Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૨૨૨] ૨. ચૂળનન્દિયજાતકવણ્ણના

    [222] 2. Cūḷanandiyajātakavaṇṇanā

    ઇદં તદાચરિયવચોતિ ઇદં સત્થા વેળુવને વિહરન્તો દેવદત્તં આરબ્ભ કથેસિ. એકદિવસઞ્હિ ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું – ‘‘આવુસો, દેવદત્તો નામ કક્ખળો ફરુસો સાહસિકો સમ્માસમ્બુદ્ધે અભિમારે પયોજેસિ, સિલં પવિજ્ઝિ, નાળાગિરિં પયોજેસિ, ખન્તિમેત્તાનુદ્દયમત્તમ્પિસ્સ તથાગતે નત્થી’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપિ દેવદત્તો કક્ખળો ફરુસો નિક્કારુણિકોયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Idaṃtadācariyavacoti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattaṃ ārabbha kathesi. Ekadivasañhi bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, devadatto nāma kakkhaḷo pharuso sāhasiko sammāsambuddhe abhimāre payojesi, silaṃ pavijjhi, nāḷāgiriṃ payojesi, khantimettānuddayamattampissa tathāgate natthī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi devadatto kakkhaḷo pharuso nikkāruṇikoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો હિમવન્તપદેસે મહાનન્દિયો નામ વાનરો અહોસિ, કનિટ્ઠભાતિકો પનસ્સ ચૂળનન્દિયો નામ. તે ઉભોપિ અસીતિસહસ્સવાનરપરિવારા હિમવન્તપદેસે અન્ધમાતરં પટિજગ્ગન્તા વાસં કપ્પેસું. તે માતરં સયનગુમ્બે ઠપેત્વા અરઞ્ઞં પવિસિત્વા મધુરાનિ ફલાફલાનિ માતુયા પેસેન્તિ. આહરણકવાનરા તસ્સા ન દેન્તિ, સા ખુદાપીળિતા અટ્ઠિચમ્માવસેસા કિસા અહોસિ. અથ નં બોધિસત્તો આહ – ‘‘મયં, અમ્મ, તુમ્હાકં મધુરફલાફલાનિ પેસેમ, તુમ્હે કસ્મા મિલાયથા’’તિ. ‘‘તાત, નાહં લભામી’’તિ. બોધિસત્તો ચિન્તેસિ – ‘‘મયિ યૂથં પરિહરન્તે માતા મે નસ્સિસ્સતિ, યૂથં પહાય માતરંયેવ પટિજગ્ગિસ્સામી’’તિ. સો ચૂળનન્દિયં પક્કોસિત્વા ‘‘તાત, ત્વં યૂથં પરિહર, અહં માતરં પટિજગ્ગિસ્સામી’’તિ આહ. સોપિ નં ‘‘ભાતિક, મય્હં યૂથપરિહરણેન કમ્મં નત્થિ, અહમ્પિ માતરમેવ પટિજગ્ગિસ્સામી’’તિ આહ. ઇતિ તે ઉભોપિ એકચ્છન્દા હુત્વા યૂથં પહાય માતરં ગહેત્વા હિમવન્તા ઓરુય્હ પચ્ચન્તે નિગ્રોધરુક્ખે વાસં કપ્પેત્વા માતરં પટિજગ્ગિંસુ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto himavantapadese mahānandiyo nāma vānaro ahosi, kaniṭṭhabhātiko panassa cūḷanandiyo nāma. Te ubhopi asītisahassavānaraparivārā himavantapadese andhamātaraṃ paṭijaggantā vāsaṃ kappesuṃ. Te mātaraṃ sayanagumbe ṭhapetvā araññaṃ pavisitvā madhurāni phalāphalāni mātuyā pesenti. Āharaṇakavānarā tassā na denti, sā khudāpīḷitā aṭṭhicammāvasesā kisā ahosi. Atha naṃ bodhisatto āha – ‘‘mayaṃ, amma, tumhākaṃ madhuraphalāphalāni pesema, tumhe kasmā milāyathā’’ti. ‘‘Tāta, nāhaṃ labhāmī’’ti. Bodhisatto cintesi – ‘‘mayi yūthaṃ pariharante mātā me nassissati, yūthaṃ pahāya mātaraṃyeva paṭijaggissāmī’’ti. So cūḷanandiyaṃ pakkositvā ‘‘tāta, tvaṃ yūthaṃ parihara, ahaṃ mātaraṃ paṭijaggissāmī’’ti āha. Sopi naṃ ‘‘bhātika, mayhaṃ yūthapariharaṇena kammaṃ natthi, ahampi mātarameva paṭijaggissāmī’’ti āha. Iti te ubhopi ekacchandā hutvā yūthaṃ pahāya mātaraṃ gahetvā himavantā oruyha paccante nigrodharukkhe vāsaṃ kappetvā mātaraṃ paṭijaggiṃsu.

    અથેકો બારાણસિવાસી બ્રાહ્મણમાણવો તક્કસિલાયં દિસાપામોક્ખસ્સ આચરિયસ્સ સન્તિકે સબ્બસિપ્પાનિ ઉગ્ગણ્હિત્વા ‘‘ગમિસ્સામી’’તિ આચરિયં આપુચ્છિ. આચરિયો અઙ્ગવિજ્જાનુભાવેન તસ્સ કક્ખળફરુસસાહસિકભાવં ઞત્વા ‘‘તાત, ત્વં કક્ખળો ફરુસો સાહસિકો, એવરૂપાનં ન સબ્બકાલં એકસદિસમેવ ઇજ્ઝતિ, મહાવિનાસં મહાદુક્ખં પાપુણિસ્સસિ, મા ત્વં કક્ખળો હોહિ, પચ્છાનુતાપનકારણં કમ્મં મા કરી’’તિ ઓવદિત્વા ઉય્યોજેસિ. સો આચરિયં વન્દિત્વા બારાણસિં ગન્ત્વા ઘરાવાસં ગહેત્વા અઞ્ઞેહિ સિપ્પેહિ જીવિકં કપ્પેતું અસક્કોન્તો ‘‘ધનુકોટિં નિસ્સાય જીવિસ્સામિ, લુદ્દકમ્મં કત્વા જીવિકં કપ્પેસ્સામી’’તિ બારાણસિતો નિક્ખમિત્વા પચ્ચન્તગામકે વસન્તો ધનુકલાપસન્નદ્ધો અરઞ્ઞં પવિસિત્વા નાનામિગે મારેત્વા મંસવિક્કયેન જીવિકં કપ્પેસિ. સો એકદિવસં અરઞ્ઞે કિઞ્ચિ અલભિત્વા આગચ્છન્તો અઙ્ગણપરિયન્તે ઠિતં નિગ્રોધરુક્ખં દિસ્વા ‘‘અપિ નામેત્થ કિઞ્ચિ ભવેય્યા’’તિ નિગ્રોધરુક્ખાભિમુખો પાયાસિ.

    Atheko bārāṇasivāsī brāhmaṇamāṇavo takkasilāyaṃ disāpāmokkhassa ācariyassa santike sabbasippāni uggaṇhitvā ‘‘gamissāmī’’ti ācariyaṃ āpucchi. Ācariyo aṅgavijjānubhāvena tassa kakkhaḷapharusasāhasikabhāvaṃ ñatvā ‘‘tāta, tvaṃ kakkhaḷo pharuso sāhasiko, evarūpānaṃ na sabbakālaṃ ekasadisameva ijjhati, mahāvināsaṃ mahādukkhaṃ pāpuṇissasi, mā tvaṃ kakkhaḷo hohi, pacchānutāpanakāraṇaṃ kammaṃ mā karī’’ti ovaditvā uyyojesi. So ācariyaṃ vanditvā bārāṇasiṃ gantvā gharāvāsaṃ gahetvā aññehi sippehi jīvikaṃ kappetuṃ asakkonto ‘‘dhanukoṭiṃ nissāya jīvissāmi, luddakammaṃ katvā jīvikaṃ kappessāmī’’ti bārāṇasito nikkhamitvā paccantagāmake vasanto dhanukalāpasannaddho araññaṃ pavisitvā nānāmige māretvā maṃsavikkayena jīvikaṃ kappesi. So ekadivasaṃ araññe kiñci alabhitvā āgacchanto aṅgaṇapariyante ṭhitaṃ nigrodharukkhaṃ disvā ‘‘api nāmettha kiñci bhaveyyā’’ti nigrodharukkhābhimukho pāyāsi.

    તસ્મિં ખણે ઉભોપિ તે ભાતરો માતરં ફલાનિ ખાદાપેત્વા પુરતો કત્વા વિટપબ્ભન્તરે નિસિન્ના તં આગચ્છન્તં દિસ્વા ‘‘કિં નો માતરં કરિસ્સતી’’તિ સાખન્તરે નિલીયિંસુ. સોપિ ખો સાહસિકપુરિસો રુક્ખમૂલં આગન્ત્વા તં તેસં માતરં જરાદુબ્બલં અન્ધં દિસ્વા ચિન્તેસિ – ‘‘કિં મે તુચ્છહત્થગમનેન ઇમં મક્કટિં વિજ્ઝિત્વા ગહેત્વા ગમિસ્સામી’’તિ. સો તસ્સા વિજ્ઝનત્થાય ધનું ગણ્હિ. તં દિસ્વા બોધિસત્તો ‘‘તાત ચૂળનન્દિય, એસો મે પુરિસો માતરં વિજ્ઝિતુકામો, અહમસ્સા જીવિતદાનં દસ્સામિ, ત્વં મમચ્ચયેન માતરં પટિજગ્ગેય્યાસી’’તિ વત્વા સાખન્તરા નિક્ખમિત્વા ‘‘ભો પુરિસ, મા મે માતરં વિજ્ઝિ, એસા અન્ધા જરાદુબ્બલા, અહમસ્સા જીવિતદાનં દેમિ, ત્વં એતં અમારેત્વા મં મારેહી’’તિ તસ્સ પટિઞ્ઞં ગહેત્વા સરસ્સ આસન્નટ્ઠાને નિસીદિ. સો નિક્કરુણો બોધિસત્તં વિજ્ઝિત્વા પાતેત્વા માતરમ્પિસ્સ વિજ્ઝિતું પુન ધનું સન્નય્હિ. તં દિસ્વા ચૂળનન્દિયો ‘‘અયં મે માતરં વિજ્ઝિતુકામો, એકદિવસમ્પિ ખો મે માતા જીવમાના લદ્ધજીવિતાયેવ નામ હોતિ, જીવિતદાનમસ્સા દસ્સામી’’તિ સાખન્તરા નિક્ખમિત્વા ‘‘ભો પુરિસ, મા મે માતરં વિજ્ઝિ, અહમસ્સા જીવિતદાનં દમ્મિ, ત્વં મં વિજ્ઝિત્વા અમ્હે દ્વે ભાતિકે ગહેત્વા અમ્હાકં માતુ જીવિતદાનં દેહી’’તિ તસ્સ પટિઞ્ઞં ગહેત્વા સરસ્સ આસન્નટ્ઠાને નિસીદિ. સો તમ્પિ વિજ્ઝિત્વા પાતેત્વા ‘‘અયં મક્કટી ઘરે દારકાનં ભવિસ્સતી’’તિ માતરમ્પિ તેસં વિજ્ઝિત્વા પાતેત્વા તયોપિ કાજેનાદાય ગેહાભિમુખો પાયાસિ.

    Tasmiṃ khaṇe ubhopi te bhātaro mātaraṃ phalāni khādāpetvā purato katvā viṭapabbhantare nisinnā taṃ āgacchantaṃ disvā ‘‘kiṃ no mātaraṃ karissatī’’ti sākhantare nilīyiṃsu. Sopi kho sāhasikapuriso rukkhamūlaṃ āgantvā taṃ tesaṃ mātaraṃ jarādubbalaṃ andhaṃ disvā cintesi – ‘‘kiṃ me tucchahatthagamanena imaṃ makkaṭiṃ vijjhitvā gahetvā gamissāmī’’ti. So tassā vijjhanatthāya dhanuṃ gaṇhi. Taṃ disvā bodhisatto ‘‘tāta cūḷanandiya, eso me puriso mātaraṃ vijjhitukāmo, ahamassā jīvitadānaṃ dassāmi, tvaṃ mamaccayena mātaraṃ paṭijaggeyyāsī’’ti vatvā sākhantarā nikkhamitvā ‘‘bho purisa, mā me mātaraṃ vijjhi, esā andhā jarādubbalā, ahamassā jīvitadānaṃ demi, tvaṃ etaṃ amāretvā maṃ mārehī’’ti tassa paṭiññaṃ gahetvā sarassa āsannaṭṭhāne nisīdi. So nikkaruṇo bodhisattaṃ vijjhitvā pātetvā mātarampissa vijjhituṃ puna dhanuṃ sannayhi. Taṃ disvā cūḷanandiyo ‘‘ayaṃ me mātaraṃ vijjhitukāmo, ekadivasampi kho me mātā jīvamānā laddhajīvitāyeva nāma hoti, jīvitadānamassā dassāmī’’ti sākhantarā nikkhamitvā ‘‘bho purisa, mā me mātaraṃ vijjhi, ahamassā jīvitadānaṃ dammi, tvaṃ maṃ vijjhitvā amhe dve bhātike gahetvā amhākaṃ mātu jīvitadānaṃ dehī’’ti tassa paṭiññaṃ gahetvā sarassa āsannaṭṭhāne nisīdi. So tampi vijjhitvā pātetvā ‘‘ayaṃ makkaṭī ghare dārakānaṃ bhavissatī’’ti mātarampi tesaṃ vijjhitvā pātetvā tayopi kājenādāya gehābhimukho pāyāsi.

    અથસ્સ પાપપુરિસસ્સ ગેહે અસનિ પતિત્વા ભરિયઞ્ચ દ્વે દારકે ચ ગેહેનેવ સદ્ધિં ઝાપેસિ, પિટ્ઠિવંસથૂણમત્તં અવસિસ્સિ. અથસ્સ નં ગામદ્વારેયેવ એકો પુરિસો દિસ્વા તં પવત્તિં આરોચેસિ. સો પુત્તદારસોકેન અભિભૂતો તસ્મિંયેવ ઠાને મંસકાજઞ્જ ધનુઞ્ચ છડ્ડેત્વા વત્થં પહાય નગ્ગો બાહા પગ્ગય્હ પરિદેવમાનો ગન્ત્વા ઘરં પાવિસિ. અથસ્સ સા થૂણા ભિજ્જિત્વા સીસે પતિત્વા સીસં ભિન્દિ, પથવી વિવરં અદાસિ, અવીચિતો જાલા ઉટ્ઠહિ. સો પથવિયા ગિલિયમાનો આચરિયસ્સ ઓવાદં સરિત્વા ‘‘ઇમં વત કારણં દિસ્વા પારાસરિયબ્રાહ્મણો મય્હં ઓવાદમદાસી’’તિ પરિદેવમાનો ઇમં ગાથાદ્વયમાહ –

    Athassa pāpapurisassa gehe asani patitvā bhariyañca dve dārake ca geheneva saddhiṃ jhāpesi, piṭṭhivaṃsathūṇamattaṃ avasissi. Athassa naṃ gāmadvāreyeva eko puriso disvā taṃ pavattiṃ ārocesi. So puttadārasokena abhibhūto tasmiṃyeva ṭhāne maṃsakājañja dhanuñca chaḍḍetvā vatthaṃ pahāya naggo bāhā paggayha paridevamāno gantvā gharaṃ pāvisi. Athassa sā thūṇā bhijjitvā sīse patitvā sīsaṃ bhindi, pathavī vivaraṃ adāsi, avīcito jālā uṭṭhahi. So pathaviyā giliyamāno ācariyassa ovādaṃ saritvā ‘‘imaṃ vata kāraṇaṃ disvā pārāsariyabrāhmaṇo mayhaṃ ovādamadāsī’’ti paridevamāno imaṃ gāthādvayamāha –

    ૧૪૩.

    143.

    ‘‘ઇદં તદાચરિયવચો, પારાસરિયો યદબ્રવિ;

    ‘‘Idaṃ tadācariyavaco, pārāsariyo yadabravi;

    માસુ ત્વં અકરિ પાપં, યં ત્વં પચ્છા કતં તપે.

    Māsu tvaṃ akari pāpaṃ, yaṃ tvaṃ pacchā kataṃ tape.

    ૧૪૪.

    144.

    ‘‘યાનિ કરોતિ પુરિસો, તાનિ અત્તનિ પસ્સતિ;

    ‘‘Yāni karoti puriso, tāni attani passati;

    કલ્યાણકારી કલ્યાણં, પાપકારી ચ પાપકં;

    Kalyāṇakārī kalyāṇaṃ, pāpakārī ca pāpakaṃ;

    યાદિસં વપતે બીજં, તાદિસં હરતે ફલ’’ન્તિ.

    Yādisaṃ vapate bījaṃ, tādisaṃ harate phala’’nti.

    તસ્સત્થો – યં પારાસરિયો બ્રાહ્મણો અબ્રવિ – ‘‘માસુ ત્વં પાપં અકરી, યં કતં પચ્છા ત્વઞ્ઞેવ તપેય્યા’’તિ, ઇદં તં આચરિયસ્સ વચનં. યાનિ કાયવચીમનોદ્વારેહિ કમ્માનિ પુરિસો કરોતિ, તેસં વિપાકં પટિલભન્તો તાનિયેવ અત્તનિ પસ્સતિ. કલ્યાણકમ્મકારી કલ્યાણં ફલમનુભોતિ, પાપકારી ચ પાપકમેવ હીનં લામકં અનિટ્ઠફલં અનુભોતિ. લોકસ્મિમ્પિ હિ યાદિસં વપતે બીજં, તાદિસં હરતે ફલં, બીજાનુરૂપં બીજાનુચ્છવિકમેવ ફલં હરતિ ગણ્હાતિ અનુભવતીતિ. ઇતિ સો પરિદેવન્તો પથવિં પવિસિત્વા અવીચિમહાનિરયે નિબ્બત્તિ.

    Tassattho – yaṃ pārāsariyo brāhmaṇo abravi – ‘‘māsu tvaṃ pāpaṃ akarī, yaṃ kataṃ pacchā tvaññeva tapeyyā’’ti, idaṃ taṃ ācariyassa vacanaṃ. Yāni kāyavacīmanodvārehi kammāni puriso karoti, tesaṃ vipākaṃ paṭilabhanto tāniyeva attani passati. Kalyāṇakammakārī kalyāṇaṃ phalamanubhoti, pāpakārī ca pāpakameva hīnaṃ lāmakaṃ aniṭṭhaphalaṃ anubhoti. Lokasmimpi hi yādisaṃ vapate bījaṃ, tādisaṃ harate phalaṃ, bījānurūpaṃ bījānucchavikameva phalaṃ harati gaṇhāti anubhavatīti. Iti so paridevanto pathaviṃ pavisitvā avīcimahāniraye nibbatti.

    સત્થા ‘‘ન, ભિક્ખવે, દેવદત્તો ઇદાનેવ, પુબ્બેપિ કક્ખળો ફરુસો નિક્કારુણિકોયેવા’’તિ વત્વા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા લુદ્દકપુરિસો દેવદત્તો અહોસિ, દિસાપામોક્ખો આચરિયો સારિપુત્તો, ચૂળનન્દિયો આનન્દો, માતા મહાપજાપતિગોતમી, મહાનન્દિયો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā ‘‘na, bhikkhave, devadatto idāneva, pubbepi kakkhaḷo pharuso nikkāruṇikoyevā’’ti vatvā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā luddakapuriso devadatto ahosi, disāpāmokkho ācariyo sāriputto, cūḷanandiyo ānando, mātā mahāpajāpatigotamī, mahānandiyo pana ahameva ahosi’’nti.

    ચૂળનન્દિયજાતકવણ્ણના દુતિયા.

    Cūḷanandiyajātakavaṇṇanā dutiyā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૨૨. ચૂળનન્દિયજાતકં • 222. Cūḷanandiyajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact