Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā

    4. ஹுங்ஹுங்கஸுத்தவண்ணனா

    4. Huṃhuṅkasuttavaṇṇanā

    4. சதுத்தே² அஜபாலனிக்³ரோதே⁴தி தஸ்ஸ கிர சா²யாயங் அஜபாலா க³ந்த்வா நிஸீத³ந்தி, தேனஸ்ஸ ‘‘அஜபாலனிக்³ரோதோ⁴’’த்வேவ நாமங் உத³பாதி³. கேசி பன ‘‘யஸ்மா தத்த² வேதே³ ஸஜ்ஜா²யிதுங் அஸமத்தா² மஹல்லகப்³ராஹ்மணா பாகாரபரிக்கே²பயுத்தானி நிவேஸனானி கத்வா ஸப்³பே³ வஸிங்ஸு, தஸ்மா அஜபாலனிக்³ரோதோ⁴தி நாமங் ஜாத’’ந்தி வத³ந்தி. தத்ராயங் வசனத்தோ² – ந ஜபந்தீதி அஜபா, மந்தானங் அனஜ்ஜா²யகாதி அத்தோ², அஜபா லந்தி ஆதி³யந்தி நிவாஸங் எத்தா²தி அஜபாலோதி. யஸ்மா வா மஜ்ஜ²ன்ஹிகே ஸமயே அந்தோ பவிட்டே² அஜே அத்தனோ சா²யாய பாலேதி ரக்க²தி, தஸ்மா ‘அஜபாலோ’திஸ்ஸ நாமங் ரூள்ஹந்தி அபரே. ஸப்³ப³தா²பி நாமமேதங் தஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ, தஸ்ஸ ஸமீபே. ஸமீபத்தே² ஹி ஏதங் பு⁴ம்மங் ‘‘அஜபாலனிக்³ரோதே⁴’’தி.

    4. Catutthe ajapālanigrodheti tassa kira chāyāyaṃ ajapālā gantvā nisīdanti, tenassa ‘‘ajapālanigrodho’’tveva nāmaṃ udapādi. Keci pana ‘‘yasmā tattha vede sajjhāyituṃ asamatthā mahallakabrāhmaṇā pākāraparikkhepayuttāni nivesanāni katvā sabbe vasiṃsu, tasmā ajapālanigrodhoti nāmaṃ jāta’’nti vadanti. Tatrāyaṃ vacanattho – na japantīti ajapā, mantānaṃ anajjhāyakāti attho, ajapā lanti ādiyanti nivāsaṃ etthāti ajapāloti. Yasmā vā majjhanhike samaye anto paviṭṭhe aje attano chāyāya pāleti rakkhati, tasmā ‘ajapālo’tissa nāmaṃ rūḷhanti apare. Sabbathāpi nāmametaṃ tassa rukkhassa, tassa samīpe. Samīpatthe hi etaṃ bhummaṃ ‘‘ajapālanigrodhe’’ti.

    விமுத்திஸுக²படிஸங்வேதீ³தி தத்ரபி த⁴ம்மங் விசினந்தோ விமுத்திஸுக²ஞ்ச படிஸங்வேதெ³ந்தோ நிஸீதி³. போ³தி⁴ருக்க²தோ புரத்தி²மதி³ஸாபா⁴கே³ ஏஸ ருக்கோ² ஹோதி. ஸத்தாஹந்தி ச இத³ங் ந பல்லங்கஸத்தாஹதோ அனந்தரஸத்தாஹங். ப⁴க³வா ஹி பல்லங்கஸத்தாஹதோ அபரானிபி தீணி ஸத்தாஹானி போ³தி⁴ஸமீபேயேவ வீதினாமேஸி.

    Vimuttisukhapaṭisaṃvedīti tatrapi dhammaṃ vicinanto vimuttisukhañca paṭisaṃvedento nisīdi. Bodhirukkhato puratthimadisābhāge esa rukkho hoti. Sattāhanti ca idaṃ na pallaṅkasattāhato anantarasattāhaṃ. Bhagavā hi pallaṅkasattāhato aparānipi tīṇi sattāhāni bodhisamīpeyeva vītināmesi.

    தத்ராயங் அனுபுப்³பி³கதா² – ப⁴க³வதி கிர ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் பத்வா ஸத்தாஹங் ஏகபல்லங்கேன நிஸின்னே ‘‘ந ப⁴க³வா வுட்டா²தி, கின்னு கோ² அஞ்ஞேபி பு³த்³த⁴த்தகரா த⁴ம்மா அத்தீ²’’தி ஏகச்சானங் தே³வதானங் கங்கா² உத³பாதி³. அத² ப⁴க³வா அட்ட²மே தி³வஸே ஸமாபத்திதோ வுட்டா²ய தே³வதானங் கங்க²ங் ஞத்வா கங்கா²வித⁴மனத்த²ங் ஆகாஸே உப்பதித்வா யமகபாடிஹாரியங் த³ஸ்ஸெத்வா தாஸங் கங்க²ங் வித⁴மெத்வா பல்லங்கதோ ஈஸகங் பாசீனநிஸ்ஸிதே உத்தரதி³ஸாபா⁴கே³ ட²த்வா சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானி கப்பஸதஸஹஸ்ஸஞ்ச உபசிதானங் பாரமீனங் ப³லாதி⁴க³மட்டா²னங் பல்லங்கங் போ³தி⁴ருக்க²ஞ்ச அனிமிஸேஹி சக்கூ²ஹி ஓலோகயமானோ ஸத்தாஹங் வீதினாமேஸி, தங் டா²னங் அனிமிஸசேதியங் நாம ஜாதங். அத² பல்லங்கஸ்ஸ ச டி²தட்டா²னஸ்ஸ ச அந்தரா புரத்தி²மதோ ச பச்சி²மதோ ச ஆயதே ரதனசங்கமே சங்கமந்தோ ஸத்தாஹங் வீதினாமேஸி, தங் ரதனசங்கமசேதியங் நாம ஜாதங். ததோ பச்சி²மதி³ஸாபா⁴கே³ தே³வதா ரதனக⁴ரங் மாபயிங்ஸு , தத்த² பல்லங்கேன நிஸீதி³த்வா அபி⁴த⁴ம்மபிடகங் விஸேஸதோ அனந்தனயங் ஸமந்தபட்டா²னங் விசினந்தோ ஸத்தாஹங் வீதினாமேஸி, தங் டா²னங் ரதனக⁴ரசேதியங் நாம ஜாதங். ஏவங் போ³தி⁴ஸமீபேயேவ சத்தாரி ஸத்தாஹானி வீதினாமெத்வா பஞ்சமே ஸத்தாஹே போ³தி⁴ருக்க²தோ அஜபாலனிக்³ரோத⁴ங் உபஸங்கமித்வா தஸ்ஸ மூலே பல்லங்கேன நிஸீதி³.

    Tatrāyaṃ anupubbikathā – bhagavati kira sammāsambodhiṃ patvā sattāhaṃ ekapallaṅkena nisinne ‘‘na bhagavā vuṭṭhāti, kinnu kho aññepi buddhattakarā dhammā atthī’’ti ekaccānaṃ devatānaṃ kaṅkhā udapādi. Atha bhagavā aṭṭhame divase samāpattito vuṭṭhāya devatānaṃ kaṅkhaṃ ñatvā kaṅkhāvidhamanatthaṃ ākāse uppatitvā yamakapāṭihāriyaṃ dassetvā tāsaṃ kaṅkhaṃ vidhametvā pallaṅkato īsakaṃ pācīnanissite uttaradisābhāge ṭhatvā cattāri asaṅkhyeyyāni kappasatasahassañca upacitānaṃ pāramīnaṃ balādhigamaṭṭhānaṃ pallaṅkaṃ bodhirukkhañca animisehi cakkhūhi olokayamāno sattāhaṃ vītināmesi, taṃ ṭhānaṃ animisacetiyaṃ nāma jātaṃ. Atha pallaṅkassa ca ṭhitaṭṭhānassa ca antarā puratthimato ca pacchimato ca āyate ratanacaṅkame caṅkamanto sattāhaṃ vītināmesi, taṃ ratanacaṅkamacetiyaṃ nāma jātaṃ. Tato pacchimadisābhāge devatā ratanagharaṃ māpayiṃsu , tattha pallaṅkena nisīditvā abhidhammapiṭakaṃ visesato anantanayaṃ samantapaṭṭhānaṃ vicinanto sattāhaṃ vītināmesi, taṃ ṭhānaṃ ratanagharacetiyaṃ nāma jātaṃ. Evaṃ bodhisamīpeyeva cattāri sattāhāni vītināmetvā pañcame sattāhe bodhirukkhato ajapālanigrodhaṃ upasaṅkamitvā tassa mūle pallaṅkena nisīdi.

    தம்ஹா ஸமாதி⁴ம்ஹா வுட்டா²ஸீதி ததோ ப²லஸமாபத்திஸமாதி⁴தோ யதா²காலபரிச்சே²த³ங் வுட்ட²ஹி, வுட்ட²ஹித்வா ச பன தத்த² ஏவங் நிஸின்னே ப⁴க³வதி ஏகோ ப்³ராஹ்மணோ தங் க³ந்த்வா பஞ்ஹங் புச்சி². தேன வுத்தங் ‘‘அத² கோ² அஞ்ஞதரோ’’திஆதி³. தத்த² அஞ்ஞதரோதி நாமகொ³த்தவஸேன அனபி⁴ஞ்ஞாதோ அபாகடோ ஏகோ. ஹுங்ஹுங்கஜாதிகோதி ஸோ கிர தி³ட்ட²மங்க³லிகோ மானத²த்³தோ⁴ மானவஸேன கோத⁴வஸேன ச ஸப்³ப³ங் அவொக்க²ஜாதிகங் பஸ்ஸித்வா ஜிகு³ச்ச²ந்தோ ‘‘ஹுங்ஹு’’ந்தி கரொந்தோ விசரதி, தஸ்மா ‘‘ஹுங்ஹுங்கஜாதிகோ’’தி வுச்சதி, ‘‘ஹுஹுக்கஜாதிகோ’’திபி பாடோ². ப்³ராஹ்மணோதி ஜாதியா ப்³ராஹ்மணோ.

    Tamhā samādhimhā vuṭṭhāsīti tato phalasamāpattisamādhito yathākālaparicchedaṃ vuṭṭhahi, vuṭṭhahitvā ca pana tattha evaṃ nisinne bhagavati eko brāhmaṇo taṃ gantvā pañhaṃ pucchi. Tena vuttaṃ ‘‘atha kho aññataro’’tiādi. Tattha aññataroti nāmagottavasena anabhiññāto apākaṭo eko. Huṃhuṅkajātikoti so kira diṭṭhamaṅgaliko mānathaddho mānavasena kodhavasena ca sabbaṃ avokkhajātikaṃ passitvā jigucchanto ‘‘huṃhu’’nti karonto vicarati, tasmā ‘‘huṃhuṅkajātiko’’ti vuccati, ‘‘huhukkajātiko’’tipi pāṭho. Brāhmaṇoti jātiyā brāhmaṇo.

    யேன ப⁴க³வாதி யஸ்ஸங் தி³ஸாயங் ப⁴க³வா நிஸின்னோ. பு⁴ம்மத்தே² ஹி ஏதங் கரணவசனங் . யேன வா தி³ஸாபா⁴கே³ன ப⁴க³வா உபஸங்கமிதப்³போ³, தேன தி³ஸாபா⁴கே³ன உபஸங்கமி. அத² வா யேனாதி ஹேதுஅத்தே² கரணவசனங், யேன காரணேன ப⁴க³வா தே³வமனுஸ்ஸேஹி உபஸங்கமிதப்³போ³, தேன காரணேன உபஸங்கமீதி அத்தோ². கேன ச காரணேன ப⁴க³வா உபஸங்கமிதப்³போ³? நானப்பகாரரோக³து³க்கா²பி⁴பீளிதத்தா ஆதுரகாயேஹி மஹாஜனேஹி மஹானுபா⁴வோ பி⁴ஸக்கோ விய ரோக³திகிச்ச²னத்த²ங், நானாவித⁴கிலேஸப்³யாதி⁴பீளிதத்தா ஆதுரசித்தேஹி தே³வமனுஸ்ஸேஹி கிலேஸப்³யாதி⁴திகிச்ச²னத்த²ங் த⁴ம்மஸ்ஸவனபஞ்ஹபுச்ச²னாதி³காரணேஹி ப⁴க³வா உபஸங்கமிதப்³போ³. தேன அயம்பி ப்³ராஹ்மணோ அத்தனோ கங்க²ங் சி²ந்தி³துகாமோ உபஸங்கமி.

    Yena bhagavāti yassaṃ disāyaṃ bhagavā nisinno. Bhummatthe hi etaṃ karaṇavacanaṃ . Yena vā disābhāgena bhagavā upasaṅkamitabbo, tena disābhāgena upasaṅkami. Atha vā yenāti hetuatthe karaṇavacanaṃ, yena kāraṇena bhagavā devamanussehi upasaṅkamitabbo, tena kāraṇena upasaṅkamīti attho. Kena ca kāraṇena bhagavā upasaṅkamitabbo? Nānappakārarogadukkhābhipīḷitattā āturakāyehi mahājanehi mahānubhāvo bhisakko viya rogatikicchanatthaṃ, nānāvidhakilesabyādhipīḷitattā āturacittehi devamanussehi kilesabyādhitikicchanatthaṃ dhammassavanapañhapucchanādikāraṇehi bhagavā upasaṅkamitabbo. Tena ayampi brāhmaṇo attano kaṅkhaṃ chinditukāmo upasaṅkami.

    உபஸங்கமித்வாதி உபஸங்கமனபரியோஸானதீ³பனங். அத² வா யங் டா²னங் உபஸங்கமி, ததோபி ப⁴க³வதோ ஸமீபபூ⁴தங் ஆஸன்னதரங் டா²னங் உபக³ந்த்வாதி அத்தோ². ஸம்மோதீ³தி ஸமங் ஸம்மா வா மோதி³, ப⁴க³வா சானேன, ஸோபி ப⁴க³வதா ‘‘கச்சி போ⁴தோ க²மனீயங் கச்சி யாபனீய’’ந்திஆதி³னா படிஸந்தா²ரகரணவஸேன ஸமப்பவத்தமோதோ³ அஹோஸி. ஸம்மோத³னீயந்தி ஸம்மோத³னாரஹங் ஸம்மோத³ஜனநயொக்³க³ங். கத²ந்தி கதா²ஸல்லாபங். ஸாரணீயந்தி ஸரிதப்³ப³யுத்தங் ஸாது⁴ஜனேஹி பவத்தேதப்³ப³ங், காலந்தரே வா சிந்தேதப்³ப³ங். வீதிஸாரெத்வாதி நிட்டா²பெத்வா. ஏகமந்தந்தி பா⁴வனபுங்ஸகனித்³தே³ஸோ. ஏகஸ்மிங் டா²னே, அதிஸம்முகா²தி³கே ச² நிஸஜ்ஜதோ³ஸே வஜ்ஜெத்வா ஏகஸ்மிங் பதே³ஸேதி அத்தோ². ஏதத³வோசாதி ஏதங் இதா³னி வத்தப்³ப³ங் ‘‘கித்தாவதா நு கோ²’’திஆதி³வசனங் அவோச.

    Upasaṅkamitvāti upasaṅkamanapariyosānadīpanaṃ. Atha vā yaṃ ṭhānaṃ upasaṅkami, tatopi bhagavato samīpabhūtaṃ āsannataraṃ ṭhānaṃ upagantvāti attho. Sammodīti samaṃ sammā vā modi, bhagavā cānena, sopi bhagavatā ‘‘kacci bhoto khamanīyaṃ kacci yāpanīya’’ntiādinā paṭisanthārakaraṇavasena samappavattamodo ahosi. Sammodanīyanti sammodanārahaṃ sammodajananayoggaṃ. Kathanti kathāsallāpaṃ. Sāraṇīyanti saritabbayuttaṃ sādhujanehi pavattetabbaṃ, kālantare vā cintetabbaṃ. Vītisāretvāti niṭṭhāpetvā. Ekamantanti bhāvanapuṃsakaniddeso. Ekasmiṃ ṭhāne, atisammukhādike cha nisajjadose vajjetvā ekasmiṃ padeseti attho. Etadavocāti etaṃ idāni vattabbaṃ ‘‘kittāvatā nu kho’’tiādivacanaṃ avoca.

    தத்த² கித்தாவதாதி கித்தகேன பமாணேன. நூதி ஸங்ஸயத்தே² நிபாதோ. கோ²தி பத³பூரணே. போ⁴தி ப்³ராஹ்மணானங் ஜாதிஸமுதா³க³தங் ஆலபனங். ததா² ஹி வுத்தங் – ‘‘போ⁴வாதி³ நாம ஸோ ஹோதி, ஸசே ஹோதி ஸகிஞ்சனோ’’தி (ம॰ நி॰ 2.457; த⁴॰ ப॰ 396). கோ³தமாதி ப⁴க³வந்தங் கொ³த்தேன ஆலபதி. கத²ங் பனாயங் ப்³ராஹ்மணோ ஸம்பதிஸமாக³தோ ப⁴க³வதோ கொ³த்தங் ஜானாதீதி? நாயங் ஸம்பதிஸமாக³தோ, ச²ப்³ப³ஸ்ஸானி பதா⁴னகரணகாலே உபட்ட²ஹந்தேஹி பஞ்சவக்³கி³யேஹி ஸத்³தி⁴ங் சரமானோபி, அபரபா⁴கே³ தங் வதங் ச²ட்³டெ³த்வா உருவேலாயங் ஸேனநிக³மே ஏகோ அது³தியோ ஹுத்வா பிண்டா³ய சரமானோபி தேன ப்³ராஹ்மணேன தி³ட்ட²புப்³போ³ சேவ ஸல்லபிதபுப்³போ³ ச. தேன ஸோ புப்³பே³ பஞ்சவக்³கி³யேஹி க³ய்ஹமானங் ப⁴க³வதோ கொ³த்தங் அனுஸ்ஸரந்தோ, ‘‘போ⁴ கோ³தமா’’தி ப⁴க³வந்தங் கொ³த்தேன ஆலபதி. யதோ பட்டா²ய வா ப⁴க³வா மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²மந்தோ அனோமனதீ³தீரே பப்³ப³ஜிதோ, ததோ பபு⁴தி ‘‘ஸமணோ கோ³தமோ’’தி சந்தோ³ விய ஸூரியோ விய ச பாகடோ பஞ்ஞாதோ, ந தஸ்ஸ கொ³த்தஜானநே காரணங் க³வேஸிதப்³ப³ங்.

    Tattha kittāvatāti kittakena pamāṇena. ti saṃsayatthe nipāto. Khoti padapūraṇe. Bhoti brāhmaṇānaṃ jātisamudāgataṃ ālapanaṃ. Tathā hi vuttaṃ – ‘‘bhovādi nāma so hoti, sace hoti sakiñcano’’ti (ma. ni. 2.457; dha. pa. 396). Gotamāti bhagavantaṃ gottena ālapati. Kathaṃ panāyaṃ brāhmaṇo sampatisamāgato bhagavato gottaṃ jānātīti? Nāyaṃ sampatisamāgato, chabbassāni padhānakaraṇakāle upaṭṭhahantehi pañcavaggiyehi saddhiṃ caramānopi, aparabhāge taṃ vataṃ chaḍḍetvā uruvelāyaṃ senanigame eko adutiyo hutvā piṇḍāya caramānopi tena brāhmaṇena diṭṭhapubbo ceva sallapitapubbo ca. Tena so pubbe pañcavaggiyehi gayhamānaṃ bhagavato gottaṃ anussaranto, ‘‘bho gotamā’’ti bhagavantaṃ gottena ālapati. Yato paṭṭhāya vā bhagavā mahābhinikkhamanaṃ nikkhamanto anomanadītīre pabbajito, tato pabhuti ‘‘samaṇo gotamo’’ti cando viya sūriyo viya ca pākaṭo paññāto, na tassa gottajānane kāraṇaṃ gavesitabbaṃ.

    ப்³ராஹ்மணகரணாதி ப்³ராஹ்மணங் கரொந்தீதி ப்³ராஹ்மணகரணா, ப்³ராஹ்மணபா⁴வகராதி அத்தோ². எத்த² ச கித்தாவதாதி ஏதேன யேஹி த⁴ம்மேஹி ப்³ராஹ்மணோ ஹோதி, தேஸங் த⁴ம்மானங் பரிமாணங் புச்ச²தி. கதமே ச பனாதி இமினா தேஸங் ஸரூபங் புச்ச²தி.

    Brāhmaṇakaraṇāti brāhmaṇaṃ karontīti brāhmaṇakaraṇā, brāhmaṇabhāvakarāti attho. Ettha ca kittāvatāti etena yehi dhammehi brāhmaṇo hoti, tesaṃ dhammānaṃ parimāṇaṃ pucchati. Katame ca panāti iminā tesaṃ sarūpaṃ pucchati.

    ஏதமத்த²ங் விதி³த்வாதி ஏதங் தேன புட்ட²ஸ்ஸ பஞ்ஹஸ்ஸ ஸிகா²பத்தங் அத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி, ந பன தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. கஸ்மா? த⁴ம்மதே³ஸனாய அபா⁴ஜனபா⁴வதோ. ததா² ஹி தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ இமங் கா³த²ங் ஸுத்வா ந ஸச்சாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. யதா² ச இமஸ்ஸ, ஏவங் உபகஸ்ஸ ஆஜீவகஸ்ஸ பு³த்³த⁴கு³ணப்பகாஸனங். த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனதோ ஹி புப்³ப³பா⁴கே³ ப⁴க³வதா பா⁴ஸிதங் பரேஸங் ஸுணந்தானம்பி தபுஸ்ஸப⁴ல்லிகானங் ஸரணதா³னங் விய வாஸனாபா⁴கி³யமேவ ஜாதங், ந ஸெக்க²பா⁴கி³யங், ந நிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யங். ஏஸா ஹி த⁴ம்மதாதி.

    Etamatthaṃ viditvāti etaṃ tena puṭṭhassa pañhassa sikhāpattaṃ atthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi, na pana tassa brāhmaṇassa dhammaṃ desesi. Kasmā? Dhammadesanāya abhājanabhāvato. Tathā hi tassa brāhmaṇassa imaṃ gāthaṃ sutvā na saccābhisamayo ahosi. Yathā ca imassa, evaṃ upakassa ājīvakassa buddhaguṇappakāsanaṃ. Dhammacakkappavattanato hi pubbabhāge bhagavatā bhāsitaṃ paresaṃ suṇantānampi tapussabhallikānaṃ saraṇadānaṃ viya vāsanābhāgiyameva jātaṃ, na sekkhabhāgiyaṃ, na nibbedhabhāgiyaṃ. Esā hi dhammatāti.

    தத்த² யோ ப்³ராஹ்மணோதி யோ பா³ஹிதபாபத⁴ம்மதாய ப்³ராஹ்மணோ, ந தி³ட்ட²மங்க³லிகதாய ஹுங்ஹுங்காரகஸாவாதி³பாபத⁴ம்மயுத்தோ ஹுத்வா கேவலங் ஜாதிமத்தகேன ப்³ரஹ்மஞ்ஞங் படிஜானாதி. ஸோ ப்³ராஹ்மணோ பா³ஹிதபாபத⁴ம்மத்தா ஹுங்ஹுங்காரப்பஹானேன நிஹுங்ஹுங்கோ, ராகா³தி³கஸாவாபா⁴வேன நிக்கஸாவோ, பா⁴வனானுயோக³யுத்தசித்ததாய யதத்தோ, ஸீலஸங்யமேன வா ஸங்யதசித்ததாய யதத்தோ, சதுமக்³க³ஞாணஸங்கா²தேஹி வேதே³ஹி அந்தங் ஸங்கா²ரபரியோஸானங் நிப்³பா³னங், வேதா³னங் வா அந்தங் க³தத்தா வேத³ந்தகூ³. மக்³க³ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ வுஸிதத்தா வுஸிதப்³ரஹ்மசரியோ, த⁴ம்மேன ஸோ ப்³ரஹ்மவாத³ங் வதெ³ய்ய ‘‘ப்³ராஹ்மணோ அஹ’’ந்தி ஏதங் வாத³ங் த⁴ம்மேன ஞாயேன வதெ³ய்ய. யஸ்ஸ ஸகலலோகஸன்னிவாஸேபி குஹிஞ்சி ஏகாரம்மணேபி ராகு³ஸ்ஸதோ³, தோ³ஸுஸ்ஸதோ³, மோஹுஸ்ஸதோ³, மானுஸ்ஸதோ³, தி³ட்டு²ஸ்ஸதோ³தி இமே உஸ்ஸதா³ நத்தி², அனவஸேஸங் பஹீனாதி அத்தோ².

    Tattha yo brāhmaṇoti yo bāhitapāpadhammatāya brāhmaṇo, na diṭṭhamaṅgalikatāya huṃhuṅkārakasāvādipāpadhammayutto hutvā kevalaṃ jātimattakena brahmaññaṃ paṭijānāti. So brāhmaṇo bāhitapāpadhammattā huṃhuṅkārappahānena nihuṃhuṅko, rāgādikasāvābhāvena nikkasāvo, bhāvanānuyogayuttacittatāya yatatto, sīlasaṃyamena vā saṃyatacittatāya yatatto, catumaggañāṇasaṅkhātehi vedehi antaṃ saṅkhārapariyosānaṃ nibbānaṃ, vedānaṃ vā antaṃ gatattā vedantagū. Maggabrahmacariyassa vusitattā vusitabrahmacariyo, dhammena so brahmavādaṃ vadeyya ‘‘brāhmaṇo aha’’nti etaṃ vādaṃ dhammena ñāyena vadeyya. Yassa sakalalokasannivāsepi kuhiñci ekārammaṇepi rāgussado, dosussado, mohussado, mānussado, diṭṭhussadoti ime ussadā natthi, anavasesaṃ pahīnāti attho.

    சதுத்த²ஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Catutthasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / உதா³னபாளி • Udānapāḷi / 4. ஹுங்ஹுங்கஸுத்தங் • 4. Huṃhuṅkasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact