Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā

    દુતિયપારાજિકસમુટ્ઠાનવણ્ણના

    Dutiyapārājikasamuṭṭhānavaṇṇanā

    ૨૫૯. અદિન્નન્તિ ઇદં તાવ અદિન્નાદાનન્તિ વા દુતિયપારાજિકન્તિ વા એકં સમુટ્ઠાનસીસં, સેસાનિ તેન સદિસાનિ. તત્થ વિગ્ગહુત્તરીતિ મનુસ્સવિગ્ગહઉત્તરિમનુસ્સધમ્મસિક્ખાપદાનિ. દુટ્ઠુલ્લા અત્તકામિનન્તિ દુટ્ઠુલ્લવાચાઅત્તકામપારિચરિયસિક્ખાપદાનિ. અમૂલા અઞ્ઞભાગિયાતિ દ્વે દુટ્ઠદોસસિક્ખાપદાનિ. અનિયતા દુતિયિકાતિ દુતિયં અનિયતસિક્ખાપદં.

    259.Adinnanti idaṃ tāva adinnādānanti vā dutiyapārājikanti vā ekaṃ samuṭṭhānasīsaṃ, sesāni tena sadisāni. Tattha viggahuttarīti manussaviggahauttarimanussadhammasikkhāpadāni. Duṭṭhullā attakāminanti duṭṭhullavācāattakāmapāricariyasikkhāpadāni. Amūlā aññabhāgiyāti dve duṭṭhadosasikkhāpadāni. Aniyatā dutiyikāti dutiyaṃ aniyatasikkhāpadaṃ.

    અચ્છિન્દે પરિણામનેતિ સામં ચીવરં દત્વા અચ્છિન્દનઞ્ચ સઙ્ઘિકલાભસ્સ અત્તનો પરિણામનઞ્ચ. મુસા ઓમસપેસુણાતિ મુસાવાદો ચ ઓમસવાદો ચ ભિક્ખુપેસુઞ્ઞઞ્ચ. દુટ્ઠુલ્લા પથવીખણેતિ દુટ્ઠુલ્લાપત્તિઆરોચનઞ્ચ પથવીખણઞ્ચ. ભૂતં અઞ્ઞાય ઉજ્ઝાપેતિ ભૂતગામઅઞ્ઞવાદકઉજ્ઝાપનકસિક્ખાપદાનિ.

    Acchinde pariṇāmaneti sāmaṃ cīvaraṃ datvā acchindanañca saṅghikalābhassa attano pariṇāmanañca. Musā omasapesuṇāti musāvādo ca omasavādo ca bhikkhupesuññañca. Duṭṭhullā pathavīkhaṇeti duṭṭhullāpattiārocanañca pathavīkhaṇañca. Bhūtaṃ aññāya ujjhāpeti bhūtagāmaaññavādakaujjhāpanakasikkhāpadāni.

    નિક્કડ્ઢનં સિઞ્ચનઞ્ચાતિ વિહારતો નિક્કડ્ઢનઞ્ચ ઉદકેન તિણાદિસિઞ્ચનઞ્ચ. આમિસહેતુ ભુત્તાવીતિ ‘‘આમિસહેતુ ભિક્ખુનિયો ઓવદન્તી’’તિ સિક્ખાપદઞ્ચ, ભુત્તાવિં અનતિરિત્તેન ખાદનીયાદિના પવારણાસિક્ખાપદઞ્ચ. એહિ અનાદરિ ભિંસાતિ ‘‘એહાવુસો ગામં વા’’તિ સિક્ખાપદઞ્ચ, અનાદરિયઞ્ચ ભિક્ખુભિંસાપનકઞ્ચ. અપનિધે ચ જીવિતન્તિ પત્તાદીનં અપનિધાનસિક્ખાપદઞ્ચ, સઞ્ચિચ્ચ પાણં જીવિતાવોરોપનઞ્ચ.

    Nikkaḍḍhanaṃ siñcanañcāti vihārato nikkaḍḍhanañca udakena tiṇādisiñcanañca. Āmisahetu bhuttāvīti ‘‘āmisahetu bhikkhuniyo ovadantī’’ti sikkhāpadañca, bhuttāviṃ anatirittena khādanīyādinā pavāraṇāsikkhāpadañca. Ehi anādari bhiṃsāti ‘‘ehāvuso gāmaṃ vā’’ti sikkhāpadañca, anādariyañca bhikkhubhiṃsāpanakañca. Apanidhe ca jīvitanti pattādīnaṃ apanidhānasikkhāpadañca, sañcicca pāṇaṃ jīvitāvoropanañca.

    જાનં સપ્પાણકં કમ્મન્તિ જાનં સપ્પાણકઉદકસિક્ખાપદઞ્ચ પુનકમ્માય ઉક્કોટનઞ્ચ. ઊનસંવાસનાસનાતિ ઊનવીસતિવસ્સસિક્ખાપદઞ્ચ ઉક્ખિત્તકેન સદ્ધિં સંવાસસિક્ખાપદઞ્ચ નાસિતકસામણેરસમ્ભોગસિક્ખાપદઞ્ચ. સહધમ્મિકં વિલેખાતિ સહધમ્મિકં વુચ્ચમાનસિક્ખાપદઞ્ચ, વિલેખાય સંવત્તન્તીતિ આગતસિક્ખાપદઞ્ચ. મોહો અમૂલકેન ચાતિ મોહનકે પાચિત્તિયસિક્ખાપદઞ્ચ, અમૂલકેન સઙ્ઘાદિસેસેન અનુદ્ધંસનસિક્ખાપદઞ્ચ.

    Jānaṃ sappāṇakaṃ kammanti jānaṃ sappāṇakaudakasikkhāpadañca punakammāya ukkoṭanañca. Ūnasaṃvāsanāsanāti ūnavīsativassasikkhāpadañca ukkhittakena saddhiṃ saṃvāsasikkhāpadañca nāsitakasāmaṇerasambhogasikkhāpadañca. Sahadhammikaṃ vilekhāti sahadhammikaṃ vuccamānasikkhāpadañca, vilekhāya saṃvattantīti āgatasikkhāpadañca. Moho amūlakena cāti mohanake pācittiyasikkhāpadañca, amūlakena saṅghādisesena anuddhaṃsanasikkhāpadañca.

    કુક્કુચ્ચં ધમ્મિકં ચીવરં દત્વાતિ કુક્કુચ્ચઉપદહનઞ્ચ, ધમ્મિકાનં કમ્માનં છન્દં દત્વા ખીયનઞ્ચ, ચીવરં દત્વા ખીયનઞ્ચ. પરિણામેય્ય પુગ્ગલેતિ સઙ્ઘિકં લાભં પુગ્ગલસ્સ પરિણામનસિક્ખાપદં. કિં તે અકાલં અચ્છિન્દેતિ ‘‘કિં તે અય્યે એસો પુરિસપુગ્ગલો કરિસ્સતી’’તિ આગતસિક્ખાપદઞ્ચ, ‘‘અકાલચીવરં કાલચીવર’’ન્તિ અધિટ્ઠહિત્વા ભાજનસિક્ખાપદઞ્ચ, ભિક્ખુનિયા સદ્ધિં ચીવરં પરિવત્તેત્વા અચ્છિન્દનસિક્ખાપદઞ્ચ. દુગ્ગહી નિરયેન ચાતિ દુગ્ગહિતેન દુપ્પધારિતેન પરં ઉજ્ઝાપનસિક્ખાપદઞ્ચ, નિરયેન વા બ્રહ્મચરિયેન વા અભિસપનસિક્ખાપદઞ્ચ.

    Kukkuccaṃ dhammikaṃ cīvaraṃ datvāti kukkuccaupadahanañca, dhammikānaṃ kammānaṃ chandaṃ datvā khīyanañca, cīvaraṃ datvā khīyanañca. Pariṇāmeyya puggaleti saṅghikaṃ lābhaṃ puggalassa pariṇāmanasikkhāpadaṃ. Kiṃ te akālaṃ acchindeti ‘‘kiṃ te ayye eso purisapuggalo karissatī’’ti āgatasikkhāpadañca, ‘‘akālacīvaraṃ kālacīvara’’nti adhiṭṭhahitvā bhājanasikkhāpadañca, bhikkhuniyā saddhiṃ cīvaraṃ parivattetvā acchindanasikkhāpadañca. Duggahī nirayenati duggahitena duppadhāritena paraṃ ujjhāpanasikkhāpadañca, nirayena vā brahmacariyena vā abhisapanasikkhāpadañca.

    ગણં વિભઙ્ગ દુબ્બલન્તિ ‘‘ગણસ્સ ચીવરલાભં અન્તરાયં કરેય્યા’’તિ ચ ‘‘ધમ્મિકં ચીવરવિભઙ્ગં પટિબાહેય્યા’’તિ ચ ‘‘દુબ્બલચીવરપચ્ચાસાય ચીવરકાલસમયં અતિક્કામેય્યા’’તિ ચ વુત્તસિક્ખાપદાનિ. કથિના ફાસુ પસ્સયન્તિ ‘‘ધમ્મિકં કથિનુદ્ધારં પટિબાહેય્ય, ભિક્ખુનિયા સઞ્ચિચ્ચ અફાસું કરેય્ય, ભિક્ખુનિયા ઉપસ્સયં દત્વા કુપિતા અનત્તમના નિક્કડ્ઢેય્ય વા’’તિ વુત્તસિક્ખાપદાનિ. અક્કોસચણ્ડી મચ્છરીતિ ‘‘ભિક્ખું અક્કોસેય્ય વા પરિભાસેય્ય વા, ચણ્ડિકતા ગણં પરિભાસેય્ય, કુલે મચ્છરિની અસ્સા’’તિ વુત્તસિક્ખાપદાનિ. ગબ્ભિનિઞ્ચ પાયન્તિયાતિ ‘‘ગબ્ભિનિં વુટ્ઠાપેય્ય, પાયન્તિં વુટ્ઠાપેય્યા’’તિ વુત્તસિક્ખાપદાનિ.

    Gaṇaṃ vibhaṅga dubbalanti ‘‘gaṇassa cīvaralābhaṃ antarāyaṃ kareyyā’’ti ca ‘‘dhammikaṃ cīvaravibhaṅgaṃ paṭibāheyyā’’ti ca ‘‘dubbalacīvarapaccāsāya cīvarakālasamayaṃ atikkāmeyyā’’ti ca vuttasikkhāpadāni. Kathinā phāsu passayanti ‘‘dhammikaṃ kathinuddhāraṃ paṭibāheyya, bhikkhuniyā sañcicca aphāsuṃ kareyya, bhikkhuniyā upassayaṃ datvā kupitā anattamanā nikkaḍḍheyya vā’’ti vuttasikkhāpadāni. Akkosacaṇḍī maccharīti ‘‘bhikkhuṃ akkoseyya vā paribhāseyya vā, caṇḍikatā gaṇaṃ paribhāseyya, kule maccharinī assā’’ti vuttasikkhāpadāni. Gabbhiniñca pāyantiyāti ‘‘gabbhiniṃ vuṭṭhāpeyya, pāyantiṃ vuṭṭhāpeyyā’’ti vuttasikkhāpadāni.

    દ્વેવસ્સં સિક્ખા સઙ્ઘેનાતિ ‘‘દ્વે વસ્સાનિ છસુ ધમ્મેસુ અસિક્ખિતસિક્ખં સિક્ખમાનં વુટ્ઠાપેય્ય, સિક્ખિતસિક્ખં સિક્ખમાનં સઙ્ઘેન અસમ્મતં વુટ્ઠાપેય્યા’’તિ વુત્તસિક્ખાપદાનિ. તયો ચેવ ગિહીગતાતિ ઊનદ્વાદસવસ્સં ગિહિગતં, પરિપુણ્ણદ્વાદસવસ્સં ગિહિગતં ‘‘દ્વે વસ્સાનિ છસુ ધમ્મેસુ અસિક્ખિતસિક્ખં દ્વે વસ્સાનિ સિક્ખિતસિક્ખં સઙ્ઘેન અસમ્મત’’ન્તિ વુત્તસિક્ખાપદાનિ. કુમારિભૂતા તિસ્સોતિ ‘‘ઊનવીસતિવસ્સં કુમારિભૂત’’ન્તિઆદિના નયેન વુત્તા તિસ્સો. ઊનદ્વાદસસમ્મતાતિ ‘‘ઊનદ્વાદસવસ્સા વુટ્ઠાપેય્ય, પરિપુણ્ણદ્વાદસવસ્સા સઙ્ઘેન અસમ્મતા વુટ્ઠાપેય્યા’’તિ વુત્તસિક્ખાપદદ્વયં.

    Dvevassaṃ sikkhā saṅghenāti ‘‘dve vassāni chasu dhammesu asikkhitasikkhaṃ sikkhamānaṃ vuṭṭhāpeyya, sikkhitasikkhaṃ sikkhamānaṃ saṅghena asammataṃ vuṭṭhāpeyyā’’ti vuttasikkhāpadāni. Tayo ceva gihīgatāti ūnadvādasavassaṃ gihigataṃ, paripuṇṇadvādasavassaṃ gihigataṃ ‘‘dve vassāni chasu dhammesu asikkhitasikkhaṃ dve vassāni sikkhitasikkhaṃ saṅghena asammata’’nti vuttasikkhāpadāni. Kumāribhūtā tissoti ‘‘ūnavīsativassaṃ kumāribhūta’’ntiādinā nayena vuttā tisso. Ūnadvādasasammatāti ‘‘ūnadvādasavassā vuṭṭhāpeyya, paripuṇṇadvādasavassā saṅghena asammatā vuṭṭhāpeyyā’’ti vuttasikkhāpadadvayaṃ.

    અલં તાવ સોકાવાસન્તિ ‘‘અલં તાવ તે અય્યે વુટ્ઠાપિતેના’’તિ ચ, ‘‘ચણ્ડિં સોકાવાસં સિક્ખમાનં વુટ્ઠાપેય્યા’’તિ ચ વુત્તસિક્ખાપદદ્વયં. છન્દા અનુવસ્સા ચ દ્વેતિ ‘‘પારિવાસિકછન્દદાનેન સિક્ખમાનં વુટ્ઠાપેય્ય, અનુવસ્સં વુટ્ઠાપેય્ય, એકં વસ્સં દ્વે વુટ્ઠાપેય્યા’’તિ વુત્તસિક્ખાપદત્તયં. સમુટ્ઠાના તિકા કતાતિ તિકસમુટ્ઠાના કતા.

    Alaṃ tāva sokāvāsanti ‘‘alaṃ tāva te ayye vuṭṭhāpitenā’’ti ca, ‘‘caṇḍiṃ sokāvāsaṃ sikkhamānaṃ vuṭṭhāpeyyā’’ti ca vuttasikkhāpadadvayaṃ. Chandā anuvassā ca dveti ‘‘pārivāsikachandadānena sikkhamānaṃ vuṭṭhāpeyya, anuvassaṃ vuṭṭhāpeyya, ekaṃ vassaṃ dve vuṭṭhāpeyyā’’ti vuttasikkhāpadattayaṃ. Samuṭṭhānā tikā katāti tikasamuṭṭhānā katā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૨. દુતિયપારાજિકસમુટ્ઠાનં • 2. Dutiyapārājikasamuṭṭhānaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / દુતિયપારાજિકસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Dutiyapārājikasamuṭṭhānavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / દુતિયપારાજિકસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Dutiyapārājikasamuṭṭhānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact