Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā

    ૧૦. ગણપેતવત્થુવણ્ણના

    10. Gaṇapetavatthuvaṇṇanā

    નગ્ગા દુબ્બણ્ણરૂપાત્થાતિ ઇદં સત્થરિ જેતવને વિહરન્તે સમ્બહુલે પેતે આરબ્ભ વુત્તં. સાવત્થિયં કિર સમ્બહુલા મનુસ્સા ગણભૂતા અસ્સદ્ધા અપ્પસન્ના મચ્છેરમલપરિયુટ્ઠિતચિત્તા દાનાદિસુચરિતવિમુખા હુત્વા ચિરં જીવિત્વા કાયસ્સ ભેદા નગરસ્સ સમીપે પેતયોનિયં નિબ્બત્તિંસુ . અથેકદિવસં આયસ્મા મહામોગ્ગલ્લાનો સાવત્થિયં પિણ્ડાય ગચ્છન્તો અન્તરામગ્ગે પેતે દિસ્વા –

    Naggā dubbaṇṇarūpātthāti idaṃ satthari jetavane viharante sambahule pete ārabbha vuttaṃ. Sāvatthiyaṃ kira sambahulā manussā gaṇabhūtā assaddhā appasannā maccheramalapariyuṭṭhitacittā dānādisucaritavimukhā hutvā ciraṃ jīvitvā kāyassa bhedā nagarassa samīpe petayoniyaṃ nibbattiṃsu . Athekadivasaṃ āyasmā mahāmoggallāno sāvatthiyaṃ piṇḍāya gacchanto antarāmagge pete disvā –

    ૭૮૨.

    782.

    ‘‘નગ્ગા દુબ્બણરૂપાત્થ, કિસા ધમનિસન્થતા;

    ‘‘Naggā dubbaṇarūpāttha, kisā dhamanisanthatā;

    ઉપ્ફાસુલિકા કિસિકા, કે નુ તુમ્હેત્થ મારિસા’’તિ. –

    Upphāsulikā kisikā, ke nu tumhettha mārisā’’ti. –

    ગાથાય પુચ્છિ. તત્થ દુબ્બણ્ણરૂપાત્થાતિ દુબ્બણ્ણસરીરા હોથ. કે નુ તુમ્હેત્થાતિ તુમ્હે કે નુ નામ ભવથ. મારિસાતિ તે અત્તનો સારુપ્પવસેન આલપતિ.

    Gāthāya pucchi. Tattha dubbaṇṇarūpātthāti dubbaṇṇasarīrā hotha. Ke nu tumhetthāti tumhe ke nu nāma bhavatha. Mārisāti te attano sāruppavasena ālapati.

    તં સુત્વા પેતા –

    Taṃ sutvā petā –

    ૭૮૩.

    783.

    ‘‘મયં ભદન્તે પેતમ્હા, દુગ્ગતા યમલોકિકા;

    ‘‘Mayaṃ bhadante petamhā, duggatā yamalokikā;

    પાપકમ્મં કરિત્વાન, પેતલોકં ઇતો ગતા’’તિ. –

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā’’ti. –

    ગાથાય અત્તનો પેતભાવં પકાસેત્વા પુન થેરેન –

    Gāthāya attano petabhāvaṃ pakāsetvā puna therena –

    ૭૮૪.

    784.

    ‘‘કિં નુ કાયેન વાચાય, મનસા દુક્કટં કતં;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;

    કિસ્સકમ્મવિપાકેન, પેતલોકં ઇતો ગતા’’તિ. –

    Kissakammavipākena, petalokaṃ ito gatā’’ti. –

    ગાથાય કતકમ્મં પુચ્છિતા –

    Gāthāya katakammaṃ pucchitā –

    ૭૮૫.

    785.

    ‘‘અનાવટેસુ તિત્થેસુ, વિચિનિમ્હદ્ધમાસકં;

    ‘‘Anāvaṭesu titthesu, vicinimhaddhamāsakaṃ;

    સન્તેસુ દેય્યધમ્મેસુ, દીપં નાકમ્હ અત્તનો.

    Santesu deyyadhammesu, dīpaṃ nākamha attano.

    ૭૮૬.

    786.

    ‘‘નદિં ઉપેમ તસિતા, રિત્તકા પરિવત્તતિ;

    ‘‘Nadiṃ upema tasitā, rittakā parivattati;

    છાયં ઉપેમ ઉણ્હેસુ, આતપો પરિવત્તતિ.

    Chāyaṃ upema uṇhesu, ātapo parivattati.

    ૭૮૭.

    787.

    ‘‘અગ્ગિવણ્ણો ચ નો વાતો, ડહન્તો ઉપવાયતિ;

    ‘‘Aggivaṇṇo ca no vāto, ḍahanto upavāyati;

    એતઞ્ચ ભન્તે અરહામ, અઞ્ઞઞ્ચ પાપકં તતો.

    Etañca bhante arahāma, aññañca pāpakaṃ tato.

    ૭૮૮.

    788.

    ‘‘અપિ યોજનાનિ ગચ્છામ, છાતા આહારગેધિનો;

    ‘‘Api yojanāni gacchāma, chātā āhāragedhino;

    અલદ્ધાવ નિવત્તામ, અહો નો અપ્પપુઞ્ઞતા.

    Aladdhāva nivattāma, aho no appapuññatā.

    ૭૮૯.

    789.

    ‘‘છાતા પમુચ્છિતા ભન્તા, ભૂમિયં પટિસુમ્ભિતા;

    ‘‘Chātā pamucchitā bhantā, bhūmiyaṃ paṭisumbhitā;

    ઉત્તાના પટિકિરામ, અવકુજ્જા પતામસે.

    Uttānā paṭikirāma, avakujjā patāmase.

    ૭૯૦.

    790.

    ‘‘તે ચ તત્થેવ પતિતા, ભૂમિયં પટિસુમ્ભિતા;

    ‘‘Te ca tattheva patitā, bhūmiyaṃ paṭisumbhitā;

    ઉરં સીસઞ્ચ ઘટ્ટેમ, અહો નો અપ્પપુઞ્ઞતા.

    Uraṃ sīsañca ghaṭṭema, aho no appapuññatā.

    ૭૯૧.

    791.

    ‘‘એતઞ્ચ ભન્તે અરહામ, અઞ્ઞઞ્ચ પાપકં તતો;

    ‘‘Etañca bhante arahāma, aññañca pāpakaṃ tato;

    સન્તેસુ દેય્યધમ્મેસુ, દીપં નાકમ્હ અત્તનો.

    Santesu deyyadhammesu, dīpaṃ nākamha attano.

    ૭૯૨.

    792.

    ‘‘તે હિ નૂન ઇતો ગન્ત્વા, યોનિં લદ્ધાન માનુસિં;

    ‘‘Te hi nūna ito gantvā, yoniṃ laddhāna mānusiṃ;

    વદઞ્ઞૂ સીલસમ્પન્ના, કાહામ કુસલં બહુ’’ન્તિ. –

    Vadaññū sīlasampannā, kāhāma kusalaṃ bahu’’nti. –

    અત્તના કતકમ્મં કથેસું.

    Attanā katakammaṃ kathesuṃ.

    ૭૮૮. તત્થ અપિ યોજનાનિ ગચ્છામાતિ અનેકાનિપિ યોજનાનિ ગચ્છામ. કથં? છાતા આહારગેધિનોતિ , ચિરકાલં જિઘચ્છાય જિઘચ્છિતા આહારે ગિદ્ધા અભિગિજ્ઝન્તા હુત્વા, એવં ગન્ત્વાપિ કિઞ્ચિ આહારં અલદ્ધાયેવ નિવત્તામ. અપ્પપુઞ્ઞતાતિ અપુઞ્ઞતા અકતકલ્યાણતા.

    788. Tattha api yojanāni gacchāmāti anekānipi yojanāni gacchāma. Kathaṃ? Chātā āhāragedhinoti , cirakālaṃ jighacchāya jighacchitā āhāre giddhā abhigijjhantā hutvā, evaṃ gantvāpi kiñci āhāraṃ aladdhāyeva nivattāma. Appapuññatāti apuññatā akatakalyāṇatā.

    ૭૮૯. ઉત્તાના પટિકિરામાતિ કદાચિ ઉત્તાના હુત્વા વિકિરિયમાનઙ્ગપચ્ચઙ્ગા વિય વત્તામ. અવકુજ્જા પતામસેતિ કદાચિ અવકુજ્જા હુત્વા પતામ.

    789.Uttānāpaṭikirāmāti kadāci uttānā hutvā vikiriyamānaṅgapaccaṅgā viya vattāma. Avakujjā patāmaseti kadāci avakujjā hutvā patāma.

    ૭૯૦. તે ચાતિ તે મયં. ઉરં સીસઞ્ચ ઘટ્ટેમાતિ અવકુજ્જા હુત્વા પતિતા ઉટ્ઠાતું અસક્કોન્તા વેધન્તા વેદનાપ્પત્તા અત્તનો અત્તનો ઉરં સીસઞ્ચ પટિઘંસામ. સેસં હેટ્ઠા વુત્તનયમેવ.

    790.Te cāti te mayaṃ. Uraṃ sīsañca ghaṭṭemāti avakujjā hutvā patitā uṭṭhātuṃ asakkontā vedhantā vedanāppattā attano attano uraṃ sīsañca paṭighaṃsāma. Sesaṃ heṭṭhā vuttanayameva.

    થેરો તં પવત્તિં ભગવતો આરોચેસિ. ભગવા તમત્થં અટ્ઠુપ્પત્તિં કત્વા સમ્પત્તપરિસાય ધમ્મં દેસેસિ. તં સુત્વા મહાજનો મચ્છેરમલં પહાય દાનાદિસુચરિતનિરતો અહોસીતિ.

    Thero taṃ pavattiṃ bhagavato ārocesi. Bhagavā tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattaparisāya dhammaṃ desesi. Taṃ sutvā mahājano maccheramalaṃ pahāya dānādisucaritanirato ahosīti.

    ગણપેતવત્થુવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Gaṇapetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi / ૧૦. ગણપેતવત્થુ • 10. Gaṇapetavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact