Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૧૪. દેવદહવગ્ગો
14. Devadahavaggo
૧. દેવદહસુત્તં
1. Devadahasuttaṃ
૧૩૪. એકં સમયં ભગવા સક્કેસુ વિહરતિ દેવદહં નામ સક્યાનં નિગમો. તત્ર ખો ભગવા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘નાહં, ભિક્ખવે, સબ્બેસંયેવ ભિક્ખૂનં છસુ ફસ્સાયતનેસુ અપ્પમાદેન કરણીયન્તિ વદામિ, ન ચ પનાહં, ભિક્ખવે, સબ્બેસંયેવ ભિક્ખૂનં છસુ ફસ્સાયતનેસુ નાપ્પમાદેન કરણીયન્તિ વદામિ. યે તે, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂ અરહન્તો ખીણાસવા વુસિતવન્તો કતકરણીયા ઓહિતભારા અનુપ્પત્તસદત્થા પરિક્ખીણભવસંયોજના સમ્મદઞ્ઞા વિમુત્તા, તેસાહં, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂનં છસુ ફસ્સાયતનેસુ નાપ્પમાદેન કરણીયન્તિ વદામિ. તં કિસ્સ હેતુ? કતં તેસં અપ્પમાદેન, અભબ્બા તે પમજ્જિતું. યે ચ ખો તે, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂ સેક્ખા 1 અપ્પત્તમાનસા અનુત્તરં યોગક્ખેમં પત્થયમાના વિહરન્તિ, તેસાહં, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂનં છસુ ફસ્સાયતનેસુ અપ્પમાદેન કરણીયન્તિ વદામિ. તં કિસ્સ હેતુ? સન્તિ, ભિક્ખવે, ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યા રૂપા મનોરમાપિ, અમનોરમાપિ. ત્યાસ્સ ફુસ્સ ફુસ્સ ચિત્તં ન પરિયાદાય તિટ્ઠન્તિ. ચેતસો અપરિયાદાના આરદ્ધં હોતિ વીરિયં અસલ્લીનં, ઉપટ્ઠિતા સતિ અસમ્મુટ્ઠા 2, પસ્સદ્ધો કાયો અસારદ્ધો, સમાહિતં ચિત્તં એકગ્ગં. ઇમં ખ્વાહં, ભિક્ખવે, અપ્પમાદફલં સમ્પસ્સમાનો તેસં ભિક્ખૂનં છસુ ફસ્સાયતનેસુ અપ્પમાદેન કરણીયન્તિ વદામિ…પે॰… સન્તિ, ભિક્ખવે, મનોવિઞ્ઞેય્યા ધમ્મા મનોરમાપિ અમનોરમાપિ. ત્યાસ્સ ફુસ્સ ફુસ્સ ચિત્તં ન પરિયાદાય તિટ્ઠન્તિ. ચેતસો અપરિયાદાના આરદ્ધં હોતિ વીરિયં અસલ્લીનં, ઉપટ્ઠિતા સતિ અસમ્મુટ્ઠા, પસ્સદ્ધો કાયો અસારદ્ધો, સમાહિતં ચિત્તં એકગ્ગં. ઇમં ખ્વાહં, ભિક્ખવે, અપ્પમાદફલં સમ્પસ્સમાનો તેસં ભિક્ખૂનં છસુ 3 ફસ્સાયતનેસુ અપ્પમાદેન કરણીયન્તિ વદામી’’તિ. પઠમં.
134. Ekaṃ samayaṃ bhagavā sakkesu viharati devadahaṃ nāma sakyānaṃ nigamo. Tatra kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘nāhaṃ, bhikkhave, sabbesaṃyeva bhikkhūnaṃ chasu phassāyatanesu appamādena karaṇīyanti vadāmi, na ca panāhaṃ, bhikkhave, sabbesaṃyeva bhikkhūnaṃ chasu phassāyatanesu nāppamādena karaṇīyanti vadāmi. Ye te, bhikkhave, bhikkhū arahanto khīṇāsavā vusitavanto katakaraṇīyā ohitabhārā anuppattasadatthā parikkhīṇabhavasaṃyojanā sammadaññā vimuttā, tesāhaṃ, bhikkhave, bhikkhūnaṃ chasu phassāyatanesu nāppamādena karaṇīyanti vadāmi. Taṃ kissa hetu? Kataṃ tesaṃ appamādena, abhabbā te pamajjituṃ. Ye ca kho te, bhikkhave, bhikkhū sekkhā 4 appattamānasā anuttaraṃ yogakkhemaṃ patthayamānā viharanti, tesāhaṃ, bhikkhave, bhikkhūnaṃ chasu phassāyatanesu appamādena karaṇīyanti vadāmi. Taṃ kissa hetu? Santi, bhikkhave, cakkhuviññeyyā rūpā manoramāpi, amanoramāpi. Tyāssa phussa phussa cittaṃ na pariyādāya tiṭṭhanti. Cetaso apariyādānā āraddhaṃ hoti vīriyaṃ asallīnaṃ, upaṭṭhitā sati asammuṭṭhā 5, passaddho kāyo asāraddho, samāhitaṃ cittaṃ ekaggaṃ. Imaṃ khvāhaṃ, bhikkhave, appamādaphalaṃ sampassamāno tesaṃ bhikkhūnaṃ chasu phassāyatanesu appamādena karaṇīyanti vadāmi…pe… santi, bhikkhave, manoviññeyyā dhammā manoramāpi amanoramāpi. Tyāssa phussa phussa cittaṃ na pariyādāya tiṭṭhanti. Cetaso apariyādānā āraddhaṃ hoti vīriyaṃ asallīnaṃ, upaṭṭhitā sati asammuṭṭhā, passaddho kāyo asāraddho, samāhitaṃ cittaṃ ekaggaṃ. Imaṃ khvāhaṃ, bhikkhave, appamādaphalaṃ sampassamāno tesaṃ bhikkhūnaṃ chasu 6 phassāyatanesu appamādena karaṇīyanti vadāmī’’ti. Paṭhamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. દેવદહસુત્તવણ્ણના • 1. Devadahasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧. દેવદહસુત્તવણ્ણના • 1. Devadahasuttavaṇṇanā