Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મપદપાળિ • Dhammapadapāḷi

    ૩. ચિત્તવગ્ગો

    3. Cittavaggo

    ૩૩.

    33.

    ફન્દનં ચપલં ચિત્તં, દૂરક્ખં 1 દુન્નિવારયં;

    Phandanaṃ capalaṃ cittaṃ, dūrakkhaṃ 2 dunnivārayaṃ;

    ઉજું કરોતિ મેધાવી, ઉસુકારોવ તેજનં.

    Ujuṃ karoti medhāvī, usukārova tejanaṃ.

    ૩૪.

    34.

    વારિજોવ થલે ખિત્તો, ઓકમોકતઉબ્ભતો;

    Vārijova thale khitto, okamokataubbhato;

    પરિફન્દતિદં ચિત્તં, મારધેય્યં પહાતવે.

    Pariphandatidaṃ cittaṃ, māradheyyaṃ pahātave.

    ૩૫.

    35.

    દુન્નિગ્ગહસ્સ લહુનો, યત્થકામનિપાતિનો;

    Dunniggahassa lahuno, yatthakāmanipātino;

    ચિત્તસ્સ દમથો સાધુ, ચિત્તં દન્તં સુખાવહં.

    Cittassa damatho sādhu, cittaṃ dantaṃ sukhāvahaṃ.

    ૩૬.

    36.

    સુદુદ્દસં સુનિપુણં, યત્થકામનિપાતિનં;

    Sududdasaṃ sunipuṇaṃ, yatthakāmanipātinaṃ;

    ચિત્તં રક્ખેથ મેધાવી, ચિત્તં ગુત્તં સુખાવહં.

    Cittaṃ rakkhetha medhāvī, cittaṃ guttaṃ sukhāvahaṃ.

    ૩૭.

    37.

    દૂરઙ્ગમં એકચરં 3, અસરીરં ગુહાસયં;

    Dūraṅgamaṃ ekacaraṃ 4, asarīraṃ guhāsayaṃ;

    યે ચિત્તં સંયમેસ્સન્તિ, મોક્ખન્તિ મારબન્ધના.

    Ye cittaṃ saṃyamessanti, mokkhanti mārabandhanā.

    ૩૮.

    38.

    અનવટ્ઠિતચિત્તસ્સ, સદ્ધમ્મં અવિજાનતો;

    Anavaṭṭhitacittassa, saddhammaṃ avijānato;

    પરિપ્લવપસાદસ્સ, પઞ્ઞા ન પરિપૂરતિ.

    Pariplavapasādassa, paññā na paripūrati.

    ૩૯.

    39.

    અનવસ્સુતચિત્તસ્સ, અનન્વાહતચેતસો;

    Anavassutacittassa, ananvāhatacetaso;

    પુઞ્ઞપાપપહીનસ્સ, નત્થિ જાગરતો ભયં.

    Puññapāpapahīnassa, natthi jāgarato bhayaṃ.

    ૪૦.

    40.

    કુમ્ભૂપમં કાયમિમં વિદિત્વા, નગરૂપમં ચિત્તમિદં ઠપેત્વા;

    Kumbhūpamaṃ kāyamimaṃ viditvā, nagarūpamaṃ cittamidaṃ ṭhapetvā;

    યોધેથ મારં પઞ્ઞાવુધેન, જિતઞ્ચ રક્ખે અનિવેસનો સિયા.

    Yodhetha māraṃ paññāvudhena, jitañca rakkhe anivesano siyā.

    ૪૧.

    41.

    અચિરં વતયં કાયો, પથવિં અધિસેસ્સતિ;

    Aciraṃ vatayaṃ kāyo, pathaviṃ adhisessati;

    છુદ્ધો અપેતવિઞ્ઞાણો, નિરત્થંવ કલિઙ્ગરં.

    Chuddho apetaviññāṇo, niratthaṃva kaliṅgaraṃ.

    ૪૨.

    42.

    દિસો દિસં યં તં કયિરા, વેરી વા પન વેરિનં;

    Diso disaṃ yaṃ taṃ kayirā, verī vā pana verinaṃ;

    મિચ્છાપણિહિતં ચિત્તં, પાપિયો 5 નં તતો કરે.

    Micchāpaṇihitaṃ cittaṃ, pāpiyo 6 naṃ tato kare.

    ૪૩.

    43.

    ન તં માતા પિતા કયિરા, અઞ્ઞે વાપિ ચ ઞાતકા;

    Na taṃ mātā pitā kayirā, aññe vāpi ca ñātakā;

    સમ્માપણિહિતં ચિત્તં, સેય્યસો નં તતો કરે.

    Sammāpaṇihitaṃ cittaṃ, seyyaso naṃ tato kare.

    ચિત્તવગ્ગો તતિયો નિટ્ઠિતો.

    Cittavaggo tatiyo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. દુરક્ખં (સબ્બત્થ)
    2. durakkhaṃ (sabbattha)
    3. એકચારં (ક॰)
    4. ekacāraṃ (ka.)
    5. પાપિયં (?)
    6. pāpiyaṃ (?)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ધમ્મપદ-અટ્ઠકથા • Dhammapada-aṭṭhakathā / ૩. ચિત્તવગ્ગો • 3. Cittavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact