Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    ૧૨. સત્તસતિકક્ખન્ધકો

    12. Sattasatikakkhandhako

    દસવત્થુકથાવણ્ણના

    Dasavatthukathāvaṇṇanā

    ૪૪૬. સત્તસતિકક્ખન્ધકે ભિક્ખગ્ગેનાતિ ભિક્ખુગણનાય. મહીતિ હિમં.

    446. Sattasatikakkhandhake bhikkhaggenāti bhikkhugaṇanāya. Mahīti himaṃ.

    ૪૪૭. અવિજ્જાનિવુતાતિ અવિજ્જાનીવરણેન નિવુતા પટિચ્છન્ના. અવિદ્દસૂતિ અઞ્ઞાણિનો. ઉપક્કિલેસા વુત્તાતિ તેસં સમણબ્રાહ્મણાનં એતે સુરાપાનાદયો ઉપક્કિલેસાતિ વુત્તા. નેત્તિયા તણ્હાય સહિતા સનેત્તિકા.

    447.Avijjānivutāti avijjānīvaraṇena nivutā paṭicchannā. Aviddasūti aññāṇino. Upakkilesā vuttāti tesaṃ samaṇabrāhmaṇānaṃ ete surāpānādayo upakkilesāti vuttā. Nettiyā taṇhāya sahitā sanettikā.

    ૪૫૦-૧. અહોગઙ્ગોતિ તસ્સ પબ્બતસ્સ નામં. પટિકચ્ચેવ ગચ્છેય્યન્તિ યત્થ નં અધિકરણં વૂપસમિતું ભિક્ખૂ સન્નિપતિસ્સન્તિ, તત્થાહં પઠમમેવ ગચ્છેય્યં. સમ્ભાવેસુન્તિ સમ્પાપુણિંસુ.

    450-1.Ahogaṅgoti tassa pabbatassa nāmaṃ. Paṭikacceva gaccheyyanti yattha naṃ adhikaraṇaṃ vūpasamituṃ bhikkhū sannipatissanti, tatthāhaṃ paṭhamameva gaccheyyaṃ. Sambhāvesunti sampāpuṇiṃsu.

    ૪૫૨. અલોણિકન્તિ લોણરહિતં ભત્તં, બ્યઞ્જનં વા. આસુતાતિ સબ્બસમ્ભારસજ્જિતા, ‘‘અસુત્તા’’તિ વા પાઠો.

    452.Aloṇikanti loṇarahitaṃ bhattaṃ, byañjanaṃ vā. Āsutāti sabbasambhārasajjitā, ‘‘asuttā’’ti vā pāṭho.

    ૪૫૩. ઉજ્જવિંસૂતિ નાવાય પટિસોતં ગચ્છિંસુ. પાચીનકાતિ પુરત્થિમદિસાય જાતત્તા વજ્જિપુત્તકે સન્ધાય વુત્તં. પાવેય્યકાતિ પાવેય્યદેસવાસિનો.

    453.Ujjaviṃsūti nāvāya paṭisotaṃ gacchiṃsu. Pācīnakāti puratthimadisāya jātattā vajjiputtake sandhāya vuttaṃ. Pāveyyakāti pāveyyadesavāsino.

    ૪૫૪. નનુ ત્વં, આવુસો, વુડ્ઢોતિ નનુ ત્વં થેરો નિસ્સયમુત્તો, કસ્મા તં થેરો પણામેસીતિ ભેદવચનં વદન્તિ. ગરુનિસ્સયં ગણ્હામાતિ નિસ્સયમુત્તાપિ મયં એકં સમ્ભાવનીયગરું નિસ્સયભૂતં ગહેત્વાવ વસિસ્સામાતિ અધિપ્પાયો.

    454.Nanu tvaṃ, āvuso, vuḍḍhoti nanu tvaṃ thero nissayamutto, kasmā taṃ thero paṇāmesīti bhedavacanaṃ vadanti. Garunissayaṃ gaṇhāmāti nissayamuttāpi mayaṃ ekaṃ sambhāvanīyagaruṃ nissayabhūtaṃ gahetvāva vasissāmāti adhippāyo.

    ૪૫૫. મૂલાદાયકાતિ પઠમં દસવત્થૂનં દાયકા, આવાસિકાતિ અત્થો. પથબ્યા સઙ્ઘત્થેરોતિ લોકે સબ્બભિક્ખૂનં તદા ઉપસમ્પદાય વુડ્ઢો. સુઞ્ઞતાવિહારેનાતિ સુઞ્ઞતામુખેન અધિગતફલસમાપત્તિં સન્ધાય વદતિ.

    455.Mūlādāyakāti paṭhamaṃ dasavatthūnaṃ dāyakā, āvāsikāti attho. Pathabyā saṅghattheroti loke sabbabhikkhūnaṃ tadā upasampadāya vuḍḍho. Suññatāvihārenāti suññatāmukhena adhigataphalasamāpattiṃ sandhāya vadati.

    ૪૫૭. સુત્તવિભઙ્ગેતિ પદભાજનીયે. ઇદઞ્ચ ‘‘યો પન ભિક્ખુ સન્નિધિકારકં ખાદનીયં વા ભોજનીયં વા’’તિ (પાચિ॰ ૨૫૩) સુત્તે યાવકાલિકસ્સેવ પરામટ્ઠત્તા સિઙ્ગીલોણસ્સ યાવજીવિકસ્સ સન્નિધિકતસ્સ આમિસેન સદ્ધિં પરિભોગે પાચિત્તિયં વિભઙ્ગનયેનેવ સિજ્ઝતીતિ વુત્તં, તં પન પાચિત્તિયં વિભઙ્ગે આગતભાવં સાધેતું ‘‘કથં સુત્તવિભઙ્ગે’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ હિ લોણમેત્થ સન્નિધિકતં, ન ખાદનીયં ભોજનીયન્તિ લોણમિસ્સભોજને વજ્જિપુત્તકા અનવજ્જસઞ્ઞિનો અહેસું. તથાસઞ્ઞીનમ્પિ નેસં આપત્તિદસ્સનત્થં ‘‘સન્નિધિકારે અસન્નિધિકારસઞ્ઞી’’તિ ઇદં સુત્તવિભઙ્ગં ઉદ્ધટન્તિ વેદિતબ્બં.

    457.Suttavibhaṅgeti padabhājanīye. Idañca ‘‘yo pana bhikkhu sannidhikārakaṃ khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā’’ti (pāci. 253) sutte yāvakālikasseva parāmaṭṭhattā siṅgīloṇassa yāvajīvikassa sannidhikatassa āmisena saddhiṃ paribhoge pācittiyaṃ vibhaṅganayeneva sijjhatīti vuttaṃ, taṃ pana pācittiyaṃ vibhaṅge āgatabhāvaṃ sādhetuṃ ‘‘kathaṃ suttavibhaṅge’’tiādi vuttaṃ. Tattha hi loṇamettha sannidhikataṃ, na khādanīyaṃ bhojanīyanti loṇamissabhojane vajjiputtakā anavajjasaññino ahesuṃ. Tathāsaññīnampi nesaṃ āpattidassanatthaṃ ‘‘sannidhikāre asannidhikārasaññī’’ti idaṃ suttavibhaṅgaṃ uddhaṭanti veditabbaṃ.

    તેન સદ્ધિન્તિ પુરેપટિગ્ગહિતલોણેન સદ્ધિં. દુક્કટેનેત્થ ભવિતબ્બન્તિ ‘‘યાવકાલિકેન, ભિક્ખવે, યાવજીવિકં પટિગ્ગહિત’’ન્તિ અવત્વા ‘‘તદહુપટિગ્ગહિત’’ન્તિ વચનસામત્થિયતો પુરેપટિગ્ગહિતં યાવજીવિકં યાવકાલિકેન સદ્ધિં સમ્ભિન્નરસં કાલેપિ ન કપ્પતીતિ સિજ્ઝતિ, તત્થ દુક્કટેન ભવિતબ્બન્તિ અધિપ્પાયો. દુક્કટેનપિ ન ભવિતબ્બન્તિ યદિ હિ સન્નિધિકારપચ્ચયા દુક્કટં મઞ્ઞથ, યાવજીવિકસ્સ લોણસ્સ સન્નિધિદોસાભાવા દુક્કટેન ન ભવિતબ્બં, અથ આમિસેન સમ્ભિન્નરસસ્સ તસ્સ આમિસગતિકત્તા દુક્કટં મા મઞ્ઞથ. તદા ચ હિ પાચિત્તિયેનેવ ભવિતબ્બં આમિસત્તુપગમનતોતિ અધિપ્પાયો. ન હિ એત્થ યાવજીવિકન્તિઆદિનાપિ દુક્કટાભાવં સમત્થેતિ.

    Tena saddhinti purepaṭiggahitaloṇena saddhiṃ. Dukkaṭenettha bhavitabbanti ‘‘yāvakālikena, bhikkhave, yāvajīvikaṃ paṭiggahita’’nti avatvā ‘‘tadahupaṭiggahita’’nti vacanasāmatthiyato purepaṭiggahitaṃ yāvajīvikaṃ yāvakālikena saddhiṃ sambhinnarasaṃ kālepi na kappatīti sijjhati, tattha dukkaṭena bhavitabbanti adhippāyo. Dukkaṭenapi na bhavitabbanti yadi hi sannidhikārapaccayā dukkaṭaṃ maññatha, yāvajīvikassa loṇassa sannidhidosābhāvā dukkaṭena na bhavitabbaṃ, atha āmisena sambhinnarasassa tassa āmisagatikattā dukkaṭaṃ mā maññatha. Tadā ca hi pācittiyeneva bhavitabbaṃ āmisattupagamanatoti adhippāyo. Na hi ettha yāvajīvikantiādināpi dukkaṭābhāvaṃ samattheti.

    પાળિયં રાજગહે સુત્તવિભઙ્ગેતિઆદીસુ સબ્બત્થ સુત્તે ચ વિભઙ્ગે ચાતિ અત્થો ગહેતબ્બો. તસ્સ તસ્સ વિકાલભોજનાદિનો સુત્તેપિ પટિક્ખિત્તત્તા વિનયસ્સ અતિસરણં અતિક્કમો વિનયાતિસારો. ‘‘નિસીદનં નામ સદસં વુચ્ચતીતિ આગત’’ન્તિ ઇદં વિભઙ્ગે ચ આગતદસ્સનત્થં વુત્તં. તં પમાણં કરોન્તસ્સાતિ સુગતવિદત્થિયા વિદત્થિત્તયપ્પમાણં કરોન્તસ્સ, દસાય પન વિદત્થિદ્વયપ્પમાણં કતં. અદસકમ્પિ નિસીદનં વટ્ટતિ એવાતિ અધિપ્પાયો. સેસમિધ હેટ્ઠા સબ્બત્થ સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.

    Pāḷiyaṃ rājagahe suttavibhaṅgetiādīsu sabbattha sutte ca vibhaṅge cāti attho gahetabbo. Tassa tassa vikālabhojanādino suttepi paṭikkhittattā vinayassa atisaraṇaṃ atikkamo vinayātisāro. ‘‘Nisīdanaṃ nāma sadasaṃ vuccatīti āgata’’nti idaṃ vibhaṅge ca āgatadassanatthaṃ vuttaṃ. Taṃ pamāṇaṃ karontassāti sugatavidatthiyā vidatthittayappamāṇaṃ karontassa, dasāya pana vidatthidvayappamāṇaṃ kataṃ. Adasakampi nisīdanaṃ vaṭṭati evāti adhippāyo. Sesamidha heṭṭhā sabbattha suviññeyyameva.

    દસવત્થુકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dasavatthukathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    સત્તસતિકક્ખન્ધકવણ્ણનાનયો નિટ્ઠિતો.

    Sattasatikakkhandhakavaṇṇanānayo niṭṭhito.

    ઇતિ સમન્તપાસાદિકાય વિનયટ્ઠકથાય વિમતિવિનોદનિયં

    Iti samantapāsādikāya vinayaṭṭhakathāya vimativinodaniyaṃ

    ચૂળવગ્ગવણ્ણનાનયો નિટ્ઠિતો.

    Cūḷavaggavaṇṇanānayo niṭṭhito.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi
    ૧. પઠમભાણવારો • 1. Paṭhamabhāṇavāro
    ૨. દુતિયભાણવારો • 2. Dutiyabhāṇavāro

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / દસવત્થુકથા • Dasavatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / દસવત્થુકથાવણ્ણના • Dasavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / દસવત્થુકથાવણ્ણના • Dasavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / દસવત્થુકથા • Dasavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact