Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળનિદ્દેસ-અટ્ઠકથા • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā

    ૮. હેમકમાણવસુત્તનિદ્દેસવણ્ણના

    8. Hemakamāṇavasuttaniddesavaṇṇanā

    ૫૩. અટ્ઠમે હેમકસુત્તે – યે મે પુબ્બે વિયાકંસૂતિ યે બાવરિઆદયો પુબ્બે મય્હં સકં લદ્ધિં વિયાકંસુ. હુરં ગોતમસાસનાતિ ગોતમસાસનતો પુબ્બતરં. સબ્બં તં તક્કવડ્ઢનન્તિ સબ્બં તં કામવિતક્કાદિવડ્ઢનં.

    53. Aṭṭhame hemakasutte – ye me pubbe viyākaṃsūti ye bāvariādayo pubbe mayhaṃ sakaṃ laddhiṃ viyākaṃsu. Huraṃ gotamasāsanāti gotamasāsanato pubbataraṃ. Sabbaṃ taṃ takkavaḍḍhananti sabbaṃ taṃ kāmavitakkādivaḍḍhanaṃ.

    યે ચઞ્ઞે તસ્સ આચરિયાતિ યે ચ અઞ્ઞે તસ્સ બાવરિયસ્સ આચારે સિક્ખાપકા આચરિયા. તે સકં દિટ્ઠિન્તિ તે આચરિયા અત્તનો દિટ્ઠિં. સકં ખન્તિન્તિ અત્તનો ખમનં. સકં રુચિન્તિ અત્તનો રોચનં. વિતક્કવડ્ઢનન્તિ કામવિતક્કાદિવિતક્કાનં ઉપ્પાદનં પુનપ્પુનં પવત્તનં. સઙ્કપ્પવડ્ઢનન્તિ કામસઙ્કપ્પાદીનં વડ્ઢનં. ઇમાનિ દ્વે પદાનિ સબ્બસઙ્ગાહિકવસેન વુત્તાનિ. ઇદાનિ કામવિતક્કાદિકે સરૂપતો દસ્સેતું ‘‘કામવિતક્કવડ્ઢન’’ન્તિઆદિના નયેન નવવિતક્કે દસ્સેસિ.

    Ye caññe tassa ācariyāti ye ca aññe tassa bāvariyassa ācāre sikkhāpakā ācariyā. Te sakaṃ diṭṭhinti te ācariyā attano diṭṭhiṃ. Sakaṃ khantinti attano khamanaṃ. Sakaṃ rucinti attano rocanaṃ. Vitakkavaḍḍhananti kāmavitakkādivitakkānaṃ uppādanaṃ punappunaṃ pavattanaṃ. Saṅkappavaḍḍhananti kāmasaṅkappādīnaṃ vaḍḍhanaṃ. Imāni dve padāni sabbasaṅgāhikavasena vuttāni. Idāni kāmavitakkādike sarūpato dassetuṃ ‘‘kāmavitakkavaḍḍhana’’ntiādinā nayena navavitakke dassesi.

    ૫૪. તણ્હાનિગ્ઘાતનન્તિ તણ્હાવિનાસનં.

    54.Taṇhānigghātananti taṇhāvināsanaṃ.

    ૫૫-૬. અથસ્સ ભગવા તં ધમ્મં આચિક્ખન્તો ‘‘ઇધા’’તિ ગાથાદ્વયમાહ. તત્થ એતદઞ્ઞાય યે સતાતિ એતં નિબ્બાનં પદમચ્ચુતં ‘‘સબ્બે સઙ્ખારા અનિચ્ચા’’તિઆદિના (ધ॰ પ॰ ૨૭૭; થેરગા॰ ૬૭૬; કથા॰ ૭૫૩) નયેન વિપસ્સન્તા અનુપુબ્બેન જાનિત્વા યે કાયાનુપસ્સનાસતિઆદીહિ સતા. દિટ્ઠધમ્માભિનિબ્બુતાતિ વિદિતધમ્મત્તા દિટ્ઠધમ્મા ચ રાગાદિનિબ્બાનેન ચ અભિનિબ્બુતા. સેસં સબ્બત્થ પાકટમેવ.

    55-6. Athassa bhagavā taṃ dhammaṃ ācikkhanto ‘‘idhā’’ti gāthādvayamāha. Tattha etadaññāya ye satāti etaṃ nibbānaṃ padamaccutaṃ ‘‘sabbe saṅkhārā aniccā’’tiādinā (dha. pa. 277; theragā. 676; kathā. 753) nayena vipassantā anupubbena jānitvā ye kāyānupassanāsatiādīhi satā. Diṭṭhadhammābhinibbutāti viditadhammattā diṭṭhadhammā ca rāgādinibbānena ca abhinibbutā. Sesaṃ sabbattha pākaṭameva.

    એવં ભગવા ઇદમ્પિ સુત્તં અરહત્તનિકૂટેનેવ દેસેસિ, દેસનાપરિયોસાને ચ પુબ્બસદિસો એવ ધમ્માભિસમયો અહોસીતિ.

    Evaṃ bhagavā idampi suttaṃ arahattanikūṭeneva desesi, desanāpariyosāne ca pubbasadiso eva dhammābhisamayo ahosīti.

    સદ્ધમ્મપ્પજ્જોતિકાય ચૂળનિદ્દેસ-અટ્ઠકથાય

    Saddhammappajjotikāya cūḷaniddesa-aṭṭhakathāya

    હેમકમાણવસુત્તનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Hemakamāṇavasuttaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / ચૂળનિદ્દેસપાળિ • Cūḷaniddesapāḷi
    ૮. હેમકમાણવપુચ્છા • 8. Hemakamāṇavapucchā
    ૮. હેમકમાણવપુચ્છાનિદ્દેસો • 8. Hemakamāṇavapucchāniddeso


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact