Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઉદાનપાળિ • Udānapāḷi

    ૧૦. ચૂળપન્થકસુત્તં

    10. Cūḷapanthakasuttaṃ

    ૫૦. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન આયસ્મા ચૂળપન્થકો 1 ભગવતો અવિદૂરે નિસિન્નો હોતિ પલ્લઙ્કં આભુજિત્વા ઉજું કાયં પણિધાય પરિમુખં સતિં ઉપટ્ઠપેત્વા.

    50. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena āyasmā cūḷapanthako 2 bhagavato avidūre nisinno hoti pallaṅkaṃ ābhujitvā ujuṃ kāyaṃ paṇidhāya parimukhaṃ satiṃ upaṭṭhapetvā.

    અદ્દસા ખો ભગવા આયસ્મન્તં ચૂળપન્થકં અવિદૂરે નિસિન્નં પલ્લઙ્કં આભુજિત્વા ઉજું કાયં પણિધાય પરિમુખં સતિં ઉપટ્ઠપેત્વા.

    Addasā kho bhagavā āyasmantaṃ cūḷapanthakaṃ avidūre nisinnaṃ pallaṅkaṃ ābhujitvā ujuṃ kāyaṃ paṇidhāya parimukhaṃ satiṃ upaṭṭhapetvā.

    અથ ખો ભગવા એતમત્થં વિદિત્વા તાયં વેલાયં ઇમં ઉદાનં ઉદાનેસિ –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘ઠિતેન કાયેન ઠિતેન ચેતસા,

    ‘‘Ṭhitena kāyena ṭhitena cetasā,

    તિટ્ઠં નિસિન્નો ઉદ વા સયાનો;

    Tiṭṭhaṃ nisinno uda vā sayāno;

    એતં 3 સતિં ભિક્ખુ અધિટ્ઠહાનો,

    Etaṃ 4 satiṃ bhikkhu adhiṭṭhahāno,

    લભેથ પુબ્બાપરિયં વિસેસં;

    Labhetha pubbāpariyaṃ visesaṃ;

    લદ્ધાન પુબ્બાપરિયં વિસેસં,

    Laddhāna pubbāpariyaṃ visesaṃ,

    અદસ્સનં મચ્ચુરાજસ્સ ગચ્છે’’તિ. દસમં;

    Adassanaṃ maccurājassa gacche’’ti. dasamaṃ;

    સોણવગ્ગો 5 પઞ્ચમો નિટ્ઠિતો.

    Soṇavaggo 6 pañcamo niṭṭhito.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    પિયો અપ્પાયુકા કુટ્ઠી, કુમારકા ઉપોસથો;

    Piyo appāyukā kuṭṭhī, kumārakā uposatho;

    સોણો ચ રેવતો ભેદો, સધાય પન્થકેન ચાતિ.

    Soṇo ca revato bhedo, sadhāya panthakena cāti.







    Footnotes:
    1. ચુલ્લપન્થકો (સી॰), ચૂલપન્થકો (પી॰)
    2. cullapanthako (sī.), cūlapanthako (pī.)
    3. એવં (ક॰)
    4. evaṃ (ka.)
    5. સોણથેરવગ્ગો (સ્યા॰ કં॰ ક॰) મહાવગ્ગો (અટ્ઠકથાય સમેતિ)
    6. soṇatheravaggo (syā. kaṃ. ka.) mahāvaggo (aṭṭhakathāya sameti)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઉદાન-અટ્ઠકથા • Udāna-aṭṭhakathā / ૧૦. ચૂળપન્થકસુત્તવણ્ણના • 10. Cūḷapanthakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact