Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૫૦] ૧૦. દુમ્મેધજાતકવણ્ણના

    [50] 10. Dummedhajātakavaṇṇanā

    દુમ્મેધાનન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો લોકત્થચરિયં આરબ્ભ કથેસિ. સા દ્વાદસકનિપાતે મહાકણ્હજાતકે (જા॰ ૧.૧૨.૬૧ આદયો) આવિ ભવિસ્સતિ.

    Dummedhānanti idaṃ satthā jetavane viharanto lokatthacariyaṃ ārabbha kathesi. Sā dvādasakanipāte mahākaṇhajātake (jā. 1.12.61 ādayo) āvi bhavissati.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો તસ્સ રઞ્ઞો અગ્ગમહેસિયા કુચ્છિમ્હિ પટિસન્ધિં ગણ્હિ. તસ્સ માતુકુચ્છિતો નિક્ખન્તસ્સ નામગ્ગહણદિવસે ‘‘બ્રહ્મદત્તકુમારો’’તિ નામં અકંસુ. સો સોળસવસ્સુદ્દેસિકો હુત્વા તક્કસિલાયં સિપ્પં ઉગ્ગણ્હિત્વા તિણ્ણં વેદાનં પારં ગન્ત્વા અટ્ઠારસન્નં વિજ્જટ્ઠાનાનં નિપ્ફત્તિં પાપુણિ, અથસ્સ પિતા ઓપરજ્જં અદાસિ. તસ્મિં સમયે બારાણસિવાસિનો દેવતામઙ્ગલિકા હોન્તિ, દેવતા નમસ્સન્તિ, બહૂ અજેળકકુક્કુટભૂકરાદયો વધિત્વા નાનપ્પકારેહિ પુપ્ફગન્ધેહિ ચેવ મંસલોહિતેહિ ચ બલિકમ્મં કરોન્તિ. બોધિસત્તો ચિન્તેસિ ‘‘ઇદાનિ સત્તા દેવતામઙ્ગલિકા, બહું પાણવધં કરોન્તિ, મહાજનો યેભુય્યેન અધમ્મસ્મિંયેવ નિવિટ્ઠો, અહં પિતુ અચ્ચયેન રજ્જં લભિત્વા એકમ્પિ અકિલમેત્વા ઉપાયેનેવ પાણવધં કાતું ન દસ્સામી’’તિ. સો એકદિવસં રથં અભિરુય્હ નગરા નિક્ખન્તો અદ્દસ એકસ્મિં મહન્તે વટરુક્ખે મહાજનં સન્નિપતિતં, તસ્મિં રુક્ખે નિબ્બત્તદેવતાય સન્તિકે પુત્તધીતુયસધનાદીસુ યં યં ઇચ્છતિ, તં તં પત્થેન્તં. સો તં દિસ્વા રથા ઓરુય્હ તં રુક્ખં ઉપસઙ્કમિત્વા ગન્ધપુપ્ફેહિ પૂજેત્વા ઉદકેન અભિસેકં કત્વા રુક્ખં પદક્ખિણં કત્વા દેવતામઙ્ગલિકો વિય હુત્વા દેવતં નમસ્સિત્વા રથં અભિરુય્હ નગરં પાવિસિ. તતો પટ્ઠાય ઇમિનાવ નિયામેન અન્તરન્તરે તત્થ ગન્ત્વા દેવતામઙ્ગલિકો વિય પૂજં કરોતિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa rañño aggamahesiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi. Tassa mātukucchito nikkhantassa nāmaggahaṇadivase ‘‘brahmadattakumāro’’ti nāmaṃ akaṃsu. So soḷasavassuddesiko hutvā takkasilāyaṃ sippaṃ uggaṇhitvā tiṇṇaṃ vedānaṃ pāraṃ gantvā aṭṭhārasannaṃ vijjaṭṭhānānaṃ nipphattiṃ pāpuṇi, athassa pitā oparajjaṃ adāsi. Tasmiṃ samaye bārāṇasivāsino devatāmaṅgalikā honti, devatā namassanti, bahū ajeḷakakukkuṭabhūkarādayo vadhitvā nānappakārehi pupphagandhehi ceva maṃsalohitehi ca balikammaṃ karonti. Bodhisatto cintesi ‘‘idāni sattā devatāmaṅgalikā, bahuṃ pāṇavadhaṃ karonti, mahājano yebhuyyena adhammasmiṃyeva niviṭṭho, ahaṃ pitu accayena rajjaṃ labhitvā ekampi akilametvā upāyeneva pāṇavadhaṃ kātuṃ na dassāmī’’ti. So ekadivasaṃ rathaṃ abhiruyha nagarā nikkhanto addasa ekasmiṃ mahante vaṭarukkhe mahājanaṃ sannipatitaṃ, tasmiṃ rukkhe nibbattadevatāya santike puttadhītuyasadhanādīsu yaṃ yaṃ icchati, taṃ taṃ patthentaṃ. So taṃ disvā rathā oruyha taṃ rukkhaṃ upasaṅkamitvā gandhapupphehi pūjetvā udakena abhisekaṃ katvā rukkhaṃ padakkhiṇaṃ katvā devatāmaṅgaliko viya hutvā devataṃ namassitvā rathaṃ abhiruyha nagaraṃ pāvisi. Tato paṭṭhāya imināva niyāmena antarantare tattha gantvā devatāmaṅgaliko viya pūjaṃ karoti.

    સો અપરેન સમયેન પિતુ અચ્ચયેન રજ્જે પતિટ્ઠાય ચતસ્સો અગતિયો વજ્જેત્વા દસ રાજધમ્મે અકોપેન્તો ધમ્મેન રજ્જં કારેન્તો ચિન્તેસિ ‘‘મય્હં મનોરથો મત્થકં પત્તો, રજ્જે પતિટ્ઠિતોમ્હિ. યં પનાહં પુબ્બે એકં અત્થં ચિન્તયિં, ઇદાનિ તં મત્થકં પાપેસ્સામી’’તિ અમચ્ચે ચ બ્રાહ્મણગહપતિકાદયો ચ સન્નિપાતાપેત્વા આમન્તેસિ ‘‘જાનાથ ભો મયા કેન કારણેન રજ્જં પત્ત’’ન્તિ? ‘‘ન જાનામ, દેવા’’તિ. ‘‘અપિ વોહં અસુકં નામ વટરુક્ખં ગન્ધાદીહિ પૂજેત્વા અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા નમસ્સમાનો દિટ્ઠપુબ્બો’’તિ. ‘‘આમ, દેવા’’તિ. તદાહં પત્થનં અકાસિં ‘‘સચે રજ્જં પાપુણિસ્સામિ, બલિકમ્મં તે કરિસ્સામી’’તિ. ‘‘તસ્સા મે દેવતાય આનુભાવેન ઇદં રજ્જં લદ્ધં, ઇદાનિસ્સા બલિકમ્મં કરિસ્સામિ, તુમ્હે પપઞ્ચં અકત્વા ખિપ્પં દેવતાય બલિકમ્મં સજ્જેથા’’તિ. ‘‘કિં કિં ગણ્હામ, દેવા’’તિ? ભો અહં દેવતાય આયાચમાનો ‘‘યે મય્હં રજ્જે પાણાતિપાતાદીનિ પઞ્ચ દુસ્સીલકમ્માનિ દસ અકુસલકમ્મપથે સમાદાય વત્તિસ્સન્તિ, તે ઘાતેત્વા અન્તવટ્ટિમંસલોહિતાદીહિ બલિકમ્મં કરિસ્સામી’’તિ આયાચિં. તસ્મા તુમ્હે એવં ભેરિં ચરાપેથ ‘‘અમ્હાકં રાજા ઉપરાજકાલેયેવ એવં આયાચિ ‘સચાહં રજ્જં પાપુણિસ્સામિ, યે મે રજ્જે દુસ્સીલા ભવિસ્સન્તિ, તે સબ્બે ઘાતેત્વા બલિકમ્મં કરિસ્સામી’તિ, સો ઇદાનિ પઞ્ચવિધં દુસ્સીલકમ્મં દસવિધં અકુસલકમ્મપથં સમાદાય વત્તમાનાનં દુસ્સીલાનં સહસ્સં ઘાતેત્વા તેસં હદયમંસાદીનિ ગાહાપેત્વા દેવતાય બલિકમ્મં કાતુકામો, એવં નગરવાસિનો જાનન્તૂ’’તિ. એવઞ્ચ પન વત્વા ‘‘યેદાનિ ઇતો પટ્ઠાય દુસ્સીલકમ્મે વત્તિસ્સન્તિ, તેસં સહસ્સં ઘાતેત્વા યઞ્ઞં યજિત્વા આયાચનતો મુચ્ચિસ્સામી’’તિ એતમત્થં પકાસેન્તો ઇમં ગાથમાહ –

    So aparena samayena pitu accayena rajje patiṭṭhāya catasso agatiyo vajjetvā dasa rājadhamme akopento dhammena rajjaṃ kārento cintesi ‘‘mayhaṃ manoratho matthakaṃ patto, rajje patiṭṭhitomhi. Yaṃ panāhaṃ pubbe ekaṃ atthaṃ cintayiṃ, idāni taṃ matthakaṃ pāpessāmī’’ti amacce ca brāhmaṇagahapatikādayo ca sannipātāpetvā āmantesi ‘‘jānātha bho mayā kena kāraṇena rajjaṃ patta’’nti? ‘‘Na jānāma, devā’’ti. ‘‘Api vohaṃ asukaṃ nāma vaṭarukkhaṃ gandhādīhi pūjetvā añjaliṃ paggahetvā namassamāno diṭṭhapubbo’’ti. ‘‘Āma, devā’’ti. Tadāhaṃ patthanaṃ akāsiṃ ‘‘sace rajjaṃ pāpuṇissāmi, balikammaṃ te karissāmī’’ti. ‘‘Tassā me devatāya ānubhāvena idaṃ rajjaṃ laddhaṃ, idānissā balikammaṃ karissāmi, tumhe papañcaṃ akatvā khippaṃ devatāya balikammaṃ sajjethā’’ti. ‘‘Kiṃ kiṃ gaṇhāma, devā’’ti? Bho ahaṃ devatāya āyācamāno ‘‘ye mayhaṃ rajje pāṇātipātādīni pañca dussīlakammāni dasa akusalakammapathe samādāya vattissanti, te ghātetvā antavaṭṭimaṃsalohitādīhi balikammaṃ karissāmī’’ti āyāciṃ. Tasmā tumhe evaṃ bheriṃ carāpetha ‘‘amhākaṃ rājā uparājakāleyeva evaṃ āyāci ‘sacāhaṃ rajjaṃ pāpuṇissāmi, ye me rajje dussīlā bhavissanti, te sabbe ghātetvā balikammaṃ karissāmī’ti, so idāni pañcavidhaṃ dussīlakammaṃ dasavidhaṃ akusalakammapathaṃ samādāya vattamānānaṃ dussīlānaṃ sahassaṃ ghātetvā tesaṃ hadayamaṃsādīni gāhāpetvā devatāya balikammaṃ kātukāmo, evaṃ nagaravāsino jānantū’’ti. Evañca pana vatvā ‘‘yedāni ito paṭṭhāya dussīlakamme vattissanti, tesaṃ sahassaṃ ghātetvā yaññaṃ yajitvā āyācanato muccissāmī’’ti etamatthaṃ pakāsento imaṃ gāthamāha –

    ૫૦.

    50.

    ‘‘દુમ્મેધાનં સહસ્સેન, યઞ્ઞો મે ઉપયાચિતો;

    ‘‘Dummedhānaṃ sahassena, yañño me upayācito;

    ઇદાનિ ખોહં યજિસ્સામિ, બહુ અધમ્મિકો જનો’’તિ.

    Idāni khohaṃ yajissāmi, bahu adhammiko jano’’ti.

    તત્થ દુમ્મેધાનં સહસ્સેનાતિ ‘‘ઇદં કમ્મં કાતું વટ્ટતિ, ઇદં ન વટ્ટતી’’તિ અજાનનભાવેન, દસસુ વા પન અકુસલકમ્મપથેસુ સમાદાય વત્તનભાવેન દુટ્ઠા મેધા એતેસન્તિ દુમ્મેધા, તેસં દુમ્મેધાનં નિપ્પઞ્ઞાનં બાલપુગ્ગલાનં ગણિત્વા ગહિતેન સહસ્સેન. યઞ્ઞો મે ઉપયાચિતોતિ મયા દેવતં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘એવં યજિસ્સામી’’તિ યઞ્ઞો યાચિતો. ઇદાનિ ખોહં યજિસ્સામીતિ સો અહં ઇમિના આયાચનેન રજ્જસ્સ પટિલદ્ધત્તા ઇદાનિ યજિસ્સામિ. કિંકારણા? ઇદાનિ હિ બહુ અધમ્મિકો જનો, તસ્મા ઇદાનેવ નં ગહેત્વા બલિકમ્મં કરિસ્સામીતિ.

    Tattha dummedhānaṃ sahassenāti ‘‘idaṃ kammaṃ kātuṃ vaṭṭati, idaṃ na vaṭṭatī’’ti ajānanabhāvena, dasasu vā pana akusalakammapathesu samādāya vattanabhāvena duṭṭhā medhā etesanti dummedhā, tesaṃ dummedhānaṃ nippaññānaṃ bālapuggalānaṃ gaṇitvā gahitena sahassena. Yañño me upayācitoti mayā devataṃ upasaṅkamitvā ‘‘evaṃ yajissāmī’’ti yañño yācito. Idāni khohaṃ yajissāmīti so ahaṃ iminā āyācanena rajjassa paṭiladdhattā idāni yajissāmi. Kiṃkāraṇā? Idāni hi bahu adhammiko jano, tasmā idāneva naṃ gahetvā balikammaṃ karissāmīti.

    અમચ્ચા બોધિસત્તસ્સ વચનં સુત્વા ‘‘સાધુ, દેવા’’તિ દ્વાદસયોજનિકે બારાણસિનગરે ભેરિં ચરાપેસું. ભેરિયા આણં સુત્વા એકમ્પિ દુસ્સીલકમ્મં સમાદાય ઠિતો એકપુરિસોપિ નાહોસિ. ઇતિ યાવ બોધિસત્તો રજ્જં કારેસિ, તાવ એકપુગ્ગલોપિ પઞ્ચસુ દસસુ વા દુસ્સીલકમ્મેસુ એકમ્પિ કમ્મં કરોન્તો ન પઞ્ઞાયિત્થ. એવં બોધિસત્તો એકપુગ્ગલમ્પિ અકિલમેન્તો સકલરટ્ઠવાસિનો સીલં રક્ખાપેત્વા સયમ્પિ દાનાદીનિ પુઞ્ઞાનિ કત્વા જીવિતપરિયોસાને અત્તનો પરિસં આદાય દેવનગરં પૂરેન્તો અગમાસિ.

    Amaccā bodhisattassa vacanaṃ sutvā ‘‘sādhu, devā’’ti dvādasayojanike bārāṇasinagare bheriṃ carāpesuṃ. Bheriyā āṇaṃ sutvā ekampi dussīlakammaṃ samādāya ṭhito ekapurisopi nāhosi. Iti yāva bodhisatto rajjaṃ kāresi, tāva ekapuggalopi pañcasu dasasu vā dussīlakammesu ekampi kammaṃ karonto na paññāyittha. Evaṃ bodhisatto ekapuggalampi akilamento sakalaraṭṭhavāsino sīlaṃ rakkhāpetvā sayampi dānādīni puññāni katvā jīvitapariyosāne attano parisaṃ ādāya devanagaraṃ pūrento agamāsi.

    સત્થાપિ ‘‘ન, ભિક્ખવે, તથાગતો ઇદાનેવ લોકસ્સ અત્થં ચરતિ, પુબ્બેપિ ચરિયેવા’’તિ ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા અનુસન્ધિં ઘટેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદાપરિસા બુદ્ધપરિસા અહેસું, બારાણસિરાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthāpi ‘‘na, bhikkhave, tathāgato idāneva lokassa atthaṃ carati, pubbepi cariyevā’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadāparisā buddhaparisā ahesuṃ, bārāṇasirājā pana ahameva ahosi’’nti.

    દુમ્મેધજાતકવણ્ણના દસમા.

    Dummedhajātakavaṇṇanā dasamā.

    અત્થકામવગ્ગો પઞ્ચમો.

    Atthakāmavaggo pañcamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    લોસકતિસ્સકપોત, વેળુકં મકસમ્પિ ચ;

    Losakatissakapota, veḷukaṃ makasampi ca;

    રોહિણી આરામદૂસં, વારુણીદૂસવેદબ્બં;

    Rohiṇī ārāmadūsaṃ, vāruṇīdūsavedabbaṃ;

    નક્ખત્તં દુમ્મેધં દસાતિ.

    Nakkhattaṃ dummedhaṃ dasāti.

    પઠમો પણ્ણાસકો.

    Paṭhamo paṇṇāsako.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૫૦. દુમ્મેધજાતકં • 50. Dummedhajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact