Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૧૭. સત્તરસમવગ્ગો

    17. Sattarasamavaggo

    (૧૬૯) ૪. ઇન્દ્રિયબદ્ધકથા

    (169) 4. Indriyabaddhakathā

    ૭૮૬. ઇન્દ્રિયબદ્ધઞ્ઞેવ દુક્ખન્તિ? આમન્તા. ઇન્દ્રિયબદ્ધઞ્ઞેવ અનિચ્ચં સઙ્ખતં પટિચ્ચસમુપ્પન્નં ખયધમ્મં વયધમ્મં વિરાગધમ્મં નિરોધધમ્મં વિપરિણામધમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ અનિન્દ્રિયબદ્ધં અનિચ્ચં સઙ્ખતં પટિચ્ચસમુપ્પન્નં ખયધમ્મં વયધમ્મં વિરાગધમ્મં નિરોધધમ્મં વિપરિણામધમ્મન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અનિન્દ્રિયબદ્ધં અનિચ્ચં સઙ્ખતં પટિચ્ચસમુપ્પન્નં ખયધમ્મં વયધમ્મં વિરાગધમ્મં નિરોધધમ્મં વિપરિણામધમ્મં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ઇન્દ્રિયબદ્ધઞ્ઞેવ દુક્ખ’’ન્તિ.

    786. Indriyabaddhaññeva dukkhanti? Āmantā. Indriyabaddhaññeva aniccaṃ saṅkhataṃ paṭiccasamuppannaṃ khayadhammaṃ vayadhammaṃ virāgadhammaṃ nirodhadhammaṃ vipariṇāmadhammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu anindriyabaddhaṃ aniccaṃ saṅkhataṃ paṭiccasamuppannaṃ khayadhammaṃ vayadhammaṃ virāgadhammaṃ nirodhadhammaṃ vipariṇāmadhammanti? Āmantā. Hañci anindriyabaddhaṃ aniccaṃ saṅkhataṃ paṭiccasamuppannaṃ khayadhammaṃ vayadhammaṃ virāgadhammaṃ nirodhadhammaṃ vipariṇāmadhammaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘indriyabaddhaññeva dukkha’’nti.

    અનિન્દ્રિયબદ્ધં અનિચ્ચં સઙ્ખતં પટિચ્ચસમુપ્પન્નં…પે॰… વિપરિણામધમ્મં, તઞ્ચ ન દુક્ખન્તિ? આમન્તા. ઇન્દ્રિયબદ્ધં અનિચ્ચં સઙ્ખતં…પે॰… વિપરિણામધમ્મં, તઞ્ચ ન દુક્ખન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Anindriyabaddhaṃ aniccaṃ saṅkhataṃ paṭiccasamuppannaṃ…pe… vipariṇāmadhammaṃ, tañca na dukkhanti? Āmantā. Indriyabaddhaṃ aniccaṃ saṅkhataṃ…pe… vipariṇāmadhammaṃ, tañca na dukkhanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ઇન્દ્રિયબદ્ધં અનિચ્ચં સઙ્ખતં…પે॰… વિપરિણામધમ્મં, તઞ્ચ દુક્ખન્તિ 1? આમન્તા. અનિન્દ્રિયબદ્ધં અનિચ્ચં સઙ્ખતં…પે॰… વિપરિણામધમ્મં, તઞ્ચ દુક્ખન્તિ 2? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Indriyabaddhaṃ aniccaṃ saṅkhataṃ…pe… vipariṇāmadhammaṃ, tañca dukkhanti 3? Āmantā. Anindriyabaddhaṃ aniccaṃ saṅkhataṃ…pe… vipariṇāmadhammaṃ, tañca dukkhanti 4? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૭૮૭. ઇન્દ્રિયબદ્ધઞ્ઞેવ દુક્ખન્તિ? આમન્તા. નનુ યદનિચ્ચં તં દુક્ખં 5 વુત્તં ભગવતા – ‘‘અનિન્દ્રિયબદ્ધં અનિચ્ચ’’ન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ યદનિચ્ચં તં દુક્ખં 6 વુત્તં ભગવતા – અનિન્દ્રિયબદ્ધં અનિચ્ચં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ઇન્દ્રિયબદ્ધઞ્ઞેવ દુક્ખ’’ન્તિ.

    787. Indriyabaddhaññeva dukkhanti? Āmantā. Nanu yadaniccaṃ taṃ dukkhaṃ 7 vuttaṃ bhagavatā – ‘‘anindriyabaddhaṃ anicca’’nti? Āmantā. Hañci yadaniccaṃ taṃ dukkhaṃ 8 vuttaṃ bhagavatā – anindriyabaddhaṃ aniccaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘indriyabaddhaññeva dukkha’’nti.

    ૭૮૮. ન વત્તબ્બં – ‘‘ઇન્દ્રિયબદ્ધઞ્ઞેવ દુક્ખ’’ન્તિ? આમન્તા. યથા ઇન્દ્રિયબદ્ધસ્સ દુક્ખસ્સ પરિઞ્ઞાય ભગવતિ બ્રહ્મચરિયં વુસ્સતિ, એવમેવં અનિન્દ્રિયબદ્ધસ્સ દુક્ખસ્સ પરિઞ્ઞાય ભગવતિ બ્રહ્મચરિયં વુસ્સતીતિ ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… યથા ઇન્દ્રિયબદ્ધં દુક્ખં પરિઞ્ઞાતં ન પુન ઉપ્પજ્જતિ , એવમેવં અનિન્દ્રિયબદ્ધં દુક્ખં પરિઞ્ઞાતં ન પુન ઉપ્પજ્જતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે. તેન હિ ઇન્દ્રિયબદ્ધઞ્ઞેવ દુક્ખન્તિ.

    788. Na vattabbaṃ – ‘‘indriyabaddhaññeva dukkha’’nti? Āmantā. Yathā indriyabaddhassa dukkhassa pariññāya bhagavati brahmacariyaṃ vussati, evamevaṃ anindriyabaddhassa dukkhassa pariññāya bhagavati brahmacariyaṃ vussatīti ? Na hevaṃ vattabbe…pe… yathā indriyabaddhaṃ dukkhaṃ pariññātaṃ na puna uppajjati , evamevaṃ anindriyabaddhaṃ dukkhaṃ pariññātaṃ na puna uppajjatīti? Na hevaṃ vattabbe. Tena hi indriyabaddhaññeva dukkhanti.

    ઇન્દ્રિયબદ્ધકથા નિટ્ઠિતા.

    Indriyabaddhakathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. ઇદં-પુચ્છાદ્વયેન પુરિમપુચ્છાદ્વયસ્સ પુરતો ભવિતબ્બં
    2. ઇદં-પુચ્છાદ્વયેન પુરિમપુચ્છાદ્વયસ્સ પુરતો ભવિતબ્બં
    3. idaṃ-pucchādvayena purimapucchādvayassa purato bhavitabbaṃ
    4. idaṃ-pucchādvayena purimapucchādvayassa purato bhavitabbaṃ
    5. સં॰ નિ॰ ૩.૧૫
    6. સં॰ નિ॰ ૩.૧૫
    7. saṃ. ni. 3.15
    8. saṃ. ni. 3.15



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૪. ઇન્દ્રિયબદ્ધકથાવણ્ણના • 4. Indriyabaddhakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૪. ઇન્દ્રિયબદ્ધકથાવણ્ણના • 4. Indriyabaddhakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૪. ઇન્દ્રિયબદ્ધકથાવણ્ણના • 4. Indriyabaddhakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact