Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૧૧. એકાદસમવગ્ગો
11. Ekādasamavaggo
(૧૧૧) ૬. ઇદં દુક્ખન્તિકથા
(111) 6. Idaṃ dukkhantikathā
૬૧૮. ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ વાચં ભાસતો ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? આમન્તા. ‘‘અયં દુક્ખસમુદયો’’તિ વાચં ભાસતો ‘‘અયં દુક્ખસમુદયો’’તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ વાચં ભાસતો ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? આમન્તા. ‘‘અયં દુક્ખનિરોધો’’તિ વાચં ભાસતો ‘‘અયં દુક્ખનિરોધો’’તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ વાચં ભાસતો ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? આમન્તા. ‘‘અયં મગ્ગો’’તિ વાચં ભાસતો ‘‘અયં મગ્ગો’’તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
618. ‘‘Idaṃ dukkha’’nti vācaṃ bhāsato ‘‘idaṃ dukkha’’nti ñāṇaṃ pavattatīti? Āmantā. ‘‘Ayaṃ dukkhasamudayo’’ti vācaṃ bhāsato ‘‘ayaṃ dukkhasamudayo’’ti ñāṇaṃ pavattatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… ‘‘idaṃ dukkha’’nti vācaṃ bhāsato ‘‘idaṃ dukkha’’nti ñāṇaṃ pavattatīti? Āmantā. ‘‘Ayaṃ dukkhanirodho’’ti vācaṃ bhāsato ‘‘ayaṃ dukkhanirodho’’ti ñāṇaṃ pavattatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… ‘‘idaṃ dukkha’’nti vācaṃ bhāsato ‘‘idaṃ dukkha’’nti ñāṇaṃ pavattatīti? Āmantā. ‘‘Ayaṃ maggo’’ti vācaṃ bhāsato ‘‘ayaṃ maggo’’ti ñāṇaṃ pavattatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
‘‘અયં સમુદયો’’તિ વાચં ભાસતો ન ચ ‘‘અયં સમુદયો’’તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? આમન્તા. ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ વાચં ભાસતો ન ચ ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… ‘‘અયં નિરોધો’’તિ… ‘‘અયં મગ્ગો’’તિ વાચં ભાસતો ન ચ ‘‘અયં મગ્ગો’’તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? આમન્તા. ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ વાચં ભાસતો ન ચ ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
‘‘Ayaṃ samudayo’’ti vācaṃ bhāsato na ca ‘‘ayaṃ samudayo’’ti ñāṇaṃ pavattatīti? Āmantā. ‘‘Idaṃ dukkha’’nti vācaṃ bhāsato na ca ‘‘idaṃ dukkha’’nti ñāṇaṃ pavattatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… ‘‘ayaṃ nirodho’’ti… ‘‘ayaṃ maggo’’ti vācaṃ bhāsato na ca ‘‘ayaṃ maggo’’ti ñāṇaṃ pavattatīti? Āmantā. ‘‘Idaṃ dukkha’’nti vācaṃ bhāsato na ca ‘‘idaṃ dukkha’’nti ñāṇaṃ pavattatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૬૧૯. ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ વાચં ભાસતો ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? આમન્તા. ‘‘રૂપં અનિચ્ચ’’ન્તિ વાચં ભાસતો ‘‘રૂપં અનિચ્ચ’’ન્તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ વાચં ભાસતો ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? આમન્તા. વેદના… સઞ્ઞા… સઙ્ખારા… ‘‘વિઞ્ઞાણં અનિચ્ચ’’ન્તિ વાચં ભાસતો ‘‘વિઞ્ઞાણં અનિચ્ચ’’ન્તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
619. ‘‘Idaṃ dukkha’’nti vācaṃ bhāsato ‘‘idaṃ dukkha’’nti ñāṇaṃ pavattatīti? Āmantā. ‘‘Rūpaṃ anicca’’nti vācaṃ bhāsato ‘‘rūpaṃ anicca’’nti ñāṇaṃ pavattatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… ‘‘idaṃ dukkha’’nti vācaṃ bhāsato ‘‘idaṃ dukkha’’nti ñāṇaṃ pavattatīti? Āmantā. Vedanā… saññā… saṅkhārā… ‘‘viññāṇaṃ anicca’’nti vācaṃ bhāsato ‘‘viññāṇaṃ anicca’’nti ñāṇaṃ pavattatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ વાચં ભાસતો ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? આમન્તા. ‘‘રૂપં અનત્તા’’તિ વાચં ભાસતો ‘‘રૂપં અનત્તા’’તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ વાચં ભાસતો ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? આમન્તા. વેદના … સઞ્ઞા… સઙ્ખારા… ‘‘વિઞ્ઞાણં અનત્તા’’તિ વાચં ભાસતો ‘‘વિઞ્ઞાણં અનત્તા’’તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
‘‘Idaṃ dukkha’’nti vācaṃ bhāsato ‘‘idaṃ dukkha’’nti ñāṇaṃ pavattatīti? Āmantā. ‘‘Rūpaṃ anattā’’ti vācaṃ bhāsato ‘‘rūpaṃ anattā’’ti ñāṇaṃ pavattatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… ‘‘idaṃ dukkha’’nti vācaṃ bhāsato ‘‘idaṃ dukkha’’nti ñāṇaṃ pavattatīti? Āmantā. Vedanā … saññā… saṅkhārā… ‘‘viññāṇaṃ anattā’’ti vācaṃ bhāsato ‘‘viññāṇaṃ anattā’’ti ñāṇaṃ pavattatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
‘‘રૂપં અનિચ્ચ’’ન્તિ વાચં ભાસતો ન ચ ‘‘રૂપં અનિચ્ચ’’ન્તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? આમન્તા. ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ વાચં ભાસતો ન ચ ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… વેદના… સઞ્ઞા… સઙ્ખારા… ‘‘વિઞ્ઞાણં અનિચ્ચ’’ન્તિ વાચં ભાસતો ન ચ ‘‘વિઞ્ઞાણં અનિચ્ચ’’ન્તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? આમન્તા. ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ વાચં ભાસતો ન ચ ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
‘‘Rūpaṃ anicca’’nti vācaṃ bhāsato na ca ‘‘rūpaṃ anicca’’nti ñāṇaṃ pavattatīti? Āmantā. ‘‘Idaṃ dukkha’’nti vācaṃ bhāsato na ca ‘‘idaṃ dukkha’’nti ñāṇaṃ pavattatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… vedanā… saññā… saṅkhārā… ‘‘viññāṇaṃ anicca’’nti vācaṃ bhāsato na ca ‘‘viññāṇaṃ anicca’’nti ñāṇaṃ pavattatīti? Āmantā. ‘‘Idaṃ dukkha’’nti vācaṃ bhāsato na ca ‘‘idaṃ dukkha’’nti ñāṇaṃ pavattatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
‘‘રૂપં અનત્તા’’તિ વાચં ભાસતો ન ચ ‘‘રૂપં અનત્તા’’તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? આમન્તા. ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ વાચં ભાસતો ન ચ ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે …પે॰… વેદના… સઞ્ઞા… સઙ્ખારા… ‘‘વિઞ્ઞાણં અનત્તા’’તિ વાચં ભાસતો ન ચ ‘‘વિઞ્ઞાણં અનત્તા’’તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? આમન્તા. ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ વાચં ભાસતો ન ચ ‘‘દુક્ખ’’ન્તિ ઞાણં પવત્તતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
‘‘Rūpaṃ anattā’’ti vācaṃ bhāsato na ca ‘‘rūpaṃ anattā’’ti ñāṇaṃ pavattatīti? Āmantā. ‘‘Idaṃ dukkha’’nti vācaṃ bhāsato na ca ‘‘idaṃ dukkha’’nti ñāṇaṃ pavattatīti? Na hevaṃ vattabbe …pe… vedanā… saññā… saṅkhārā… ‘‘viññāṇaṃ anattā’’ti vācaṃ bhāsato na ca ‘‘viññāṇaṃ anattā’’ti ñāṇaṃ pavattatīti? Āmantā. ‘‘Idaṃ dukkha’’nti vācaṃ bhāsato na ca ‘‘dukkha’’nti ñāṇaṃ pavattatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
ઇદં દુક્ખન્તિકથા નિટ્ઠિતા.
Idaṃ dukkhantikathā niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૬. ઇદં દુક્ખન્તિકથાવણ્ણના • 6. Idaṃ dukkhantikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૬. ઇદંદુક્ખન્તિકથાવણ્ણના • 6. Idaṃdukkhantikathāvaṇṇanā