Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૨૬૩] ૩. ચૂળપલોભનજાતકવણ્ણના
[263] 3. Cūḷapalobhanajātakavaṇṇanā
અભિજ્જમાને વારિસ્મિન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખુમેવ આરબ્ભ કથેસિ. તઞ્હિ સત્થા ધમ્મસભં આનીતં ‘‘સચ્ચં કિર, ત્વં ભિક્ખુ, ઉક્કણ્ઠિતોસી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સચ્ચં, ભન્તે’’તિ વુત્તે ‘‘ભિક્ખુ, ઇત્થિયો નામેતા પોરાણકે સુદ્ધસત્તેપિ સંકિલેસેસુ’’ન્તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Abhijjamānevārisminti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ukkaṇṭhitabhikkhumeva ārabbha kathesi. Tañhi satthā dhammasabhaṃ ānītaṃ ‘‘saccaṃ kira, tvaṃ bhikkhu, ukkaṇṭhitosī’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘bhikkhu, itthiyo nāmetā porāṇake suddhasattepi saṃkilesesu’’nti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તો રાજા અપુત્તકો હુત્વા અત્તનો ઇત્થિયો ‘‘પુત્તપત્થનં કરોથા’’તિ આહ. તા પુત્તે પત્થેન્તિ. એવં અદ્ધાને ગતે બોધિસત્તો બ્રહ્મલોકા ચવિત્વા અગ્ગમહેસિયા કુચ્છિસ્મિં નિબ્બત્તિ. તં જાતમત્તં ન્હાપેત્વા થઞ્ઞપાયનત્થાય ધાતિયા અદંસુ. સો પાયમાનો રોદતિ, અથ નં અઞ્ઞિસ્સા અદંસુ. માતુગામહત્થગતો નેવ તુણ્હી હોતિ. અથ નં એકસ્સ પાદમૂલિકસ્સ અદંસુ, તેન ગહિતમત્તોયેવ તુણ્હી અહોસિ. તતો પટ્ઠાય પુરિસાવ તં ગહેત્વા ચરન્તિ. થઞ્ઞં પાયેન્તા દુહિત્વા વા પાયેન્તિ, સાણિઅન્તરેન વા થનં મુખે ઠપેન્તિ. તેનસ્સ અનિત્થિગન્ધકુમારોતિ નામં કરિંસુ. તસ્સ અપરાપરં વદ્ધમાનસ્સપિ માતુગામં નામ દસ્સેતું ન સક્કા. તેનસ્સ રાજા વિસુંયેવ નિસજ્જાદિટ્ઠાનાનિ ઝાનાગારઞ્ચ કારેસિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatto rājā aputtako hutvā attano itthiyo ‘‘puttapatthanaṃ karothā’’ti āha. Tā putte patthenti. Evaṃ addhāne gate bodhisatto brahmalokā cavitvā aggamahesiyā kucchismiṃ nibbatti. Taṃ jātamattaṃ nhāpetvā thaññapāyanatthāya dhātiyā adaṃsu. So pāyamāno rodati, atha naṃ aññissā adaṃsu. Mātugāmahatthagato neva tuṇhī hoti. Atha naṃ ekassa pādamūlikassa adaṃsu, tena gahitamattoyeva tuṇhī ahosi. Tato paṭṭhāya purisāva taṃ gahetvā caranti. Thaññaṃ pāyentā duhitvā vā pāyenti, sāṇiantarena vā thanaṃ mukhe ṭhapenti. Tenassa anitthigandhakumāroti nāmaṃ kariṃsu. Tassa aparāparaṃ vaddhamānassapi mātugāmaṃ nāma dassetuṃ na sakkā. Tenassa rājā visuṃyeva nisajjādiṭṭhānāni jhānāgārañca kāresi.
સો તસ્સ સોળસવસ્સિકકાલે ચિન્તેસિ – ‘‘મય્હં અઞ્ઞો પુત્તો નત્થિ, અયં પન કુમારો કામે ન પરિભુઞ્જતિ, રજ્જમ્પિ ન ઇચ્છિસ્સતિ, દુલ્લદ્ધો વત મે પુત્તો’’તિ. અથ નં એકા નચ્ચગીતવાદિતકુસલા પુરિસે પરિચરિત્વા અત્તનો વસે કાતું પટિબલા તરુણનાટકિત્થી ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘દેવ, કિં નુ ચિન્તેસી’’તિ આહ, રાજા તં કારણં આચિક્ખિ. ‘‘હોતુ, દેવ , અહં તં પલોભેત્વા કામરસં જાનાપેસ્સામી’’તિ. ‘‘સચે મે પુત્તં અનિત્થિગન્ધકુમારં પલોભેતું સક્કિસ્સસિ, સો રાજા ભવિસ્સતિ, ત્વં અગ્ગમહેસી’’તિ. સા ‘‘મમેસો ભારો, તુમ્હે મા ચિન્તયિત્થા’’તિ વત્વા આરક્ખમનુસ્સે ઉપસઙ્કમિત્વા આહ – ‘‘અહં પચ્ચૂસસમયે આગન્ત્વા અય્યપુત્તસ્સ સયનટ્ઠાને બહિઝાનાગારે ઠત્વા ગાયિસ્સામિ. સચે સો કુજ્ઝતિ, મય્હં કથેય્યાથ, અહં અપગચ્છિસ્સામિ. સચે સુણાતિ, વણ્ણં મે કથેય્યાથા’’તિ. તે ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિંસુ.
So tassa soḷasavassikakāle cintesi – ‘‘mayhaṃ añño putto natthi, ayaṃ pana kumāro kāme na paribhuñjati, rajjampi na icchissati, dulladdho vata me putto’’ti. Atha naṃ ekā naccagītavāditakusalā purise paricaritvā attano vase kātuṃ paṭibalā taruṇanāṭakitthī upasaṅkamitvā ‘‘deva, kiṃ nu cintesī’’ti āha, rājā taṃ kāraṇaṃ ācikkhi. ‘‘Hotu, deva , ahaṃ taṃ palobhetvā kāmarasaṃ jānāpessāmī’’ti. ‘‘Sace me puttaṃ anitthigandhakumāraṃ palobhetuṃ sakkissasi, so rājā bhavissati, tvaṃ aggamahesī’’ti. Sā ‘‘mameso bhāro, tumhe mā cintayitthā’’ti vatvā ārakkhamanusse upasaṅkamitvā āha – ‘‘ahaṃ paccūsasamaye āgantvā ayyaputtassa sayanaṭṭhāne bahijhānāgāre ṭhatvā gāyissāmi. Sace so kujjhati, mayhaṃ katheyyātha, ahaṃ apagacchissāmi. Sace suṇāti, vaṇṇaṃ me katheyyāthā’’ti. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchiṃsu.
સાપિ પચ્ચૂસકાલે તસ્મિં પદેસે ઠત્વા તન્તિસ્સરેન ગીતસ્સરં, ગીતસ્સરેન તન્તિસ્સરં અનતિક્કમિત્વા મધુરેન સદ્દેન ગાયિ, કુમારો સુણન્તોવ નિપજ્જિ, પુનદિવસે ચ આસન્નટ્ઠાને ઠત્વા ગાયિતું આણાપેસિ, પુનદિવસે ઝાનાગારે ઠત્વા ગાયિતું આણાપેસિ, પુનદિવસે અત્તનો સમીપે ઠત્વાતિ એવં અનુક્કમેનેવ તણ્હં ઉપ્પાદેત્વા લોકધમ્મં સેવિત્વા કામરસં ઞત્વા ‘‘માતુગામં નામ અઞ્ઞેસં ન દસ્સામી’’તિ અસિં ગહેત્વા અન્તરવીથિં ઓતરિત્વા પુરિસે અનુબન્ધન્તો વિચરિ. અથ નં રાજા ગાહાપેત્વા તાય કુમારિકાય સદ્ધિં નગરા નીહરાપેસિ. ઉભોપિ અરઞ્ઞં પવિસિત્વા અધોગઙ્ગં ગન્ત્વા એકસ્મિં પસ્સે ગઙ્ગં, એકસ્મિં સમુદ્દં કત્વા ઉભિન્નમન્તરે અસ્સમપદં માપેત્વા વાસં કપ્પયિંસુ. કુમારિકા પણ્ણસાલાયં નિસીદિત્વા કન્દમૂલાદીનિ પચતિ, બોધિસત્તો અરઞ્ઞતો ફલાફલં આહરતિ.
Sāpi paccūsakāle tasmiṃ padese ṭhatvā tantissarena gītassaraṃ, gītassarena tantissaraṃ anatikkamitvā madhurena saddena gāyi, kumāro suṇantova nipajji, punadivase ca āsannaṭṭhāne ṭhatvā gāyituṃ āṇāpesi, punadivase jhānāgāre ṭhatvā gāyituṃ āṇāpesi, punadivase attano samīpe ṭhatvāti evaṃ anukkameneva taṇhaṃ uppādetvā lokadhammaṃ sevitvā kāmarasaṃ ñatvā ‘‘mātugāmaṃ nāma aññesaṃ na dassāmī’’ti asiṃ gahetvā antaravīthiṃ otaritvā purise anubandhanto vicari. Atha naṃ rājā gāhāpetvā tāya kumārikāya saddhiṃ nagarā nīharāpesi. Ubhopi araññaṃ pavisitvā adhogaṅgaṃ gantvā ekasmiṃ passe gaṅgaṃ, ekasmiṃ samuddaṃ katvā ubhinnamantare assamapadaṃ māpetvā vāsaṃ kappayiṃsu. Kumārikā paṇṇasālāyaṃ nisīditvā kandamūlādīni pacati, bodhisatto araññato phalāphalaṃ āharati.
અથેકદિવસં તસ્મિં ફલાફલત્થાય ગતે સમુદ્દદીપકા એકો તાપસો ભિક્ખાચારત્થાય આકાસેન ગચ્છન્તો ધૂમં દિસ્વા અસ્સમપદે ઓતરિ. અથ નં સા ‘‘નિસીદ, યાવ પચ્ચતી’’તિ નિસીદાપેત્વા ઇત્થિકુત્તેન પલોભેત્વા ઝાના ચાવેત્વા બ્રહ્મચરિયમસ્સ અન્તરધાપેસિ. સો પક્ખચ્છિન્નકાકો વિય હુત્વા તં જહિતું અસક્કોન્તો સબ્બદિવસં તત્થેવ ઠત્વા બોધિસત્તં આગચ્છન્તં દિસ્વા વેગેન સમુદ્દાભિમુખો પલાયિ. અથ નં સો ‘‘પચ્ચામિત્તો મે અયં ભવિસ્સતી’’તિ અસિં ગહેત્વા અનુબન્ધિ. તાપસો આકાસે ઉપ્પતનાકારં દસ્સેત્વા સમુદ્દે પતિ. બોધિસત્તો ‘‘એસ તાપસો આકાસેનાગતો ભવિસ્સતિ, ઝાનસ્સ પરિહીનત્તા સમુદ્દે પતિતો, મયા દાનિસ્સ અવસ્સયેન ભવિતું વટ્ટતી’’તિ ચિન્તેત્વા વેલન્તે ઠત્વા ઇમા ગાથા અવોચ –
Athekadivasaṃ tasmiṃ phalāphalatthāya gate samuddadīpakā eko tāpaso bhikkhācāratthāya ākāsena gacchanto dhūmaṃ disvā assamapade otari. Atha naṃ sā ‘‘nisīda, yāva paccatī’’ti nisīdāpetvā itthikuttena palobhetvā jhānā cāvetvā brahmacariyamassa antaradhāpesi. So pakkhacchinnakāko viya hutvā taṃ jahituṃ asakkonto sabbadivasaṃ tattheva ṭhatvā bodhisattaṃ āgacchantaṃ disvā vegena samuddābhimukho palāyi. Atha naṃ so ‘‘paccāmitto me ayaṃ bhavissatī’’ti asiṃ gahetvā anubandhi. Tāpaso ākāse uppatanākāraṃ dassetvā samudde pati. Bodhisatto ‘‘esa tāpaso ākāsenāgato bhavissati, jhānassa parihīnattā samudde patito, mayā dānissa avassayena bhavituṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā velante ṭhatvā imā gāthā avoca –
૩૭.
37.
‘‘અભિજ્જમાને વારિસ્મિં, સયં આગમ્મ ઇદ્ધિયા;
‘‘Abhijjamāne vārismiṃ, sayaṃ āgamma iddhiyā;
મિસ્સીભાવિત્થિયા ગન્ત્વા, સંસીદસિ મહણ્ણવે.
Missībhāvitthiyā gantvā, saṃsīdasi mahaṇṇave.
૩૮.
38.
‘‘આવટ્ટની મહામાયા, બ્રહ્મચરિયવિકોપના;
‘‘Āvaṭṭanī mahāmāyā, brahmacariyavikopanā;
સીદન્તિ નં વિદિત્વાન, આરકા પરિવજ્જયે.
Sīdanti naṃ viditvāna, ārakā parivajjaye.
૩૯.
39.
‘‘યં એતા ઉપસેવન્તિ, છન્દસા વા ધનેન વા;
‘‘Yaṃ etā upasevanti, chandasā vā dhanena vā;
જાતવેદોવ સં ઠાનં, ખિપ્પં અનુદહન્તિ ન’’ન્તિ.
Jātavedova saṃ ṭhānaṃ, khippaṃ anudahanti na’’nti.
તત્થ અભિજ્જમાને વારિસ્મિન્તિ ઇમસ્મિં ઉદકે અચલમાને અકમ્પમાને ઉદકં અનામસિત્વા સયં આકાસેનેવ ઇદ્ધિયા આગન્ત્વા. મિસ્સીભાવિત્થિયાતિ લોકધમ્મવસેન ઇત્થિયા સદ્ધિં મિસ્સીભાવં. આવટ્ટની મહામાયાતિ ઇત્થિયો નામેતા કામાવટ્ટેન આવટ્ટનતો આવટ્ટની, અનન્તાહિ ઇત્થિમાયાહિ સમન્નાગતત્તા મહામાયા નામ. વુત્તઞ્હેતં –
Tattha abhijjamāne vārisminti imasmiṃ udake acalamāne akampamāne udakaṃ anāmasitvā sayaṃ ākāseneva iddhiyā āgantvā. Missībhāvitthiyāti lokadhammavasena itthiyā saddhiṃ missībhāvaṃ. Āvaṭṭanī mahāmāyāti itthiyo nāmetā kāmāvaṭṭena āvaṭṭanato āvaṭṭanī, anantāhi itthimāyāhi samannāgatattā mahāmāyā nāma. Vuttañhetaṃ –
‘‘માયા ચેતા મરીચી ચ, સોકો રોગો ચુપદ્દવો;
‘‘Māyā cetā marīcī ca, soko rogo cupaddavo;
ખરા ચ બન્ધના ચેતા, મચ્ચુપાસો ગુહાસયો;
Kharā ca bandhanā cetā, maccupāso guhāsayo;
તાસુ યો વિસ્સસે પોસો, સો નરેસુ નરાધમો’’તિ. (જા॰ ૨.૨૧.૧૧૮);
Tāsu yo vissase poso, so naresu narādhamo’’ti. (jā. 2.21.118);
બ્રહ્મચરિયવિકોપનાતિ સેટ્ઠચરિયસ્સ મેથુનવિરતિબ્રહ્મચરિયસ્સ વિકોપના. સીદન્તીતિ ઇત્થિયો નામેતા ઇસીનં બ્રહ્મચરિયવિકોપનેન અપાયેસુ સીદન્તિ. સેસં પુરિમનયેનેવ યોજેતબ્બં.
Brahmacariyavikopanāti seṭṭhacariyassa methunaviratibrahmacariyassa vikopanā. Sīdantīti itthiyo nāmetā isīnaṃ brahmacariyavikopanena apāyesu sīdanti. Sesaṃ purimanayeneva yojetabbaṃ.
એતં પન બોધિસત્તસ્સ વચનં સુત્વા તાપસો સમુદ્દમજ્ઝે ઠિતોયેવ નટ્ઠજ્ઝાનં પુન ઉપ્પાદેત્વા આકાસેન અત્તનો વસનટ્ઠાનમેવ ગતો. બોધિસત્તો ચિન્તેસિ – ‘‘અયં તાપસો એવં ભારિકો સમાનો સિમ્બલિતૂલં વિય આકાસેન ગતો, મયાપિ ઇમિના વિય ઝાનં ઉપ્પાદેત્વા આકાસેન ચરિતું વટ્ટતી’’તિ. સો અસ્સમં ગન્ત્વા તં ઇત્થિં મનુસ્સપથં નેત્વા ‘‘ગચ્છ, ત્વ’’ન્તિ ઉય્યોજેત્વા અરઞ્ઞં પવિસિત્વા મનુઞ્ઞે ભૂમિભાગે અસ્સમં માપેત્વા ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા કસિણપરિકમ્મં કત્વા અભિઞ્ઞા ચ સમાપત્તિયો ચ નિબ્બત્તેત્વા બ્રહ્મલોકપરાયણો અહોસિ.
Etaṃ pana bodhisattassa vacanaṃ sutvā tāpaso samuddamajjhe ṭhitoyeva naṭṭhajjhānaṃ puna uppādetvā ākāsena attano vasanaṭṭhānameva gato. Bodhisatto cintesi – ‘‘ayaṃ tāpaso evaṃ bhāriko samāno simbalitūlaṃ viya ākāsena gato, mayāpi iminā viya jhānaṃ uppādetvā ākāsena carituṃ vaṭṭatī’’ti. So assamaṃ gantvā taṃ itthiṃ manussapathaṃ netvā ‘‘gaccha, tva’’nti uyyojetvā araññaṃ pavisitvā manuññe bhūmibhāge assamaṃ māpetvā isipabbajjaṃ pabbajitvā kasiṇaparikammaṃ katvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā brahmalokaparāyaṇo ahosi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખુ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ. ‘‘તદા અનિત્થિગન્ધકુમારો અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. ‘‘Tadā anitthigandhakumāro ahameva ahosi’’nti.
ચૂળપલોભનજાતકવણ્ણના તતિયા.
Cūḷapalobhanajātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૬૩. ચૂળપલોભનજાતકં • 263. Cūḷapalobhanajātakaṃ