ. રાજા તં સુત્વા ‘‘કિંસદ્દો એસો’’તિ પુચ્છિ. ‘‘ચન્દકુમારેન કિર અડ્ડો સુવિનિચ્છિતો, તત્થેસો સાધુકારસદ્દો’’તિ. તં સુત્વા રાજા તુસ્સિ. કુમારો આગન્ત્વા તં વન્દિત્વા એકમન્તં નિસીદિ. અથ નં રાજા ‘‘તાત, એકો કિર તે અડ્ડો વિનિચ્છિતો’’તિ આહ. ‘‘આમ, દેવા’’તિ. ‘‘તેન હિ, તાત, ઇતો પટ્ઠાય ત્વમેવ વિનિચ્છયં પટ્ઠપેહી’’તિ વિનિચ્છયં કુમારસ્સ અદાસિ.

    Atīte ayaṃ bārāṇasī pupphavatī nāma ahosi. Tattha vasavattirañño putto ekarājā nāma rajjaṃ kāresi, tassa putto candakumāro nāma oparajjaṃ kāresi. Khaṇḍahālo nāma brāhmaṇo purohito ahosi. So rañño atthañca dhammañca anusāsi. Taṃ kira rājā ‘‘paṇḍito’’ti vinicchaye nisīdāpesi. So lañjavittako hutvā lañjaṃ gahetvā asāmike sāmike karoti, sāmike ca asāmike. Athekadivasaṃ eko aḍḍaparājito puriso vinicchayaṭṭhānā upakkosento nikkhamitvā rājupaṭṭhānaṃ āgacchantaṃ candakumāraṃ disvā dhāvitvā tassa pādesu nipatitvā rodi. So ‘‘kiṃ, bho purisa, rodasī’’ti āha. ‘‘Sāmi, khaṇḍahālo vinicchaye vilopaṃ khādati, ahaṃ tena lañjaṃ gahetvā parājayaṃ pāpito’’ti. Candakumāro ‘‘mā bhāyī’’ti taṃ assāsetvā vinicchayaṃ netvā sāmikameva sāmikaṃ, asāmikameva asāmikaṃ akāsi. Mahājano mahāsaddena sādhukāramadāsi. Rājā taṃ sutvā ‘‘kiṃsaddo eso’’ti pucchi. ‘‘Candakumārena kira aḍḍo suvinicchito, tattheso sādhukārasaddo’’ti. Taṃ sutvā rājā tussi. Kumāro āgantvā taṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi. Atha naṃ rājā ‘‘tāta, eko kira te aḍḍo vinicchito’’ti āha. ‘‘Āma, devā’’ti. ‘‘Tena hi, tāta, ito paṭṭhāya tvameva vinicchayaṃ paṭṭhapehī’’ti vinicchayaṃ kumārassa adāsi.

    તતો પટ્ઠાય ખણ્ડહાલસ્સ આયો પચ્છિજ્જિ. સો તતો પટ્ઠાય કુમારે આઘાતં બન્ધિત્વા ઓકાસં ગવેસન્તો અન્તરાપેક્ખો વિચરિ. સો પન રાજા મન્દપઞ્ઞો. સો એકદિવસં રત્તિભાગે સુપિત્વા પચ્ચૂસસમયે સુપિનન્તે અલઙ્કતદ્વારકોટ્ઠકં, સત્તરતનમયપાકારં, સટ્ઠિયોજનિકસુવણ્ણમયવાલુકમહાવીથિં, યોજનસહસ્સુબ્બેધવેજયન્તપાસાદપટિમણ્ડિતં નન્દનવનાદિવનરામણેય્યકનન્દાપોક્ખરણિઆદિપોક્ખરણિરામણેય્યકસમન્નાગતં આકિણ્ણદેવગણં તાવતિંસભવનં દિસ્વા પબુજ્ઝિત્વા તત્થ ગન્તુકામો ચિન્તેસિ – ‘‘સ્વે આચરિયખણ્ડહાલસ્સાગમનવેલાય દેવલોકગામિમગ્ગં પુચ્છિત્વા તેન દેસિતમગ્ગેન દેવલોકં ગમિસ્સામી’’તિ ખણ્ડહાલોપિ પાતોવ ન્હત્વા ભુઞ્જિત્વા રાજુપટ્ઠાનં આગન્ત્વા રાજનિવેસનં પવિસિત્વા રઞ્ઞો સુખસેય્યં પુચ્છિ. અથસ્સ રાજા આસનં દાપેત્વા પઞ્હં પુચ્છિ. તમત્થં પકાસેન્તો સત્થા આહ –

    Tato paṭṭhāya khaṇḍahālassa āyo pacchijji. So tato paṭṭhāya kumāre āghātaṃ bandhitvā okāsaṃ gavesanto antarāpekkho vicari. So pana rājā mandapañño. So ekadivasaṃ rattibhāge supitvā paccūsasamaye supinante alaṅkatadvārakoṭṭhakaṃ, sattaratanamayapākāraṃ, saṭṭhiyojanikasuvaṇṇamayavālukamahāvīthiṃ, yojanasahassubbedhavejayantapāsādapaṭimaṇḍitaṃ nandanavanādivanarāmaṇeyyakanandāpokkharaṇiādipokkharaṇirāmaṇeyyakasamannāgataṃ ākiṇṇadevagaṇaṃ tāvatiṃsabhavanaṃ disvā pabujjhitvā tattha gantukāmo cintesi – ‘‘sve ācariyakhaṇḍahālassāgamanavelāya devalokagāmimaggaṃ pucchitvā tena desitamaggena devalokaṃ gamissāmī’’ti khaṇḍahālopi pātova nhatvā bhuñjitvā rājupaṭṭhānaṃ āgantvā rājanivesanaṃ pavisitvā rañño sukhaseyyaṃ pucchi. Athassa rājā āsanaṃ dāpetvā pañhaṃ pucchi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –

    ૯૮૨.

    982.

    ‘‘રાજાસિ લુદ્દકમ્મો, એકરાજા પુપ્ફવતીયા;

    ‘‘Rājāsi luddakammo, ekarājā pupphavatīyā;

    સો પુચ્છિ બ્રહ્મબન્ધું, ખણ્ડહાલં પુરોહિતં મૂળ્હં.

    So pucchi brahmabandhuṃ, khaṇḍahālaṃ purohitaṃ mūḷhaṃ.

    ૯૮૩.

    983.

    ‘‘સગ્ગાન મગ્ગમાચિક્ખ, ત્વંસિ બ્રાહ્મણ ધમ્મવિનયકુસલો;

    ‘‘Saggāna maggamācikkha, tvaṃsi brāhmaṇa dhammavinayakusalo;

    યથા ઇતો વજન્તિ સુગતિં, નરા પુઞ્ઞાનિ કત્વાના’’તિ.

    Yathā ito vajanti sugatiṃ, narā puññāni katvānā’’ti.

    તત્થ રાજાસીતિ રાજા આસિ. લુદ્દકમ્મોતિ કક્ખળફરુસકમ્મો. સગ્ગાન મગ્ગન્તિ સગ્ગાનં ગમનમગ્ગં. ધમ્મવિનયકુસલોતિ સુચરિતધમ્મે ચ આચારવિનયે ચ કુસલો. યથાતિ યથા નરા પુઞ્ઞાનિ કત્વા ઇતો સુગતિં ગચ્છન્તિ, તં મે સુગતિમગ્ગં આચિક્ખાહીતિ પુચ્છિ.

    Tattha rājāsīti rājā āsi. Luddakammoti kakkhaḷapharusakammo. Saggāna magganti saggānaṃ gamanamaggaṃ. Dhammavinayakusaloti sucaritadhamme ca ācāravinaye ca kusalo. Yathāti yathā narā puññāni katvā ito sugatiṃ gacchanti, taṃ me sugatimaggaṃ ācikkhāhīti pucchi.

    ઇમં પન પઞ્હં સબ્બઞ્ઞુબુદ્ધં વા તસ્સ સાવકે વા તેસં અલાભેન બોધિસત્તં વા પુચ્છિતું વટ્ટતિ. રાજા પન યથા નામ સત્તાહં મગ્ગમૂળ્હો પુરિસો અઞ્ઞં માસમત્તં મગ્ગમૂળ્હં મગ્ગં પુચ્છેય્ય, એવં ખણ્ડહાલં પુચ્છિ. સો ચિન્તેસિ ‘‘અયં મે પચ્ચામિત્તસ્સ પિટ્ઠિદસ્સનકાલો, ઇદાનિ ચન્દકુમારં જીવિતક્ખયં પાપેત્વા મમ મનોરથં પૂરેસ્સામી’’તિ. અથ રાજાનં આમન્તેત્વા તતિયં ગાથમાહ –

    Imaṃ pana pañhaṃ sabbaññubuddhaṃ vā tassa sāvake vā tesaṃ alābhena bodhisattaṃ vā pucchituṃ vaṭṭati. Rājā pana yathā nāma sattāhaṃ maggamūḷho puriso aññaṃ māsamattaṃ maggamūḷhaṃ maggaṃ puccheyya, evaṃ khaṇḍahālaṃ pucchi. So cintesi ‘‘ayaṃ me paccāmittassa piṭṭhidassanakālo, idāni candakumāraṃ jīvitakkhayaṃ pāpetvā mama manorathaṃ pūressāmī’’ti. Atha rājānaṃ āmantetvā tatiyaṃ gāthamāha –

    ૯૮૪.

    984.

    ‘‘અતિદાનં દદિત્વાન, અવજ્ઝે દેવ ઘાતેત્વા;

    ‘‘Atidānaṃ daditvāna, avajjhe deva ghātetvā;

    એવં વજન્તિ સુગતિં, નરા પુઞ્ઞાનિ કત્વાના’’તિ.

    Evaṃ vajanti sugatiṃ, narā puññāni katvānā’’ti.

    તસ્સત્થો – મહારાજ સગ્ગં ગચ્છન્તા નામ અતિદાનં દદન્તિ, અવજ્ઝે ઘાતેન્તિ. સચેપિ સગ્ગં ગન્તુકામોસિ, ત્વમ્પિ તથેવ કરોહીતિ.

    Tassattho – mahārāja saggaṃ gacchantā nāma atidānaṃ dadanti, avajjhe ghātenti. Sacepi saggaṃ gantukāmosi, tvampi tatheva karohīti.

    અથ નં રાજા પઞ્હસ્સ અત્થં પુચ્છિ –

    Atha naṃ rājā pañhassa atthaṃ pucchi –

    ૯૮૫.

    985.

    ‘‘કિં પન તં અતિદાનં, કે ચ અવજ્ઝા ઇમસ્મિ લોકસ્મિં;

    ‘‘Kiṃ pana taṃ atidānaṃ, ke ca avajjhā imasmi lokasmiṃ;

    એતઞ્ચ ખો નો અક્ખાહિ, યજિસ્સામિ દદામિ દાનાની’’તિ.

    Etañca kho no akkhāhi, yajissāmi dadāmi dānānī’’ti.

    સોપિસ્સ બ્યાકાસિ –

    Sopissa byākāsi –

    ૯૮૬.

    986.

    ‘‘પુત્તેહિ દેવ યજિતબ્બં, મહેસીહિ નેગમેહિ ચ;

    ‘‘Puttehi deva yajitabbaṃ, mahesīhi negamehi ca;

    ઉસભેહિ આજાનિયેહિ ચતૂહિ, સબ્બચતુક્કેન દેવ યજિતબ્બ’’ન્તિ.

    Usabhehi ājāniyehi catūhi, sabbacatukkena deva yajitabba’’nti.

    રઞ્ઞો પઞ્હં બ્યાકરોન્તો ચ દેવલોકમગ્ગં પુટ્ઠો નિરયમગ્ગં બ્યાકાસિ.

    Rañño pañhaṃ byākaronto ca devalokamaggaṃ puṭṭho nirayamaggaṃ byākāsi.

    તત્થ પુત્તેહીતિ અત્તના જાતેહિ પિયપુત્તેહિ ચેવ પિયધીતાહિ ચ. મહેસીહીતિ પિયભરિયાહિ. નેગમેહીતિ સેટ્ઠીહિ. ઉસભેહીતિ સબ્બસેતેહિ ઉસભરાજૂહિ. આજાનિયેહીતિ મઙ્ગલઅસ્સેહિ. ચતૂહીતિ એતેહિ સબ્બેહેવ અઞ્ઞેહિ ચ હત્થિઆદીહિ ચતૂહિ ચતૂહીતિ એવં સબ્બચતુક્કેન, દેવ, યજિતબ્બં. એતેસઞ્હિ ખગ્ગેન સીસં છિન્દિત્વા સુવણ્ણપાતિયા ગલલોહિતં ગહેત્વા આવાટે પક્ખિપિત્વા યઞ્ઞસ્સ યજનકરાજાનો સરીરેન સહ દેવલોકં ગચ્છન્તિ. મહારાજ, સમણબ્રાહ્મણકપણદ્ધિકવનિબ્બકયાચકાનં ઘાસચ્છાદનાદિસમ્પદાનં દાનમેવ પવત્તતિ. ઇમે પન પુત્તધીતાદયો મારેત્વા તેસં ગલલોહિતેન યઞ્ઞસ્સ યજનં અતિદાનં નામાતિ રાજાનં સઞ્ઞાપેસિ.

    Tattha puttehīti attanā jātehi piyaputtehi ceva piyadhītāhi ca. Mahesīhīti piyabhariyāhi. Negamehīti seṭṭhīhi. Usabhehīti sabbasetehi usabharājūhi. Ājāniyehīti maṅgalaassehi. Catūhīti etehi sabbeheva aññehi ca hatthiādīhi catūhi catūhīti evaṃ sabbacatukkena, deva, yajitabbaṃ. Etesañhi khaggena sīsaṃ chinditvā suvaṇṇapātiyā galalohitaṃ gahetvā āvāṭe pakkhipitvā yaññassa yajanakarājāno sarīrena saha devalokaṃ gacchanti. Mahārāja, samaṇabrāhmaṇakapaṇaddhikavanibbakayācakānaṃ ghāsacchādanādisampadānaṃ dānameva pavattati. Ime pana puttadhītādayo māretvā tesaṃ galalohitena yaññassa yajanaṃ atidānaṃ nāmāti rājānaṃ saññāpesi.

    ઇતિ સો ‘‘સચે ચન્દકુમારં એકઞ્ઞેવ ગણ્હિસ્સામિ, વેરચિત્તેન કરણં મઞ્ઞિસ્સન્તી’’તિ તં મહાજનસ્સ અન્તરે પક્ખિપિ. ઇદં પન તેસં કથેન્તાનં કથં સુત્વા સબ્બે અન્તેપુરજના ભીતતસિતા સંવિગ્ગમાનહદયા એકપ્પહારેનેવ મહારવં રવિંસુ. તમત્થં પકાસેન્તો સત્થા આહ –

    Iti so ‘‘sace candakumāraṃ ekaññeva gaṇhissāmi, veracittena karaṇaṃ maññissantī’’ti taṃ mahājanassa antare pakkhipi. Idaṃ pana tesaṃ kathentānaṃ kathaṃ sutvā sabbe antepurajanā bhītatasitā saṃviggamānahadayā ekappahāreneva mahāravaṃ raviṃsu. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –

    ૯૮૭.

    987.

    ‘‘તં સુત્વા અન્તેપુરે, કુમારા મહેસિયો ચ હઞ્ઞન્તુ;

    ‘‘Taṃ sutvā antepure, kumārā mahesiyo ca haññantu;

    એકો અહોસિ નિગ્ઘોસો, ભિક્ખા અચ્ચુગ્ગતો સદ્દો’’તિ.

    Eko ahosi nigghoso, bhikkhā accuggato saddo’’ti.

    તત્થ ન્તિ ‘‘કુમારા ચ મહેસિયો ચ હઞ્ઞન્તૂ’’તિ તં સદ્દં સુત્વા એકોતિ સકલરાજનિવેસને એકોવ નિગ્ઘોસો અહોસિ. ભિસ્માતિ ભયાનકો. અચ્ચુગ્ગતોતિ અતિઉગ્ગતો અહોસિ, સકલરાજકુલં યુગન્તવાતપ્પહટં વિય સાલવનં અહોસિ.

    Tattha tanti ‘‘kumārā ca mahesiyo ca haññantū’’ti taṃ saddaṃ sutvā ekoti sakalarājanivesane ekova nigghoso ahosi. Bhismāti bhayānako. Accuggatoti atiuggato ahosi, sakalarājakulaṃ yugantavātappahaṭaṃ viya sālavanaṃ ahosi.

    બ્રાહ્મણો રાજાનં આહ – ‘‘કિં પન, મહારાજ, યઞ્ઞં યજિતું સક્કોસિ, ન સક્કોસી’’તિ? ‘‘કિં કથેસિ, આચરિય, યઞ્ઞં યજિત્વા દેવલોકં ગમિસ્સામી’’તિ. ‘‘મહારાજ, ભીરુકા દુબ્બલજ્ઝાસયા યઞ્ઞં યજિતું સમત્થા નામ ન હોન્તિ, તુમ્હે ઇધ સબ્બે સન્નિપાતેથ, અહં યઞ્ઞાવાટે કમ્મં કરિસ્સામી’’તિ અત્તનો પહોનકં બલકાયં ગહેત્વા નગરા નિક્ખમ્મ યઞ્ઞાવાટં સમતલં કારેત્વા વતિયા પરિક્ખિપિ. કસ્મા? ધમ્મિકો હિ સમણો વા બ્રાહ્મણો વા આગન્ત્વા નિવારેય્યાતિ યઞ્ઞાવાટે વતિયા પરિક્ખેપનં નામ ચારિત્તન્તિ કત્વા પોરાણકબ્રાહ્મણેહિ ઠપિતં. રાજાપિ પુરિસે પક્કોસાપેત્વા ‘‘તાતા, અહં અત્તનો પુત્તધીતરો ચ ભરિયાયો ચ મારેત્વા યઞ્ઞં યજિત્વા દેવલોકં ગમિસ્સામિ, ગચ્છથ નેસં આચિક્ખિત્વા સબ્બે ઇધાનેથા’’તિ પુત્તાનં તાવ આનયનત્થાય આહ –

    Brāhmaṇo rājānaṃ āha – ‘‘kiṃ pana, mahārāja, yaññaṃ yajituṃ sakkosi, na sakkosī’’ti? ‘‘Kiṃ kathesi, ācariya, yaññaṃ yajitvā devalokaṃ gamissāmī’’ti. ‘‘Mahārāja, bhīrukā dubbalajjhāsayā yaññaṃ yajituṃ samatthā nāma na honti, tumhe idha sabbe sannipātetha, ahaṃ yaññāvāṭe kammaṃ karissāmī’’ti attano pahonakaṃ balakāyaṃ gahetvā nagarā nikkhamma yaññāvāṭaṃ samatalaṃ kāretvā vatiyā parikkhipi. Kasmā? Dhammiko hi samaṇo vā brāhmaṇo vā āgantvā nivāreyyāti yaññāvāṭe vatiyā parikkhepanaṃ nāma cārittanti katvā porāṇakabrāhmaṇehi ṭhapitaṃ. Rājāpi purise pakkosāpetvā ‘‘tātā, ahaṃ attano puttadhītaro ca bhariyāyo ca māretvā yaññaṃ yajitvā devalokaṃ gamissāmi, gacchatha nesaṃ ācikkhitvā sabbe idhānethā’’ti puttānaṃ tāva ānayanatthāya āha –

    ૯૮૮.

    988.

    ‘‘ગચ્છથ વદેથ કુમારે, ચન્દં સૂરિયઞ્ચ ભદ્દસેનઞ્ચ;

    ‘‘Gacchatha vadetha kumāre, candaṃ sūriyañca bhaddasenañca;

    સૂરઞ્ચ વામગોત્તઞ્ચ, પચુરા કિર હોથ યઞ્ઞત્થાયા’’તિ.

    Sūrañca vāmagottañca, pacurā kira hotha yaññatthāyā’’ti.

    તત્થ ગચ્છથ વદેથ કુમારેતિ ચન્દકુમારો ચ સૂરિયકુમારો ચાતિ દ્વે ગોતમિદેવિયા અગ્ગમહેસિયા પુત્તા, ભદ્દસેનો ચ સૂરો ચ વામગોત્તો ચ તેસં વેમાતિકભાતરો. પચુરા કિર હોથાતિ એકસ્મિં ઠાને રાસી હોથાતિ આચિક્ખથાતિ અત્થો.

    Tattha gacchatha vadetha kumāreti candakumāro ca sūriyakumāro cāti dve gotamideviyā aggamahesiyā puttā, bhaddaseno ca sūro ca vāmagotto ca tesaṃ vemātikabhātaro. Pacurā kira hothāti ekasmiṃ ṭhāne rāsī hothāti ācikkhathāti attho.

    તે પઠમં ચન્દકુમારસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા આહંસુ ‘‘કુમાર, તુમ્હે કિર મારેત્વા તુમ્હાકં પિતા દેવલોકં ગન્તુકામો, તુમ્હાકં ગણ્હનત્થાય અમ્હે પેસેસી’’તિ. ‘‘કસ્સ વચનેન મં ગણ્હાપેસી’’તિ? ‘‘ખણ્ડહાલસ્સ, દેવા’’તિ. ‘‘કિં સો મઞ્ઞેવ ગણ્હાપેતિ, ઉદાહુ અઞ્ઞેપી’’તિ. ‘‘રાજપુત્ત, અઞ્ઞેપિ ગણ્હાપેતિ, સબ્બચતુક્કં કિર યઞ્ઞં યજિતુકામો’’તિ. સો ચિન્તેસિ ‘‘તસ્સ અઞ્ઞેહિ સદ્ધિં વેરં નત્થિ, ‘વિનિચ્છયે વિલોપં કાતું ન લભામી’તિ પન મયિ એકસ્મિં વેરચિત્તેન બહૂ મારાપેતિ, પિતરં દટ્ઠું લભન્તસ્સ સબ્બેસં તેસં મોચાપનં નામ મમ ભારો’’તિ. અથ ને રાજપુરિસે આહ ‘‘તેન હિ મે પિતુ વચનં કરોથા’’તિ. તે તં નેત્વા રાજઙ્ગણે એકમન્તે ઠપેત્વા ઇતરેપિ તયો આમન્તેત્વા તસ્સેવ સન્તિકે કત્વા રઞ્ઞો આરોચયિંસુ ‘‘આનીતા તે, દેવ, પુત્તા’’તિ. સો તેસં વચનં સુત્વા ‘‘તાતા, ઇદાનિ મે ધીતરો આનેત્વા તેસઞ્ઞેવ ભાતિકાનં સન્તિકે કરોથા’’તિ ચતસ્સો ધીતરો આહરાપેતું ઇતરં ગાથમાહ –

    Te paṭhamaṃ candakumārassa santikaṃ gantvā āhaṃsu ‘‘kumāra, tumhe kira māretvā tumhākaṃ pitā devalokaṃ gantukāmo, tumhākaṃ gaṇhanatthāya amhe pesesī’’ti. ‘‘Kassa vacanena maṃ gaṇhāpesī’’ti? ‘‘Khaṇḍahālassa, devā’’ti. ‘‘Kiṃ so maññeva gaṇhāpeti, udāhu aññepī’’ti. ‘‘Rājaputta, aññepi gaṇhāpeti, sabbacatukkaṃ kira yaññaṃ yajitukāmo’’ti. So cintesi ‘‘tassa aññehi saddhiṃ veraṃ natthi, ‘vinicchaye vilopaṃ kātuṃ na labhāmī’ti pana mayi ekasmiṃ veracittena bahū mārāpeti, pitaraṃ daṭṭhuṃ labhantassa sabbesaṃ tesaṃ mocāpanaṃ nāma mama bhāro’’ti. Atha ne rājapurise āha ‘‘tena hi me pitu vacanaṃ karothā’’ti. Te taṃ netvā rājaṅgaṇe ekamante ṭhapetvā itarepi tayo āmantetvā tasseva santike katvā rañño ārocayiṃsu ‘‘ānītā te, deva, puttā’’ti. So tesaṃ vacanaṃ sutvā ‘‘tātā, idāni me dhītaro ānetvā tesaññeva bhātikānaṃ santike karothā’’ti catasso dhītaro āharāpetuṃ itaraṃ gāthamāha –

    ૯૮૯.

    989.

    ‘‘કુમારિયોપિ વદેથ, ઉપસેનં કોકિલઞ્ચ મુદિતઞ્ચ;

    ‘‘Kumāriyopi vadetha, upasenaṃ kokilañca muditañca;

    નન્દઞ્ચાપિ કુમારિં, પચુરા કિર હોથ યઞ્ઞત્થાયા’’તિ.

    Nandañcāpi kumāriṃ, pacurā kira hotha yaññatthāyā’’ti.

    તે ‘‘એવં કરિસ્સામા’’તિ તાસં સન્તિકં ગન્ત્વા તા રોદમાના પરિદેવમાના આનેત્વા ભાતિકાનઞ્ઞેવ સન્તિકે કરિંસુ. તતો રાજા અત્તનો ભરિયાનં ગહણત્થાય ઇતરં ગાથમાહ –

    Te ‘‘evaṃ karissāmā’’ti tāsaṃ santikaṃ gantvā tā rodamānā paridevamānā ānetvā bhātikānaññeva santike kariṃsu. Tato rājā attano bhariyānaṃ gahaṇatthāya itaraṃ gāthamāha –

    ૯૯૦.

    990.

    ‘‘વિજયમ્પિ મય્હં મહેસિં, એરાવતિં કેસિનિંસુનન્દઞ્ચ;

    ‘‘Vijayampi mayhaṃ mahesiṃ, erāvatiṃ kesiniṃsunandañca;

    લક્ખણવરૂપપન્ના, પચુરા કિર હોથ યઞ્ઞત્થાયા’’તિ.

    Lakkhaṇavarūpapannā, pacurā kira hotha yaññatthāyā’’ti.

    તત્થ લક્ખણવરૂપપન્નાતિ ઉત્તમેહિ ચતુસટ્ઠિયા ઇત્થિલક્ખણેહિ ઉપપન્ના એતાપિ વદેથાતિ અત્થો.

    Tattha lakkhaṇavarūpapannāti uttamehi catusaṭṭhiyā itthilakkhaṇehi upapannā etāpi vadethāti attho.

    તે તાપિ પરિદેવમાના આનેત્વા કુમારાનં સન્તિકે કરિંસુ. અથ રાજા ચત્તારો સેટ્ઠિનો ગહણત્થાય આણાપેન્તો ઇતરં ગાથમાહ –

    Te tāpi paridevamānā ānetvā kumārānaṃ santike kariṃsu. Atha rājā cattāro seṭṭhino gahaṇatthāya āṇāpento itaraṃ gāthamāha –

    ૯૯૧.

    991.

    ‘‘ગહપતયો ચ વદેથ, પુણ્ણમુખં ભદ્દિયં સિઙ્ગાલઞ્ચ;

    ‘‘Gahapatayo ca vadetha, puṇṇamukhaṃ bhaddiyaṃ siṅgālañca;

    વડ્ઢઞ્ચાપિ ગહપતિં, પચુરા કિર હોથ યઞ્ઞત્થાયા’’તિ.

    Vaḍḍhañcāpi gahapatiṃ, pacurā kira hotha yaññatthāyā’’ti.

    રાજપુરિસા ગન્ત્વા તેપિ આનયિંસુ. રઞ્ઞો પુત્તદારે ગય્હમાને સકલનગરં ન કિઞ્ચિ અવોચ. સેટ્ઠિકુલાનિ પન મહાસમ્બન્ધાનિ, તસ્મા તેસં ગહિતકાલે સકલનગરં સઙ્ખુભિત્વા ‘‘રઞ્ઞો સેટ્ઠિનો મારેત્વા યઞ્ઞં યજિતું ન દસ્સામા’’તિ સેટ્ઠિનો પરિવારેત્વાવ તેસં ઞાતિવગ્ગેન સદ્ધિં રાજકુલં અગમિ. અથ તે સેટ્ઠિનો ઞાતિગણપરિવુતા રાજાનં વન્દિત્વા અત્તનો જીવિતં યાચિંસુ. તમત્થં પકાસેન્તો સત્થા આહ –

    Rājapurisā gantvā tepi ānayiṃsu. Rañño puttadāre gayhamāne sakalanagaraṃ na kiñci avoca. Seṭṭhikulāni pana mahāsambandhāni, tasmā tesaṃ gahitakāle sakalanagaraṃ saṅkhubhitvā ‘‘rañño seṭṭhino māretvā yaññaṃ yajituṃ na dassāmā’’ti seṭṭhino parivāretvāva tesaṃ ñātivaggena saddhiṃ rājakulaṃ agami. Atha te seṭṭhino ñātigaṇaparivutā rājānaṃ vanditvā attano jīvitaṃ yāciṃsu. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –

    ૯૯૨.

    992.

    ‘‘તે તત્થ ગહપતયો, અવોચિસું સમાગતા પુત્તદારપરિકિણ્ણા;

    ‘‘Te tattha gahapatayo, avocisuṃ samāgatā puttadāraparikiṇṇā;

    સબ્બેવ સિખિનો દેવ કરોહિ, અથ વા નો દાસે સાવેહી’’તિ.

    Sabbeva sikhino deva karohi, atha vā no dāse sāvehī’’ti.

    તત્થ સબ્બેવ સિખિનોતિ સબ્બે અમ્હે મત્થકે ચૂળં બન્ધિત્વા અત્તનો ચેટકે કરોહિ, મયં તે ચેટકકિચ્ચં કરિસ્સામ. અથ વા નો દાસે સાવેહીતિ અથ વા નો અસદ્દહન્તો સબ્બસેનિયો સન્નિપાતેત્વા રાસિમજ્ઝે અમ્હે દાસે સાવેહિ, મયં તે દાસત્તં પટિસ્સુણિસ્સામાતિ.

    Tattha sabbeva sikhinoti sabbe amhe matthake cūḷaṃ bandhitvā attano ceṭake karohi, mayaṃ te ceṭakakiccaṃ karissāma. Atha vā no dāse sāvehīti atha vā no asaddahanto sabbaseniyo sannipātetvā rāsimajjhe amhe dāse sāvehi, mayaṃ te dāsattaṃ paṭissuṇissāmāti.

    તે એવં યાચન્તાપિ જીવિતં લદ્ધું નાસક્ખિંસુ. રાજપુરિસા સેસે પટિક્કમાપેત્વા તે ગહેત્વા કુમારાનઞ્ઞેવ સન્તિકે નિસીદાપેસું. તતો પન રાજા હત્થિઆદીનં ગહણત્થાય આણાપેન્તો આહ –

    Te evaṃ yācantāpi jīvitaṃ laddhuṃ nāsakkhiṃsu. Rājapurisā sese paṭikkamāpetvā te gahetvā kumārānaññeva santike nisīdāpesuṃ. Tato pana rājā hatthiādīnaṃ gahaṇatthāya āṇāpento āha –

    ૯૯૩.

    993.

    ‘‘અભયઙ્કરમ્પિ મે હત્થિં, નાળાગિરિં અચ્ચુગ્ગતં વરુણદન્તં;

    ‘‘Abhayaṅkarampi me hatthiṃ, nāḷāgiriṃ accuggataṃ varuṇadantaṃ;

    આનેથ ખો ને ખિપ્પં, યઞ્ઞત્થાય ભવિસ્સન્તિ.

    Ānetha kho ne khippaṃ, yaññatthāya bhavissanti.

    ૯૯૪.

    994.

    ‘‘અસ્સરતનમ્પિ કેસિં, સુરામુખં પુણ્ણકં વિનતકઞ્ચ;

    ‘‘Assaratanampi kesiṃ, surāmukhaṃ puṇṇakaṃ vinatakañca;

    આનેથ ખો ને ખિપ્પં, યઞ્ઞત્થાય ભવિસ્સન્તિ.

    Ānetha kho ne khippaṃ, yaññatthāya bhavissanti.

    ૯૯૫.

    995.

    ‘‘ઉસભમ્પિ યૂથપતિં અનોજં, નિસભં ગવમ્પતિં તેપિ મય્હં આનેથ;

    ‘‘Usabhampi yūthapatiṃ anojaṃ, nisabhaṃ gavampatiṃ tepi mayhaṃ ānetha;

    સમૂહ કરોન્તુ સબ્બં, યજિસ્સામિ દદામિ દાનાનિ.

    Samūha karontu sabbaṃ, yajissāmi dadāmi dānāni.

    ૯૯૬.

    996.

    ‘‘સબ્બં પટિયાદેથ, યઞ્ઞં પન ઉગ્ગતમ્હિ સૂરિયમ્હિ;

    ‘‘Sabbaṃ paṭiyādetha, yaññaṃ pana uggatamhi sūriyamhi;

    આણાપેથ ચ કુમારે, અભિરમન્તુ ઇમં રત્તિં.

    Āṇāpetha ca kumāre, abhiramantu imaṃ rattiṃ.

    ૯૯૭.

    997.

    ‘‘સબ્બં ઉપટ્ઠપેથ, યઞ્ઞં પન ઉગ્ગતમ્હિ સૂરિયમ્હિ;

    ‘‘Sabbaṃ upaṭṭhapetha, yaññaṃ pana uggatamhi sūriyamhi;

    વદેથ દાનિ કુમારે, અજ્જ ખો પચ્છિમા રત્તી’’તિ.

    Vadetha dāni kumāre, ajja kho pacchimā rattī’’ti.

    તત્થ સમૂહ કરોન્તુ સબ્બન્તિ ન કેવલં એત્તકમેવ, અવસેસમ્પિ ચતુપ્પદગણઞ્ચેવ પક્ખિગણઞ્ચ સબ્બં ચતુક્કં કત્વા રાસિં કરોન્તુ, સબ્બચતુક્કં યઞ્ઞં યજિસ્સામિ, યાચકબ્રાહ્મણાનઞ્ચ દાનં દસ્સામીતિ. સબ્બં પટિયાદેથાતિ એવં મયા વુત્તં અનવસેસં ઉપટ્ઠપેથ. ઉગ્ગતમ્હીતિ અહં પન યઞ્ઞં ઉગ્ગતે સૂરિયે સ્વે પાતોવ યજિસ્સામિ. સબ્બં ઉપટ્ઠપેથાતિ સેસમ્પિ સબ્બં યઞ્ઞઉપકરણં ઉપટ્ઠપેથાતિ.

    Tattha samūha karontu sabbanti na kevalaṃ ettakameva, avasesampi catuppadagaṇañceva pakkhigaṇañca sabbaṃ catukkaṃ katvā rāsiṃ karontu, sabbacatukkaṃ yaññaṃ yajissāmi, yācakabrāhmaṇānañca dānaṃ dassāmīti. Sabbaṃ paṭiyādethāti evaṃ mayā vuttaṃ anavasesaṃ upaṭṭhapetha. Uggatamhīti ahaṃ pana yaññaṃ uggate sūriye sve pātova yajissāmi. Sabbaṃ upaṭṭhapethāti sesampi sabbaṃ yaññaupakaraṇaṃ upaṭṭhapethāti.

    રઞ્ઞો પન માતાપિતરો ધરન્તિયેવ. અથસ્સ અમચ્ચા ગન્ત્વા માતુયા આરોચેસું ‘‘અય્યે, પુત્તો વો પુત્તદારં મારેત્વા યઞ્ઞં યજિતુકામો’’તિ. સા ‘‘કિં કથેથ, તાતા’’તિ હત્થેન હદયં પહરિત્વા રોદમાના આગન્ત્વા ‘‘સચ્ચં કિર એવરૂપો તે યઞ્ઞો ભવિસ્સતી’’તિ પુચ્છિ. તમત્થં પકાસેન્તો સત્થા આહ –

    Rañño pana mātāpitaro dharantiyeva. Athassa amaccā gantvā mātuyā ārocesuṃ ‘‘ayye, putto vo puttadāraṃ māretvā yaññaṃ yajitukāmo’’ti. Sā ‘‘kiṃ kathetha, tātā’’ti hatthena hadayaṃ paharitvā rodamānā āgantvā ‘‘saccaṃ kira evarūpo te yañño bhavissatī’’ti pucchi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –

    ૯૯૮.

    998.

    ‘‘તંતં માતા અવચ, રોદન્તી આગન્ત્વા વિમાનતો;

    ‘‘Taṃtaṃ mātā avaca, rodantī āgantvā vimānato;

    યઞ્ઞો કિર તે પુત્ત, ભવિસ્સતિ ચતૂહિ પુત્તેહી’’તિ.

    Yañño kira te putta, bhavissati catūhi puttehī’’ti.

    તત્થ તંતન્તિ તં એતં રાજાનં. વિમાનતોતિ અત્તનો વસનટ્ઠાનતો.

    Tattha taṃtanti taṃ etaṃ rājānaṃ. Vimānatoti attano vasanaṭṭhānato.

    રાજા આહ –

    Rājā āha –

    ૯૯૯.

    999.

    ‘‘સબ્બેપિ મય્હં પુત્તા ચત્તા, ચન્દસ્મિં હઞ્ઞમાનસ્મિં;

    ‘‘Sabbepi mayhaṃ puttā cattā, candasmiṃ haññamānasmiṃ;

    પુત્તેહિ યઞ્ઞં યજિત્વાન, સુગતિં સગ્ગં ગમિસ્સામી’’તિ.

    Puttehi yaññaṃ yajitvāna, sugatiṃ saggaṃ gamissāmī’’ti.

    તત્થ ચત્તાતિ ચન્દકુમારે હઞ્ઞમાનેયેવ સબ્બેપિ યઞ્ઞત્થાય મયા પરિચ્ચત્તા.

    Tattha cattāti candakumāre haññamāneyeva sabbepi yaññatthāya mayā pariccattā.

    અથ નં માતા આહ –

    Atha naṃ mātā āha –

    ૧૦૦૦.

    1000.

    ‘‘મા તં પુત્ત સદ્દહેસિ, સુગતિ કિર હોતિ પુત્તયઞ્ઞેન;

    ‘‘Mā taṃ putta saddahesi, sugati kira hoti puttayaññena;

    નિરયાનેસો મગ્ગો, નેસો મગ્ગો હિ સગ્ગાનં.

    Nirayāneso maggo, neso maggo hi saggānaṃ.

    ૧૦૦૧.

    1001.

    ‘‘દાનાનિ દેહિ કોણ્ડઞ્ઞ, અહિંસા સબ્બભૂતભબ્યાનં;

    ‘‘Dānāni dehi koṇḍañña, ahiṃsā sabbabhūtabhabyānaṃ;

    એસ મગ્ગો સુગતિયા, ન ચ મગ્ગો પુત્તયઞ્ઞેના’’તિ.

    Esa maggo sugatiyā, na ca maggo puttayaññenā’’ti.

    તત્થ નિરયાનેસોતિ નિરસ્સાદત્થેન નિરયાનં ચતુન્નં અપાયાનં એસ મગ્ગો. કોણ્ડઞ્ઞાતિ રાજાનં ગોત્તેનાલપતિ. ભૂતભબ્યાનન્તિ ભૂતાનઞ્ચ ભવિતબ્બસત્તાનઞ્ચ. પુત્તયઞ્ઞેનાતિ એવરૂપેન પુત્તધીતરો મારેત્વા યજકયઞ્ઞેન સગ્ગમગ્ગો નામ નત્થીતિ.

    Tattha nirayānesoti nirassādatthena nirayānaṃ catunnaṃ apāyānaṃ esa maggo. Koṇḍaññāti rājānaṃ gottenālapati. Bhūtabhabyānanti bhūtānañca bhavitabbasattānañca. Puttayaññenāti evarūpena puttadhītaro māretvā yajakayaññena saggamaggo nāma natthīti.

    રાજા આહ –

    Rājā āha –

    ૧૦૦૨.

    1002.

    ‘‘આચરિયાનં વચના, ઘાતેસ્સં ચન્દઞ્ચ સૂરિયઞ્ચ;

    ‘‘Ācariyānaṃ vacanā, ghātessaṃ candañca sūriyañca;

    પુત્તેહિ યઞ્ઞં યજિત્વાન દુચ્ચજેહિ, સુગતિં સગ્ગં ગમિસ્સામી’’તિ.

    Puttehi yaññaṃ yajitvāna duccajehi, sugatiṃ saggaṃ gamissāmī’’ti.

    તત્થ આચરિયાનં વચનન્તિ અમ્મ, નેસા મમ અત્તનો મતિ, આચારસિક્ખાપનકસ્સ પન મે ખણ્ડહાલાચરિયસ્સ એતં વચનં, એસા અનુસિટ્ઠિ. તસ્મા અહં એતે ઘાતેસ્સં, દુચ્ચજેહિ પુત્તેહિ યઞ્ઞં યજિત્વા સગ્ગં ગમિસ્સામીતિ.

    Tattha ācariyānaṃ vacananti amma, nesā mama attano mati, ācārasikkhāpanakassa pana me khaṇḍahālācariyassa etaṃ vacanaṃ, esā anusiṭṭhi. Tasmā ahaṃ ete ghātessaṃ, duccajehi puttehi yaññaṃ yajitvā saggaṃ gamissāmīti.

    અથસ્સ માતા અત્તનો વચનં ગાહાપેતું અસક્કોન્તી અપગતા. પિતા તં પવત્તિં પુચ્છિ. તમત્થં પકાસેન્તો સત્થા આહ –

    Athassa mātā attano vacanaṃ gāhāpetuṃ asakkontī apagatā. Pitā taṃ pavattiṃ pucchi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –

    ૧૦૦૩.

    1003.

    ‘‘તંતં પિતાપિ અવચ, વસવત્તી ઓરસં સકં પુત્તં;

    ‘‘Taṃtaṃ pitāpi avaca, vasavattī orasaṃ sakaṃ puttaṃ;

    યઞ્ઞો કિર તે પુત્ત, ભવિસ્સતિ ચતૂહિ પુત્તેહી’’તિ.

    Yañño kira te putta, bhavissati catūhi puttehī’’ti.

    તત્થ વસવત્તીતિ તસ્સ નામં.

    Tattha vasavattīti tassa nāmaṃ.

    રાજા આહ –

    Rājā āha –

    ૧૦૦૪.

    1004.

    ‘‘સબ્બેપિ મય્હં પુત્તા ચત્તા, ચન્દસ્મિં હઞ્ઞમાનસ્મિં;

    ‘‘Sabbepi mayhaṃ puttā cattā, candasmiṃ haññamānasmiṃ;

    પુત્તેહિ યઞ્ઞં યજિત્વાન, સુગતિં સગ્ગં ગમિસ્સામી’’તિ.

    Puttehi yaññaṃ yajitvāna, sugatiṃ saggaṃ gamissāmī’’ti.

    અથ નં પિતા આહ –

    Atha naṃ pitā āha –

    ૧૦૦૫.

    1005.

    ‘‘મા તં પુત્ત સદ્દહેસિ, સુગતિ કિર હોતિ પુત્તયઞ્ઞેન;

    ‘‘Mā taṃ putta saddahesi, sugati kira hoti puttayaññena;

    નિરયાનેસો મગ્ગો, નેસો મગ્ગો હિ સગ્ગાનં.

    Nirayāneso maggo, neso maggo hi saggānaṃ.

    ૧૦૦૬.

    1006.

    ‘‘દાનાનિ દેહિ કોણ્ડઞ્ઞ, અહિંસા સબ્બભૂતભબ્યાનં;

    ‘‘Dānāni dehi koṇḍañña, ahiṃsā sabbabhūtabhabyānaṃ;

    એસ મગ્ગો સુગતિયા, ન ચ મગ્ગો પુત્તયઞ્ઞેના’’તિ.

    Esa maggo sugatiyā, na ca maggo puttayaññenā’’ti.

    રાજા આહ –
