Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૧૪. ગન્ધત્થેનસુત્તવણ્ણના

    14. Gandhatthenasuttavaṇṇanā

    ૨૩૪. ગન્ધારમ્મણં ઉપનિજ્ઝાયતીતિ ગન્ધસઙ્ખાતં આરમ્મણં ઉપેચ્ચ નિજ્ઝાયતિ, રૂપારમ્મણેન વિય વિઞ્ઞાણેન રૂપં, ગન્ધારમ્મણેન તં ઉપેચ્ચ નિજ્ઝાયતિ પચ્ચક્ખતો, યાથાવતો સભાવતો પટિવિજ્ઝતીતિ અત્થો. ઉપસિઙ્ઘિસ્સતીતિ તણ્હાવસેન ઉપગન્ત્વા સિઙ્ઘિસ્સતિ.

    234.Gandhārammaṇaṃupanijjhāyatīti gandhasaṅkhātaṃ ārammaṇaṃ upecca nijjhāyati, rūpārammaṇena viya viññāṇena rūpaṃ, gandhārammaṇena taṃ upecca nijjhāyati paccakkhato, yāthāvato sabhāvato paṭivijjhatīti attho. Upasiṅghissatīti taṇhāvasena upagantvā siṅghissati.

    એકઙ્ગમેતં થેય્યાનન્તિ આરમ્મણવસેન થેય્યવત્થૂસુ વિભજિયમાનેસુ એકમઙ્ગમેતં ગન્ધારમ્મણન્તિ આહ ‘‘થેનિતબ્બાન’’ન્તિઆદિ. ઓજાપેક્ખાય થેય્યાય પવત્તમાનાય ધમ્મારમ્મણતાપિ તસ્સા સિયા, સા પન ન મધુરા થેય્યકતા ચાતિ ‘‘પઞ્ચકોટ્ઠાસાન’’ન્તિ વુત્તં. કામઞ્ચ તં ગન્ધારમ્મણં કેનચિ પરિગ્ગહિતં ન હોતીતિ આદિયિતું સક્કા, સત્થારા પન અનનુઞ્ઞાતત્તા ન યુત્તો તસ્સ પરિભોગો. યં પન તેન ભિક્ખુના વુત્તં ‘‘ન હરામિ ન ભઞ્જામી’’તિ, તસ્સપિ અયમેવ પરિહારો. વણ્ણીયતિ ફલં એતેનાતિ વણ્ણં, કારણન્તિ વુત્તં ‘‘વણ્ણેનાતિ કારણેના’’તિ.

    Ekaṅgametaṃtheyyānanti ārammaṇavasena theyyavatthūsu vibhajiyamānesu ekamaṅgametaṃ gandhārammaṇanti āha ‘‘thenitabbāna’’ntiādi. Ojāpekkhāya theyyāya pavattamānāya dhammārammaṇatāpi tassā siyā, sā pana na madhurā theyyakatā cāti ‘‘pañcakoṭṭhāsāna’’nti vuttaṃ. Kāmañca taṃ gandhārammaṇaṃ kenaci pariggahitaṃ na hotīti ādiyituṃ sakkā, satthārā pana ananuññātattā na yutto tassa paribhogo. Yaṃ pana tena bhikkhunā vuttaṃ ‘‘na harāmi na bhañjāmī’’ti, tassapi ayameva parihāro. Vaṇṇīyati phalaṃ etenāti vaṇṇaṃ, kāraṇanti vuttaṃ ‘‘vaṇṇenāti kāraṇenā’’ti.

    તસ્મિન્તિ તસ્મિં ભિક્ખુસ્મિં. આકિણ્ણકમ્મન્તોતિ તણ્હાદિટ્ઠિઆદિવસેન અકુસલકમ્મન્તો દિટ્ઠિમોહતણ્હાદિવસેન આદિતો પટ્ઠાય કુસલકમ્માનં પટિક્ખેપનતો. દિટ્ઠિવસેન ચ કથિનકક્ખળખરિગતત્તા ‘‘અખીણકમ્મન્તો કક્ખળકમ્મન્તો’’તિ વુત્તં.

    Tasminti tasmiṃ bhikkhusmiṃ. Ākiṇṇakammantoti taṇhādiṭṭhiādivasena akusalakammanto diṭṭhimohataṇhādivasena ādito paṭṭhāya kusalakammānaṃ paṭikkhepanato. Diṭṭhivasena ca kathinakakkhaḷakharigatattā ‘‘akhīṇakammanto kakkhaḷakammanto’’ti vuttaṃ.

    આકિણ્ણલુદ્દોતિ આકિણ્ણો હુત્વા કક્ખળો. તેનાહ ‘‘બહુપાપો’’તિઆદિ. મક્ખિતોતિ લિત્તો. ન્તિ દેવતાચોદનં. તસ્માતિ અતિક્કમ્મ ઠિતત્તા‘‘ત્વઞ્ચારહામિ વત્તવે’’તિ એવમાહ.

    Ākiṇṇaluddoti ākiṇṇo hutvā kakkhaḷo. Tenāha ‘‘bahupāpo’’tiādi. Makkhitoti litto. Tanti devatācodanaṃ. Tasmāti atikkamma ṭhitattā‘‘tvañcārahāmi vattave’’ti evamāha.

    ગવેસન્તસ્સ અત્તનો સન્તાને ઉપ્પાદનવસેન પરિયેસન્તસ્સ. અનેકયોજનાયામવિત્થારં ગગનતલં બ્યાપેત્વા ઉપ્પન્નવલાહકકૂટપ્પમાણં વિય. સુદ્ધોતિ સીલેન પરિસુદ્ધો અયન્તિ જાનાસિ. સુગતિન્તિ સુન્દરનિબ્બત્તિં. તેન નિબ્બાનસ્સપિ સઙ્ગહો સિદ્ધો.

    Gavesantassa attano santāne uppādanavasena pariyesantassa. Anekayojanāyāmavitthāraṃ gaganatalaṃ byāpetvā uppannavalāhakakūṭappamāṇaṃ viya. Suddhoti sīlena parisuddho ayanti jānāsi. Sugatinti sundaranibbattiṃ. Tena nibbānassapi saṅgaho siddho.

    ગન્ધત્થેનસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Gandhatthenasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    સારત્થપ્પકાસિનિયા સંયુત્તનિકાય-અટ્ઠકથાય

    Sāratthappakāsiniyā saṃyuttanikāya-aṭṭhakathāya

    વનસંયુત્તવણ્ણનાય લીનત્થપ્પકાસના સમત્તા.

    Vanasaṃyuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૪. ગન્ધત્થેનસુત્તં • 14. Gandhatthenasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૪. ગન્ધત્થેનસુત્તવણ્ણના • 14. Gandhatthenasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact