Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā

    દસકવારવણ્ણના

    Dasakavāravaṇṇanā

    ૩૩૦. દસકેસુ – દસ આઘાતવત્થૂનીતિ નવકેસુ વુત્તાનિ નવ ‘‘અટ્ઠાને વા પન આઘાતો જાયતી’’તિ ઇમિના સદ્ધિં દસ હોન્તિ. આઘાતપટિવિનયાપિ તત્થ વુત્તા નવ ‘‘અટ્ઠાને વા પન આઘાતો જાયતિ, તં કુતેત્થ લબ્ભાતિ આઘાતં પટિવિનેતી’’તિ ઇમિના સદ્ધિં દસ વેદિતબ્બા. દસ વિનીતવત્થૂનીતિ દસહિ આઘાતવત્થૂહિ વિરતિસઙ્ખાતાનિ દસ. દસવત્થુકા મિચ્છાદિટ્ઠીતિ ‘‘નત્થિ દિન્ન’’ન્તિઆદિવસેન વેદિતબ્બા, ‘‘અત્થિ દિન્ન’’ન્તિઆદિવસેન સમ્માદિટ્ઠિ, ‘‘સસ્સતો લોકો’’તિઆદિના વસેન પન અન્તગ્ગાહિકા દિટ્ઠિ વેદિતબ્બા. દસ મિચ્છત્તાતિ મિચ્છાદિટ્ઠિઆદયો મિચ્છાવિમુત્તિપરિયોસાના, વિપરીતા સમ્મત્તા. સલાકગ્ગાહા સમથક્ખન્ધકે નિદ્દિટ્ઠા.

    330. Dasakesu – dasa āghātavatthūnīti navakesu vuttāni nava ‘‘aṭṭhāne vā pana āghāto jāyatī’’ti iminā saddhiṃ dasa honti. Āghātapaṭivinayāpi tattha vuttā nava ‘‘aṭṭhāne vā pana āghāto jāyati, taṃ kutettha labbhāti āghātaṃ paṭivinetī’’ti iminā saddhiṃ dasa veditabbā. Dasa vinītavatthūnīti dasahi āghātavatthūhi viratisaṅkhātāni dasa. Dasavatthukā micchādiṭṭhīti ‘‘natthi dinna’’ntiādivasena veditabbā, ‘‘atthi dinna’’ntiādivasena sammādiṭṭhi, ‘‘sassato loko’’tiādinā vasena pana antaggāhikā diṭṭhi veditabbā. Dasa micchattāti micchādiṭṭhiādayo micchāvimuttipariyosānā, viparītā sammattā. Salākaggāhā samathakkhandhake niddiṭṭhā.

    દસહઙ્ગેહિ સમન્નાગતો ભિક્ખુ ઉબ્બાહિકાય સમ્મન્નિતબ્બોતિ ‘‘સીલવા હોતી’’તિઆદિના નયેન સમથક્ખન્ધકે વુત્તેહિ દસહિ. દસ આદીનવા રાજન્તેપુરપ્પવેસને રાજસિક્ખાપદે નિદ્દિટ્ઠા. દસ દાનવત્થૂનીતિ અન્નં પાનં વત્થં યાનં માલા ગન્ધં વિલેપનં સેય્યાવસથં પદીપેય્યં. દસ રતનાનીતિ મુત્તામણિવેળુરિયાદીનિ. દસ પંસુકૂલાનીતિ સોસાનિકં, પાપણિકં , ઉન્દૂરક્ખાયિતં, ઉપચિકક્ખાયિતં, અગ્ગિદડ્ઢં, ગોખાયિતં, અજિકક્ખાયિતં, થૂપચીવરં, આભિસેકિયં, ભતપટિયાભતન્તિ એતેસુ ઉપસમ્પન્નેન ઉસ્સુક્કં કાતબ્બં. દસ ચીવરધારણાતિ ‘‘સબ્બનીલકાનિ ચીવરાનિ ધારેન્તી’’તિ વુત્તવસેન દસાતિ કુરુન્દિયં વુત્તં. મહાઅટ્ઠકથાયં પન ‘‘નવસુ કપ્પિયચીવરેસુ ઉદકસાટિકં વા સઙ્કચ્ચિકં વા પક્ખિપિત્વા દસા’’તિ વુત્તં.

    Dasahaṅgehi samannāgato bhikkhu ubbāhikāya sammannitabboti ‘‘sīlavā hotī’’tiādinā nayena samathakkhandhake vuttehi dasahi. Dasa ādīnavā rājantepurappavesane rājasikkhāpade niddiṭṭhā. Dasa dānavatthūnīti annaṃ pānaṃ vatthaṃ yānaṃ mālā gandhaṃ vilepanaṃ seyyāvasathaṃ padīpeyyaṃ. Dasa ratanānīti muttāmaṇiveḷuriyādīni. Dasa paṃsukūlānīti sosānikaṃ, pāpaṇikaṃ , undūrakkhāyitaṃ, upacikakkhāyitaṃ, aggidaḍḍhaṃ, gokhāyitaṃ, ajikakkhāyitaṃ, thūpacīvaraṃ, ābhisekiyaṃ, bhatapaṭiyābhatanti etesu upasampannena ussukkaṃ kātabbaṃ. Dasa cīvaradhāraṇāti ‘‘sabbanīlakāni cīvarāni dhārentī’’ti vuttavasena dasāti kurundiyaṃ vuttaṃ. Mahāaṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘navasu kappiyacīvaresu udakasāṭikaṃ vā saṅkaccikaṃ vā pakkhipitvā dasā’’ti vuttaṃ.

    અવન્દનીયપુગ્ગલા સેનાસનક્ખન્ધકે નિદ્દિટ્ઠા. દસ અક્કોસવત્થૂનિ ઓમસવાદે નિદ્દિટ્ઠાનિ. દસ આકારા પેસુઞ્ઞસિક્ખાપદે નિદ્દિટ્ઠા. દસ સેનાસનાનીતિ મઞ્ચો, પીઠં, ભિસિ, બિમ્બોહનં, ચિમિલિકા, ઉત્તરત્થરણં, તટ્ટિકા, ચમ્મખણ્ડો, નિસીદનં, તિણસન્થારો, પણ્ણસન્થારોતિ. દસ વરાનિ યાચિંસૂતિ વિસાખા અટ્ઠ, સુદ્ધોદનમહારાજા એકં, જીવકો એકં. યાગુઆનિસંસાઅકપ્પિયમંસાનિ ચ ભેસજ્જક્ખન્ધકે નિદ્દિટ્ઠાનિ. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.

    Avandanīyapuggalā senāsanakkhandhake niddiṭṭhā. Dasa akkosavatthūni omasavāde niddiṭṭhāni. Dasa ākārā pesuññasikkhāpade niddiṭṭhā. Dasa senāsanānīti mañco, pīṭhaṃ, bhisi, bimbohanaṃ, cimilikā, uttarattharaṇaṃ, taṭṭikā, cammakhaṇḍo, nisīdanaṃ, tiṇasanthāro, paṇṇasanthāroti. Dasa varāni yāciṃsūti visākhā aṭṭha, suddhodanamahārājā ekaṃ, jīvako ekaṃ. Yāguānisaṃsā ca akappiyamaṃsāni ca bhesajjakkhandhake niddiṭṭhāni. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.

    દસકવારવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dasakavāravaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧૦. દસકવારો • 10. Dasakavāro

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / દસકવારવણ્ણના • Dasakavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / દસકવારવણ્ણના • Dasakavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / છક્કવારાદિવણ્ણના • Chakkavārādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / એકુત્તરિકનયો દસકવારવણ્ણના • Ekuttarikanayo dasakavāravaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact