Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દકપાઠ-અટ્ઠકથા • Khuddakapāṭha-aṭṭhakathā

    ૩. દ્વત્તિંસાકારવણ્ણના

    3. Dvattiṃsākāravaṇṇanā

    પદસમ્બન્ધવણ્ણના

    Padasambandhavaṇṇanā

    ઇદાનિ યદિદં એવં દસહિ સિક્ખાપદેહિ પરિસુદ્ધપયોગસ્સ સીલે પતિટ્ઠિતસ્સ કુલપુત્તસ્સ આસયપરિસુદ્ધત્થં ચિત્તભાવનત્થઞ્ચ અઞ્ઞત્ર બુદ્ધુપ્પાદા અપ્પવત્તપુબ્બં સબ્બતિત્થિયાનં અવિસયભૂતં તેસુ તેસુ સુત્તન્તેસુ –

    Idāni yadidaṃ evaṃ dasahi sikkhāpadehi parisuddhapayogassa sīle patiṭṭhitassa kulaputtassa āsayaparisuddhatthaṃ cittabhāvanatthañca aññatra buddhuppādā appavattapubbaṃ sabbatitthiyānaṃ avisayabhūtaṃ tesu tesu suttantesu –

    ‘‘એકધમ્મો, ભિક્ખવે, ભાવિતો બહુલીકતો મહતો સંવેગાય સંવત્તતિ. મહતો અત્થાય સંવત્તતિ. મહતો યોગક્ખેમાય સંવત્તતિ. મહતો સતિસમ્પજઞ્ઞાય સંવત્તતિ. ઞાણદસ્સનપ્પટિલાભાય સંવત્તતિ. દિટ્ઠધમ્મસુખવિહારાય સંવત્તતિ. વિજ્જાવિમુત્તિફલસચ્છિકિરિયાય સંવત્તતિ. કતમો એકધમ્મો? કાયગતા સતિ. અમતં તે, ભિક્ખવે, ન પરિભુઞ્જન્તિ, યે કાયગતાસતિં ન પરિભુઞ્જન્તિ. અમતં તે, ભિક્ખવે, પરિભુઞ્જન્તિ, યે કાયગતાસતિં પરિભુઞ્જન્તિ. અમતં તેસં, ભિક્ખવે, અપરિભુત્તં પરિભુત્તં, પરિહીનં અપરિહીનં, વિરદ્ધં આરદ્ધં, યેસં કાયગતા સતિ આરદ્ધા’’તિ. (અ॰ નિ॰ ૧.૫૬૪-૫૭૦) –

    ‘‘Ekadhammo, bhikkhave, bhāvito bahulīkato mahato saṃvegāya saṃvattati. Mahato atthāya saṃvattati. Mahato yogakkhemāya saṃvattati. Mahato satisampajaññāya saṃvattati. Ñāṇadassanappaṭilābhāya saṃvattati. Diṭṭhadhammasukhavihārāya saṃvattati. Vijjāvimuttiphalasacchikiriyāya saṃvattati. Katamo ekadhammo? Kāyagatā sati. Amataṃ te, bhikkhave, na paribhuñjanti, ye kāyagatāsatiṃ na paribhuñjanti. Amataṃ te, bhikkhave, paribhuñjanti, ye kāyagatāsatiṃ paribhuñjanti. Amataṃ tesaṃ, bhikkhave, aparibhuttaṃ paribhuttaṃ, parihīnaṃ aparihīnaṃ, viraddhaṃ āraddhaṃ, yesaṃ kāyagatā sati āraddhā’’ti. (A. ni. 1.564-570) –

    એવં ભગવતા અનેકાકારેન પસંસિત્વા –

    Evaṃ bhagavatā anekākārena pasaṃsitvā –

    ‘‘કથં ભાવિતા, ભિક્ખવે, કાયગતાસતિ કથં બહુલીકતા મહબ્બલા હોતિ મહાનિસંસા? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ અરઞ્ઞગતો વા’’તિ (મ॰ નિ॰ ૩.૧૫૪) –

    ‘‘Kathaṃ bhāvitā, bhikkhave, kāyagatāsati kathaṃ bahulīkatā mahabbalā hoti mahānisaṃsā? Idha, bhikkhave, bhikkhu araññagato vā’’ti (ma. ni. 3.154) –

    આદિના નયેન આનાપાનપબ્બં ઇરિયાપથપબ્બં ચતુસમ્પજઞ્ઞપબ્બં પટિકૂલમનસિકારપબ્બં ધાતુમનસિકારપબ્બં નવ સિવથિકપબ્બાનીતિ ઇમેસં ચુદ્દસન્નં પબ્બાનં વસેન કાયગતાસતિકમ્મટ્ઠાનં નિદ્દિટ્ઠં. તસ્સ ભાવનાનિદ્દેસો અનુપ્પત્તો. તત્થ યસ્મા ઇરિયાપથપબ્બં ચતુસમ્પજઞ્ઞપબ્બં ધાતુમનસિકારપબ્બન્તિ ઇમાનિ તીણિ વિપસ્સનાવસેન વુત્તાનિ. નવ સિવથિકપબ્બાનિ વિપસ્સનાઞાણેસુયેવ આદીનવાનુપસ્સનાવસેન વુત્તાનિ. યાપિ ચેત્થ ઉદ્ધુમાતકાદીસુ સમાધિભાવના ઇચ્છેય્ય, સા વિસુદ્ધિમગ્ગે વિત્થારતો અસુભભાવનાનિદ્દેસે પકાસિતા એવ. આનાપાનપબ્બં પન પટિકૂલમનસિકારપબ્બઞ્ચેતિ ઇમાનેત્થ દ્વે સમાધિવસેન વુત્તાનિ. તેસુ આનાપાનપબ્બં આનાપાનસ્સતિવસેન વિસું કમ્મટ્ઠાનંયેવ. યં પનેતં –

    Ādinā nayena ānāpānapabbaṃ iriyāpathapabbaṃ catusampajaññapabbaṃ paṭikūlamanasikārapabbaṃ dhātumanasikārapabbaṃ nava sivathikapabbānīti imesaṃ cuddasannaṃ pabbānaṃ vasena kāyagatāsatikammaṭṭhānaṃ niddiṭṭhaṃ. Tassa bhāvanāniddeso anuppatto. Tattha yasmā iriyāpathapabbaṃ catusampajaññapabbaṃ dhātumanasikārapabbanti imāni tīṇi vipassanāvasena vuttāni. Nava sivathikapabbāni vipassanāñāṇesuyeva ādīnavānupassanāvasena vuttāni. Yāpi cettha uddhumātakādīsu samādhibhāvanā iccheyya, sā visuddhimagge vitthārato asubhabhāvanāniddese pakāsitā eva. Ānāpānapabbaṃ pana paṭikūlamanasikārapabbañceti imānettha dve samādhivasena vuttāni. Tesu ānāpānapabbaṃ ānāpānassativasena visuṃ kammaṭṭhānaṃyeva. Yaṃ panetaṃ –

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ઇમમેવ કાયં ઉદ્ધં પાદતલા અધો કેસમત્થકા તચપરિયન્તં પૂરં નાનપ્પકારસ્સ અસુચિનો પચ્ચવેક્ખતિ ‘અત્થિ ઇમસ્મિં કાયે કેસા, લોમા…પે॰… મુત્ત’’ન્તિ (મ॰ નિ॰ ૩.૧૫૪).

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, bhikkhu imameva kāyaṃ uddhaṃ pādatalā adho kesamatthakā tacapariyantaṃ pūraṃ nānappakārassa asucino paccavekkhati ‘atthi imasmiṃ kāye kesā, lomā…pe… mutta’’nti (ma. ni. 3.154).

    એવં તત્થ તત્થ મત્થલુઙ્ગં અટ્ઠિમિઞ્જેન સઙ્ગહેત્વા દેસિતં કાયગતાસતિકોટ્ઠાસભાવનાપરિયાયં દ્વત્તિંસાકારકમ્મટ્ઠાનં આરદ્ધં, તસ્સાયં અત્થવણ્ણના –

    Evaṃ tattha tattha matthaluṅgaṃ aṭṭhimiñjena saṅgahetvā desitaṃ kāyagatāsatikoṭṭhāsabhāvanāpariyāyaṃ dvattiṃsākārakammaṭṭhānaṃ āraddhaṃ, tassāyaṃ atthavaṇṇanā –

    તત્થ અત્થીતિ સંવિજ્જન્તિ. ઇમસ્મિન્તિ ય્વાયં ઉદ્ધં પાદતલા અધો કેસમત્થકા તચપરિયન્તો પૂરો નાનપ્પકારસ્સ અસુચિનોતિ વુચ્ચતિ, તસ્મિં . કાયેતિ સરીરે. સરીરઞ્હિ અસુચિસઞ્ચયતો, કુચ્છિતાનં વા કેસાદીનઞ્ચેવ ચક્ખુરોગાદીનઞ્ચ રોગસતાનં આયભૂતતો કાયોતિ વુચ્ચતિ. કેસા…પે॰… મુત્તન્તિ એતે કેસાદયો દ્વત્તિંસાકારા, તત્થ ‘‘અત્થિ ઇમસ્મિં કાયે કેસા અત્થિ લોમા’’તિ એવં સમ્બન્ધો વેદિતબ્બો . તેન કિં કથિતં હોતિ? ઇમસ્મિં પાદતલા પટ્ઠાય ઉપરિ, કેસમત્થકા પટ્ઠાય હેટ્ઠા, તચતો પટ્ઠાય પરિતોતિ એત્તકે બ્યામમત્તે કળેવરે સબ્બાકારેનાપિ વિચિનન્તો ન કોચિ કિઞ્ચિ મુત્તં વા મણિં વા વેળુરિયં વા અગરું વા ચન્દનં વા કુઙ્કુમં વા કપ્પૂરં વા વાસચુણ્ણાદિં વા અણુમત્તમ્પિ સુચિભાવં પસ્સતિ, અથ ખો પરમદુગ્ગન્ધજેગુચ્છં અસ્સિરિકદસ્સનં નાનપ્પકારં કેસલોમાદિભેદં અસુચિમેવ પસ્સતીતિ.

    Tattha atthīti saṃvijjanti. Imasminti yvāyaṃ uddhaṃ pādatalā adho kesamatthakā tacapariyanto pūro nānappakārassa asucinoti vuccati, tasmiṃ . Kāyeti sarīre. Sarīrañhi asucisañcayato, kucchitānaṃ vā kesādīnañceva cakkhurogādīnañca rogasatānaṃ āyabhūtato kāyoti vuccati. Kesā…pe… muttanti ete kesādayo dvattiṃsākārā, tattha ‘‘atthi imasmiṃ kāye kesā atthi lomā’’ti evaṃ sambandho veditabbo . Tena kiṃ kathitaṃ hoti? Imasmiṃ pādatalā paṭṭhāya upari, kesamatthakā paṭṭhāya heṭṭhā, tacato paṭṭhāya paritoti ettake byāmamatte kaḷevare sabbākārenāpi vicinanto na koci kiñci muttaṃ vā maṇiṃ vā veḷuriyaṃ vā agaruṃ vā candanaṃ vā kuṅkumaṃ vā kappūraṃ vā vāsacuṇṇādiṃ vā aṇumattampi sucibhāvaṃ passati, atha kho paramaduggandhajegucchaṃ assirikadassanaṃ nānappakāraṃ kesalomādibhedaṃ asucimeva passatīti.

    અયં તાવેત્થ પદસમ્બન્ધતો વણ્ણના.

    Ayaṃ tāvettha padasambandhato vaṇṇanā.

    અસુભભાવના

    Asubhabhāvanā

    અસુભભાવનાવસેન પનસ્સ એવં વણ્ણના વેદિતબ્બા – એવમેતસ્મિં પાણાતિપાતાવેરમણિસિક્ખાપદાદિભેદે સીલે પતિટ્ઠિતેન પયોગસુદ્ધેન આદિકમ્મિકેન કુલપુત્તેન આસયસુદ્ધિયા અધિગમનત્થં દ્વત્તિંસાકારકમ્મટ્ઠાનભાવનાનુયોગમનુયુઞ્જિતુકામેન પઠમં તાવસ્સ આવાસકુલલાભગણકમ્મદ્ધાનઞાતિગન્થરોગઇદ્ધિપલિબોધેન કિત્તિપલિબોધેન વા સહ દસ પલિબોધા હોન્તિ. અથાનેન આવાસકુલલાભગણઞાતિકિત્તીસુ સઙ્ગપ્પહાનેન, કમ્મદ્ધાનગન્થેસુ અબ્યાપારેન, રોગસ્સ તિકિચ્છાયાતિ એવં તે દસ પલિબોધા ઉપચ્છિન્દિતબ્બા, અથાનેન ઉપચ્છિન્નપલિબોધેન અનુપચ્છિન્નનેક્ખમ્માભિલાસેન કોટિપ્પત્તસલ્લેખવુત્તિતં પરિગ્ગહેત્વા ખુદ્દાનુખુદ્દકમ્પિ વિનયાચારં અપ્પજહન્તેન આગમાધિગમસમન્નાગતો તતો અઞ્ઞતરઙ્ગસમન્નાગતો વા કમ્મટ્ઠાનદાયકો આચરિયો વિનયાનુરૂપેન વિધિના ઉપગન્તબ્બો, વત્તસમ્પદાય ચ આરાધિતચિત્તસ્સ તસ્સ અત્તનો અધિપ્પાયો નિવેદેતબ્બો. તેન તસ્સ નિમિત્તજ્ઝાસયચરિયાધિમુત્તિભેદં ઞત્વા યદિ એતં કમ્મટ્ઠાનમનુરૂપં, અથ યસ્મિં વિહારે અત્તના વસતિ, યદિ તસ્મિંયેવ સોપિ વસિતુકામો હોતિ, તતો સઙ્ખેપતો કમ્મટ્ઠાનં દાતબ્બં. અથ અઞ્ઞત્ર વસિતુકામો હોતિ, તતો પહાતબ્બપરિગ્ગહેતબ્બાદિકથનવસેન સપુરેક્ખારં રાગચરિતાનુકુલાદિકથનવસેન સપ્પભેદં વિત્થારેન કથેતબ્બં. તેન તં સપુરેક્ખારં સપ્પભેદં કમ્મટ્ઠાનં ઉગ્ગહેત્વા આચરિયં આપુચ્છિત્વા યાનિ તાનિ –

    Asubhabhāvanāvasena panassa evaṃ vaṇṇanā veditabbā – evametasmiṃ pāṇātipātāveramaṇisikkhāpadādibhede sīle patiṭṭhitena payogasuddhena ādikammikena kulaputtena āsayasuddhiyā adhigamanatthaṃ dvattiṃsākārakammaṭṭhānabhāvanānuyogamanuyuñjitukāmena paṭhamaṃ tāvassa āvāsakulalābhagaṇakammaddhānañātigantharogaiddhipalibodhena kittipalibodhena vā saha dasa palibodhā honti. Athānena āvāsakulalābhagaṇañātikittīsu saṅgappahānena, kammaddhānaganthesu abyāpārena, rogassa tikicchāyāti evaṃ te dasa palibodhā upacchinditabbā, athānena upacchinnapalibodhena anupacchinnanekkhammābhilāsena koṭippattasallekhavuttitaṃ pariggahetvā khuddānukhuddakampi vinayācāraṃ appajahantena āgamādhigamasamannāgato tato aññataraṅgasamannāgato vā kammaṭṭhānadāyako ācariyo vinayānurūpena vidhinā upagantabbo, vattasampadāya ca ārādhitacittassa tassa attano adhippāyo nivedetabbo. Tena tassa nimittajjhāsayacariyādhimuttibhedaṃ ñatvā yadi etaṃ kammaṭṭhānamanurūpaṃ, atha yasmiṃ vihāre attanā vasati, yadi tasmiṃyeva sopi vasitukāmo hoti, tato saṅkhepato kammaṭṭhānaṃ dātabbaṃ. Atha aññatra vasitukāmo hoti, tato pahātabbapariggahetabbādikathanavasena sapurekkhāraṃ rāgacaritānukulādikathanavasena sappabhedaṃ vitthārena kathetabbaṃ. Tena taṃ sapurekkhāraṃ sappabhedaṃ kammaṭṭhānaṃ uggahetvā ācariyaṃ āpucchitvā yāni tāni –

    ‘‘મહાવાસં નવાવાસં, જરાવાસઞ્ચ પન્થનિં;

    ‘‘Mahāvāsaṃ navāvāsaṃ, jarāvāsañca panthaniṃ;

    સોણ્ડિં પણ્ણઞ્ચ પુપ્ફઞ્ચ, ફલં પત્થિતમેવ ચ.

    Soṇḍiṃ paṇṇañca pupphañca, phalaṃ patthitameva ca.

    ‘‘નગરં દારુના ખેત્તં, વિસભાગેન પટ્ટનં;

    ‘‘Nagaraṃ dārunā khettaṃ, visabhāgena paṭṭanaṃ;

    પચ્ચન્તસીમાસપ્પાયં, યત્થ મિત્તો ન લબ્ભતિ.

    Paccantasīmāsappāyaṃ, yattha mitto na labbhati.

    ‘‘અટ્ઠારસેતાનિ ઠાનાનિ, ઇતિ વિઞ્ઞાય પણ્ડિતો;

    ‘‘Aṭṭhārasetāni ṭhānāni, iti viññāya paṇḍito;

    આરકા પરિવજ્જેય્ય, મગ્ગં સપ્પટિભયં યથા’’તિ. (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૫૨) –

    Ārakā parivajjeyya, maggaṃ sappaṭibhayaṃ yathā’’ti. (visuddhi. 1.52) –

    એવં અટ્ઠારસ સેનાસનાનિ પરિવજ્જેતબ્બાનીતિ વુચ્ચન્તિ. તાનિ વજ્જેત્વા, યં તં –

    Evaṃ aṭṭhārasa senāsanāni parivajjetabbānīti vuccanti. Tāni vajjetvā, yaṃ taṃ –

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, સેનાસનં પઞ્ચઙ્ગસમન્નાગતં હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, સેનાસનં નાતિદૂરં હોતિ, નચ્ચાસન્નં, ગમનાગમનસમ્પન્નં, દિવા અપ્પાકિણ્ણં, રત્તિં અપ્પસદ્દં અપ્પનિગ્ઘોસં અપ્પડંસમકસવાતાતપસરીસપસમ્ફસ્સં. તસ્મિં ખો પન સેનાસને વિહરન્તસ્સ અપ્પકસિરેન ઉપ્પજ્જન્તિ ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારા. તસ્મિં ખો પન સેનાસને થેરા ભિક્ખૂ વિહરન્તિ બહુસ્સુતા આગતાગમા ધમ્મધરા વિનયધરા માતિકાધરા, તે કાલેન કાલં ઉપસઙ્કમિત્વા પરિપુચ્છતિ પરિપઞ્હતિ ‘ઇદં, ભન્તે, કથં, ઇમસ્સ કો અત્થો’તિ? તસ્સ, તે આયસ્મન્તો અવિવટઞ્ચેવ વિવરન્તિ, અનુત્તાનીકતઞ્ચ ઉત્તાનિં કરોન્તિ, અનેકવિહિતેસુ ચ કઙ્ખાઠાનિયેસુ ધમ્મેસુ કઙ્ખં પટિવિનોદેન્તિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, સેનાસનં પઞ્ચઙ્ગસમન્નાગતં હોતી’’તિ (અ॰ નિ॰ ૧૦.૧૧). –

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, senāsanaṃ pañcaṅgasamannāgataṃ hoti? Idha, bhikkhave, senāsanaṃ nātidūraṃ hoti, naccāsannaṃ, gamanāgamanasampannaṃ, divā appākiṇṇaṃ, rattiṃ appasaddaṃ appanigghosaṃ appaḍaṃsamakasavātātapasarīsapasamphassaṃ. Tasmiṃ kho pana senāsane viharantassa appakasirena uppajjanti cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārā. Tasmiṃ kho pana senāsane therā bhikkhū viharanti bahussutā āgatāgamā dhammadharā vinayadharā mātikādharā, te kālena kālaṃ upasaṅkamitvā paripucchati paripañhati ‘idaṃ, bhante, kathaṃ, imassa ko attho’ti? Tassa, te āyasmanto avivaṭañceva vivaranti, anuttānīkatañca uttāniṃ karonti, anekavihitesu ca kaṅkhāṭhāniyesu dhammesu kaṅkhaṃ paṭivinodenti. Evaṃ kho, bhikkhave, senāsanaṃ pañcaṅgasamannāgataṃ hotī’’ti (a. ni. 10.11). –

    એવં પઞ્ચઙ્ગસમન્નાગતં સેનાસનં વુત્તં. તથારૂપં સેનાસનં ઉપગમ્મ કતસબ્બકિચ્ચેન કામેસુ આદીનવં, નેક્ખમ્મે ચ આનિસંસં પચ્ચવેક્ખિત્વા બુદ્ધસુબુદ્ધતાય ધમ્મસુધમ્મતાય સઙ્ઘસુપ્પટિપન્નતાય ચ અનુસ્સરણેન ચિત્તં પસાદેત્વા યં તં –

    Evaṃ pañcaṅgasamannāgataṃ senāsanaṃ vuttaṃ. Tathārūpaṃ senāsanaṃ upagamma katasabbakiccena kāmesu ādīnavaṃ, nekkhamme ca ānisaṃsaṃ paccavekkhitvā buddhasubuddhatāya dhammasudhammatāya saṅghasuppaṭipannatāya ca anussaraṇena cittaṃ pasādetvā yaṃ taṃ –

    ‘‘વચસા મનસા ચેવ, વણ્ણસણ્ઠાનતો દિસા;

    ‘‘Vacasā manasā ceva, vaṇṇasaṇṭhānato disā;

    ઓકાસતો પરિચ્છેદા, સત્તધુગ્ગહણં વિદૂ’’તિ. –

    Okāsato paricchedā, sattadhuggahaṇaṃ vidū’’ti. –

    એવં સત્તવિધં ઉગ્ગહકોસલ્લં; અનુપુબ્બતો, નાતિસીઘતો, નાતિસણિકતો, વિક્ખેપપ્પટિબાહનતો, પણ્ણત્તિસમતિક્કમતો, અનુપુબ્બમુઞ્ચનતો, અપ્પનાતો, તયો ચ સુત્તન્તાતિ એવં દસવિધં મનસિકારકોસલ્લઞ્ચ વુત્તં. તં અપરિચ્ચજન્તેન દ્વત્તિંસાકારભાવના આરભિતબ્બા. એવઞ્હિ આરભતો સબ્બાકારેન દ્વત્તિંસાકારભાવના સમ્પજ્જતિ નો અઞ્ઞથા.

    Evaṃ sattavidhaṃ uggahakosallaṃ; anupubbato, nātisīghato, nātisaṇikato, vikkhepappaṭibāhanato, paṇṇattisamatikkamato, anupubbamuñcanato, appanāto, tayo ca suttantāti evaṃ dasavidhaṃ manasikārakosallañca vuttaṃ. Taṃ apariccajantena dvattiṃsākārabhāvanā ārabhitabbā. Evañhi ārabhato sabbākārena dvattiṃsākārabhāvanā sampajjati no aññathā.

    તત્થ આદિતોવ તચપઞ્ચકં તાવ ગહેત્વા અપિ તેપિટકેન ‘‘કેસા લોમા’’તિઆદિના નયેન અનુલોમતો, તસ્મિં પગુણીભૂતે ‘‘તચો દન્તા’’તિ એવમાદિના નયેન પટિલોમતો, તસ્મિમ્પિ પગુણીભૂતે તદુભયનયેનેવ અનુલોમપ્પટિલોમતો બહિ વિસટવિતક્કવિચ્છેદનત્થં પાળિપગુણીભાવત્થઞ્ચ વચસા કોટ્ઠાસસભાવપરિગ્ગહત્થં મનસા ચ અદ્ધમાસં ભાવેતબ્બં. વચસા હિસ્સ ભાવના બહિ વિસટવિતક્કે વિચ્છિન્દિત્વા મનસા ભાવનાય પાળિપગુણતાય ચ પચ્ચયો હોતિ, મનસા ભાવના અસુભવણ્ણલક્ખણાનં અઞ્ઞતરવસેન પરિગ્ગહસ્સ, અથ તેનેવ નયેન વક્કપઞ્ચકં અદ્ધમાસં, તતો તદુભયમદ્ધમાસં, તતો પપ્ફાસપઞ્ચકમદ્ધમાસં, તતો તં પઞ્ચકત્તયમ્પિ અદ્ધમાસં, અથ અન્તે અવુત્તમ્પિ મત્થલુઙ્ગં પથવીધાતુઆકારેહિ સદ્ધિં એકતો ભાવનત્થં ઇધ પક્ખિપિત્વા મત્થલુઙ્ગપઞ્ચકં અદ્ધમાસં, તતો પઞ્ચકચતુક્કમ્પિ અદ્ધમાસં, અથ મેદછક્કમદ્ધમાસં, તતો મેદછક્કેન સહ પઞ્ચકચતુક્કમ્પિ અદ્ધમાસં, અથ મુત્તછક્કમદ્ધમાસં, તતો સબ્બમેવ દ્વત્તિંસાકારમદ્ધમાસન્તિ એવં છ માસે વણ્ણસણ્ઠાનદિસોકાસપરિચ્છેદતો વવત્થપેન્તેન ભાવેતબ્બં. એતં મજ્ઝિમપઞ્ઞં પુગ્ગલં સન્ધાય વુત્તં. મન્દપઞ્ઞેન તુ યાવજીવં ભાવેતબ્બં તિક્ખપઞ્ઞસ્સ ન ચિરેનેવ ભાવના સમ્પજ્જતીતિ.

    Tattha āditova tacapañcakaṃ tāva gahetvā api tepiṭakena ‘‘kesā lomā’’tiādinā nayena anulomato, tasmiṃ paguṇībhūte ‘‘taco dantā’’ti evamādinā nayena paṭilomato, tasmimpi paguṇībhūte tadubhayanayeneva anulomappaṭilomato bahi visaṭavitakkavicchedanatthaṃ pāḷipaguṇībhāvatthañca vacasā koṭṭhāsasabhāvapariggahatthaṃ manasā ca addhamāsaṃ bhāvetabbaṃ. Vacasā hissa bhāvanā bahi visaṭavitakke vicchinditvā manasā bhāvanāya pāḷipaguṇatāya ca paccayo hoti, manasā bhāvanā asubhavaṇṇalakkhaṇānaṃ aññataravasena pariggahassa, atha teneva nayena vakkapañcakaṃ addhamāsaṃ, tato tadubhayamaddhamāsaṃ, tato papphāsapañcakamaddhamāsaṃ, tato taṃ pañcakattayampi addhamāsaṃ, atha ante avuttampi matthaluṅgaṃ pathavīdhātuākārehi saddhiṃ ekato bhāvanatthaṃ idha pakkhipitvā matthaluṅgapañcakaṃ addhamāsaṃ, tato pañcakacatukkampi addhamāsaṃ, atha medachakkamaddhamāsaṃ, tato medachakkena saha pañcakacatukkampi addhamāsaṃ, atha muttachakkamaddhamāsaṃ, tato sabbameva dvattiṃsākāramaddhamāsanti evaṃ cha māse vaṇṇasaṇṭhānadisokāsaparicchedato vavatthapentena bhāvetabbaṃ. Etaṃ majjhimapaññaṃ puggalaṃ sandhāya vuttaṃ. Mandapaññena tu yāvajīvaṃ bhāvetabbaṃ tikkhapaññassa na cireneva bhāvanā sampajjatīti.

    એત્થાહ – ‘‘કથં પનાયમિમં દ્વત્તિંસાકારં વણ્ણાદિતો વવત્થપેતી’’તિ? અયઞ્હિ ‘‘અત્થિ ઇમસ્મિં કાયે કેસા’’તિ એવમાદિના નયેન તચપઞ્ચકાદિવિભાગતો દ્વત્તિંસાકારં ભાવેન્તો કેસા તાવ વણ્ણતો કાળકાતિ વવત્થપેતિ, યાદિસકા વાનેન દિટ્ઠા હોન્તિ. સણ્ઠાનતો દીઘવટ્ટલિકા તુલાદણ્ડમિવાતિ વવત્થપેતિ. દિસતો પન યસ્મા ઇમસ્મિં કાયે નાભિતો ઉદ્ધં ઉપરિમા દિસા અધો હેટ્ઠિમાતિ વુચ્ચતિ, તસ્મા ઇમસ્સ કાયસ્સ ઉપરિમાય દિસાય જાતાતિ વવત્થપેતિ. ઓકાસતો નલાટન્તકણ્ણચૂળિકગલવાટકપરિચ્છિન્ને સીસચમ્મે જાતાતિ. તત્થ યથા વમ્મિકમત્થકે જાતાનિ કુણ્ઠતિણાનિ ન જાનન્તિ ‘‘મયં વમ્મિકમત્થકે જાતાની’’તિ; નપિ વમ્મિકમત્થકો જાનાતિ ‘‘મયિ કુણ્ઠતિણાનિ જાતાની’’તિ; એવમેવ ન કેસા જાનન્તિ ‘‘મયં સીસચમ્મે જાતા’’તિ, નપિ સીસચમ્મં જાનાતિ ‘‘મયિ કેસા જાતા’’તિ. આભોગપચ્ચવેક્ખણવિરહિતા હિ એતે ધમ્મા અચેતના અબ્યાકતા સુઞ્ઞા પરમદુગ્ગન્ધજેગુચ્છપ્પટિકૂલા, ન સત્તો ન પુગ્ગલોતિ વવત્થપેતિ. પરિચ્છેદતોતિ દુવિધો પરિચ્છેદો સભાગવિસભાગવસેન. તત્થ કેસા હેટ્ઠા પતિટ્ઠિતચમ્મતલેન તત્થ વીહગ્ગમત્તં પવિસિત્વા પતિટ્ઠિતેન અત્તનો મૂલતલેન ચ ઉપરિ આકાસેન તિરિયં અઞ્ઞમઞ્ઞેન પરિચ્છિન્નાતિ એવં સભાગપરિચ્છેદતો, કેસા ન અવસેસએકતિંસાકારા. અવસેસા એકતિંસા ન કેસાતિ એવં વિસભાગપરિચ્છેદતો ચ વવત્થપેતિ. એવં તાવ કેસે વણ્ણાદિતો વવત્થપેતિ.

    Etthāha – ‘‘kathaṃ panāyamimaṃ dvattiṃsākāraṃ vaṇṇādito vavatthapetī’’ti? Ayañhi ‘‘atthi imasmiṃ kāye kesā’’ti evamādinā nayena tacapañcakādivibhāgato dvattiṃsākāraṃ bhāvento kesā tāva vaṇṇato kāḷakāti vavatthapeti, yādisakā vānena diṭṭhā honti. Saṇṭhānato dīghavaṭṭalikā tulādaṇḍamivāti vavatthapeti. Disato pana yasmā imasmiṃ kāye nābhito uddhaṃ uparimā disā adho heṭṭhimāti vuccati, tasmā imassa kāyassa uparimāya disāya jātāti vavatthapeti. Okāsato nalāṭantakaṇṇacūḷikagalavāṭakaparicchinne sīsacamme jātāti. Tattha yathā vammikamatthake jātāni kuṇṭhatiṇāni na jānanti ‘‘mayaṃ vammikamatthake jātānī’’ti; napi vammikamatthako jānāti ‘‘mayi kuṇṭhatiṇāni jātānī’’ti; evameva na kesā jānanti ‘‘mayaṃ sīsacamme jātā’’ti, napi sīsacammaṃ jānāti ‘‘mayi kesā jātā’’ti. Ābhogapaccavekkhaṇavirahitā hi ete dhammā acetanā abyākatā suññā paramaduggandhajegucchappaṭikūlā, na satto na puggaloti vavatthapeti. Paricchedatoti duvidho paricchedo sabhāgavisabhāgavasena. Tattha kesā heṭṭhā patiṭṭhitacammatalena tattha vīhaggamattaṃ pavisitvā patiṭṭhitena attano mūlatalena ca upari ākāsena tiriyaṃ aññamaññena paricchinnāti evaṃ sabhāgaparicchedato, kesā na avasesaekatiṃsākārā. Avasesā ekatiṃsā na kesāti evaṃ visabhāgaparicchedato ca vavatthapeti. Evaṃ tāva kese vaṇṇādito vavatthapeti.

    અવસેસેસુ લોમા વણ્ણતો યેભુય્યેન નીલવણ્ણાતિ વવત્થપેતિ, યાદિસકા વાનેન દિટ્ઠા હોન્તિ. સણ્ઠાનતો ઓણતચાપસણ્ઠાના, ઉપરિ વઙ્કતાલહીરસણ્ઠાના વા, દિસતો દ્વીસુ દિસાસુ જાતા, ઓકાસતો હત્થતલપાદતલે ઠપેત્વા યેભુય્યેન અવસેસસરીરચમ્મે જાતાતિ.

    Avasesesu lomā vaṇṇato yebhuyyena nīlavaṇṇāti vavatthapeti, yādisakā vānena diṭṭhā honti. Saṇṭhānato oṇatacāpasaṇṭhānā, upari vaṅkatālahīrasaṇṭhānā vā, disato dvīsu disāsu jātā, okāsato hatthatalapādatale ṭhapetvā yebhuyyena avasesasarīracamme jātāti.

    તત્થ યથા પુરાણગામટ્ઠાને જાતાનિ દબ્બતિણાનિ ન જાનન્તિ ‘‘મયં પુરાણગામટ્ઠાને જાતાની’’તિ, ન ચ પુરાણગામટ્ઠાનં જાનાતિ ‘‘મયિ દબ્બતિણાનિ જાતાની’’તિ, એવમેવ ન લોમા જાનન્તિ ‘‘મયં સરીરચમ્મે જાતા’’તિ, નપિ સરીરચમ્મં જાનાતિ ‘‘મયિ લોમા જાતા’’તિ. આભોગપચ્ચવેક્ખણવિરહિતા હિ એતે ધમ્મા અચેતના અબ્યાકતા સુઞ્ઞા પરમદુગ્ગન્ધજેગુચ્છપટિકૂલા, ન સત્તો ન પુગ્ગલોતિ વવત્થપેતિ. પરિચ્છેદતો હેટ્ઠા પતિટ્ઠિતચમ્મતલેન તત્થ લિક્ખામત્તં પવિસિત્વા પતિટ્ઠિતેન અત્તનો મૂલેન ચ ઉપરિ આકાસેન તિરિયં અઞ્ઞમઞ્ઞેન પરિચ્છિન્નાતિ વવત્થપેતિ. અયમેતેસં સભાગપરિચ્છેદો, વિસભાગપરિચ્છેદો પન કેસસદિસો એવાતિ એવં લોમે વણ્ણાદિતો વવત્થપેતિ.

    Tattha yathā purāṇagāmaṭṭhāne jātāni dabbatiṇāni na jānanti ‘‘mayaṃ purāṇagāmaṭṭhāne jātānī’’ti, na ca purāṇagāmaṭṭhānaṃ jānāti ‘‘mayi dabbatiṇāni jātānī’’ti, evameva na lomā jānanti ‘‘mayaṃ sarīracamme jātā’’ti, napi sarīracammaṃ jānāti ‘‘mayi lomā jātā’’ti. Ābhogapaccavekkhaṇavirahitā hi ete dhammā acetanā abyākatā suññā paramaduggandhajegucchapaṭikūlā, na satto na puggaloti vavatthapeti. Paricchedato heṭṭhā patiṭṭhitacammatalena tattha likkhāmattaṃ pavisitvā patiṭṭhitena attano mūlena ca upari ākāsena tiriyaṃ aññamaññena paricchinnāti vavatthapeti. Ayametesaṃ sabhāgaparicchedo, visabhāgaparicchedo pana kesasadiso evāti evaṃ lome vaṇṇādito vavatthapeti.

    તતો પરં નખા યસ્સ પરિપુણ્ણા, તસ્સ વીસતિ. તે સબ્બેપિ વણ્ણતો મંસવિનિમુત્તોકાસે સેતા, મંસસમ્બન્ધે તમ્બવણ્ણાતિ વવત્થપેતિ. સણ્ઠાનતો યથાસકપતિટ્ઠિતોકાસસણ્ઠાના, યેભુય્યેન મધુકફલટ્ઠિકસણ્ઠાના, મચ્છસકલિકસણ્ઠાના વાતિ વવત્થપેતિ. દિસતો દ્વીસુ દિસાસુ જાતા, ઓકાસતો અઙ્ગુલીનં અગ્ગેસુ પતિટ્ઠિતાતિ.

    Tato paraṃ nakhā yassa paripuṇṇā, tassa vīsati. Te sabbepi vaṇṇato maṃsavinimuttokāse setā, maṃsasambandhe tambavaṇṇāti vavatthapeti. Saṇṭhānato yathāsakapatiṭṭhitokāsasaṇṭhānā, yebhuyyena madhukaphalaṭṭhikasaṇṭhānā, macchasakalikasaṇṭhānā vāti vavatthapeti. Disato dvīsu disāsu jātā, okāsato aṅgulīnaṃ aggesu patiṭṭhitāti.

    તત્થ યથા નામ ગામદારકેહિ દણ્ડકગ્ગેસુ મધુકફલટ્ઠિકા ઠપિતા ન જાનન્તિ ‘‘મયં દણ્ડકગ્ગેસુ ઠપિતા’’તિ, નપિ દણ્ડકા જાનન્તિ ‘‘અમ્હેસુ મધુકફલટ્ઠિકા ઠપિતા’’તિ; એવમેવ નખા ન જાનન્તિ ‘‘મયં અઙ્ગુલીનં અગ્ગેસુ પતિટ્ઠિતા’’તિ, નપિ અઙ્ગુલિયો જાનન્તિ ‘‘અમ્હાકં અગ્ગેસુ નખા પતિટ્ઠિતા’’તિ. આભોગપચ્ચવેક્ખણવિરહિતા હિ એતે ધમ્મા અચેતના…પે॰… ન પુગ્ગલોતિ વવત્થપેતિ. પરિચ્છેદતો હેટ્ઠા મૂલે ચ અઙ્ગુલિમંસેન, તત્થ પતિટ્ઠિતતલેન વા ઉપરિ અગ્ગે ચ આકાસેન, ઉભતોપસ્સેસુ અઙ્ગુલીનં ઉભતોકોટિચમ્મેન પરિચ્છિન્નાતિ વવત્થપેતિ. અયમેતેસં સભાગપરિચ્છેદો, વિસભાગપરિચ્છેદો પન કેસસદિસો એવાતિ એવં નખે વણ્ણાદિતો વવત્થપેતિ.

    Tattha yathā nāma gāmadārakehi daṇḍakaggesu madhukaphalaṭṭhikā ṭhapitā na jānanti ‘‘mayaṃ daṇḍakaggesu ṭhapitā’’ti, napi daṇḍakā jānanti ‘‘amhesu madhukaphalaṭṭhikā ṭhapitā’’ti; evameva nakhā na jānanti ‘‘mayaṃ aṅgulīnaṃ aggesu patiṭṭhitā’’ti, napi aṅguliyo jānanti ‘‘amhākaṃ aggesu nakhā patiṭṭhitā’’ti. Ābhogapaccavekkhaṇavirahitā hi ete dhammā acetanā…pe… na puggaloti vavatthapeti. Paricchedato heṭṭhā mūle ca aṅgulimaṃsena, tattha patiṭṭhitatalena vā upari agge ca ākāsena, ubhatopassesu aṅgulīnaṃ ubhatokoṭicammena paricchinnāti vavatthapeti. Ayametesaṃ sabhāgaparicchedo, visabhāgaparicchedo pana kesasadiso evāti evaṃ nakhe vaṇṇādito vavatthapeti.

    તતો પરં દન્તા યસ્સ પરિપુણ્ણા, તસ્સ દ્વત્તિંસ. તે સબ્બેપિ વણ્ણતો સેતવણ્ણાતિ વવત્થપેતિ. યસ્સ સમસણ્ઠિતા હોન્તિ, તસ્સ ખરપત્તચ્છિન્નસઙ્ખપટલમિવ સમગન્થિતસેતકુસુમમકુળમાલા વિય ચ ખાયન્તિ. યસ્સ વિસમસણ્ઠિતા, તસ્સ જિણ્ણઆસનસાલાપીઠકપટિપાટિ વિય નાનાસણ્ઠાનાતિ સણ્ઠાનતો વવત્થપેતિ. તેસઞ્હિ ઉભયદન્તપન્તિપરિયોસાનેસુ હેટ્ઠતો ઉપરિતો ચ દ્વે દ્વે કત્વા અટ્ઠ દન્તા ચતુકોટિકા ચતુમૂલિકા આસન્દિકસણ્ઠાના, તેસં ઓરતો તેનેવ કમેન સન્નિવિટ્ઠા અટ્ઠ દન્તા તિકોટિકા તિમૂલિકા સિઙ્ઘાટકસણ્ઠાના. તેસમ્પિ ઓરતો તેનેવ કમેન હેટ્ઠતો ઉપરિતો ચ એકમેકં કત્વા ચત્તારો દન્તા દ્વિકોટિકા દ્વિમૂલિકા યાનકૂપત્થમ્ભિનીસણ્ઠાના. તેસમ્પિ ઓરતો તેનેવ કમેન સન્નિવિટ્ઠા ચત્તારો દાઠાદન્તા એકકોટિકા એકમૂલિકા મલ્લિકામકુળસણ્ઠાના. તતો ઉભયદન્તપન્તિવેમજ્ઝે હેટ્ઠા ચત્તારો ઉપરિ ચત્તારો કત્વા અટ્ઠ દન્તા એકકોટિકા એકમૂલિકા તુમ્બબીજસણ્ઠાના. દિસતો ઉપરિમાય દિસાય જાતા. ઓકાસતો ઉપરિમા ઉપરિમહનુકટ્ઠિકે અધોકોટિકા, હેટ્ઠિમા હેટ્ઠિમહનુકટ્ઠિકે ઉદ્ધંકોટિકા હુત્વા પતિટ્ઠિતાતિ.

    Tato paraṃ dantā yassa paripuṇṇā, tassa dvattiṃsa. Te sabbepi vaṇṇato setavaṇṇāti vavatthapeti. Yassa samasaṇṭhitā honti, tassa kharapattacchinnasaṅkhapaṭalamiva samaganthitasetakusumamakuḷamālā viya ca khāyanti. Yassa visamasaṇṭhitā, tassa jiṇṇaāsanasālāpīṭhakapaṭipāṭi viya nānāsaṇṭhānāti saṇṭhānato vavatthapeti. Tesañhi ubhayadantapantipariyosānesu heṭṭhato uparito ca dve dve katvā aṭṭha dantā catukoṭikā catumūlikā āsandikasaṇṭhānā, tesaṃ orato teneva kamena sanniviṭṭhā aṭṭha dantā tikoṭikā timūlikā siṅghāṭakasaṇṭhānā. Tesampi orato teneva kamena heṭṭhato uparito ca ekamekaṃ katvā cattāro dantā dvikoṭikā dvimūlikā yānakūpatthambhinīsaṇṭhānā. Tesampi orato teneva kamena sanniviṭṭhā cattāro dāṭhādantā ekakoṭikā ekamūlikā mallikāmakuḷasaṇṭhānā. Tato ubhayadantapantivemajjhe heṭṭhā cattāro upari cattāro katvā aṭṭha dantā ekakoṭikā ekamūlikā tumbabījasaṇṭhānā. Disato uparimāya disāya jātā. Okāsato uparimā uparimahanukaṭṭhike adhokoṭikā, heṭṭhimā heṭṭhimahanukaṭṭhike uddhaṃkoṭikā hutvā patiṭṭhitāti.

    તત્થ યથા નવકમ્મિકપુરિસેન હેટ્ઠા સિલાતલે પતિટ્ઠાપિતા ઉપરિમતલે પવેસિતા થમ્ભા ન જાનન્તિ ‘‘મયં હેટ્ઠાસિલાતલે પતિટ્ઠાપિતા, ઉપરિમતલે પવેસિતા’’તિ, ન હેટ્ઠાસિલાતલં જાનાતિ ‘‘મયિ થમ્ભા પતિટ્ઠાપિતા’’તિ, ન ઉપરિમતલં જાનાતિ ‘‘મયિ થમ્ભા પવિટ્ઠા’’તિ; એવમેવ દન્તા ન જાનન્તિ ‘‘મયં હેટ્ઠાહનુકટ્ઠિકે પતિટ્ઠિતા, ઉપરિમહનુકટ્ઠિકે પવિટ્ઠા’’તિ, નાપિ હેટ્ઠાહનુકટ્ઠિકં જાનાતિ ‘‘મયિ દન્તા પતિટ્ઠિતા’’તિ, ન ઉપરિમહનુકટ્ઠિકં જાનાતિ ‘‘મયિ દન્તા પવિટ્ઠા’’તિ. આભોગપચ્ચવેક્ખણવિરહિતા હિ એતે ધમ્મા…પે॰… ન પુગ્ગલોતિ. પરિચ્છેદતો હેટ્ઠા હનુકટ્ઠિકૂપેન હનુકટ્ઠિકં પવિસિત્વા પતિટ્ઠિતેન અત્તનો મૂલતલેન ચ ઉપરિ આકાસેન તિરિયં અઞ્ઞમઞ્ઞેન પરિચ્છિન્નાતિ વવત્થપેતિ. અયમેતેસં સભાગપરિચ્છેદો, વિસભાગપરિચ્છેદો પન કેસસદિસો એવાતિ એવં દન્તે વણ્ણાદિતો વવત્થપેતિ .

    Tattha yathā navakammikapurisena heṭṭhā silātale patiṭṭhāpitā uparimatale pavesitā thambhā na jānanti ‘‘mayaṃ heṭṭhāsilātale patiṭṭhāpitā, uparimatale pavesitā’’ti, na heṭṭhāsilātalaṃ jānāti ‘‘mayi thambhā patiṭṭhāpitā’’ti, na uparimatalaṃ jānāti ‘‘mayi thambhā paviṭṭhā’’ti; evameva dantā na jānanti ‘‘mayaṃ heṭṭhāhanukaṭṭhike patiṭṭhitā, uparimahanukaṭṭhike paviṭṭhā’’ti, nāpi heṭṭhāhanukaṭṭhikaṃ jānāti ‘‘mayi dantā patiṭṭhitā’’ti, na uparimahanukaṭṭhikaṃ jānāti ‘‘mayi dantā paviṭṭhā’’ti. Ābhogapaccavekkhaṇavirahitā hi ete dhammā…pe… na puggaloti. Paricchedato heṭṭhā hanukaṭṭhikūpena hanukaṭṭhikaṃ pavisitvā patiṭṭhitena attano mūlatalena ca upari ākāsena tiriyaṃ aññamaññena paricchinnāti vavatthapeti. Ayametesaṃ sabhāgaparicchedo, visabhāgaparicchedo pana kesasadiso evāti evaṃ dante vaṇṇādito vavatthapeti .

    તતો પરં અન્તોસરીરે નાનાકુણપસઞ્ચયપ્પટિચ્છાદકં તચો વણ્ણતો સેતોતિ વવત્થપેતિ. સો હિ યદિપિ છવિરાગરઞ્જિતત્તા કાળકોદાતાદિવણ્ણવસેન નાનાવણ્ણો વિય દિસ્સતિ, તથાપિ સભાગવણ્ણેન સેતો એવ. સો પનસ્સ સેતભાવો અગ્ગિજાલાભિઘાતપહરણપહારાદીહિ વિદ્ધંસિતાય છવિયા પાકટો હોતિ. સણ્ઠાનતો સઙ્ખેપેન કઞ્ચુકસણ્ઠાનો, વિત્થારેન નાનાસણ્ઠાનોતિ. તથા હિ પાદઙ્ગુલિત્તચો કોસકારકકોસસણ્ઠાનો, પિટ્ઠિપાદત્તચો પુટબદ્ધૂપાહનસણ્ઠાનો, જઙ્ઘત્તચો ભત્તપુટકતાલપણ્ણસણ્ઠાનો , ઊરુત્તચો તણ્ડુલભરિતદીઘત્થવિકસણ્ઠાનો, આનિસદત્તચો ઉદકપૂરિતપટપરિસ્સાવનસણ્ઠાનો, પિટ્ઠિત્તચો ફલકોનદ્ધચમ્મસણ્ઠાનો, કુચ્છિત્તચો વીણાદોણિકોનદ્ધચમ્મસણ્ઠાનો, ઉરત્તચો યેભુય્યેન ચતુરસ્સસણ્ઠાનો, દ્વિબાહુત્તચો તૂણીરોનદ્ધચમ્મસણ્ઠાનો, પિટ્ઠિહત્થત્તચો ખુરકોસસણ્ઠાનો ફણકત્થવિકસણ્ઠાનો વા, હત્થઙ્ગુલિત્તચો કુઞ્ચિકાકોસસણ્ઠાનો, ગીવત્તચો ગલકઞ્ચુકસણ્ઠાનો, મુખત્તચો છિદ્દાવછિદ્દકિમિકુલાવકસણ્ઠાનો, સીસત્તચો પત્તત્થવિકસણ્ઠાનોતિ.

    Tato paraṃ antosarīre nānākuṇapasañcayappaṭicchādakaṃ taco vaṇṇato setoti vavatthapeti. So hi yadipi chavirāgarañjitattā kāḷakodātādivaṇṇavasena nānāvaṇṇo viya dissati, tathāpi sabhāgavaṇṇena seto eva. So panassa setabhāvo aggijālābhighātapaharaṇapahārādīhi viddhaṃsitāya chaviyā pākaṭo hoti. Saṇṭhānato saṅkhepena kañcukasaṇṭhāno, vitthārena nānāsaṇṭhānoti. Tathā hi pādaṅgulittaco kosakārakakosasaṇṭhāno, piṭṭhipādattaco puṭabaddhūpāhanasaṇṭhāno, jaṅghattaco bhattapuṭakatālapaṇṇasaṇṭhāno , ūruttaco taṇḍulabharitadīghatthavikasaṇṭhāno, ānisadattaco udakapūritapaṭaparissāvanasaṇṭhāno, piṭṭhittaco phalakonaddhacammasaṇṭhāno, kucchittaco vīṇādoṇikonaddhacammasaṇṭhāno, urattaco yebhuyyena caturassasaṇṭhāno, dvibāhuttaco tūṇīronaddhacammasaṇṭhāno, piṭṭhihatthattaco khurakosasaṇṭhāno phaṇakatthavikasaṇṭhāno vā, hatthaṅgulittaco kuñcikākosasaṇṭhāno, gīvattaco galakañcukasaṇṭhāno, mukhattaco chiddāvachiddakimikulāvakasaṇṭhāno, sīsattaco pattatthavikasaṇṭhānoti.

    તચપરિગ્ગણ્હકેન ચ યોગાવચરેન ઉત્તરોટ્ઠતો પટ્ઠાય તચસ્સ મંસસ્સ ચ અન્તરેન ચિત્તં પેસેન્તેન પઠમં તાવ મુખત્તચો વવત્થપેતબ્બો, તતો સીસત્તચો, અથ બહિગીવત્તચો, તતો અનુલોમેન પટિલોમેન ચ દક્ખિણહત્થત્તચો. અથ તેનેવ કમેન વામહત્થત્તચો, તતો પિટ્ઠિત્તચો, અથ આનિસદત્તચો, તતો અનુલોમેન પટિલોમેન ચ દક્ખિણપાદત્તચો, અથ વામપાદત્તચો, તતો વત્થિઉદરહદયઅબ્ભન્તરગીવત્તચો, તતો હેટ્ઠિમહનુકત્તચો, અથ અધરોટ્ઠત્તચો. એવં યાવ પુન ઉપરિ ઓટ્ઠત્તચોતિ . દિસતો દ્વીસુ દિસાસુ જાતો. ઓકાસતો સકલસરીરં પરિયોનન્ધિત્વા ઠિતોતિ.

    Tacapariggaṇhakena ca yogāvacarena uttaroṭṭhato paṭṭhāya tacassa maṃsassa ca antarena cittaṃ pesentena paṭhamaṃ tāva mukhattaco vavatthapetabbo, tato sīsattaco, atha bahigīvattaco, tato anulomena paṭilomena ca dakkhiṇahatthattaco. Atha teneva kamena vāmahatthattaco, tato piṭṭhittaco, atha ānisadattaco, tato anulomena paṭilomena ca dakkhiṇapādattaco, atha vāmapādattaco, tato vatthiudarahadayaabbhantaragīvattaco, tato heṭṭhimahanukattaco, atha adharoṭṭhattaco. Evaṃ yāva puna upari oṭṭhattacoti . Disato dvīsu disāsu jāto. Okāsato sakalasarīraṃ pariyonandhitvā ṭhitoti.

    તત્થ યથા અલ્લચમ્મપરિયોનદ્ધાય પેળાય ન અલ્લચમ્મં જાનાતિ ‘‘મયા પેળા પરિયોનદ્ધા’’તિ, નપિ પેળા જાનાતિ ‘‘અહં અલ્લચમ્મેન પરિયોનદ્ધા’’તિ; એવમેવ ન તચો જાનાતિ ‘‘મયા ઇદં ચાતુમહાભૂતિકં સરીરં ઓનદ્ધ’’ન્તિ, નપિ ઇદં ચાતુમહાભૂતિકં સરીરં જાનાતિ ‘‘અહં તચેન ઓનદ્ધ’’ન્તિ. આભોગપચ્ચવેક્ખણવિરહિતા હિ એતે ધમ્મા…પે॰… ન પુગ્ગલોતિ. કેવલં તુ –

    Tattha yathā allacammapariyonaddhāya peḷāya na allacammaṃ jānāti ‘‘mayā peḷā pariyonaddhā’’ti, napi peḷā jānāti ‘‘ahaṃ allacammena pariyonaddhā’’ti; evameva na taco jānāti ‘‘mayā idaṃ cātumahābhūtikaṃ sarīraṃ onaddha’’nti, napi idaṃ cātumahābhūtikaṃ sarīraṃ jānāti ‘‘ahaṃ tacena onaddha’’nti. Ābhogapaccavekkhaṇavirahitā hi ete dhammā…pe… na puggaloti. Kevalaṃ tu –

    ‘‘અલ્લચમ્મપટિચ્છન્નો, નવદ્વારો મહાવણો;

    ‘‘Allacammapaṭicchanno, navadvāro mahāvaṇo;

    સમન્તતો પગ્ઘરતિ, અસુચિપૂતિગન્ધિયો’’તિ.

    Samantato paggharati, asucipūtigandhiyo’’ti.

    પરિચ્છેદતો હેટ્ઠા મંસેન તત્થ પતિટ્ઠિતતલેન વા ઉપરિ છવિયા પરિચ્છિન્નોતિ વવત્થપેતિ. અયમેતસ્સ સભાગપરિચ્છેદો, વિસભાગપરિચ્છેદો પન કેસસદિસો એવાતિ એવં તચં વણ્ણાદિતો વવત્થપેતિ.

    Paricchedato heṭṭhā maṃsena tattha patiṭṭhitatalena vā upari chaviyā paricchinnoti vavatthapeti. Ayametassa sabhāgaparicchedo, visabhāgaparicchedo pana kesasadiso evāti evaṃ tacaṃ vaṇṇādito vavatthapeti.

    તતો પરં સરીરે નવપેસિસતપ્પભેદં મંસં વણ્ણતો રત્તં પાલિભદ્દકપુપ્ફસન્નિભન્તિ વવત્થપેતિ. સણ્ઠાનતો નાનાસણ્ઠાનન્તિ. તથા હિ તત્થ જઙ્ઘમંસં તાલપત્તપુટભત્તસણ્ઠાનં, અવિકસિતકેતકીમકુળસણ્ઠાનન્તિપિ કેચિ. ઊરુમંસં સુધાપિસનનિસદપોતકસણ્ઠાનં, આનિસદમંસં ઉદ્ધનકોટિસણ્ઠાનં, પિટ્ઠિમંસં તાલગુળપટલસણ્ઠાનં, ફાસુકદ્વયમંસં વંસમયકોટ્ઠકુચ્છિપદેસમ્હિ તનુમત્તિકાલેપસણ્ઠાનં, થનમંસં વટ્ટેત્વા અવક્ખિત્તદ્ધમત્તિકાપિણ્ડસણ્ઠાનં, દ્વેબાહુમંસં નઙ્ગુટ્ઠસીસપાદે છેત્વા નિચ્ચમ્મં કત્વા ઠપિતમહામૂસિકસણ્ઠાનં, મંસસૂનકસણ્ઠાનન્તિપિ એકે. ગણ્ડમંસં ગણ્ડપ્પદેસે ઠપિતકરઞ્જબીજસણ્ઠાનં, મણ્ડૂકસણ્ઠાનન્તિપિ એકે. જિવ્હામંસં નુહીપત્તસણ્ઠાનં, નાસામંસં ઓમુખનિક્ખિત્તપણ્ણકોસસણ્ઠાનં, ૦.અક્ખિકૂપમંસં અદ્ધપક્કઉદુમ્બરસણ્ઠાનં, સીસમંસં પત્તપચનકટાહતનુલેપસણ્ઠાનન્તિ . મંસપરિગ્ગણ્હકેન ચ યોગાવચરેન એતાનેવ ઓળારિકમંસાનિ સણ્ઠાનતો વવત્થપેતબ્બાનિ. એવઞ્હિ વવત્થાપયતો સુખુમાનિ મંસાનિ ઞાણસ્સ આપાથં આગચ્છન્તીતિ. દિસતો દ્વીસુ દિસાસુ જાતં. ઓકાસતો સાધિકાનિ તીણિ અટ્ઠિસતાનિ અનુલિમ્પિત્વા ઠિતન્તિ.

    Tato paraṃ sarīre navapesisatappabhedaṃ maṃsaṃ vaṇṇato rattaṃ pālibhaddakapupphasannibhanti vavatthapeti. Saṇṭhānato nānāsaṇṭhānanti. Tathā hi tattha jaṅghamaṃsaṃ tālapattapuṭabhattasaṇṭhānaṃ, avikasitaketakīmakuḷasaṇṭhānantipi keci. Ūrumaṃsaṃ sudhāpisananisadapotakasaṇṭhānaṃ, ānisadamaṃsaṃ uddhanakoṭisaṇṭhānaṃ, piṭṭhimaṃsaṃ tālaguḷapaṭalasaṇṭhānaṃ, phāsukadvayamaṃsaṃ vaṃsamayakoṭṭhakucchipadesamhi tanumattikālepasaṇṭhānaṃ, thanamaṃsaṃ vaṭṭetvā avakkhittaddhamattikāpiṇḍasaṇṭhānaṃ, dvebāhumaṃsaṃ naṅguṭṭhasīsapāde chetvā niccammaṃ katvā ṭhapitamahāmūsikasaṇṭhānaṃ, maṃsasūnakasaṇṭhānantipi eke. Gaṇḍamaṃsaṃ gaṇḍappadese ṭhapitakarañjabījasaṇṭhānaṃ, maṇḍūkasaṇṭhānantipi eke. Jivhāmaṃsaṃ nuhīpattasaṇṭhānaṃ, nāsāmaṃsaṃ omukhanikkhittapaṇṇakosasaṇṭhānaṃ, 0.akkhikūpamaṃsaṃ addhapakkaudumbarasaṇṭhānaṃ, sīsamaṃsaṃ pattapacanakaṭāhatanulepasaṇṭhānanti . Maṃsapariggaṇhakena ca yogāvacarena etāneva oḷārikamaṃsāni saṇṭhānato vavatthapetabbāni. Evañhi vavatthāpayato sukhumāni maṃsāni ñāṇassa āpāthaṃ āgacchantīti. Disato dvīsu disāsu jātaṃ. Okāsato sādhikāni tīṇi aṭṭhisatāni anulimpitvā ṭhitanti.

    તત્થ યથા થૂલમત્તિકાનુલિત્તાય ભિત્તિયા ન થૂલમત્તિકા જાનાતિ ‘‘મયા ભિત્તિ અનુલિત્તા’’તિ, નપિ ભિત્તિ જાનાતિ ‘‘અહં થૂલમત્તિકાય અનુલિત્તા’’તિ, એવમેવં ન નવપેસિસતપ્પભેદં મંસં જાનાતિ ‘‘મયા અટ્ઠિસતત્તયં અનુલિત્ત’’ન્તિ, નપિ અટ્ઠિસતત્તયં જાનાતિ ‘‘અહં નવપેસિસતપ્પભેદેન મંસેન અનુલિત્ત’’ન્તિ. આભોગપચ્ચવેક્ખણવિરહિતા હિ એતે ધમ્મા…પે॰… ન પુગ્ગલોતિ. કેવલં તુ –
