Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૭. સત્તમવગ્ગો

    7. Sattamavaggo

    (૬૬) ૪. દાનકથા

    (66) 4. Dānakathā

    ૪૭૮. ચેતસિકો ધમ્મો દાનન્તિ? આમન્તા. લબ્ભા ચેતસિકો ધમ્મો પરેસં દાતુન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે …પે॰… લબ્ભા ચેતસિકો ધમ્મો પરેસં દાતુન્તિ? આમન્તા. લબ્ભા ફસ્સો પરેસં દાતુન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે …પે॰… લબ્ભા વેદના…પે॰… સઞ્ઞા… ચેતના… સદ્ધા… વીરિયં… સતિ… સમાધિ… પઞ્ઞા પરેસં દાતુન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    478. Cetasiko dhammo dānanti? Āmantā. Labbhā cetasiko dhammo paresaṃ dātunti? Na hevaṃ vattabbe …pe… labbhā cetasiko dhammo paresaṃ dātunti? Āmantā. Labbhā phasso paresaṃ dātunti? Na hevaṃ vattabbe …pe… labbhā vedanā…pe… saññā… cetanā… saddhā… vīriyaṃ… sati… samādhi… paññā paresaṃ dātunti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૪૭૯. ન વત્તબ્બં – ચેતસિકો ધમ્મો દાનન્તિ? આમન્તા. દાનં અનિટ્ઠફલં અકન્તફલં અમનુઞ્ઞફલં સેચનકફલં દુક્ખુદ્રયં દુક્ખવિપાકન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ દાનં ઇટ્ઠફલં કન્તફલં મનુઞ્ઞફલં અસેચનકફલં સુખુદ્રયં સુખવિપાકન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ દાનં ઇટ્ઠફલં કન્તફલં મનુઞ્ઞફલં અસેચનકફલં સુખુદ્રયં સુખવિપાકં , તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ચેતસિકો ધમ્મો દાન’’ન્તિ.

    479. Na vattabbaṃ – cetasiko dhammo dānanti? Āmantā. Dānaṃ aniṭṭhaphalaṃ akantaphalaṃ amanuññaphalaṃ secanakaphalaṃ dukkhudrayaṃ dukkhavipākanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu dānaṃ iṭṭhaphalaṃ kantaphalaṃ manuññaphalaṃ asecanakaphalaṃ sukhudrayaṃ sukhavipākanti? Āmantā. Hañci dānaṃ iṭṭhaphalaṃ kantaphalaṃ manuññaphalaṃ asecanakaphalaṃ sukhudrayaṃ sukhavipākaṃ , tena vata re vattabbe – ‘‘cetasiko dhammo dāna’’nti.

    દાનં ઇટ્ઠફલં વુત્તં ભગવતા, ચીવરં દાનન્તિ 1? આમન્તા. ચીવરં ઇટ્ઠફલં કન્તફલં મનુઞ્ઞફલં અસેચનકફલં સુખુદ્રયં સુખવિપાકન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… દાનં ઇટ્ઠફલં વુત્તં ભગવતા, પિણ્ડપાતો સેનાસનં ગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારો દાનન્તિ? આમન્તા. ગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારો ઇટ્ઠફલો કન્તફલો મનુઞ્ઞફલો અસેચનકફલો સુખુદ્રયો સુખવિપાકોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Dānaṃ iṭṭhaphalaṃ vuttaṃ bhagavatā, cīvaraṃ dānanti 2? Āmantā. Cīvaraṃ iṭṭhaphalaṃ kantaphalaṃ manuññaphalaṃ asecanakaphalaṃ sukhudrayaṃ sukhavipākanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… dānaṃ iṭṭhaphalaṃ vuttaṃ bhagavatā, piṇḍapāto senāsanaṃ gilānapaccayabhesajjaparikkhāro dānanti? Āmantā. Gilānapaccayabhesajjaparikkhāro iṭṭhaphalo kantaphalo manuññaphalo asecanakaphalo sukhudrayo sukhavipākoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૪૮૦. ન વત્તબ્બં – ‘‘ચેતસિકો ધમ્મો દાન’’ન્તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા –

    480. Na vattabbaṃ – ‘‘cetasiko dhammo dāna’’nti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā –

    ‘‘સદ્ધા હિરિયં કુસલઞ્ચ દાનં,

    ‘‘Saddhā hiriyaṃ kusalañca dānaṃ,

    ધમ્મા એતે સપ્પુરિસાનુયાતા;

    Dhammā ete sappurisānuyātā;

    એતઞ્હિ મગ્ગં દિવિયં વદન્તિ,

    Etañhi maggaṃ diviyaṃ vadanti,

    એતેન હિ ગચ્છતિ દેવલોક’’ન્તિ 3.

    Etena hi gacchati devaloka’’nti 4.

    અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ ચેતસિકો ધમ્મો દાનન્તિ.

    Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi cetasiko dhammo dānanti.

    ન વત્તબ્બં – ‘‘ચેતસિકો ધમ્મો દાન’’ન્તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘પઞ્ચિમાનિ, ભિક્ખવે, દાનાનિ મહાદાનાનિ અગ્ગઞ્ઞાનિ રત્તઞ્ઞાનિ વંસઞ્ઞાનિ પોરાણાનિ અસઙ્કિણ્ણાનિ અસઙ્કિણ્ણપુબ્બાનિ, ન સઙ્કિયન્તિ ન સઙ્કિયિસ્સન્તિ, અપ્પટિકુટ્ઠાનિ સમણેહિ બ્રાહ્મણેહિ વિઞ્ઞૂહિ! કતમાનિ પઞ્ચ? ઇધ, ભિક્ખવે, અરિયસાવકો પાણાતિપાતં પહાય પાણાતિપાતા પટિવિરતો હોતિ. પાણાતિપાતા પટિવિરતો, ભિક્ખવે, અરિયસાવકો અપરિમાણાનં સત્તાનં અભયં દેતિ અવેરં દેતિ અબ્યાબજ્ઝં 5 દેતિ. અપરિમાણાનં સત્તાનં અભયં દત્વા અવેરં દત્વા અબ્યાબજ્ઝં દત્વા અપરિમાણસ્સ અભયસ્સ અવેરસ્સ અબ્યાબજ્ઝસ્સ ભાગી હોતિ. ઇદં, ભિક્ખવે , પઠમં દાનં મહાદાનં અગ્ગઞ્ઞં રત્તઞ્ઞં વંસઞ્ઞં પોરાણં અસઙ્કિણ્ણં અસઙ્કિણ્ણપુબ્બં, ન સઙ્કિયતિ ન સઙ્કિયિસ્સતિ, અપ્પટિકુટ્ઠં સમણેહિ બ્રાહ્મણેહિ વિઞ્ઞૂહિ. પુન ચપરં, ભિક્ખવે, અરિયસાવકો અદિન્નાદાનં પહાય…પે॰… કામેસુમિચ્છાચારં પહાય…પે॰… મુસાવાદં પહાય…પે॰… સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાનં પહાય સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના પટિવિરતો હોતિ. સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના પટિવિરતો, ભિક્ખવે, અરિયસાવકો અપરિમાણાનં સત્તાનં અભયં દેતિ અવેરં દેતિ અબ્યાબજ્ઝં દેતિ. અપરિમાણાનં સત્તાનં અભયં દત્વા અવેરં દત્વા અબ્યાબજ્ઝં દત્વા અપરિમાણસ્સ અભયસ્સ અવેરસ્સ અબ્યાબજ્ઝસ્સ ભાગી હોતિ. ઇદં, ભિક્ખવે , પઞ્ચમં દાનં મહાદાનં અગ્ગઞ્ઞં રત્તઞ્ઞં વંસઞ્ઞં પોરાણં અસઙ્કિણ્ણં અસઙ્કિણ્ણપુબ્બં, ન સઙ્કિયતિ ન સઙ્કિયિસ્સતિ, અપ્પટિકુટ્ઠં સમણેહિ બ્રાહ્મણેહિ વિઞ્ઞૂહિ. ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચ દાનાનિ મહાદાનાનિ અગ્ગઞ્ઞાનિ રત્તઞ્ઞાનિ વંસઞ્ઞાનિ પોરાણાનિ અસઙ્કિણ્ણાનિ અસઙ્કિણ્ણપુબ્બાનિ, ન સઙ્કિયન્તિ ન સઙ્કિયિસ્સન્તિ, અપ્પટિકુટ્ઠાનિ સમણેહિ બ્રાહ્મણેહિ વિઞ્ઞૂહી’’તિ 6. અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ ચેતસિકો ધમ્મો દાનન્તિ.

    Na vattabbaṃ – ‘‘cetasiko dhammo dāna’’nti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘pañcimāni, bhikkhave, dānāni mahādānāni aggaññāni rattaññāni vaṃsaññāni porāṇāni asaṅkiṇṇāni asaṅkiṇṇapubbāni, na saṅkiyanti na saṅkiyissanti, appaṭikuṭṭhāni samaṇehi brāhmaṇehi viññūhi! Katamāni pañca? Idha, bhikkhave, ariyasāvako pāṇātipātaṃ pahāya pāṇātipātā paṭivirato hoti. Pāṇātipātā paṭivirato, bhikkhave, ariyasāvako aparimāṇānaṃ sattānaṃ abhayaṃ deti averaṃ deti abyābajjhaṃ 7 deti. Aparimāṇānaṃ sattānaṃ abhayaṃ datvā averaṃ datvā abyābajjhaṃ datvā aparimāṇassa abhayassa averassa abyābajjhassa bhāgī hoti. Idaṃ, bhikkhave , paṭhamaṃ dānaṃ mahādānaṃ aggaññaṃ rattaññaṃ vaṃsaññaṃ porāṇaṃ asaṅkiṇṇaṃ asaṅkiṇṇapubbaṃ, na saṅkiyati na saṅkiyissati, appaṭikuṭṭhaṃ samaṇehi brāhmaṇehi viññūhi. Puna caparaṃ, bhikkhave, ariyasāvako adinnādānaṃ pahāya…pe… kāmesumicchācāraṃ pahāya…pe… musāvādaṃ pahāya…pe… surāmerayamajjapamādaṭṭhānaṃ pahāya surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭivirato hoti. Surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭivirato, bhikkhave, ariyasāvako aparimāṇānaṃ sattānaṃ abhayaṃ deti averaṃ deti abyābajjhaṃ deti. Aparimāṇānaṃ sattānaṃ abhayaṃ datvā averaṃ datvā abyābajjhaṃ datvā aparimāṇassa abhayassa averassa abyābajjhassa bhāgī hoti. Idaṃ, bhikkhave , pañcamaṃ dānaṃ mahādānaṃ aggaññaṃ rattaññaṃ vaṃsaññaṃ porāṇaṃ asaṅkiṇṇaṃ asaṅkiṇṇapubbaṃ, na saṅkiyati na saṅkiyissati, appaṭikuṭṭhaṃ samaṇehi brāhmaṇehi viññūhi. Imāni kho, bhikkhave, pañca dānāni mahādānāni aggaññāni rattaññāni vaṃsaññāni porāṇāni asaṅkiṇṇāni asaṅkiṇṇapubbāni, na saṅkiyanti na saṅkiyissanti, appaṭikuṭṭhāni samaṇehi brāhmaṇehi viññūhī’’ti 8. Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi cetasiko dhammo dānanti.

    ૪૮૧. ન વત્તબ્બં – ‘‘દેય્યધમ્મો દાન’’ન્તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘ઇધેકચ્ચો અન્નં દેતિ, પાનં દેતિ, વત્થં દેતિ, યાનં દેતિ, માલં દેતિ, ગન્ધં દેતિ, વિલેપનં દેતિ, સેય્યં દેતિ, આવસથં દેતિ, પદીપેય્યં દેતી’’તિ 9! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ દેય્યધમ્મો દાનન્તિ.

    481. Na vattabbaṃ – ‘‘deyyadhammo dāna’’nti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘idhekacco annaṃ deti, pānaṃ deti, vatthaṃ deti, yānaṃ deti, mālaṃ deti, gandhaṃ deti, vilepanaṃ deti, seyyaṃ deti, āvasathaṃ deti, padīpeyyaṃ detī’’ti 10! Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi deyyadhammo dānanti.

    ૪૮૨. દેય્યધમ્મો દાનન્તિ? આમન્તા. દેય્યધમ્મો ઇટ્ઠફલો કન્તફલો મનુઞ્ઞફલો અસેચનકફલો સુખુદ્રયો સુખવિપાકોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… દાનં ઇટ્ઠફલં વુત્તં ભગવતા, ચીવરં દાનન્તિ? આમન્તા. ચીવરં ઇટ્ઠફલં કન્તફલં મનુઞ્ઞફલં અસેચનકફલં સુખુદ્રયં સુખવિપાકન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… દાનં ઇટ્ઠફલં વુત્તં ભગવતા, પિણ્ડપાતો દાનં… સેનાસનં દાનં… ગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારો દાનન્તિ? આમન્તા. ગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારો ઇટ્ઠફલો કન્તફલો મનુઞ્ઞફલો અસેચનકફલો સુખુદ્રયો સુખવિપાકોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… તેન હિ ન વત્તબ્બં – ‘‘દેય્યધમ્મો દાન’’ન્તિ.

    482. Deyyadhammo dānanti? Āmantā. Deyyadhammo iṭṭhaphalo kantaphalo manuññaphalo asecanakaphalo sukhudrayo sukhavipākoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… dānaṃ iṭṭhaphalaṃ vuttaṃ bhagavatā, cīvaraṃ dānanti? Āmantā. Cīvaraṃ iṭṭhaphalaṃ kantaphalaṃ manuññaphalaṃ asecanakaphalaṃ sukhudrayaṃ sukhavipākanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… dānaṃ iṭṭhaphalaṃ vuttaṃ bhagavatā, piṇḍapāto dānaṃ… senāsanaṃ dānaṃ… gilānapaccayabhesajjaparikkhāro dānanti? Āmantā. Gilānapaccayabhesajjaparikkhāro iṭṭhaphalo kantaphalo manuññaphalo asecanakaphalo sukhudrayo sukhavipākoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… tena hi na vattabbaṃ – ‘‘deyyadhammo dāna’’nti.

    દાનકથા નિટ્ઠિતા.

    Dānakathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. ઉપરિ વુચ્ચમાનાય પરવાદીપુચ્છાય સદિસા, અટ્ઠકથા ઓલોકેતબ્બા
    2. upari vuccamānāya paravādīpucchāya sadisā, aṭṭhakathā oloketabbā
    3. અ॰ નિ॰ ૮.૩૨
    4. a. ni. 8.32
    5. અબ્યાપજ્ઝં (સ્યા॰ ક॰)
    6. અ॰ નિ॰ ૮.૩૯
    7. abyāpajjhaṃ (syā. ka.)
    8. a. ni. 8.39
    9. સં॰ નિ॰ ૩.૩૬૨-૩૯૧ થોકં વિસદિસં
    10. saṃ. ni. 3.362-391 thokaṃ visadisaṃ



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૪. દાનકથાવણ્ણના • 4. Dānakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૪. દાનકથાવણ્ણના • 4. Dānakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૪. દાનકથાવણ્ણના • 4. Dānakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact