Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    ચતુક્કવારવણ્ણના

    Catukkavāravaṇṇanā

    ૩૨૪. ચતુક્કેસુ સોતિ ગિહિપરિક્ખારો. અવાપુરણં દાતુન્તિ ગબ્ભં વિવરિત્વા અન્તો પરિક્ખારટ્ઠપનત્થાય વિવરણકુઞ્ચિકં દાતું. સઙ્ઘત્થાય ઉપનીતં સયમેવ અન્તો પટિસામિતુમ્પિ વટ્ટતિ. તેનાહ ‘‘અન્તો ઠપાપેતુઞ્ચ વટ્ટતી’’તિ.

    324. Catukkesu soti gihiparikkhāro. Avāpuraṇaṃ dātunti gabbhaṃ vivaritvā anto parikkhāraṭṭhapanatthāya vivaraṇakuñcikaṃ dātuṃ. Saṅghatthāya upanītaṃ sayameva anto paṭisāmitumpi vaṭṭati. Tenāha ‘‘anto ṭhapāpetuñca vaṭṭatī’’ti.

    આદિકમ્મિકેસુ પઠમં પુરિસલિઙ્ગં ઉપ્પજ્જતીતિ આહ ‘‘પઠમં ઉપ્પન્નવસેના’’તિ. પાળિયં અનાપત્તિ વસ્સચ્છેદસ્સાતિ વસ્સચ્છેદસમ્બન્ધિનિયા અનાપત્તિયા એવમત્થો. મન્તભાસાતિ મન્તાય પઞ્ઞાય કથનં. ‘‘નવમભિક્ખુનિતો પટ્ઠાયા’’તિ ઇદં ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, અટ્ઠન્નં ભિક્ખુનીનં યથાવુડ્ઢં અવસેસાનં યથાકતિક’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૪૨૬) વચનતો આદિતો અટ્ઠન્નં ભિક્ખુનીનં પચ્ચુટ્ઠાતબ્બત્તા વુત્તં.

    Ādikammikesu paṭhamaṃ purisaliṅgaṃ uppajjatīti āha ‘‘paṭhamaṃ uppannavasenā’’ti. Pāḷiyaṃ anāpatti vassacchedassāti vassacchedasambandhiniyā anāpattiyā evamattho. Mantabhāsāti mantāya paññāya kathanaṃ. ‘‘Navamabhikkhunito paṭṭhāyā’’ti idaṃ ‘‘anujānāmi, bhikkhave, aṭṭhannaṃ bhikkhunīnaṃ yathāvuḍḍhaṃ avasesānaṃ yathākatika’’nti (cūḷava. 426) vacanato ādito aṭṭhannaṃ bhikkhunīnaṃ paccuṭṭhātabbattā vuttaṃ.

    ‘‘ઇધ ન કપ્પન્તીતિ વદન્તોપિ પચ્ચન્તિમેસુ આપજ્જતી’’તિઆદિના સઞ્ચિચ્ચ કપ્પિયં અકપ્પિયન્તિ વા અકપ્પિયં કપ્પિયન્તિ વા કથેન્તસ્સ સબ્બત્થ દુક્કટન્તિ દસ્સેતિ.

    ‘‘Idha na kappantīti vadantopi paccantimesu āpajjatī’’tiādinā sañcicca kappiyaṃ akappiyanti vā akappiyaṃ kappiyanti vā kathentassa sabbattha dukkaṭanti dasseti.

    પુબ્બકરણન્તિ વુચ્ચતીતિ અટ્ઠકથાસુ વુત્તં, તાનિ ઇધ પરિવારે ઉદ્ધટાનીતિ અધિપ્પાયો. ઇધાધિપ્પેતાનિ પન દસ્સેન્તો ‘‘છન્દપારિસુદ્ધી’’તિઆદિમાહ.

    Pubbakaraṇanti vuccatīti aṭṭhakathāsu vuttaṃ, tāni idha parivāre uddhaṭānīti adhippāyo. Idhādhippetāni pana dassento ‘‘chandapārisuddhī’’tiādimāha.

    ચતુક્કવારવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Catukkavāravaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૪. ચતુક્કવારો • 4. Catukkavāro

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / ચતુક્કવારવણ્ણના • Catukkavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ચતુક્કવારવણ્ણના • Catukkavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ચતુક્કવારવણ્ણના • Catukkavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / એકુત્તરિકનયો ચતુક્કવારવણ્ણના • Ekuttarikanayo catukkavāravaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact