Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    ૨. દુતિયસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના

    2. Dutiyasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā

    ૬૮૩. પાળિયં દુતિયે મલ્લગણભટિપુત્તગણાદિકન્તિઆદીસુ મલ્લરાજૂનં ગણો મલ્લગણો. ભટિપુત્તા નામ કેચિ ગણરાજાનો, તેસં ગણો. કેચિ પન ‘‘નારાયનભત્તિકો પુઞ્ઞકારગણો મલ્લગણો. તથા કુમારભત્તિકો ચ ગણો ભટિપુત્તગણો’’તિપિ (સારત્થ॰ ટી॰ સંઘાદિસેસકણ્ડ ૩.૬૮૩) વદન્તિ. ધમ્મગણોતિ સાસને, લોકે વા અનેકપ્પકારપુઞ્ઞકારકો ગણો. ગન્ધવિકતિકારકો ગણો ગન્ધિકસેણી. પેસકારાદિગણો દુસ્સિકસેણી. કપ્પગતિકન્તિ કપ્પિયભાવગતં, પબ્બજિતપુબ્બન્તિ અત્થો.

    683. Pāḷiyaṃ dutiye mallagaṇabhaṭiputtagaṇādikantiādīsu mallarājūnaṃ gaṇo mallagaṇo. Bhaṭiputtā nāma keci gaṇarājāno, tesaṃ gaṇo. Keci pana ‘‘nārāyanabhattiko puññakāragaṇo mallagaṇo. Tathā kumārabhattiko ca gaṇo bhaṭiputtagaṇo’’tipi (sārattha. ṭī. saṃghādisesakaṇḍa 3.683) vadanti. Dhammagaṇoti sāsane, loke vā anekappakārapuññakārako gaṇo. Gandhavikatikārako gaṇo gandhikaseṇī. Pesakārādigaṇo dussikaseṇī. Kappagatikanti kappiyabhāvagataṃ, pabbajitapubbanti attho.

    ૬૮૫. પાળિયં વુટ્ઠાપેતીતિ ઉપસમ્પાદેતિ. અકપ્પગતમ્પિ પબ્બાજેન્તિયા દુક્કટન્તિ વદન્તિ. ખીણાસવાયપિ આપજ્જિતબ્બતો ‘‘તિચિત્ત’’ન્તિ વુત્તં. ચોરિતા, તં ઞત્વા અનનુઞ્ઞાતકારણા વુટ્ઠાપનન્તિ દ્વે અઙ્ગાનિ.

    685. Pāḷiyaṃ vuṭṭhāpetīti upasampādeti. Akappagatampi pabbājentiyā dukkaṭanti vadanti. Khīṇāsavāyapi āpajjitabbato ‘‘ticitta’’nti vuttaṃ. Coritā, taṃ ñatvā ananuññātakāraṇā vuṭṭhāpananti dve aṅgāni.

    દુતિયસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dutiyasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga / ૨. દુતિયસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદં • 2. Dutiyasaṅghādisesasikkhāpadaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૨. દુતિયસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૨. દુતિયસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨. દુતિયસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદં • 2. Dutiyasaṅghādisesasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact