Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૧૭. સત્તરસમવગ્ગો
17. Sattarasamavaggo
(૧૭૬) ૧૧. દક્ખિણાવિસુદ્ધિકથા
(176) 11. Dakkhiṇāvisuddhikathā
૮૦૦. દાયકતોવ દાનં વિસુજ્ઝતિ, નો પટિગ્ગાહકતોતિ? આમન્તા. નનુ અત્થિ કેચિ પટિગ્ગાહકા આહુનેય્યા પાહુનેય્યા દક્ખિણેય્યા અઞ્જલિકરણીયા અનુત્તરં પુઞ્ઞક્ખેત્તં લોકસ્સાતિ? આમન્તા . હઞ્ચિ અત્થિ કેચિ પટિગ્ગાહકા આહુનેય્યા પાહુનેય્યા દક્ખિણેય્યા અઞ્જલિકરણીયા અનુત્તરં પુઞ્ઞક્ખેત્તં લોકસ્સ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘દાયકતોવ દાનં વિસુજ્ઝતિ, નો પટિગ્ગાહકતો’’તિ.
800. Dāyakatova dānaṃ visujjhati, no paṭiggāhakatoti? Āmantā. Nanu atthi keci paṭiggāhakā āhuneyyā pāhuneyyā dakkhiṇeyyā añjalikaraṇīyā anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassāti? Āmantā . Hañci atthi keci paṭiggāhakā āhuneyyā pāhuneyyā dakkhiṇeyyā añjalikaraṇīyā anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassa, no ca vata re vattabbe – ‘‘dāyakatova dānaṃ visujjhati, no paṭiggāhakato’’ti.
દાયકતોવ દાનં વિસુજ્ઝતિ, નો પટિગ્ગાહકતોતિ? આમન્તા . નનુ ચત્તારો પુરિસયુગા અટ્ઠ પુરિસપુગ્ગલા દક્ખિણેય્યા વુત્તા ભગવતાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ ચત્તારો પુરિસયુગા અટ્ઠ પુરિસપુગ્ગલા દક્ખિણેય્યા વુત્તા ભગવતા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘દાયકતોવ દાનં વિસુજ્ઝતિ, નો પટિગ્ગાહકતો’’તિ.
Dāyakatova dānaṃ visujjhati, no paṭiggāhakatoti? Āmantā . Nanu cattāro purisayugā aṭṭha purisapuggalā dakkhiṇeyyā vuttā bhagavatāti? Āmantā. Hañci cattāro purisayugā aṭṭha purisapuggalā dakkhiṇeyyā vuttā bhagavatā, no ca vata re vattabbe – ‘‘dāyakatova dānaṃ visujjhati, no paṭiggāhakato’’ti.
દાયકતોવ દાનં વિસુજ્ઝતિ, નો પટિગ્ગાહકતોતિ? આમન્તા. નનુ અત્થિ કેચિ સોતાપન્ને દાનં દત્વા દક્ખિણં આરાધેન્તીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અત્થિ કેચિ સોતાપન્ને દાનં દત્વા દક્ખિણં આરાધેન્તિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘દાયકતોવ દાનં વિસુજ્ઝતિ, નો પટિગ્ગાહકતો’’તિ.
Dāyakatova dānaṃ visujjhati, no paṭiggāhakatoti? Āmantā. Nanu atthi keci sotāpanne dānaṃ datvā dakkhiṇaṃ ārādhentīti? Āmantā. Hañci atthi keci sotāpanne dānaṃ datvā dakkhiṇaṃ ārādhenti, no ca vata re vattabbe – ‘‘dāyakatova dānaṃ visujjhati, no paṭiggāhakato’’ti.
નનુ અત્થિ કેચિ સકદાગામિસ્સ…પે॰… અનાગામિસ્સ…પે॰… અરહતો દાનં દત્વા દક્ખિણં આરાધેન્તીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અત્થિ કેચિ અરહતો દાનં દત્વા દક્ખિણં આરાધેન્તિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘દાયકતોવ દાનં વિસુજ્ઝતિ, નો પટિગ્ગાહકતો’’તિ.
Nanu atthi keci sakadāgāmissa…pe… anāgāmissa…pe… arahato dānaṃ datvā dakkhiṇaṃ ārādhentīti? Āmantā. Hañci atthi keci arahato dānaṃ datvā dakkhiṇaṃ ārādhenti, no ca vata re vattabbe – ‘‘dāyakatova dānaṃ visujjhati, no paṭiggāhakato’’ti.
૮૦૧. પટિગ્ગાહકતો દાનં વિસુજ્ઝતીતિ? આમન્તા. અઞ્ઞો અઞ્ઞસ્સ કારકો, પરકતં સુખદુક્ખં, અઞ્ઞો કરોતિ અઞ્ઞો પટિસંવેદેતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
801. Paṭiggāhakato dānaṃ visujjhatīti? Āmantā. Añño aññassa kārako, parakataṃ sukhadukkhaṃ, añño karoti añño paṭisaṃvedetīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
દાયકતોવ દાનં વિસુજ્ઝતિ, નો પટિગ્ગાહકતોતિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘ચતસ્સો ખો ઇમા, આનન્દ, દક્ખિણા વિસુદ્ધિયો! કતમા ચતસ્સો? અત્થાનન્દ, દક્ખિણા દાયકતો વિસુજ્ઝતિ, નો પટિગ્ગાહકતો; અત્થાનન્દ, દક્ખિણા પટિગ્ગાહકતો વિસુજ્ઝતિ, નો દાયકતો ; અત્થાનન્દ, દક્ખિણા દાયકતો ચેવ વિસુજ્ઝતિ પટિગ્ગાહકતો ચ; અત્થાનન્દ, દક્ખિણા નેવ દાયકતો વિસુજ્ઝતિ, નો પટિગ્ગાહકતો. ઇમા ખો, આનન્દ, ચતસ્સો દક્ખિણા વિસુદ્ધિયો’’તિ 1. અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ ન વત્તબ્બં – ‘‘દાયકતોવ દાનં વિસુજ્ઝતિ, નો પટિગ્ગાહકતો’’તિ.
Dāyakatova dānaṃ visujjhati, no paṭiggāhakatoti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘catasso kho imā, ānanda, dakkhiṇā visuddhiyo! Katamā catasso? Atthānanda, dakkhiṇā dāyakato visujjhati, no paṭiggāhakato; atthānanda, dakkhiṇā paṭiggāhakato visujjhati, no dāyakato ; atthānanda, dakkhiṇā dāyakato ceva visujjhati paṭiggāhakato ca; atthānanda, dakkhiṇā neva dāyakato visujjhati, no paṭiggāhakato. Imā kho, ānanda, catasso dakkhiṇā visuddhiyo’’ti 2. Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘dāyakatova dānaṃ visujjhati, no paṭiggāhakato’’ti.
દક્ખિણાવિસુદ્ધિકથા નિટ્ઠિતા.
Dakkhiṇāvisuddhikathā niṭṭhitā.
સત્તરસમવગ્ગો.
Sattarasamavaggo.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
અત્થિ અરહતો પુઞ્ઞૂપચયો, નત્થિ અરહતો અકાલમચ્ચુ, સબ્બમિદં કમ્મતો, ઇન્દ્રિયબદ્ધઞ્ઞેવ દુક્ખં, ઠપેત્વા અરિયમગ્ગં અવસેસા સઙ્ખારા દુક્ખા, સઙ્ઘો દક્ખિણં પટિગ્ગણ્હાતિ, સઙ્ઘો દક્ખિણં વિસોધેતિ, સઙ્ઘો ભુઞ્જતિ પિવતિ ખાદતિ સાયતિ, સઙ્ઘસ્સ દિન્નં મહપ્ફલં, અત્થિ દાનં વિસુદ્ધિયાતિ 3.
Atthi arahato puññūpacayo, natthi arahato akālamaccu, sabbamidaṃ kammato, indriyabaddhaññeva dukkhaṃ, ṭhapetvā ariyamaggaṃ avasesā saṅkhārā dukkhā, saṅgho dakkhiṇaṃ paṭiggaṇhāti, saṅgho dakkhiṇaṃ visodheti, saṅgho bhuñjati pivati khādati sāyati, saṅghassa dinnaṃ mahapphalaṃ, atthi dānaṃ visuddhiyāti 4.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧૧. દક્ખિણાવિસુદ્ધિકથાવણ્ણના • 11. Dakkhiṇāvisuddhikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧૧. દક્ખિણાવિસુદ્ધિકથાવણ્ણના • 11. Dakkhiṇāvisuddhikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧૧. દક્ખિણાવિસુદ્ધિકથાવણ્ણના • 11. Dakkhiṇāvisuddhikathāvaṇṇanā