Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેટકોપદેસપાળિ • Peṭakopadesapāḷi

    ૭. હારસમ્પાતભૂમિ

    7. Hārasampātabhūmi

    ૭૨. ઝાનં વિરાગો. ચત્તારિ ઝાનાનિ વિત્થારેન કાતબ્બાનિ. તાનિ દુવિધાનિ; બોજ્ઝઙ્ગવિપ્પયુત્તાનિ ચ બોજ્ઝઙ્ગસમ્પયુત્તાનિ ચ. તત્થ બોજ્ઝઙ્ગવિપ્પયુત્તાનિ બાહિરકાનિ, બોજ્ઝઙ્ગસમ્પયુત્તાનિ અરિયપુગ્ગલાનિ. તત્થ યેન છ પુગ્ગલમૂલાનિ તેસં નિક્ખિપેત્વા રાગચરિતો, દોસચરિતો, મોહચરિતો, રાગદોસચરિતો, રાગમોહચરિતો, દોસમોહચરિતો, સમભાગચરિતો, ઇતિ ઇમેસં પુગ્ગલાનં ઝાનં સમાપજ્જિતાનં પઞ્ચ નીવરણાનિ પટિપક્ખો તેસં પટિઘાતાય યથા અસમત્થો તીણિ અકુસલમૂલાનિ નિગ્ગણ્હાતિ. લોભેન અકુસલમૂલેન અભિજ્ઝા ચ ઉદ્ધચ્ચઞ્ચ ઉપ્પિલવતં અલોભેન કુસલમૂલેન નિગ્ગણ્હાતિ, કુક્કુચ્ચઞ્ચ વિચિકિચ્છા ચ મોહપક્ખો, તં અમોહેન નિગ્ગણ્હાતિ. દોસો ચ થિનમિદ્ધઞ્ચ દોસપક્ખો, તં અદોસેન નિગ્ગણ્હાતિ.

    72. Jhānaṃ virāgo. Cattāri jhānāni vitthārena kātabbāni. Tāni duvidhāni; bojjhaṅgavippayuttāni ca bojjhaṅgasampayuttāni ca. Tattha bojjhaṅgavippayuttāni bāhirakāni, bojjhaṅgasampayuttāni ariyapuggalāni. Tattha yena cha puggalamūlāni tesaṃ nikkhipetvā rāgacarito, dosacarito, mohacarito, rāgadosacarito, rāgamohacarito, dosamohacarito, samabhāgacarito, iti imesaṃ puggalānaṃ jhānaṃ samāpajjitānaṃ pañca nīvaraṇāni paṭipakkho tesaṃ paṭighātāya yathā asamattho tīṇi akusalamūlāni niggaṇhāti. Lobhena akusalamūlena abhijjhā ca uddhaccañca uppilavataṃ alobhena kusalamūlena niggaṇhāti, kukkuccañca vicikicchā ca mohapakkho, taṃ amohena niggaṇhāti. Doso ca thinamiddhañca dosapakkho, taṃ adosena niggaṇhāti.

    તત્થ અલોભસ્સ પારિપૂરિયા નેક્ખમ્મવિતક્કં વિતક્કેતિ. તત્થ અદોસસ્સ પારિપૂરિયા અબ્યાપાદવિતક્કં વિતક્કેતિ. તત્થ અમોહસ્સ પારિપૂરિયા અવિહિંસાવિતક્કં વિતક્કેતિ. તત્થ અલોભસ્સ પારિપૂરિયા વિવિત્તો હોતિ કામેહિ. તત્થ અદોસસ્સ પારિપૂરિયા અમોહસ્સ પારિપૂરિયા ચ વિવિત્તો હોતિ પાપકેહિ અકુસલેહિ ધમ્મેહિ, સવિતક્કં સવિચારં વિવેકજં પીતિસુખં પઠમં ઝાનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ.

    Tattha alobhassa pāripūriyā nekkhammavitakkaṃ vitakketi. Tattha adosassa pāripūriyā abyāpādavitakkaṃ vitakketi. Tattha amohassa pāripūriyā avihiṃsāvitakkaṃ vitakketi. Tattha alobhassa pāripūriyā vivitto hoti kāmehi. Tattha adosassa pāripūriyā amohassa pāripūriyā ca vivitto hoti pāpakehi akusalehi dhammehi, savitakkaṃ savicāraṃ vivekajaṃ pītisukhaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharati.

    વિતક્કાતિ તયો વિતક્કા – નેક્ખમ્મવિતક્કો અબ્યાપાદવિતક્કો અવિહિંસાવિતક્કો. તત્થ પઠમાભિનિપાતો વિતક્કો, પટિલદ્ધસ્સ વિચરણં વિચારો. યથા પુરિસો દૂરતો પુરિસં પસ્સતિ આગચ્છન્તં, ન ચ તાવ જાનાતિ એસો ઇત્થીતિ વા પુરિસોતિ વા યદા તુ પટિલભતિ ઇત્થીતિ વા પુરિસોતિ વા એવં વણ્ણોતિ વા એવં સણ્ઠાનોતિ વા ઇમે વિતક્કયન્તો ઉત્તરિ ઉપપરિક્ખન્તિ કિં નુ ખો અયં સીલવા ઉદાહુ દુસ્સીલો અડ્ઢો વા દુગ્ગતોતિ વા. એવં વિચારો વિતક્કે અપ્પેતિ, વિચારો ચરિયતિ ચ અનુવત્તતિ ચ. યથા પક્ખી પુબ્બં આયૂહતિ પચ્છા નાયૂહતિ યથા આયૂહના એવં વિતક્કો, યથા પક્ખાનં પસારણં એવં વિચારો અનુપાલતિ વિતક્કેતિ વિચરતિ વિચારેતિ. વિતક્કયતિ વિતક્કેતિ, અનુવિચરતિ વિચારેતિ. કામસઞ્ઞાય પટિપક્ખો વિતક્કો, બ્યાપાદસઞ્ઞાય વિહિંસસઞ્ઞાય ચ પટિપક્ખો વિચારો. વિતક્કાનં કમ્મં અકુસલસ્સ અમનસિકારો, વિચારાનં કમ્મં જેટ્ઠાનં સંવારણા. યથા પલિકો તુણ્હિકો સજ્ઝાયં કરોતિ એવં વિતક્કો, યથા તંયેવ અનુપસ્સતિ એવં વિચારો. યથા અપરિઞ્ઞા એવં વિતક્કો. યથા પરિઞ્ઞા એવં વિચારો. નિરુત્તિપટિસમ્ભિદાયઞ્ચ પટિભાનપટિસમ્ભિદાયઞ્ચ વિતક્કો, ધમ્મપટિસમ્ભિદાયઞ્ચ અત્થપટિસમ્ભિદાયઞ્ચ વિચારો. કલ્લિતા કોસલ્લત્તં ચિત્તસ્સ વિતક્કો, અભિનીહારકોસલ્લં ચિત્તસ્સ વિચારો . ઇદં કુસલં ઇદં અકુસલં ઇદં ભાવેતબ્બં ઇદં પહાતબ્બં ઇદં સચ્છિકાતબ્બન્તિ વિતક્કો, યથા પહાનઞ્ચ ભાવના ચ સચ્છિકિરિયા ચ એવં વિચારો. ઇમેસુ વિતક્કવિચારેસુ ઠિતસ્સ દુવિધં દુક્ખં ન ઉપ્પજ્જતિ કાયિકઞ્ચ ચેતસિકઞ્ચ; દુવિધં સુખં ઉપ્પજ્જતિ કાયિકઞ્ચ ચેતસિકઞ્ચ. ઇતિ વિતક્કજનિતં ચેતસિકં સુખં પીતિ કાયિકં સુખં કાયિકોયેવ. યા તત્થ ચિત્તસ્સ એકગ્ગતા, અયં સમાધિ. ઇતિ પઠમં ઝાનં પઞ્ચઙ્ગવિપ્પહીનં પઞ્ચઙ્ગસમન્નાગતં.

    Vitakkāti tayo vitakkā – nekkhammavitakko abyāpādavitakko avihiṃsāvitakko. Tattha paṭhamābhinipāto vitakko, paṭiladdhassa vicaraṇaṃ vicāro. Yathā puriso dūrato purisaṃ passati āgacchantaṃ, na ca tāva jānāti eso itthīti vā purisoti vā yadā tu paṭilabhati itthīti vā purisoti vā evaṃ vaṇṇoti vā evaṃ saṇṭhānoti vā ime vitakkayanto uttari upaparikkhanti kiṃ nu kho ayaṃ sīlavā udāhu dussīlo aḍḍho vā duggatoti vā. Evaṃ vicāro vitakke appeti, vicāro cariyati ca anuvattati ca. Yathā pakkhī pubbaṃ āyūhati pacchā nāyūhati yathā āyūhanā evaṃ vitakko, yathā pakkhānaṃ pasāraṇaṃ evaṃ vicāro anupālati vitakketi vicarati vicāreti. Vitakkayati vitakketi, anuvicarati vicāreti. Kāmasaññāya paṭipakkho vitakko, byāpādasaññāya vihiṃsasaññāya ca paṭipakkho vicāro. Vitakkānaṃ kammaṃ akusalassa amanasikāro, vicārānaṃ kammaṃ jeṭṭhānaṃ saṃvāraṇā. Yathā paliko tuṇhiko sajjhāyaṃ karoti evaṃ vitakko, yathā taṃyeva anupassati evaṃ vicāro. Yathā apariññā evaṃ vitakko. Yathā pariññā evaṃ vicāro. Niruttipaṭisambhidāyañca paṭibhānapaṭisambhidāyañca vitakko, dhammapaṭisambhidāyañca atthapaṭisambhidāyañca vicāro. Kallitā kosallattaṃ cittassa vitakko, abhinīhārakosallaṃ cittassa vicāro . Idaṃ kusalaṃ idaṃ akusalaṃ idaṃ bhāvetabbaṃ idaṃ pahātabbaṃ idaṃ sacchikātabbanti vitakko, yathā pahānañca bhāvanā ca sacchikiriyā ca evaṃ vicāro. Imesu vitakkavicāresu ṭhitassa duvidhaṃ dukkhaṃ na uppajjati kāyikañca cetasikañca; duvidhaṃ sukhaṃ uppajjati kāyikañca cetasikañca. Iti vitakkajanitaṃ cetasikaṃ sukhaṃ pīti kāyikaṃ sukhaṃ kāyikoyeva. Yā tattha cittassa ekaggatā, ayaṃ samādhi. Iti paṭhamaṃ jhānaṃ pañcaṅgavippahīnaṃ pañcaṅgasamannāgataṃ.

    તેસંયેવ વિતક્કવિચારાનં અભિક્ખણં આસેવનાય તસ્સ તપ્પોણમાનસં હોતિ. તસ્સ વિતક્કવિચારા ઓળારિકા ખાયન્તિ. યઞ્ચ પીતિસુખઞ્ચ નેક્ખમ્મઞ્ચ ઓળારિકં ભવતિ. અપિ ચ સમાધિજા પીતિ રતિ ચ જાયતિ. તસ્સ વિચારારમ્મણં. તેસં વૂપસમા અજ્ઝત્તં ચેતો સમ્પસીદતિ. યે વિતક્કવિચારા દ્વે ધમ્માનુસ્સરિતબ્બા. પચ્ચુપ્પન્ના દરણિતબ્બં. તેસં વૂપસમા એકોદિભાવં ચિત્તેકગ્ગતં હોતિ. તસ્સ એકોદિભાવેન પીતિ પારિપૂરિં ગચ્છતિ. યા પીતિ, તં સોમનસ્સિન્દ્રિયં, યં સુખં, તં સુખિન્દ્રિયં. યા ચિત્તેકગ્ગતા, અયં સમાધિ. તં દુતિયં ઝાનં ચતુરઙ્ગસમન્નાગતં. સો પીતિયા વિરાગા યાતિ ઓજહિ જલ્લસહગતં.

    Tesaṃyeva vitakkavicārānaṃ abhikkhaṇaṃ āsevanāya tassa tappoṇamānasaṃ hoti. Tassa vitakkavicārā oḷārikā khāyanti. Yañca pītisukhañca nekkhammañca oḷārikaṃ bhavati. Api ca samādhijā pīti rati ca jāyati. Tassa vicārārammaṇaṃ. Tesaṃ vūpasamā ajjhattaṃ ceto sampasīdati. Ye vitakkavicārā dve dhammānussaritabbā. Paccuppannā daraṇitabbaṃ. Tesaṃ vūpasamā ekodibhāvaṃ cittekaggataṃ hoti. Tassa ekodibhāvena pīti pāripūriṃ gacchati. Yā pīti, taṃ somanassindriyaṃ, yaṃ sukhaṃ, taṃ sukhindriyaṃ. Yā cittekaggatā, ayaṃ samādhi. Taṃ dutiyaṃ jhānaṃ caturaṅgasamannāgataṃ. So pītiyā virāgā yāti ojahi jallasahagataṃ.

    ૭૩. તત્થ સોમનસ્સચિત્તમુપાદાનન્તિ ચ સો તં વિચિનન્તો ઉપેક્ખમેવ મનસિકરોતિ. સો પીતિયા વિરાગા ઉપેક્ખકો વિહરતિ. યથા ચ પીતિયા સુખમાનિતં, તં કાયેન પટિસંવેદેતિ સમ્પજાનો વિહરતિ. યેન સતિસમ્પજઞ્ઞેન ઉપેક્ખાપારિપૂરિં ગચ્છતિ. ઇદં તતિયં ઝાનં ચતુરઙ્ગસમન્નાગતં.

    73. Tattha somanassacittamupādānanti ca so taṃ vicinanto upekkhameva manasikaroti. So pītiyā virāgā upekkhako viharati. Yathā ca pītiyā sukhamānitaṃ, taṃ kāyena paṭisaṃvedeti sampajāno viharati. Yena satisampajaññena upekkhāpāripūriṃ gacchati. Idaṃ tatiyaṃ jhānaṃ caturaṅgasamannāgataṃ.

    તથા કાયિકસ્સ સુખસ્સ પહાનાય પઠમે ઝાને સોમનસ્સિન્દ્રિયં નિરુજ્ઝતિ. દુતિયે ઝાને દુક્ખિન્દ્રિયં નિરુજ્ઝતિ. સો સુખસ્સ ચ પહાના દુક્ખસ્સ ચ પહાના પુબ્બેવ સોમનસ્સદોમનસ્સાનં અત્થઙ્ગમા અદુક્ખમસુખં ઉપેક્ખાસતિપારિસુદ્ધિં ચતુત્થં ઝાનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ . તત્થ ચતૂહિ ઇન્દ્રિયેહિ ઉપેક્ખા પસાદા હોતિ, દુક્ખિન્દ્રિયેન દોમનસ્સિન્દ્રિયેન સુખિન્દ્રિયેન સોમનસ્સિન્દ્રિયેન ચ. તેસં નિરોધા ઉપેક્ખાસમ્પજઞ્ઞં હોતિ, તત્થ સુખિન્દ્રિયેન સોમનસ્સિન્દ્રિયેન ચ અસતિ હોતિ, તેસં નિરોધા સતિમા હોતિ, દુક્ખિન્દ્રિયેન દોમનસ્સિન્દ્રિયેન ચ અસમ્પજઞ્ઞં, તેસં નિરોધા સમ્પજઞ્ઞં હોતિ, ઇતિ ઉપેક્ખાય ચ સઞ્ઞા, સતો સમ્પજાનો ચિત્તેકગ્ગતા ચ ઇદં વુચ્ચતે ચ ચતુત્થં ઝાનં.

    Tathā kāyikassa sukhassa pahānāya paṭhame jhāne somanassindriyaṃ nirujjhati. Dutiye jhāne dukkhindriyaṃ nirujjhati. So sukhassa ca pahānā dukkhassa ca pahānā pubbeva somanassadomanassānaṃ atthaṅgamā adukkhamasukhaṃ upekkhāsatipārisuddhiṃ catutthaṃ jhānaṃ upasampajja viharati . Tattha catūhi indriyehi upekkhā pasādā hoti, dukkhindriyena domanassindriyena sukhindriyena somanassindriyena ca. Tesaṃ nirodhā upekkhāsampajaññaṃ hoti, tattha sukhindriyena somanassindriyena ca asati hoti, tesaṃ nirodhā satimā hoti, dukkhindriyena domanassindriyena ca asampajaññaṃ, tesaṃ nirodhā sampajaññaṃ hoti, iti upekkhāya ca saññā, sato sampajāno cittekaggatā ca idaṃ vuccate ca catutthaṃ jhānaṃ.

    તત્થ યો રાગચરિતો પુગ્ગલો તસ્સ સુખિન્દ્રિયઞ્ચ સોમનસ્સિન્દ્રિયઞ્ચ; યો દોસચરિતો પુગ્ગલો તસ્સ દુક્ખિન્દ્રિયઞ્ચ દોમનસ્સિન્દ્રિયઞ્ચ; યો મોહચરિતો પુગ્ગલો તસ્સ અસતિ ચ અસમ્પજઞ્ઞઞ્ચ.

    Tattha yo rāgacarito puggalo tassa sukhindriyañca somanassindriyañca; yo dosacarito puggalo tassa dukkhindriyañca domanassindriyañca; yo mohacarito puggalo tassa asati ca asampajaññañca.

    તત્થ રાગચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ તતિયે ઝાને ચતુત્થે ચ અનુનયો નિરુજ્ઝતિ, દોસચરિતસ્સ પઠમે ઝાને દુતિયે ચ પટિઘં નિરુજ્ઝતિ, મોહચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ પઠમે ઝાને દુતિયે ચ અસમ્પજઞ્ઞં નિરુજ્ઝતિ. તતિયે ઝાને ચતુત્થે ચ અસતિ નિરુજ્ઝતિ, એવમેવ તેસં તિણ્ણં પુગ્ગલાનં ચત્તારિ ઝાનાનિ વોદાનં ગમિસ્સન્તિ.

    Tattha rāgacaritassa puggalassa tatiye jhāne catutthe ca anunayo nirujjhati, dosacaritassa paṭhame jhāne dutiye ca paṭighaṃ nirujjhati, mohacaritassa puggalassa paṭhame jhāne dutiye ca asampajaññaṃ nirujjhati. Tatiye jhāne catutthe ca asati nirujjhati, evameva tesaṃ tiṇṇaṃ puggalānaṃ cattāri jhānāni vodānaṃ gamissanti.

    તત્થ રાગદોસચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ અસમ્પજઞ્ઞઞ્ચ અનુનયો ચ પટિઘઞ્ચ, તેન હાનભાગિયં 1 ઝાનં હોતિ. તત્થ રાગમોહચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ અનુનયત્તં ચ આદીનવં દસ્સિતા, તં તસ્સ હાનભાગિયં ઝાનં હોતિ. તત્થ દોસમોહચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ પટિઘો ચ અસતિ ચ અસમ્પજઞ્ઞઞ્ચ આદીનવં દસ્સિતા તેન તસ્સ હાનભાગિયં ઝાનં હોતિ.

    Tattha rāgadosacaritassa puggalassa asampajaññañca anunayo ca paṭighañca, tena hānabhāgiyaṃ 2 jhānaṃ hoti. Tattha rāgamohacaritassa puggalassa anunayattaṃ ca ādīnavaṃ dassitā, taṃ tassa hānabhāgiyaṃ jhānaṃ hoti. Tattha dosamohacaritassa puggalassa paṭigho ca asati ca asampajaññañca ādīnavaṃ dassitā tena tassa hānabhāgiyaṃ jhānaṃ hoti.

    તત્થ રાગદોસમોહસમભાગચરિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ વિસેસભાગિયં ઝાનં હોતિ, ઇમાનિ ચત્તારિ ઝાનાનિ સત્તસુ પુગ્ગલેસુ નિદ્દિસિતબ્બાનિ. ચતૂસુ ચ સમાધીસુ છન્દસમાધિના પઠમં ઝાનં, વીરિયસમાધિના દુતિયં ઝાનં, ચિત્તસમાધિના તતિયં ઝાનં, વીમંસાસમાધિના ચતુત્થં ઝાનં. અપ્પણિહિતેન પઠમં ઝાનં, સુઞ્ઞતાય દુતિયં ઝાનં, અનિમિત્તેન તતિયં ઝાનં, આનાપાનસ્સતિયા ચતુત્થં ઝાનં. કામવિતક્કબ્યાપાદાનઞ્ચ તં તં વૂપસમેન પઠમં ઝાનં હોતિ, વિતક્કવિચારાનં વૂપસમેન દુતિયં ઝાનં, સુખિન્દ્રિયસોમનસ્સિન્દ્રિયાનં વૂપસમેન તતિયં ઝાનં, કાયસઙ્ખારાનં વૂપસમેન ચતુત્થં ઝાનઞ્ચ. ચાગાધિટ્ઠાનેન પઠમં ઝાનં, સચ્ચાધિટ્ઠાનેન દુતિયં ઝાનં, પઞ્ઞાધિટ્ઠાનેન તતિયં ઝાનં, ઉપસમાધિટ્ઠાનેન ચતુત્થં ઝાનં. ઇમાનિ ચત્તારિ ઝાનાનિ સઙ્ખેપનિદ્દેસેન નિદ્દિટ્ઠાનિ, તત્થ સમાધિન્દ્રિયં પારિપૂરિં ગચ્છતિ. અનુવત્તનકાનિ ચત્તારિ, તત્થ યો પઠમં ઝાનં નિસ્સાય આસવક્ખયં પાપુણાતિ, સો સુખાય પટિપદાય દન્ધાભિઞ્ઞાય દોમનસ્સિન્દ્રિયપટિપક્ખેન. યો દુતિયં ઝાનં નિસ્સાય આસવાનં ખયં પાપુણાતિ, સો સુખાય પટિપદાય ખિપ્પાભિઞ્ઞાય દુક્ખિન્દ્રિયપટિપક્ખેન. યો તતિયં ઝાનં નિસ્સાય આસવાનં ખયં પાપુણાતિ, સો સુખાય પટિપદાય દન્ધાભિઞ્ઞાય સોમનસ્સિન્દ્રિયપટિપક્ખેન. યો ચતુત્થં ઝાનં નિસ્સાય આસવાનં ખયં પાપુણાતિ, સો સુખાય પટિપદાય ખિપ્પાભિઞ્ઞાય સુખિન્દ્રિયપટિપક્ખેન ગતો.

    Tattha rāgadosamohasamabhāgacaritassa puggalassa visesabhāgiyaṃ jhānaṃ hoti, imāni cattāri jhānāni sattasu puggalesu niddisitabbāni. Catūsu ca samādhīsu chandasamādhinā paṭhamaṃ jhānaṃ, vīriyasamādhinā dutiyaṃ jhānaṃ, cittasamādhinā tatiyaṃ jhānaṃ, vīmaṃsāsamādhinā catutthaṃ jhānaṃ. Appaṇihitena paṭhamaṃ jhānaṃ, suññatāya dutiyaṃ jhānaṃ, animittena tatiyaṃ jhānaṃ, ānāpānassatiyā catutthaṃ jhānaṃ. Kāmavitakkabyāpādānañca taṃ taṃ vūpasamena paṭhamaṃ jhānaṃ hoti, vitakkavicārānaṃ vūpasamena dutiyaṃ jhānaṃ, sukhindriyasomanassindriyānaṃ vūpasamena tatiyaṃ jhānaṃ, kāyasaṅkhārānaṃ vūpasamena catutthaṃ jhānañca. Cāgādhiṭṭhānena paṭhamaṃ jhānaṃ, saccādhiṭṭhānena dutiyaṃ jhānaṃ, paññādhiṭṭhānena tatiyaṃ jhānaṃ, upasamādhiṭṭhānena catutthaṃ jhānaṃ. Imāni cattāri jhānāni saṅkhepaniddesena niddiṭṭhāni, tattha samādhindriyaṃ pāripūriṃ gacchati. Anuvattanakāni cattāri, tattha yo paṭhamaṃ jhānaṃ nissāya āsavakkhayaṃ pāpuṇāti, so sukhāya paṭipadāya dandhābhiññāya domanassindriyapaṭipakkhena. Yo dutiyaṃ jhānaṃ nissāya āsavānaṃ khayaṃ pāpuṇāti, so sukhāya paṭipadāya khippābhiññāya dukkhindriyapaṭipakkhena. Yo tatiyaṃ jhānaṃ nissāya āsavānaṃ khayaṃ pāpuṇāti, so sukhāya paṭipadāya dandhābhiññāya somanassindriyapaṭipakkhena. Yo catutthaṃ jhānaṃ nissāya āsavānaṃ khayaṃ pāpuṇāti, so sukhāya paṭipadāya khippābhiññāya sukhindriyapaṭipakkhena gato.

    પકિણ્ણકનિદ્દેસો.

    Pakiṇṇakaniddeso.

    ૭૪. યાનિ ચત્તારિ ઝાનાનિ, તેસં ઝાનાનં ઇમાનિ અઙ્ગાનિ, તેસં અઙ્ગાનં સમૂહો 3 અસ્સ અઙ્ગા, અયં ઝાનભૂમિ કો વિસેસોતિ અસ્સ વિસેસો. ઇમે સમ્ભારા તેહિ અયં સમુદાગમો, તસ્સ સમુદાગમસ્સ અયં ઉપનિસા, તાય ઉપનિસાય અયં ભાવના. તસ્સા ભાવનાય અયં આદીનવો. તેન અયં પરિહાનિ. કસ્સ પરિહાનીતિ તદુપગજ્ઝાયિનો 4. તં યથા ભણિતં પચ્ચવેક્ખન્તો અયં વિસેસો. તેન વિસેસેન અયં અસ્સાદો, સો કસ્સ અસ્સાદો અઝાનિયા ઝાયિનો, તસ્સા અઝાનિયા ઝાયિનો, ઇદં કલ્લિતા કોસલ્લે ઠિતજ્ઝાનં અનોમદ્દિયતં ગચ્છતિ ઝાનબલં, ઝાનબલે ઠિતસ્સ અયં પારમિપ્પત્તસ્સ ઇમાનિ ઝાનઙ્ગાનિ અનાવિલસઙ્કપ્પો પઠમે ઝાને ઝાનઙ્ગાનિ ભાવી. સો પીતિ તદનુસારિત્તાવ પઠમે ઝાને ઝાનઙ્ગં તસ્સઙ્ગુનો ચ ધમ્મા તદભિસન્નિતાય ચ. પીતિ દુતિયે ઝાને ઝાનઙ્ગધમ્મતા ખો પન તથા પવત્તસ્સ સહગતં ઝાનઙ્ગધમ્મં સસુખતાય અજ્ઝત્તં સમ્પસાદો દુતિયે ઝાને ઝાનઙ્ગં મનોસમ્પસાદનતાય તદભિસન્નિતાય ચ. પીતિ દુતિયે ઝાને ઝાનઙ્ગં અજ્ઝત્તં સમ્પસાદનં સમાધિતા 5 પીતિ દુતિયે ઝાને ઝાનઙ્ગં, ચેતસો એકોદિભાવો દુતિયે ઝાને ઝાનઙ્ગં, ઉપેક્ખા ફસ્સતા તતિયે ઝાને ઝાનઙ્ગં, સુખં તસ્સ અઙ્ગન્તિ ચ. ચેતસો એકોદિભાવો ચતુત્થે ઝાને ઝાનઙ્ગં, ઉપેક્ખા અદુક્ખમસુખા ચતુત્થે ઝાને ઝાનઙ્ગં, અભિનિસાભૂમિ ઉપેક્ખાસતિપારિસુદ્ધિ ચતુત્થે ઝાને ઝાનઙ્ગં. સતિપારિસુદ્ધિ ચ અનેકજ્ઝાભૂમીસુ ઝાનઙ્ગસમાયુત્તા પીતિ ચેતસો એકોદિભાવો ચતુત્થે ઝાને ઝાનઙ્ગં.

    74. Yāni cattāri jhānāni, tesaṃ jhānānaṃ imāni aṅgāni, tesaṃ aṅgānaṃ samūho 6 assa aṅgā, ayaṃ jhānabhūmi ko visesoti assa viseso. Ime sambhārā tehi ayaṃ samudāgamo, tassa samudāgamassa ayaṃ upanisā, tāya upanisāya ayaṃ bhāvanā. Tassā bhāvanāya ayaṃ ādīnavo. Tena ayaṃ parihāni. Kassa parihānīti tadupagajjhāyino 7. Taṃ yathā bhaṇitaṃ paccavekkhanto ayaṃ viseso. Tena visesena ayaṃ assādo, so kassa assādo ajhāniyā jhāyino, tassā ajhāniyā jhāyino, idaṃ kallitā kosalle ṭhitajjhānaṃ anomaddiyataṃ gacchati jhānabalaṃ, jhānabale ṭhitassa ayaṃ pāramippattassa imāni jhānaṅgāni anāvilasaṅkappo paṭhame jhāne jhānaṅgāni bhāvī. So pīti tadanusārittāva paṭhame jhāne jhānaṅgaṃ tassaṅguno ca dhammā tadabhisannitāya ca. Pīti dutiye jhāne jhānaṅgadhammatā kho pana tathā pavattassa sahagataṃ jhānaṅgadhammaṃ sasukhatāya ajjhattaṃ sampasādo dutiye jhāne jhānaṅgaṃ manosampasādanatāya tadabhisannitāya ca. Pīti dutiye jhāne jhānaṅgaṃ ajjhattaṃ sampasādanaṃ samādhitā 8 pīti dutiye jhāne jhānaṅgaṃ, cetaso ekodibhāvo dutiye jhāne jhānaṅgaṃ, upekkhā phassatā tatiye jhāne jhānaṅgaṃ, sukhaṃ tassa aṅganti ca. Cetaso ekodibhāvo catutthe jhāne jhānaṅgaṃ, upekkhā adukkhamasukhā catutthe jhāne jhānaṅgaṃ, abhinisābhūmi upekkhāsatipārisuddhi catutthe jhāne jhānaṅgaṃ. Satipārisuddhi ca anekajjhābhūmīsu jhānaṅgasamāyuttā pīti cetaso ekodibhāvo catutthe jhāne jhānaṅgaṃ.

    તત્થ કતમા ઝાનભૂમિ? સવિતક્કે સવિચારે વિવેકા અનુગતા પઠમે ઝાને ઝાનભૂમિ. અવિતક્કે અવિચારે અજ્ઝત્તં સમ્પસાદનં જનિતં પીતિમનુગતા દુતિયે ઝાને ઝાનભૂમિ. સુખસાતસમોહિતા સપ્પીતિકા તતિયે ઝાને ઝાનભૂમિ. તસ્સ સુખદુક્ખસહગતા અભિનીહારસહગતા ચતુત્થે ઝાને ઝાનભૂમિ. અપ્પમાણસહગતા સત્તારમ્મણા પઠમે ઝાને ઝાનભૂમિ. અભિભૂમિઆયતનસહગતા રૂપસઞ્ઞીસુ દુતિયે ઝાને ઝાનભૂમિ. વિમોક્ખસહગતાનં વિમોક્ખેસુ તતિયે ઝાને ઝાનભૂમિ. અનુપસ્સનાસહગતા કાયસઙ્ખારા સમ્મા ચતુત્થસ્સ ઝાનસ્સ ભૂમિ.

    Tattha katamā jhānabhūmi? Savitakke savicāre vivekā anugatā paṭhame jhāne jhānabhūmi. Avitakke avicāre ajjhattaṃ sampasādanaṃ janitaṃ pītimanugatā dutiye jhāne jhānabhūmi. Sukhasātasamohitā sappītikā tatiye jhāne jhānabhūmi. Tassa sukhadukkhasahagatā abhinīhārasahagatā catutthe jhāne jhānabhūmi. Appamāṇasahagatā sattārammaṇā paṭhame jhāne jhānabhūmi. Abhibhūmiāyatanasahagatā rūpasaññīsu dutiye jhāne jhānabhūmi. Vimokkhasahagatānaṃ vimokkhesu tatiye jhāne jhānabhūmi. Anupassanāsahagatā kāyasaṅkhārā sammā catutthassa jhānassa bhūmi.

    ૭૫. તત્થ કતમે ઝાનવિસેસા? વિવિચ્ચેવ કામેહિ વિવિચ્ચ પાપકેહિ અકુસલેહિ ધમ્મેહિ ચિત્તચેતસિકસહગતા કામધાતુસમતિક્કમનતાપિ, અયં ઝાનવિસેસો. અવિતક્કા ચેવ અવિચારા ચ સપ્પીતિકાય સતિસહગતાય પીતિસહગતા સઞ્ઞામનસિકારા સમુદાચરન્તિ. અયં ઝાનવિસેસો. અવિતક્કાય ભૂમિયા અવિચારેયેવ સતિ અનુગતા ઉપેક્ખાસહગતા મનસિકારા સમુદાચરન્તિ. તદનુધમ્મતાય ચ સતિ સણ્ડહતિ 9. તઞ્ચ ભૂમિં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, અયં ઝાનવિસેસો. સતિપારિસુદ્ધિસહગતા સઞ્ઞામનસિકારા સમુદાચરન્તિ, તઞ્ચ ભૂમિં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, અયં ઝાનવિસેસો. વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનસહગતાય ભૂમિયં આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસહગતા સઞ્ઞામનસિકારા સમુદાચરન્તિ, તઞ્ચ ભૂમિં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, અયં ઝાનવિસેસો.

    75. Tattha katame jhānavisesā? Vivicceva kāmehi vivicca pāpakehi akusalehi dhammehi cittacetasikasahagatā kāmadhātusamatikkamanatāpi, ayaṃ jhānaviseso. Avitakkā ceva avicārā ca sappītikāya satisahagatāya pītisahagatā saññāmanasikārā samudācaranti. Ayaṃ jhānaviseso. Avitakkāya bhūmiyā avicāreyeva sati anugatā upekkhāsahagatā manasikārā samudācaranti. Tadanudhammatāya ca sati saṇḍahati 10. Tañca bhūmiṃ upasampajja viharati, ayaṃ jhānaviseso. Satipārisuddhisahagatā saññāmanasikārā samudācaranti, tañca bhūmiṃ upasampajja viharati, ayaṃ jhānaviseso. Viññāṇañcāyatanasahagatāya bhūmiyaṃ ākiñcaññāyatanasahagatā saññāmanasikārā samudācaranti, tañca bhūmiṃ upasampajja viharati, ayaṃ jhānaviseso.

    ઝાનસમ્ભારા નેક્ખમ્મવિતક્કો સમ્ભારો કામવિતક્કવિનોદનાધિપ્પાયતા. અબ્યાપાદવિતક્કો સમ્ભારો બ્યાપાદવિતક્કપટિવિનોદનાધિપ્પાયતા. અવિહિંસાવિતક્કો સમ્ભારો વિહિંસાવિતક્કપટિવિનોદનાધિપ્પાયતા. ઇન્દ્રિયેસુ ગુત્તદ્વારતા અપ્પિચ્છતા સમ્ભારો પરિસુદ્ધાજીવો ચતુન્નં સમાપત્તીનં સમ્ભારો અકમ્મસ્સ વિહારિતા. મગ્ગસમ્ભારો સમાપત્તિપજ્જનતા. ફલસમ્ભારો ઝાનનિબ્બત્તિતાય ઝાનસમુદાગમો. કુસલહેતુ યં ઝાનં સમુદયં ગચ્છન્તિ કો ચ 11 ન કુતોચિ નેક્ખમ્મપ્પત્તા સમુદાગચ્છન્તિ. આલમ્બનિરોધસમાધિ સન્તો સમુદાગચ્છન્તિ. અવીતિક્કન્તા સમુદાગચ્છન્તિ. સુખિન્દ્રિયં સોમનસ્સિન્દ્રિયં પહાનાય તે ચ અબ્યાપજ્જતાય સમુદાગચ્છન્તિ. તં પન સન્ધાય સમુદાગચ્છન્તિ. અપરિદાહનાય સમુદાગચ્છન્તિ. અયં ઞાણસમુદાગમો.

    Jhānasambhārā nekkhammavitakko sambhāro kāmavitakkavinodanādhippāyatā. Abyāpādavitakko sambhāro byāpādavitakkapaṭivinodanādhippāyatā. Avihiṃsāvitakko sambhāro vihiṃsāvitakkapaṭivinodanādhippāyatā. Indriyesu guttadvāratā appicchatā sambhāro parisuddhājīvo catunnaṃ samāpattīnaṃ sambhāro akammassa vihāritā. Maggasambhāro samāpattipajjanatā. Phalasambhāro jhānanibbattitāya jhānasamudāgamo. Kusalahetu yaṃ jhānaṃ samudayaṃ gacchanti ko ca 12 na kutoci nekkhammappattā samudāgacchanti. Ālambanirodhasamādhi santo samudāgacchanti. Avītikkantā samudāgacchanti. Sukhindriyaṃ somanassindriyaṃ pahānāya te ca abyāpajjatāya samudāgacchanti. Taṃ pana sandhāya samudāgacchanti. Aparidāhanāya samudāgacchanti. Ayaṃ ñāṇasamudāgamo.

    ૭૬. તત્થ કતમા ઉપનિસા? કલ્યાણમિત્તતા ઝાનસ્સ ઉપનિસા. કલ્યાણસમ્પવઙ્કતા ઝાનસ્સ ઉપનિસા. ઇન્દ્રિયેસુ ગુત્તદ્વારતા ઝાનસ્સ ઉપનિસા. અસન્તુટ્ઠિતા કુસલેસુ ધમ્મેસુ ઝાનસ્સ ઉપનિસા. સદ્ધમ્મસ્સવનં ઝાનસ્સ ઉપનિસા. સંવેજનિયે ઠાને સંવિગ્ગસ્સ યોનિસો પધાનં. અયં ઝાનોપનિસા.

    76. Tattha katamā upanisā? Kalyāṇamittatā jhānassa upanisā. Kalyāṇasampavaṅkatā jhānassa upanisā. Indriyesu guttadvāratā jhānassa upanisā. Asantuṭṭhitā kusalesu dhammesu jhānassa upanisā. Saddhammassavanaṃ jhānassa upanisā. Saṃvejaniye ṭhāne saṃviggassa yoniso padhānaṃ. Ayaṃ jhānopanisā.

    તત્થ કતમા ભાવના? મેત્તાસેવના અબ્યાપાદવિતક્કભાવના. કરુણાસેવના અવિહિંસાવિતક્કભાવના. મુદિતાભાવના પીતિસુખસમ્પજઞ્ઞા કારિતા. ઉપેક્ખાભાવના પસ્સવતા ઉપેક્ખાભાવના અપસ્સવતા ઉપેક્ખા ચ અજ્ઝુપેક્ખા ચ, અસુભસઞ્ઞાભાવના દુક્ખાપટિપદા દન્ધાભિઞ્ઞા ભવસન્ધાભિઞ્ઞા ભવસન્ધાનં, સા છબ્બિધા ભાવના ભાવિતા બહુલીકતા અનુટ્ઠિતા વત્થુકતા યાનીકતા પરિચિતા સુસમારદ્ધા. અયં ભાવના.

    Tattha katamā bhāvanā? Mettāsevanā abyāpādavitakkabhāvanā. Karuṇāsevanā avihiṃsāvitakkabhāvanā. Muditābhāvanā pītisukhasampajaññā kāritā. Upekkhābhāvanā passavatā upekkhābhāvanā apassavatā upekkhā ca ajjhupekkhā ca, asubhasaññābhāvanā dukkhāpaṭipadā dandhābhiññā bhavasandhābhiññā bhavasandhānaṃ, sā chabbidhā bhāvanā bhāvitā bahulīkatā anuṭṭhitā vatthukatā yānīkatā paricitā susamāraddhā. Ayaṃ bhāvanā.

    એવં ભાવયન્તસ્સ અયં આદીનવો. પઠમે ઝાને સઙ્ખારસમન્નાગતો એસો ધમ્મો અસ્સુતો સાસવો. સચે એસ ધમ્મો અયં સીલો આસન્નપટિપક્ખો ચ એસ ધમ્મો કામો પતિચારો પતિવિચારો સમાપત્તીનં ચ સબ્બોળારિકો એસ ધમ્મો વિતક્કવિચારો ચ. તત્થ ચિત્તં ખોભેન્તિ, કાયો ચેત્થ કિલમતિ, કાયમ્હિ ચેત્થ કિલન્તે ચિત્તં વિહઞ્ઞતિ. અનભિનીહારક્ખમોવ અભિઞ્ઞાનં ઇમે આદીનવા પઠમે ઝાને.

    Evaṃ bhāvayantassa ayaṃ ādīnavo. Paṭhame jhāne saṅkhārasamannāgato eso dhammo assuto sāsavo. Sace esa dhammo ayaṃ sīlo āsannapaṭipakkho ca esa dhammo kāmo paticāro pativicāro samāpattīnaṃ ca sabboḷāriko esa dhammo vitakkavicāro ca. Tattha cittaṃ khobhenti, kāyo cettha kilamati, kāyamhi cettha kilante cittaṃ vihaññati. Anabhinīhārakkhamova abhiññānaṃ ime ādīnavā paṭhame jhāne.

    દુતિયે ઝાને ઇમે આદીનવા પીતિફરણસહગતો ચ એસો ધમ્મો, ન સમુદાચારસ્સેતિ ચિત્તં. અસોધયં ઉપગમો ચેસ ધમ્મો ઉપગમિપરિસ્સયો 13 દોમનસ્સપચ્ચત્થિકો ચેસ ધમ્મો. તત્થ તત્થ યુત્તીનં પીતિ પરજ્જતો ચેસ ધમ્મો દુક્કરં હોતિ, અવત્તસન્તાસભૂમિપરિવજ્જયન્તો ચતૂસુ દુક્ખતાસુ એસ ધમ્મો અનુવિદ્ધાપનસદ્ધાય 14 દુક્ખતાય ચ ન પલિબોધદુક્ખતાય ચ અભિઞ્ઞાદુક્ખતાય ચ રોગદુક્ખતાય ચ, ઇમે આદીનવા દુતિયે ઝાને.

    Dutiye jhāne ime ādīnavā pītipharaṇasahagato ca eso dhammo, na samudācārasseti cittaṃ. Asodhayaṃ upagamo cesa dhammo upagamiparissayo 15 domanassapaccatthiko cesa dhammo. Tattha tattha yuttīnaṃ pīti parajjato cesa dhammo dukkaraṃ hoti, avattasantāsabhūmiparivajjayanto catūsu dukkhatāsu esa dhammo anuviddhāpanasaddhāya 16 dukkhatāya ca na palibodhadukkhatāya ca abhiññādukkhatāya ca rogadukkhatāya ca, ime ādīnavā dutiye jhāne.

    તત્થ કતમે આદીનવા તતિયે ઝાને? ઉપેક્ખાસુખસહગતાય તત્થ સાતાવીનં પઞ્ચન્નં ઉપેક્ખાસુખં પરિવત્તિતો એસ ધમ્મો તેન નિચ્ચસઞ્ઞિતાનઞ્ચ યં હોતિ. દુક્ખોપનિયં સુખં ચિત્તસ્સ સઙ્ખોભતં ઉપાદાય સુખદુક્ખાય ગતો સવતિ. સુખદુક્ખાનુકતઞ્ચ ઉપાદાય અનભિહારક્ખમં ચિત્તં હોતિ. અભિઞ્ઞાય સચ્છિકિરિયાસુ સબ્બેપિ ચેતે ધમ્મા તીસુ ઝાનસમાપત્તીસુ ચતૂહિ ચ દુક્ખતાહિ અનુવિદ્ધાનં સા ભયા દુક્ખતાય પલિબોધદુક્ખતાય ચ અભિઞ્ઞાય દુક્ખતાય ચ ઇમે આદીનવા તતિયે ઝાને.

    Tattha katame ādīnavā tatiye jhāne? Upekkhāsukhasahagatāya tattha sātāvīnaṃ pañcannaṃ upekkhāsukhaṃ parivattito esa dhammo tena niccasaññitānañca yaṃ hoti. Dukkhopaniyaṃ sukhaṃ cittassa saṅkhobhataṃ upādāya sukhadukkhāya gato savati. Sukhadukkhānukatañca upādāya anabhihārakkhamaṃ cittaṃ hoti. Abhiññāya sacchikiriyāsu sabbepi cete dhammā tīsu jhānasamāpattīsu catūhi ca dukkhatāhi anuviddhānaṃ sā bhayā dukkhatāya palibodhadukkhatāya ca abhiññāya dukkhatāya ca ime ādīnavā tatiye jhāne.

    તત્થ કતમે આદીનવા ચતુત્થે ઝાને? આકિઞ્ચઞ્ઞાસમાપત્તિકા તે ધમ્માનુસમાપત્તિકા એતિસ્સા ચ ભૂમિયં સાતાનં બાલપુથુજ્જનાનં અનેકવિધાનિ દિટ્ઠિગતાનિ ઉપ્પજ્જન્તિ. ઓળારિકા સુખુમેહિ ચ રૂપસઞ્ઞાહિ અનુવિધાનિ એતાનિ ઝાનાનિ સદા અનુદયમેત્તાઝાનકલાનુદનુકલાય સાધારણા, દુક્કરા ચ સબ્બે ચત્તારો મહાસમ્ભારા સમુદાગતાનિ ચ એતાનિ ઝાનાનિ અઞ્ઞમઞ્ઞં નિસ્સાય સમુદાગચ્છન્તિ. એત્થ સમુદાગતા ચ એતે ધમ્મા ન સમત્તા હોન્તિ. અસમુગ્ગહિતનિમિત્તા ચ એતે ધમ્મા પરિહાયન્તિ. નિરુજ્ઝન્તિ ચ એતે ધમ્મા ન ઉપાદિયન્તિ નિરુજ્ઝઙ્ગાનિ ચ, એતેસં ધમ્માનં ઝાનાનિ નિમિત્તાનિ ન ઝાનનિમિત્તસઞ્ઞા વોકિરતિ. અપ્પટિલદ્ધપુબ્બા ચ ઝાયીવસેન ચ ભવતિ 17. ઇમેહિ આદીનવેહિ અયં ઝાનપરિહાનિ.

    Tattha katame ādīnavā catutthe jhāne? Ākiñcaññāsamāpattikā te dhammānusamāpattikā etissā ca bhūmiyaṃ sātānaṃ bālaputhujjanānaṃ anekavidhāni diṭṭhigatāni uppajjanti. Oḷārikā sukhumehi ca rūpasaññāhi anuvidhāni etāni jhānāni sadā anudayamettājhānakalānudanukalāya sādhāraṇā, dukkarā ca sabbe cattāro mahāsambhārā samudāgatāni ca etāni jhānāni aññamaññaṃ nissāya samudāgacchanti. Ettha samudāgatā ca ete dhammā na samattā honti. Asamuggahitanimittā ca ete dhammā parihāyanti. Nirujjhanti ca ete dhammā na upādiyanti nirujjhaṅgāni ca, etesaṃ dhammānaṃ jhānāni nimittāni na jhānanimittasaññā vokirati. Appaṭiladdhapubbā ca jhāyīvasena ca bhavati 18. Imehi ādīnavehi ayaṃ jhānaparihāni.

    ૭૭. નિરોધસમાપત્તિયા અપટિસઙ્ખાય અવસેસસઞ્ઞિનો આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસહગતા સઞ્ઞામનસિકારા સમુદાચરન્તિ, સો નિરોધસમાપત્તિતો પરિહાયતિ. આનેઞ્જસઞ્ઞિનો અસઞ્ઞાયતનં સમાપન્નસ્સ આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસહગતા મનસિકારા સમુદાચરન્તિ, તઞ્ચ ભૂમિં ન પજાનાતિ, સો તતો પરિહાયતિ. આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં સમાપન્નસ્સ વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનસઞ્ઞા મનસિકારા સમુદાચરન્તિ, તઞ્ચ ભૂમિં ન પજાનાતિ, સો તતો પરિહાયતિ. વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં સમાપન્નસ્સ રૂપસઞ્ઞાસહગતા. વિત્થારેન…પે॰… યાવ પઠમે ઝાને કામસઞ્ઞાસહગતા કાતબ્બા. સકસ્સ 19 પરિહાયતિ, કલઙ્કજ્ઝાને કલઙ્કં ઝાયતિ, પરિસમન્તતો ઝાયતિ, ભિન્દન્તો ઝાયતિ, ન સજ્ઝાયતિ, આયૂહન્તો ઝાયતિ, કિઞ્ચિ ચ નિપરિચિતો ઝાયતિ. અતિવિધાવન્તો ઝાયતિ, અતિમઞ્ઞન્તો ઝાયતિ, કાયસઙ્ખારે અપ્પટિસમ્ભારે ઝાયતિ, પરિયુટ્ઠાનસ્સ નિસ્સરણં અજાનન્તો ઝાયતિ, નીવરણાભિભૂતો ઝાયતિ, અસ્સાપત્તિમનસિકરોન્તો ઝાનસ્સ અસ્સાદો કામરાગપરિયુટ્ઠાનં પહાનં ઝાનસ્સ અસ્સાદો કામરાગહેતૂનં ધમ્માનં ઉદયન્તિ, નિરુજ્ઝઙ્ગાનિ એતેસં ધમ્માનં ઝાનાનિ ઉપરિમા સુખુપેક્ખા કામકમ્મકિલેસાનં પહાનં અસ્સાદો, એવં ખો પુન ઝાનસ્સ અસ્સાદો મહાસંવાસમપ્પીળિતે લોકસંનિવાસે અસમ્બોધોકાસા વિગમેસ્સમિદં ઝાનપ્પહાના. અયં પલિરોધમપ્પલિરોધલોકસન્નિવાસે એસનિધમિદં ઝાનં અનમતગ્ગસંસારસમાપન્નાનં સત્તાનં સંસારપ્પહાનના આનિસંસો, યમિદં ઝાનસ્સ અસ્સાદો કાયસ્સ અઝાનિયઝાયિનો ભવતિ. અઝાનિયઝાનિયઝાયીહિ અપરામસન્તો અઝાનિયઝાયિતં ઝાયતિ, યાનિ કલઙ્કજ્ઝાયિનો પદાનિ, તાનિ અનુધિતાનિ પટિપક્ખે.

    77. Nirodhasamāpattiyā apaṭisaṅkhāya avasesasaññino ākiñcaññāyatanasahagatā saññāmanasikārā samudācaranti, so nirodhasamāpattito parihāyati. Āneñjasaññino asaññāyatanaṃ samāpannassa ākiñcaññāyatanasahagatā manasikārā samudācaranti, tañca bhūmiṃ na pajānāti, so tato parihāyati. Ākiñcaññāyatanaṃ samāpannassa viññāṇañcāyatanasaññā manasikārā samudācaranti, tañca bhūmiṃ na pajānāti, so tato parihāyati. Viññāṇañcāyatanaṃ samāpannassa rūpasaññāsahagatā. Vitthārena…pe… yāva paṭhame jhāne kāmasaññāsahagatā kātabbā. Sakassa 20 parihāyati, kalaṅkajjhāne kalaṅkaṃ jhāyati, parisamantato jhāyati, bhindanto jhāyati, na sajjhāyati, āyūhanto jhāyati, kiñci ca niparicito jhāyati. Atividhāvanto jhāyati, atimaññanto jhāyati, kāyasaṅkhāre appaṭisambhāre jhāyati, pariyuṭṭhānassa nissaraṇaṃ ajānanto jhāyati, nīvaraṇābhibhūto jhāyati, assāpattimanasikaronto jhānassa assādo kāmarāgapariyuṭṭhānaṃ pahānaṃ jhānassa assādo kāmarāgahetūnaṃ dhammānaṃ udayanti, nirujjhaṅgāni etesaṃ dhammānaṃ jhānāni uparimā sukhupekkhā kāmakammakilesānaṃ pahānaṃ assādo, evaṃ kho puna jhānassa assādo mahāsaṃvāsamappīḷite lokasaṃnivāse asambodhokāsā vigamessamidaṃ jhānappahānā. Ayaṃ palirodhamappalirodhalokasannivāse esanidhamidaṃ jhānaṃ anamataggasaṃsārasamāpannānaṃ sattānaṃ saṃsārappahānanā ānisaṃso, yamidaṃ jhānassa assādo kāyassa ajhāniyajhāyino bhavati. Ajhāniyajhāniyajhāyīhi aparāmasanto ajhāniyajhāyitaṃ jhāyati, yāni kalaṅkajjhāyino padāni, tāni anudhitāni paṭipakkhe.

    ૭૮. તત્થ કતમં ઝાનકોસલ્લં? સમાપત્તિકોસલ્લં ઝાનકોસલ્લં, ઝાનવિસેસકોસલ્લં ઝાનકોસલ્લં, ઝાનન્તરિકકોસલ્લં ઝાનકોસલ્લં, સમાપત્તિવુટ્ઠાનકોસલ્લં ઝાનકોસલ્લં, ઝાને સભાવકોસલ્લં ઝાનકોસલ્લં, ઝાને આદીનવકોસલ્લં ઝાનકોસલ્લં, ઝાને નિસ્સરણકોસલ્લં ઝાનકોસલ્લં, ઝાનફલેન ઉપાદાય કોસલ્લં, ઝાનફલેન પટિસઙ્ખાનફલે અપરિહાનધમ્મતા નિબ્બત્તિઝાને ચ કીળિતાપિ વિસેસભાગિયં ઝાનં પટિલબ્ભતિ. ઇદં પનસ્સાતિ ભવહારિતા ચ આરમ્મણાનિમિત્તગ્ગાહો અનભિનીહારબલં, ચિત્તેકગ્ગતા નિમિત્તાસુ ગતિસહિતા સમથબલેન અસંસીદનઞ્ચ ઝાને મગ્ગફલં સમથં પવત્તે સમાધિનો ઉપેક્ખાપલિપુબ્બાપરનિમિત્તાસયો પગ્ગાહિનો 21 સતિબલં તં પવત્તિતાનઞ્ચ વિપસ્સનાનં સમઞ્ઞાબલે.

    78. Tattha katamaṃ jhānakosallaṃ? Samāpattikosallaṃ jhānakosallaṃ, jhānavisesakosallaṃ jhānakosallaṃ, jhānantarikakosallaṃ jhānakosallaṃ, samāpattivuṭṭhānakosallaṃ jhānakosallaṃ, jhāne sabhāvakosallaṃ jhānakosallaṃ, jhāne ādīnavakosallaṃ jhānakosallaṃ, jhāne nissaraṇakosallaṃ jhānakosallaṃ, jhānaphalena upādāya kosallaṃ, jhānaphalena paṭisaṅkhānaphale aparihānadhammatā nibbattijhāne ca kīḷitāpi visesabhāgiyaṃ jhānaṃ paṭilabbhati. Idaṃ panassāti bhavahāritā ca ārammaṇānimittaggāho anabhinīhārabalaṃ, cittekaggatā nimittāsu gatisahitā samathabalena asaṃsīdanañca jhāne maggaphalaṃ samathaṃ pavatte samādhino upekkhāpalipubbāparanimittāsayo paggāhino 22 satibalaṃ taṃ pavattitānañca vipassanānaṃ samaññābale.

    તત્થ કતમા ઝાનપારમિતા? સુપારમિતા મેત્તા કામેસુ સત્તા કામસઙ્ગસત્તાતિ 23 યમ્હિ સુત્તે દેસનાય વોહારેન દ્વે સચ્ચાનિ નિદ્દિટ્ઠાનિ, દુક્ખઞ્ચ સમુદયો ચ, વિચયેન હારેન યે સંયોજનીયેસુ ધમ્મેસુ વજ્જં ન પસ્સન્તિ, તે ઓઘં તરિસ્સન્તીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. ન તરિસ્સન્તીતિ અત્થિ એસા યુત્તિ ચ વિચયો ચ ઇદં નુ કિસ્સ પદટ્ઠાનં, કામેસુ સત્તાતિ પઞ્ચ કામગુણા, તં કામતણ્હાય પદટ્ઠાનં. સંયોજને વજ્જમપસ્સમાનાતિ અવિજ્જાય પદટ્ઠાનં, ન હિ જાતુ સંયોજનસઙ્ગસત્તા ઓઘં તરેય્યું વિપુલં મહન્તન્તિ ઉપાદાનસ્સ પદટ્ઠાનં. કામેસુ સત્તાતિ કામા દ્વિધા – વત્થુકામા ચ કિલેસકામા ચ, તત્થ કિલેસકામા કામતણ્હા કામતણ્હાય યુત્તા ભવન્તિ રૂપતણ્હા ભવતણ્હા લક્ખણેન હારેન, સંયોજને વજ્જમપસ્સમાનાતિ સંયોજનસ્સ. યો તત્થ છન્દરાગો તસ્સ કિં પદટ્ઠાનં? સુખા વેદના દ્વે ચ ઇન્દ્રિયાનિ – સુખિન્દ્રિયઞ્ચ સોમનસ્સિન્દ્રિયઞ્ચ. ઇતિ સુખાય વેદનાય ગહિતાય તયોપિ વેદના ગહિતા હોન્તિ. વેદનાક્ખન્ધે ગહિતે સબ્બે પઞ્ચક્ખન્ધા ગહિતા હોન્તિ. રૂપસદ્દગન્ધરસફોટ્ઠબ્બા ગહિતા, વત્થુકામેસુ ગહિતેસુ સબ્બાનિ છ બાહિરાનિ આયતનાનિ ગહિતાનિ હોન્તિ. અજ્ઝત્તિકબાહિરેસુ આયતનેસુ યો સતો, અયં વુચ્ચતે લક્ખણો હારો, તત્થ યો ઓળારિકમ્હિ કિલેસે અજ્ઝાવસિતો સબ્બકિલેસેસુ યો ન તતો સુખુમતરેસુ ન વીતરાગો ભવતિ. તત્થ બાહિરસંયોજનં મમન્તિ અજ્ઝત્તસંયોજનં અહન્તિ. તત્થ ભગવતો કો અધિપ્પાયો? યે ઓઘં તરિતુકામા તે સંયોજનીયેસુ ધમ્મેસુ આદીનવાનુપસ્સિનો વિહરિસ્સન્તીતિ અયમેત્થ ભગવતો અધિપ્પાયો. કામેસુ સત્તાતિ યેસુ ચ સત્તા યેન ચ સત્તા યેસઞ્ચ સત્તા અયં ચતુબ્બિધો આકારો સબ્બેસં હારભાગિયો.
