Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઉદાનપાળિ • Udānapāḷi

    ૭. દ્વિધાપથસુત્તં

    7. Dvidhāpathasuttaṃ

    ૭૭. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા કોસલેસુ અદ્ધાનમગ્ગપટિપન્નો હોતિ આયસ્મતા નાગસમાલેન પચ્છાસમણેન. અદ્દસા ખો આયસ્મા નાગસમાલો અન્તરામગ્ગે દ્વિધાપથં 1. દિસ્વાન ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અયં, ભન્તે, ભગવા પન્થો; ઇમિના ગચ્છામા’’તિ. એવં વુત્તે, ભગવા આયસ્મન્તં નાગસમાલં એતદવોચ – ‘‘અયં, નાગસમાલ, પન્થો; ઇમિના ગચ્છામા’’તિ.

    77. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā kosalesu addhānamaggapaṭipanno hoti āyasmatā nāgasamālena pacchāsamaṇena. Addasā kho āyasmā nāgasamālo antarāmagge dvidhāpathaṃ 2. Disvāna bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘ayaṃ, bhante, bhagavā pantho; iminā gacchāmā’’ti. Evaṃ vutte, bhagavā āyasmantaṃ nāgasamālaṃ etadavoca – ‘‘ayaṃ, nāgasamāla, pantho; iminā gacchāmā’’ti.

    દુતિયમ્પિ…પે॰… તતિયમ્પિ ખો આયસ્મા નાગસમાલો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અયં, ભન્તે, ભગવા પન્થો; ઇમિના ગચ્છામા’’તિ . તતિયમ્પિ ખો ભગવા આયસ્મન્તં નાગસમાલં એતદવોચ – ‘‘અયં, નાગસમાલ, પન્થો; ઇમિના ગચ્છામા’’તિ. અથ ખો આયસ્મા નાગસમાલો ભગવતો પત્તચીવરં તત્થેવ છમાયં નિક્ખિપિત્વા પક્કામિ – ‘‘ઇદં, ભન્તે, ભગવતો પત્તચીવર’’ન્તિ.

    Dutiyampi…pe… tatiyampi kho āyasmā nāgasamālo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘ayaṃ, bhante, bhagavā pantho; iminā gacchāmā’’ti . Tatiyampi kho bhagavā āyasmantaṃ nāgasamālaṃ etadavoca – ‘‘ayaṃ, nāgasamāla, pantho; iminā gacchāmā’’ti. Atha kho āyasmā nāgasamālo bhagavato pattacīvaraṃ tattheva chamāyaṃ nikkhipitvā pakkāmi – ‘‘idaṃ, bhante, bhagavato pattacīvara’’nti.

    અથ ખો આયસ્મતો નાગસમાલસ્સ તેન પન્થેન ગચ્છન્તસ્સ અન્તરામગ્ગે ચોરા નિક્ખમિત્વા હત્થેહિ ચ પાદેહિ ચ આકોટેસું પત્તઞ્ચ ભિન્દિંસુ સઙ્ઘાટિઞ્ચ વિપ્ફાલેસું. અથ ખો આયસ્મા નાગસમાલો ભિન્નેન પત્તેન વિપ્ફાલિતાય સઙ્ઘાટિયા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો આયસ્મા નાગસમાલો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘ઇધ મય્હં, ભન્તે, તેન પન્થેન ગચ્છન્તસ્સ અન્તરામગ્ગે ચોરા નિક્ખમિત્વા હત્થેહિ ચ પાદેહિ ચ આકોટેસું, પત્તઞ્ચ ભિન્દિંસુ, સઙ્ઘાટિઞ્ચ વિપ્ફાલેસુ’’ન્તિ.

    Atha kho āyasmato nāgasamālassa tena panthena gacchantassa antarāmagge corā nikkhamitvā hatthehi ca pādehi ca ākoṭesuṃ pattañca bhindiṃsu saṅghāṭiñca vipphālesuṃ. Atha kho āyasmā nāgasamālo bhinnena pattena vipphālitāya saṅghāṭiyā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā nāgasamālo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘idha mayhaṃ, bhante, tena panthena gacchantassa antarāmagge corā nikkhamitvā hatthehi ca pādehi ca ākoṭesuṃ, pattañca bhindiṃsu, saṅghāṭiñca vipphālesu’’nti.

    અથ ખો ભગવા એતમત્થં વિદિત્વા તાયં વેલાયં ઇમં ઉદાનં ઉદાનેસિ –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘સદ્ધિં ચરમેકતો વસં,

    ‘‘Saddhiṃ caramekato vasaṃ,

    મિસ્સો અઞ્ઞજનેન વેદગૂ;

    Misso aññajanena vedagū;

    વિદ્વા પજહાતિ પાપકં,

    Vidvā pajahāti pāpakaṃ,

    કોઞ્ચો ખીરપકોવ નિન્નગ’’ન્તિ. સત્તમં;

    Koñco khīrapakova ninnaga’’nti. sattamaṃ;







    Footnotes:
    1. દ્વેધાપથં (સી॰)
    2. dvedhāpathaṃ (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઉદાન-અટ્ઠકથા • Udāna-aṭṭhakathā / ૭. દ્વિધાપથસુત્તવણ્ણના • 7. Dvidhāpathasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact