Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૧૦. યક્ખસંયુત્તં

    10. Yakkhasaṃyuttaṃ

    ૧. ઇન્દકસુત્તં

    1. Indakasuttaṃ

    ૨૩૫. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા રાજગહે વિહરતિ ઇન્દકૂટે પબ્બતે, ઇન્દકસ્સ યક્ખસ્સ ભવને. અથ ખો ઇન્દકો યક્ખો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં ગાથાય અજ્ઝભાસિ –

    235. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati indakūṭe pabbate, indakassa yakkhassa bhavane. Atha kho indako yakkho yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘રૂપં ન જીવન્તિ વદન્તિ બુદ્ધા, કથં ન્વયં વિન્દતિમં સરીરં;

    ‘‘Rūpaṃ na jīvanti vadanti buddhā, kathaṃ nvayaṃ vindatimaṃ sarīraṃ;

    કુતસ્સ અટ્ઠીયકપિણ્ડમેતિ, કથં ન્વયં સજ્જતિ ગબ્ભરસ્મિ’’ન્તિ.

    Kutassa aṭṭhīyakapiṇḍameti, kathaṃ nvayaṃ sajjati gabbharasmi’’nti.

    ‘‘પઠમં કલલં હોતિ, કલલા હોતિ અબ્બુદં;

    ‘‘Paṭhamaṃ kalalaṃ hoti, kalalā hoti abbudaṃ;

    અબ્બુદા જાયતે પેસિ, પેસિ નિબ્બત્તતી ઘનો;

    Abbudā jāyate pesi, pesi nibbattatī ghano;

    ઘના પસાખા જાયન્તિ, કેસા લોમા નખાપિ ચ.

    Ghanā pasākhā jāyanti, kesā lomā nakhāpi ca.

    ‘‘યઞ્ચસ્સ ભુઞ્જતી માતા, અન્નં પાનઞ્ચ ભોજનં;

    ‘‘Yañcassa bhuñjatī mātā, annaṃ pānañca bhojanaṃ;

    તેન સો તત્થ યાપેતિ, માતુકુચ્છિગતો નરો’’તિ.

    Tena so tattha yāpeti, mātukucchigato naro’’ti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. ઇન્દકસુત્તવણ્ણના • 1. Indakasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧. ઇન્દકસુત્તવણ્ણના • 1. Indakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact