Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૨૩. તેવીસતિમવગ્ગો
23. Tevīsatimavaggo
(૨૨૦-૪) ૩-૭. ઇસ્સરિયકામકારિકાદિકથા
(220-4) 3-7. Issariyakāmakārikādikathā
૯૧૦. બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ વિનિપાતં ગચ્છતીતિ? આમન્તા. બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ નિરયં ગચ્છતિ , સઞ્જીવં ગચ્છતિ, કાલસુત્તં ગચ્છતિ, તાપનં ગચ્છતિ, મહાતાપનં 1 ગચ્છતિ, સઙ્ઘાતકં ગચ્છતિ, રોરુવં ગચ્છતિ…પે॰… અવીચિં ગચ્છતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
910. Bodhisatto issariyakāmakārikāhetu vinipātaṃ gacchatīti? Āmantā. Bodhisatto issariyakāmakārikāhetu nirayaṃ gacchati , sañjīvaṃ gacchati, kālasuttaṃ gacchati, tāpanaṃ gacchati, mahātāpanaṃ 2 gacchati, saṅghātakaṃ gacchati, roruvaṃ gacchati…pe… avīciṃ gacchatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ વિનિપાતં ગચ્છતીતિ? આમન્તા. ‘‘બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ વિનિપાતં ગચ્છતી’’તિ – અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? નત્થિ. હઞ્ચિ ‘‘બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ વિનિપાતં ગચ્છતી’’તિ – નત્થેવ સુત્તન્તો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ વિનિપાતં ગચ્છતી’’તિ.
Bodhisatto issariyakāmakārikāhetu vinipātaṃ gacchatīti? Āmantā. ‘‘Bodhisatto issariyakāmakārikāhetu vinipātaṃ gacchatī’’ti – attheva suttantoti? Natthi. Hañci ‘‘bodhisatto issariyakāmakārikāhetu vinipātaṃ gacchatī’’ti – nattheva suttanto, no ca vata re vattabbe – ‘‘bodhisatto issariyakāmakārikāhetu vinipātaṃ gacchatī’’ti.
૯૧૧. બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ ગબ્ભસેય્યં ઓક્કમતીતિ? આમન્તા. બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ નિરયં ઉપપજ્જેય્ય, તિરચ્છાનયોનિં ઉપપજ્જેય્યાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
911. Bodhisatto issariyakāmakārikāhetu gabbhaseyyaṃ okkamatīti? Āmantā. Bodhisatto issariyakāmakārikāhetu nirayaṃ upapajjeyya, tiracchānayoniṃ upapajjeyyāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ ગબ્ભસેય્યં ઓક્કમતીતિ ? આમન્તા. બોધિસત્તો ઇદ્ધિમાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… બોધિસત્તો ઇદ્ધિમાતિ? આમન્તા. બોધિસત્તેન છન્દિદ્ધિપાદો ભાવિતો…પે॰… વીરિયિદ્ધિપાદો…પે॰… ચિત્તિદ્ધિપાદો…પે॰… વીમંસિદ્ધિપાદો ભાવિતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Bodhisatto issariyakāmakārikāhetu gabbhaseyyaṃ okkamatīti ? Āmantā. Bodhisatto iddhimāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… bodhisatto iddhimāti? Āmantā. Bodhisattena chandiddhipādo bhāvito…pe… vīriyiddhipādo…pe… cittiddhipādo…pe… vīmaṃsiddhipādo bhāvitoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ ગબ્ભસેય્યં ઓક્કમતીતિ? આમન્તા. ‘‘બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ ગબ્ભસેય્યં ઓક્કમતી’’તિ – અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? નત્થિ. હઞ્ચિ ‘‘બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ ગબ્ભસેય્યં ઓક્કમતી’’તિ – નત્થેવ સુત્તન્તો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ ગબ્ભસેય્યં ઓક્કમતી’’તિ.
Bodhisatto issariyakāmakārikāhetu gabbhaseyyaṃ okkamatīti? Āmantā. ‘‘Bodhisatto issariyakāmakārikāhetu gabbhaseyyaṃ okkamatī’’ti – attheva suttantoti? Natthi. Hañci ‘‘bodhisatto issariyakāmakārikāhetu gabbhaseyyaṃ okkamatī’’ti – nattheva suttanto, no ca vata re vattabbe – ‘‘bodhisatto issariyakāmakārikāhetu gabbhaseyyaṃ okkamatī’’ti.
૯૧૨. બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ દુક્કરકારિકં અકાસીતિ? આમન્તા. બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ ‘‘સસ્સતો લોકો’’તિ પચ્ચાગચ્છિ, ‘‘અસસ્સતો લોકો’’તિ…પે॰… ‘‘અન્તવા લોકો’’તિ…પે॰… ‘‘અનન્તવા લોકો’’તિ… ‘‘તં જીવં તં સરીર’’ન્તિ … ‘‘અઞ્ઞં જીવં અઞ્ઞં સરીર’’ન્તિ… ‘‘હોતિ તથાગતો પરં મરણા’’તિ… ‘‘ન હોતિ તથાગતો પરં મરણા’’તિ… ‘‘હોતિ ચ ન ચ હોતિ તથાગતો પરં મરણા’’તિ…પે॰… ‘‘નેવ હોતિ ન ન હોતિ તથાગતો પરં મરણા’’તિ પચ્ચાગચ્છીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
912. Bodhisatto issariyakāmakārikāhetu dukkarakārikaṃ akāsīti? Āmantā. Bodhisatto issariyakāmakārikāhetu ‘‘sassato loko’’ti paccāgacchi, ‘‘asassato loko’’ti…pe… ‘‘antavā loko’’ti…pe… ‘‘anantavā loko’’ti… ‘‘taṃ jīvaṃ taṃ sarīra’’nti … ‘‘aññaṃ jīvaṃ aññaṃ sarīra’’nti… ‘‘hoti tathāgato paraṃ maraṇā’’ti… ‘‘na hoti tathāgato paraṃ maraṇā’’ti… ‘‘hoti ca na ca hoti tathāgato paraṃ maraṇā’’ti…pe… ‘‘neva hoti na na hoti tathāgato paraṃ maraṇā’’ti paccāgacchīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ દુક્કરકારિકં અકાસીતિ? આમન્તા. ‘‘બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ દુક્કરકારિકં અકાસી’’તિ – અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? નત્થિ. હઞ્ચિ ‘‘બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ દુક્કરકારિકં અકાસી’’તિ – નત્થેવ સુત્તન્તો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ દુક્કરકારિકં અકાસી’’તિ.
Bodhisatto issariyakāmakārikāhetu dukkarakārikaṃ akāsīti? Āmantā. ‘‘Bodhisatto issariyakāmakārikāhetu dukkarakārikaṃ akāsī’’ti – attheva suttantoti? Natthi. Hañci ‘‘bodhisatto issariyakāmakārikāhetu dukkarakārikaṃ akāsī’’ti – nattheva suttanto, no ca vata re vattabbe – ‘‘bodhisatto issariyakāmakārikāhetu dukkarakārikaṃ akāsī’’ti.
૯૧૩. બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ અપરન્તપં 3 અકાસિ, અઞ્ઞં સત્થારં ઉદ્દિસીતિ? આમન્તા. બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ ‘‘સસ્સતો લોકો’’તિ પચ્ચાગચ્છિ…પે॰… ‘‘નેવ હોતિ ન ન હોતિ તથાગતો પરં મરણા’’તિ પચ્ચાગચ્છીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
913. Bodhisatto issariyakāmakārikāhetu aparantapaṃ 4 akāsi, aññaṃ satthāraṃ uddisīti? Āmantā. Bodhisatto issariyakāmakārikāhetu ‘‘sassato loko’’ti paccāgacchi…pe… ‘‘neva hoti na na hoti tathāgato paraṃ maraṇā’’ti paccāgacchīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૯૧૪. બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ અઞ્ઞં સત્થારં ઉદ્દિસીતિ? આમન્તા. ‘‘બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ અઞ્ઞં સત્થારં ઉદ્દિસી’’તિ – અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? નત્થિ. હઞ્ચિ ‘‘બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ અઞ્ઞં સત્થારં ઉદ્દિસી’’તિ – નત્થેવ સુત્તન્તો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ અઞ્ઞં સત્થારં ઉદ્દિસી’’તિ.
914. Bodhisatto issariyakāmakārikāhetu aññaṃ satthāraṃ uddisīti? Āmantā. ‘‘Bodhisatto issariyakāmakārikāhetu aññaṃ satthāraṃ uddisī’’ti – attheva suttantoti? Natthi. Hañci ‘‘bodhisatto issariyakāmakārikāhetu aññaṃ satthāraṃ uddisī’’ti – nattheva suttanto, no ca vata re vattabbe – ‘‘bodhisatto issariyakāmakārikāhetu aññaṃ satthāraṃ uddisī’’ti.
ઇસ્સરિયકામકારિકાકથા નિટ્ઠિતા.
Issariyakāmakārikākathā niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૩-૭. ઇસ્સરિયકામકારિકાકથાવણ્ણના • 3-7. Issariyakāmakārikākathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૩-૭. ઇસ્સરિયકામકારિકાકથાવણ્ણના • 3-7. Issariyakāmakārikākathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૩-૭. ઇસ્સરિયકામકારિકાકથાવણ્ણના • 3-7. Issariyakāmakārikākathāvaṇṇanā