Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૫૧૩] ૩. જયદ્દિસજાતકવણ્ણના
[513] 3. Jayaddisajātakavaṇṇanā
ચિરસ્સં વત મેતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં માતુપોસકભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. પચ્ચુપ્પન્નવત્થુ સામજાતકસદિસં (જા॰ ૨.૨૨.૨૯૬ આદયો). તદા પન સત્થા ‘‘પોરાણકપણ્ડિતા કઞ્ચનમાલં સેતચ્છત્તં પહાય માતાપિતરો પોસેસુ’’ન્તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Cirassaṃvata meti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ mātuposakabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Paccuppannavatthu sāmajātakasadisaṃ (jā. 2.22.296 ādayo). Tadā pana satthā ‘‘porāṇakapaṇḍitā kañcanamālaṃ setacchattaṃ pahāya mātāpitaro posesu’’nti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે કપિલરટ્ઠે ઉત્તરપઞ્ચાલનગરે પઞ્ચાલો નામ રાજા અહોસિ. તસ્સ અગ્ગમહેસી ગબ્ભં પટિલભિત્વા પુત્તં વિજાયિ. તસ્સા પુરિમભવે એકા સપત્તિકા કુજ્ઝિત્વા ‘‘તુય્હં જાતં જાતં પજં ખાદિતું સમત્થા ભવિસ્સામી’’તિ પત્થનં ઠપેત્વા યક્ખિની અહોસિ. સા તદા ઓકાસં લભિત્વા તસ્સા પસ્સન્તિયાવ તં અલ્લમંસપેસિવણ્ણં કુમારકં ગહેત્વા મુરુમુરાયન્તી ખાદિત્વા પક્કામિ. દુતિયવારેપિ તથેવ અકાસિ. તતિયવારે પન તસ્સા પસૂતિઘરં પવિટ્ઠકાલે ગેહં પરિવારેત્વા ગાળ્હં આરક્ખં અકંસુ. વિજાતદિવસે યક્ખિની આગન્ત્વા પુન દારકં અગ્ગહેસિ. દેવી ‘‘યક્ખિની’’તિ મહાસદ્દમકાસિ. આવુધહત્થા પુરિસા આગન્ત્વા દેવિયા દિન્નસઞ્ઞાય યક્ખિનિં અનુબન્ધિંસુ. સા ખાદિતું ઓકાસં અલભન્તી તતો પલાયિત્વા ઉદકનિદ્ધમનં પાવિસિ. દારકો માતુસઞ્ઞાય તસ્સા થનં મુખેન ગણ્હિ. સા પુત્તસિનેહં ઉપ્પાદેત્વા તતો પલાયિત્વા સુસાનં ગન્ત્વા દારકં પાસાણલેણે ઠપેત્વા પટિજગ્ગિ. અથસ્સ અનુક્કમેન વડ્ઢમાનસ્સ મનુસ્સમંસં આહરિત્વા અદાસિ. ઉભોપિ મનુસ્સમંસં ખાદિત્વા તત્થ વસિંસુ. દારકો અત્તનો મનુસ્સભાવં ન જાનાતિ ‘‘યક્ખિનિપુત્તોસ્મી’’તિ સઞ્ઞાય. સો અત્તભાવં જહિત્વા અન્તરધાયિતું ન સક્કોતિ. અથસ્સ સા અન્તરધાનત્થાય એકં મૂલં અદાસિ. સો મૂલાનુભાવેન અન્તરધાયિત્વા મનુસ્સમંસં ખાદન્તો વિચરતિ. યક્ખિની વેસ્સવણસ્સ મહારાજસ્સ વેય્યાવચ્ચત્થાય ગતા તત્થેવ કાલમકાસિ. દેવીપિ ચતુત્થવારે અઞ્ઞં પુત્તં વિજાયિ. સો યક્ખિનિયા મુત્તત્તા અરોગો અહોસિ. પચ્ચામિત્તં યક્ખિનિં જિનિત્વા જાતત્તા ‘‘જયદ્દિસકુમારો’’તિસ્સ નામં અકંસુ. સો વયપ્પત્તો સબ્બસિપ્પેસુ નિપ્ફત્તિં પત્વા છત્તં ઉસ્સાપેત્વા રજ્જમનુસાસિ.
Atīte kapilaraṭṭhe uttarapañcālanagare pañcālo nāma rājā ahosi. Tassa aggamahesī gabbhaṃ paṭilabhitvā puttaṃ vijāyi. Tassā purimabhave ekā sapattikā kujjhitvā ‘‘tuyhaṃ jātaṃ jātaṃ pajaṃ khādituṃ samatthā bhavissāmī’’ti patthanaṃ ṭhapetvā yakkhinī ahosi. Sā tadā okāsaṃ labhitvā tassā passantiyāva taṃ allamaṃsapesivaṇṇaṃ kumārakaṃ gahetvā murumurāyantī khāditvā pakkāmi. Dutiyavārepi tatheva akāsi. Tatiyavāre pana tassā pasūtigharaṃ paviṭṭhakāle gehaṃ parivāretvā gāḷhaṃ ārakkhaṃ akaṃsu. Vijātadivase yakkhinī āgantvā puna dārakaṃ aggahesi. Devī ‘‘yakkhinī’’ti mahāsaddamakāsi. Āvudhahatthā purisā āgantvā deviyā dinnasaññāya yakkhiniṃ anubandhiṃsu. Sā khādituṃ okāsaṃ alabhantī tato palāyitvā udakaniddhamanaṃ pāvisi. Dārako mātusaññāya tassā thanaṃ mukhena gaṇhi. Sā puttasinehaṃ uppādetvā tato palāyitvā susānaṃ gantvā dārakaṃ pāsāṇaleṇe ṭhapetvā paṭijaggi. Athassa anukkamena vaḍḍhamānassa manussamaṃsaṃ āharitvā adāsi. Ubhopi manussamaṃsaṃ khāditvā tattha vasiṃsu. Dārako attano manussabhāvaṃ na jānāti ‘‘yakkhiniputtosmī’’ti saññāya. So attabhāvaṃ jahitvā antaradhāyituṃ na sakkoti. Athassa sā antaradhānatthāya ekaṃ mūlaṃ adāsi. So mūlānubhāvena antaradhāyitvā manussamaṃsaṃ khādanto vicarati. Yakkhinī vessavaṇassa mahārājassa veyyāvaccatthāya gatā tattheva kālamakāsi. Devīpi catutthavāre aññaṃ puttaṃ vijāyi. So yakkhiniyā muttattā arogo ahosi. Paccāmittaṃ yakkhiniṃ jinitvā jātattā ‘‘jayaddisakumāro’’tissa nāmaṃ akaṃsu. So vayappatto sabbasippesu nipphattiṃ patvā chattaṃ ussāpetvā rajjamanusāsi.
તદા બોધિસત્તો તસ્સ અગ્ગમહેસિયા કુચ્છિમ્હિ નિબ્બત્તિ, ‘‘અલીનસત્તુકુમારો’’તિસ્સ નામં કરિંસુ. સો વયપ્પત્તો ઉગ્ગહિતસબ્બસિપ્પો ઉપરાજા અહોસિ. સોપિ યક્ખિનિપુત્તો અપરભાગે પમાદેન તં મૂલં નાસેત્વા અન્તરધાયિતું અસક્કોન્તો દિસ્સમાનરૂપોવ સુસાને મનુસ્સમંસં ખાદિ. મનુસ્સા તં દિસ્વા ભીતા આગન્ત્વા રઞ્ઞો ઉપક્કોસિંસુ ‘‘દેવ એકો યક્ખો દિસ્સમાનરૂપો સુસાને મનુસ્સમંસં ખાદતિ, સો અનુક્કમેન નગરં પવિસિત્વા મનુસ્સે મારેત્વા ખાદિસ્સતિ, તં ગાહાપેતું વટ્ટતી’’તિ. રાજા ‘‘સાધૂ’’તિ પટિસ્સુણિત્વા ‘‘ગણ્હથ ન’’ન્તિ આણાપેસિ. બલકાયો ગન્ત્વા સુસાનં પરિવારેત્વા અટ્ઠાસિ. યક્ખિનિપુત્તો નગ્ગો ઉબ્બિગ્ગરૂપો મરણભયભીતો વિરવન્તો મનુસ્સાનં અન્તરં પક્ખન્દિ. મનુસ્સા ‘‘યક્ખો’’તિ મરણભયભીતા દ્વિધા ભિજ્જિંસુ. સોપિ તતો પલાયિત્વા અરઞ્ઞં પાવિસિ, ન પુન મનુસ્સપથં આગચ્છિ. સો એકં મહાવત્તનિઅટવિં નિસ્સાય મગ્ગપટિપન્નેસુ મનુસ્સેસુ એકેકં ગહેત્વા અરઞ્ઞં પવિસિત્વા મારેત્વા ખાદન્તો એકસ્મિં નિગ્રોધમૂલે વાસં કપ્પેસિ.
Tadā bodhisatto tassa aggamahesiyā kucchimhi nibbatti, ‘‘alīnasattukumāro’’tissa nāmaṃ kariṃsu. So vayappatto uggahitasabbasippo uparājā ahosi. Sopi yakkhiniputto aparabhāge pamādena taṃ mūlaṃ nāsetvā antaradhāyituṃ asakkonto dissamānarūpova susāne manussamaṃsaṃ khādi. Manussā taṃ disvā bhītā āgantvā rañño upakkosiṃsu ‘‘deva eko yakkho dissamānarūpo susāne manussamaṃsaṃ khādati, so anukkamena nagaraṃ pavisitvā manusse māretvā khādissati, taṃ gāhāpetuṃ vaṭṭatī’’ti. Rājā ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā ‘‘gaṇhatha na’’nti āṇāpesi. Balakāyo gantvā susānaṃ parivāretvā aṭṭhāsi. Yakkhiniputto naggo ubbiggarūpo maraṇabhayabhīto viravanto manussānaṃ antaraṃ pakkhandi. Manussā ‘‘yakkho’’ti maraṇabhayabhītā dvidhā bhijjiṃsu. Sopi tato palāyitvā araññaṃ pāvisi, na puna manussapathaṃ āgacchi. So ekaṃ mahāvattaniaṭaviṃ nissāya maggapaṭipannesu manussesu ekekaṃ gahetvā araññaṃ pavisitvā māretvā khādanto ekasmiṃ nigrodhamūle vāsaṃ kappesi.
અથેકો સત્થવાહબ્રાહ્મણો અટવિપાલાનં સહસ્સં દત્વા પઞ્ચહિ સકટસતેહિ તં મગ્ગં પટિપજ્જિ. મનુસ્સયક્ખો વિરવન્તો પક્ખન્દિ, ભીતા મનુસ્સા ઉરેન નિપજ્જિંસુ. સો બ્રાહ્મણં ગહેત્વા પલાયન્તો ખાણુના પાદે વિદ્ધો અટવિપાલેસુ અનુબન્ધન્તેસુ બ્રાહ્મણં છડ્ડેત્વા અત્તનો વસનટ્ઠાનરુક્ખમૂલે નિપજ્જિ. તસ્સ તત્થ નિપન્નસ્સ સત્તમે દિવસે જયદ્દિસરાજા મિગવધં આણાપેત્વા નગરા નિક્ખમિ. તં નગરા નિક્ખન્તમત્તમેવ તક્કસિલવાસી નન્દો નામ માતુપોસકબ્રાહ્મણો ચતસ્સો સતારહગાથાયો આદાય આગન્ત્વા રાજાનં અદ્દસ. રાજા ‘‘નિવત્તિત્વા સુણિસ્સામી’’તિ તસ્સ નિવાસગેહં દાપેત્વા મિગવં ગન્ત્વા ‘‘યસ્સ પસ્સેન મિગો પલાયતિ, તસ્સેવ ગીવા’’તિ આહ. અથેકો પસદમિગો ઉટ્ઠહિત્વા રઞ્ઞો અભિમુખો ગન્ત્વા પલાયિ. અમચ્ચા પરિહાસં કરિંસુ. રાજા ખગ્ગં ગહેત્વા તં અનુબન્ધિત્વા તિયોજનમત્થકે પત્વા ખગ્ગેન પહરિત્વા દ્વે ખણ્ડાનિ કરિત્વા કાજેનાદાય આગચ્છન્તો મનુસ્સયક્ખસ્સ નિપન્નટ્ઠાનં પત્વા દબ્બતિણેસુ નિસીદિત્વા થોકં વિસ્સમિત્વા ગન્તું આરભિ. અથ નં સો ઉટ્ઠાય ‘‘તિટ્ઠ કુહિં ગચ્છસિ, ભક્ખોસિ મે’’તિ હત્થે ગહેત્વા પઠમં ગાથમાહ –
Atheko satthavāhabrāhmaṇo aṭavipālānaṃ sahassaṃ datvā pañcahi sakaṭasatehi taṃ maggaṃ paṭipajji. Manussayakkho viravanto pakkhandi, bhītā manussā urena nipajjiṃsu. So brāhmaṇaṃ gahetvā palāyanto khāṇunā pāde viddho aṭavipālesu anubandhantesu brāhmaṇaṃ chaḍḍetvā attano vasanaṭṭhānarukkhamūle nipajji. Tassa tattha nipannassa sattame divase jayaddisarājā migavadhaṃ āṇāpetvā nagarā nikkhami. Taṃ nagarā nikkhantamattameva takkasilavāsī nando nāma mātuposakabrāhmaṇo catasso satārahagāthāyo ādāya āgantvā rājānaṃ addasa. Rājā ‘‘nivattitvā suṇissāmī’’ti tassa nivāsagehaṃ dāpetvā migavaṃ gantvā ‘‘yassa passena migo palāyati, tasseva gīvā’’ti āha. Atheko pasadamigo uṭṭhahitvā rañño abhimukho gantvā palāyi. Amaccā parihāsaṃ kariṃsu. Rājā khaggaṃ gahetvā taṃ anubandhitvā tiyojanamatthake patvā khaggena paharitvā dve khaṇḍāni karitvā kājenādāya āgacchanto manussayakkhassa nipannaṭṭhānaṃ patvā dabbatiṇesu nisīditvā thokaṃ vissamitvā gantuṃ ārabhi. Atha naṃ so uṭṭhāya ‘‘tiṭṭha kuhiṃ gacchasi, bhakkhosi me’’ti hatthe gahetvā paṭhamaṃ gāthamāha –
૬૪.
64.
‘‘ચિરસ્સં વત મે ઉદપાદિ અજ્જ, ભક્ખો મહા સત્તમિભત્તકાલે;
‘‘Cirassaṃ vata me udapādi ajja, bhakkho mahā sattamibhattakāle;
કુતોસિ કોવાસિ તદિઙ્ઘ બ્રૂહિ, આચિક્ખ જાતિં વિદિતો યથાસી’’તિ.
Kutosi kovāsi tadiṅgha brūhi, ācikkha jātiṃ vidito yathāsī’’ti.
તત્થ ભક્ખો મહાતિ મહાભક્ખો. સત્તમિભત્તકાલેતિ પાટિપદતો પટ્ઠાય નિરાહારસ્સ સત્તમિયં ભત્તકાલે. કુતોસીતિ કુતો આગતોસીતિ.
Tattha bhakkho mahāti mahābhakkho. Sattamibhattakāleti pāṭipadato paṭṭhāya nirāhārassa sattamiyaṃ bhattakāle. Kutosīti kuto āgatosīti.
રાજા યક્ખં દિસ્વા ભીતો ઊરુત્થમ્ભં પત્વા પલાયિતું નાસક્ખિ, સતિં પન પચ્ચુપટ્ઠાપેત્વા દુતિયં ગાથમાહ –
Rājā yakkhaṃ disvā bhīto ūrutthambhaṃ patvā palāyituṃ nāsakkhi, satiṃ pana paccupaṭṭhāpetvā dutiyaṃ gāthamāha –
૬૫.
65.
‘‘પઞ્ચાલરાજા મિગવં પવિટ્ઠો, જયદ્દિસો નામ યદિસ્સુતો તે;
‘‘Pañcālarājā migavaṃ paviṭṭho, jayaddiso nāma yadissuto te;
ચરામિ કચ્છાનિ વનાનિ ચાહં, પસદં ઇમં ખાદ મમજ્જ મુઞ્ચા’’તિ.
Carāmi kacchāni vanāni cāhaṃ, pasadaṃ imaṃ khāda mamajja muñcā’’ti.
તત્થ મિગવં પવિટ્ઠોતિ મિગવધાય રટ્ઠા નિક્ખન્તો. કચ્છાનીતિ પબ્બતપસ્સાનિ. પસદન્તિ પસદમિગં.
Tattha migavaṃ paviṭṭhoti migavadhāya raṭṭhā nikkhanto. Kacchānīti pabbatapassāni. Pasadanti pasadamigaṃ.
તં સુત્વા યક્ખો તતિયં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā yakkho tatiyaṃ gāthamāha –
૬૬.
66.
‘‘સેનેવ ત્વં પણસિ સસ્સમાનો, મમેસ ભક્ખો પસદો યં વદેસિ;
‘‘Seneva tvaṃ paṇasi sassamāno, mamesa bhakkho pasado yaṃ vadesi;
તં ખાદિયાન પસદં જિઘઞ્ઞં, ખાદિસ્સં પચ્છા ન વિલાપકાલો’’તિ.
Taṃ khādiyāna pasadaṃ jighaññaṃ, khādissaṃ pacchā na vilāpakālo’’ti.
તત્થ સેનેવાતિ મમ સન્તકેનેવ. પણસીતિ વોહરસિ અત્તાનં વિક્કિણાસિ. સસ્સમાનોતિ વિહિંસયમાનો. તં ખાદિયાનાતિ તં પઠમં ખાદિત્વા. જિઘઞ્ઞન્તિ ઘસિતુકામો. ખાદિસ્સન્તિ એતં પચ્છા ખાદિસ્સામિ. ન વિલાપકાલોતિ મા વિલપિ. નાયં વિલાપકાલોતિ વદતિ.
Tattha senevāti mama santakeneva. Paṇasīti voharasi attānaṃ vikkiṇāsi. Sassamānoti vihiṃsayamāno. Taṃ khādiyānāti taṃ paṭhamaṃ khāditvā. Jighaññanti ghasitukāmo. Khādissanti etaṃ pacchā khādissāmi. Na vilāpakāloti mā vilapi. Nāyaṃ vilāpakāloti vadati.
તં સુત્વા રાજા નન્દબ્રાહ્મણં સરિત્વા ચતુત્થં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā rājā nandabrāhmaṇaṃ saritvā catutthaṃ gāthamāha –
૬૭.
67.
‘‘ન ચત્થિ મોક્ખો મમ નિક્કયેન, ગન્ત્વાન પચ્છાગમનાય પણ્હે;
‘‘Na catthi mokkho mama nikkayena, gantvāna pacchāgamanāya paṇhe;
તં સઙ્ગરં બ્રાહ્મણસ્સપ્પદાય, સચ્ચાનુરક્ખી પુનરાવજિસ્સ’’ન્તિ.
Taṃ saṅgaraṃ brāhmaṇassappadāya, saccānurakkhī punarāvajissa’’nti.
તત્થ ન ચત્થીતિ ન ચે મય્હં નિક્કયેન વિમોક્ખો અત્થિ. ગન્ત્વાનાતિ એવં સન્તે અજ્જ ઇમં મિગમંસં ખાદિત્વા મમ નગરં ગન્ત્વા. પણ્હેતિ પગેયેવ, સ્વેવ પાતરાસકાલે પચ્ચાગમનત્થાય પટિઞ્ઞં ગણ્હાહીતિ અધિપ્પાયો. તં સઙ્ગરન્તિ મયા ‘‘ધનં તે દસ્સામી’’તિ બ્રાહ્મણસ્સ સઙ્ગરો કતો, તં તસ્સ દત્વા ઇમં મયા વુત્તં સચ્ચં અનુરક્ખન્તો અહં પુન આગમિસ્સામીતિ અત્થો.
Tattha na catthīti na ce mayhaṃ nikkayena vimokkho atthi. Gantvānāti evaṃ sante ajja imaṃ migamaṃsaṃ khāditvā mama nagaraṃ gantvā. Paṇheti pageyeva, sveva pātarāsakāle paccāgamanatthāya paṭiññaṃ gaṇhāhīti adhippāyo. Taṃ saṅgaranti mayā ‘‘dhanaṃ te dassāmī’’ti brāhmaṇassa saṅgaro kato, taṃ tassa datvā imaṃ mayā vuttaṃ saccaṃ anurakkhanto ahaṃ puna āgamissāmīti attho.
તં સુત્વા યક્ખો પઞ્ચમં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā yakkho pañcamaṃ gāthamāha –
૬૮.
68.
‘‘કિં કમ્મજાતં અનુતપ્પતે ત્વં, પત્તં સમીપં મરણસ્સ રાજ;
‘‘Kiṃ kammajātaṃ anutappate tvaṃ, pattaṃ samīpaṃ maraṇassa rāja;
આચિક્ખ મે તં અપિ સક્કુણેમુ, અનુજાનિતું આગમનાય પણ્હે’’તિ.
Ācikkha me taṃ api sakkuṇemu, anujānituṃ āgamanāya paṇhe’’ti.
તત્થ કમ્મમેવ કમ્મજાતં. અનુતપ્પતેતિ તં અનુતપ્પતિ. પત્તન્તિ ઉપગતં. અપિ સક્કુણેમૂતિ અપિ નામ તં તવ સોકકારણં સુત્વા પાતોવ આગમનાય તં અનુજાનિતું સક્કુણેય્યામાતિ અત્થો.
Tattha kammameva kammajātaṃ. Anutappateti taṃ anutappati. Pattanti upagataṃ. Api sakkuṇemūti api nāma taṃ tava sokakāraṇaṃ sutvā pātova āgamanāya taṃ anujānituṃ sakkuṇeyyāmāti attho.
રાજા તં કારણં કથેન્તો છટ્ઠં ગાથમાહ –
Rājā taṃ kāraṇaṃ kathento chaṭṭhaṃ gāthamāha –
૬૯.
69.
‘‘કતા મયા બ્રાહ્મણસ્સ ધનાસા, તં સઙ્ગરં પટિમુક્કં ન મુત્તં;
‘‘Katā mayā brāhmaṇassa dhanāsā, taṃ saṅgaraṃ paṭimukkaṃ na muttaṃ;
તં સઙ્ગરં બ્રાહ્મણસ્સપ્પદાય, સચ્ચાનુરક્ખી પુનરાવજિસ્સ’’ન્તિ.
Taṃ saṅgaraṃ brāhmaṇassappadāya, saccānurakkhī punarāvajissa’’nti.
તત્થ પટિમુક્કં ન મુત્તન્તિ ચતસ્સો સતારહા ગાથા સુત્વા ‘‘ધનં તે દસ્સામી’’તિ પટિઞ્ઞાય મયા અત્તનિ પટિમુઞ્ચિત્વા ઠપિતં, ન પન તં મુત્તં ધનસ્સ અદિન્નત્તા.
Tattha paṭimukkaṃ na muttanti catasso satārahā gāthā sutvā ‘‘dhanaṃ te dassāmī’’ti paṭiññāya mayā attani paṭimuñcitvā ṭhapitaṃ, na pana taṃ muttaṃ dhanassa adinnattā.
તં સુત્વા યક્ખો સત્તમં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā yakkho sattamaṃ gāthamāha –
૭૦.
70.
‘‘યા તે કતા બ્રાહ્મણસ્સ ધનાસા, તં સઙ્ગરં પટિમુક્કં ન મુત્તં;
‘‘Yā te katā brāhmaṇassa dhanāsā, taṃ saṅgaraṃ paṭimukkaṃ na muttaṃ;
તં સઙ્ગરં બ્રાહ્મણસ્સપ્પદાય, સચ્ચાનુરક્ખી પુનરાવજસ્સૂ’’તિ.
Taṃ saṅgaraṃ brāhmaṇassappadāya, saccānurakkhī punarāvajassū’’ti.
તત્થ પુનરાવજસ્સૂતિ પુન આગચ્છસ્સુ.
Tattha punarāvajassūti puna āgacchassu.
એવઞ્ચ પન વત્વા રાજાનં વિસ્સજ્જેસિ. સો તેન વિસ્સટ્ઠો ‘‘ત્વં મા ચિન્તયિ, અહં પાતોવ આગમિસ્સામી’’તિ વત્વા મગ્ગનિમિત્તાનિ સલ્લક્ખેન્તો અત્તનો બલકાયં ઉપગન્ત્વા બલકાયપરિવુતો નગરં પવિસિત્વા નન્દબ્રાહ્મણં પક્કોસાપેત્વા મહારહે આસને નિસીદાપેત્વા તા ગાથા સુત્વા ચત્તારિ સહસ્સાનિ દત્વા યાનં આરોપેત્વા ‘‘ઇમં તક્કસિલમેવ નેથા’’તિ મનુસ્સે દત્વા બ્રાહ્મણં ઉય્યોજેત્વા દુતિયદિવસે પટિગન્તુકામો હુત્વા પુત્તં આમન્તેત્વા અનુસાસિ. તમત્થં દીપેન્તો સત્થા દ્વે ગાથા અભાસિ –
Evañca pana vatvā rājānaṃ vissajjesi. So tena vissaṭṭho ‘‘tvaṃ mā cintayi, ahaṃ pātova āgamissāmī’’ti vatvā magganimittāni sallakkhento attano balakāyaṃ upagantvā balakāyaparivuto nagaraṃ pavisitvā nandabrāhmaṇaṃ pakkosāpetvā mahārahe āsane nisīdāpetvā tā gāthā sutvā cattāri sahassāni datvā yānaṃ āropetvā ‘‘imaṃ takkasilameva nethā’’ti manusse datvā brāhmaṇaṃ uyyojetvā dutiyadivase paṭigantukāmo hutvā puttaṃ āmantetvā anusāsi. Tamatthaṃ dīpento satthā dve gāthā abhāsi –
૭૧.
71.
‘‘મુત્તોચ સો પોરિસાદસ્સ હત્થા, ગન્ત્વા સકં મન્દિરં કામકામી;
‘‘Muttoca so porisādassa hatthā, gantvā sakaṃ mandiraṃ kāmakāmī;
તં સઙ્ગરં બ્રાહ્મણસ્સપ્પદાય, આમન્તયી પુત્તમલીનસત્તું.
Taṃ saṅgaraṃ brāhmaṇassappadāya, āmantayī puttamalīnasattuṃ.
૭૨.
72.
‘‘અજ્જેવ રજ્જં અભિસિઞ્ચયસ્સુ, ધમ્મં ચર સેસુ પરેસુ ચાપિ;
‘‘Ajjeva rajjaṃ abhisiñcayassu, dhammaṃ cara sesu paresu cāpi;
અધમ્મકારો ચ તે માહુ રટ્ઠે, ગચ્છામહં પોરિસાદસ્સ ઞત્તે’’તિ.
Adhammakāro ca te māhu raṭṭhe, gacchāmahaṃ porisādassa ñatte’’ti.
તત્થ અલીનસત્તુન્તિ એવંનામકં કુમારં. પાળિયં પન ‘‘અરિનસત્તુ’’ન્તિ લિખિતં. અજ્જેવ રજ્જન્તિ પુત્ત રજ્જં તે દમ્મિ, ત્વં અજ્જેવ મુદ્ધનિ અભિસેકં અભિસિઞ્ચયસ્સુ. ઞત્તેતિ અભ્યાસે, સન્તિકેતિ અત્થો.
Tattha alīnasattunti evaṃnāmakaṃ kumāraṃ. Pāḷiyaṃ pana ‘‘arinasattu’’nti likhitaṃ. Ajjeva rajjanti putta rajjaṃ te dammi, tvaṃ ajjeva muddhani abhisekaṃ abhisiñcayassu. Ñatteti abhyāse, santiketi attho.
તં સુત્વા કુમારો દસમં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā kumāro dasamaṃ gāthamāha –
૭૩.
73.
‘‘કિં કમ્મ ક્રુબ્બં તવ દેવ પાવ, નારાધયી તં તદિચ્છામિ સોતું;
‘‘Kiṃ kamma krubbaṃ tava deva pāva, nārādhayī taṃ tadicchāmi sotuṃ;
યમજ્જ રજ્જમ્હિ ઉદસ્સયે તુવં, રજ્જમ્પિ નિચ્છેય્યં, તયા વિનાહ’’ન્તિ.
Yamajja rajjamhi udassaye tuvaṃ, rajjampi niccheyyaṃ, tayā vināha’’nti.
તત્થ ક્રુબ્બન્તિ કરોન્તો. યમજ્જાતિ યેન અનારાધકમ્મેન અજ્જ મં રજ્જમ્હિ ત્વં ઉદસ્સયે ઉસ્સાપેસિ પતિટ્ઠાપેસિ, તં મે આચિક્ખ, અહઞ્હિ તયા વિના રજ્જમ્પિ ન ઇચ્છામીતિ અત્થો.
Tattha krubbanti karonto. Yamajjāti yena anārādhakammena ajja maṃ rajjamhi tvaṃ udassaye ussāpesi patiṭṭhāpesi, taṃ me ācikkha, ahañhi tayā vinā rajjampi na icchāmīti attho.
તં સુત્વા રાજા અનન્તરં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā rājā anantaraṃ gāthamāha –
૭૪.
74.
‘‘ન કમ્મુના વા વચસાવ તાત, અપરાધિતોહં તુવિયં સરામિ;
‘‘Na kammunā vā vacasāva tāta, aparādhitohaṃ tuviyaṃ sarāmi;
સન્ધિઞ્ચ કત્વા પુરિસાદકેન, સચ્ચાનુરક્ખી પુનાહં ગમિસ્સ’’ન્તિ.
Sandhiñca katvā purisādakena, saccānurakkhī punāhaṃ gamissa’’nti.
તત્થ અપરાધિતોતિ અપરાધં ઇતો. તુવિયન્તિ તવ સન્તકં. ઇદં વુત્તં હોતિ – તાત, અહં ઇતો તવ કમ્મતો વા તવ વચનતો વા કિઞ્ચિ મમ અપ્પિયં અપરાધં ન સરામીતિ. સન્ધિઞ્ચ કત્વાતિ મં પન મિગવં ગતં એકો યક્ખો ‘‘ખાદિસ્સામી’’તિ ગણ્હિ. અથાહં બ્રાહ્મણસ્સ ધમ્મકથં સુત્વા તસ્સ સક્કારં કત્વા ‘‘સ્વે તવ પાતરાસકાલે આગમિસ્સામી’’તિ તેન પુરિસાદકેન સન્ધિં સચ્ચં કત્વા આગતો, તસ્મા તં સચ્ચં અનુરક્ખન્તો પુન તત્થ ગમિસ્સામિ, ત્વં રજ્જં કારેહીતિ વદતિ.
Tattha aparādhitoti aparādhaṃ ito. Tuviyanti tava santakaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – tāta, ahaṃ ito tava kammato vā tava vacanato vā kiñci mama appiyaṃ aparādhaṃ na sarāmīti. Sandhiñca katvāti maṃ pana migavaṃ gataṃ eko yakkho ‘‘khādissāmī’’ti gaṇhi. Athāhaṃ brāhmaṇassa dhammakathaṃ sutvā tassa sakkāraṃ katvā ‘‘sve tava pātarāsakāle āgamissāmī’’ti tena purisādakena sandhiṃ saccaṃ katvā āgato, tasmā taṃ saccaṃ anurakkhanto puna tattha gamissāmi, tvaṃ rajjaṃ kārehīti vadati.
તં સુત્વા કુમારો ગાથમાહ –
Taṃ sutvā kumāro gāthamāha –
૭૫.
75.
‘‘અહં ગમિસ્સામિ ઇધેવ હોહિ, નત્થિ તતો જીવતો વિપ્પમોક્ખો;
‘‘Ahaṃ gamissāmi idheva hohi, natthi tato jīvato vippamokkho;
સચે તુવં ગચ્છસિયેવ રાજ, અહમ્પિ ગચ્છામિ ઉભો ન હોમા’’તિ.
Sace tuvaṃ gacchasiyeva rāja, ahampi gacchāmi ubho na homā’’ti.
તત્થ ઇધેવાતિ ત્વં ઇધેવ હોતિ. તતોતિ તસ્સ સન્તિકા જીવન્તસ્સ મોક્ખો નામ નત્થિ. ઉભોતિ એવં સન્તે ઉભોપિ ન ભવિસ્સામ.
Tattha idhevāti tvaṃ idheva hoti. Tatoti tassa santikā jīvantassa mokkho nāma natthi. Ubhoti evaṃ sante ubhopi na bhavissāma.
તં સુત્વા રાજા ગાથમાહ –
Taṃ sutvā rājā gāthamāha –
૭૬.
76.
‘‘અદ્ધા હિ તાત સતાનેસ ધમ્મો, મરણા ચ મે દુક્ખતરં તદસ્સ;
‘‘Addhā hi tāta satānesa dhammo, maraṇā ca me dukkhataraṃ tadassa;
કમ્માસપાદો તં યદા પચિત્વા, પસય્હ ખાદે ભિદા રુક્ખસૂલે’’તિ.
Kammāsapādo taṃ yadā pacitvā, pasayha khāde bhidā rukkhasūle’’ti.
તસ્સત્થો – અદ્ધા એકંસેન એસ, તાત, સતાનં પણ્ડિતાનં ધમ્મો સભાવો, યુત્તં ત્વં વદસિ, અપિ ચ ખો પન મય્હં મરણતોપેતં દુક્ખતરં અસ્સ, યદા તં સો કમ્માસપાદો. ભિદા રુક્ખસૂલેતિ તિખિણરુક્ખસૂલે ભિત્વા પચિત્વા પસય્હ બલક્કારેન ખાદેય્યાતિ.
Tassattho – addhā ekaṃsena esa, tāta, satānaṃ paṇḍitānaṃ dhammo sabhāvo, yuttaṃ tvaṃ vadasi, api ca kho pana mayhaṃ maraṇatopetaṃ dukkhataraṃ assa, yadā taṃ so kammāsapādo. Bhidā rukkhasūleti tikhiṇarukkhasūle bhitvā pacitvā pasayha balakkārena khādeyyāti.
તં સુત્વા કુમારો ગાથમાહ –
Taṃ sutvā kumāro gāthamāha –
૭૭.
77.
‘‘પાણેન તે પાણમહં નિમિસ્સં, મા ત્વં અગા પોરિસાદસ્સ ઞત્તે;
‘‘Pāṇena te pāṇamahaṃ nimissaṃ, mā tvaṃ agā porisādassa ñatte;
એવઞ્ચ તે પાણમહં નિમિસ્સં, તસ્મા મતં જીવિતસ્સ વણ્ણેમી’’તિ.
Evañca te pāṇamahaṃ nimissaṃ, tasmā mataṃ jīvitassa vaṇṇemī’’ti.
તત્થ નિમિસ્સન્તિ અહં ઇધેવ તવ પાણેન મમ પાણં પરિવત્તેસ્સં. તસ્માતિ યસ્મા એતં પાણં તવ પાણેનાહં નિમિસ્સં, તસ્મા તવ જીવિતસ્સત્થાય મમ મરણં વણ્ણેમિ મરણમેવ વરેમિ, ઇચ્છામીતિ અત્થો.
Tattha nimissanti ahaṃ idheva tava pāṇena mama pāṇaṃ parivattessaṃ. Tasmāti yasmā etaṃ pāṇaṃ tava pāṇenāhaṃ nimissaṃ, tasmā tava jīvitassatthāya mama maraṇaṃ vaṇṇemi maraṇameva varemi, icchāmīti attho.
તં સુત્વા રાજા પુત્તસ્સ બલં જાનન્તો ‘‘સાધુ તાત, ગચ્છાહી’’તિ સમ્પટિચ્છિ. સો માતાપિતરો વન્દિત્વા નગરમ્હા નિક્ખમિ. તમત્થં પકાસેન્તો સત્થા ઉપડ્ઢગાથમાહ –
Taṃ sutvā rājā puttassa balaṃ jānanto ‘‘sādhu tāta, gacchāhī’’ti sampaṭicchi. So mātāpitaro vanditvā nagaramhā nikkhami. Tamatthaṃ pakāsento satthā upaḍḍhagāthamāha –
૭૮.
78.
‘‘તતો હવે ધિતિમા રાજપુત્તો, વન્દિત્વા માતુ ચ પિતુ ચ પાદે’’તિ.
‘‘Tato have dhitimā rājaputto, vanditvā mātu ca pitu ca pāde’’ti.
તત્થ પાદેતિ પાદે વન્દિત્વા નિક્ખન્તોતિ અત્થો;
Tattha pādeti pāde vanditvā nikkhantoti attho;
અથસ્સ માતાપિતરોપિ ભગિનીપિ ભરિયાપિ અમચ્ચપરિજનેહિ સદ્ધિંયેવ નિક્ખમિંસુ. સો નગરા નિક્ખમિત્વા પિતરં મગ્ગં પુચ્છિત્વા સુટ્ઠુ વવત્થપેત્વા માતાપિતરો વન્દિત્વા સેસાનં ઓવાદં દત્વા અચ્છમ્ભિતો કેસરસીહો વિય મગ્ગં આરુય્હ યક્ખાવાસં પાયાસિ. તં ગચ્છન્તં દિસ્વા માતા સકભાવેન સણ્ઠાતું અસક્કોન્તી પથવિયં પતિ. પિતા બાહા પગ્ગય્હ મહન્તેન સદ્દેન કન્દિ. તમ્પિ અત્થં પકાસેન્તો સત્થા –
Athassa mātāpitaropi bhaginīpi bhariyāpi amaccaparijanehi saddhiṃyeva nikkhamiṃsu. So nagarā nikkhamitvā pitaraṃ maggaṃ pucchitvā suṭṭhu vavatthapetvā mātāpitaro vanditvā sesānaṃ ovādaṃ datvā acchambhito kesarasīho viya maggaṃ āruyha yakkhāvāsaṃ pāyāsi. Taṃ gacchantaṃ disvā mātā sakabhāvena saṇṭhātuṃ asakkontī pathaviyaṃ pati. Pitā bāhā paggayha mahantena saddena kandi. Tampi atthaṃ pakāsento satthā –
‘‘દુખિનિસ્સ માતા નિપતા પથબ્યા, પિતાસ્સ પગ્ગય્હ ભુજાનિ કન્દતી’’તિ. –
‘‘Dukhinissa mātā nipatā pathabyā, pitāssa paggayha bhujāni kandatī’’ti. –
ઉપડ્ઢગાથં વત્વા તસ્સ પિતરા પયુત્તં આસીસવાદં અભિવાદનવાદં માતરા ભગિનીભરિયાહિ ચ કતં સચ્ચકિરિયં પકાસેન્તો અપરાપિ ચતસ્સો ગાથા અભાસિ –
Upaḍḍhagāthaṃ vatvā tassa pitarā payuttaṃ āsīsavādaṃ abhivādanavādaṃ mātarā bhaginībhariyāhi ca kataṃ saccakiriyaṃ pakāsento aparāpi catasso gāthā abhāsi –
૭૯.
79.
‘‘તં ગચ્છન્તં તાવ પિતા વિદિત્વા, પરમ્મુખો વન્દતિ પઞ્જલીકો;
‘‘Taṃ gacchantaṃ tāva pitā viditvā, parammukho vandati pañjalīko;
સોમો ચ રાજા વરુણો ચ રાજા, પજાપતી ચન્દિમા સૂરિયો ચ;
Somo ca rājā varuṇo ca rājā, pajāpatī candimā sūriyo ca;
એતેહિ ગુત્તો પુરિસાદકમ્હા, અનુઞ્ઞાતો સોત્થિ પચ્ચેહિ તાત.
Etehi gutto purisādakamhā, anuññāto sotthi paccehi tāta.
૮૦.
80.
‘‘યં દણ્ડકિરઞ્ઞો ગતસ્સ માતા, રામસ્સકાસિ સોત્થાનં સુગુત્તા;
‘‘Yaṃ daṇḍakirañño gatassa mātā, rāmassakāsi sotthānaṃ suguttā;
તં તે અહં સોત્થાનં કરોમિ, એતેન સચ્ચેન સરન્તુ દેવા;
Taṃ te ahaṃ sotthānaṃ karomi, etena saccena sarantu devā;
અનુઞ્ઞાતો સોત્થિ પચ્ચેહિ પુત્ત.
Anuññāto sotthi paccehi putta.
૮૧.
81.
‘‘આવી રહો વાપિ મનોપદોસં, નાહં સરે જાતુ મલીનસત્તે;
‘‘Āvī raho vāpi manopadosaṃ, nāhaṃ sare jātu malīnasatte;
એતેન સચ્ચેન સરન્તુ દેવા, અનુઞ્ઞાતો સોત્થિ પચ્ચેહિ ભાતિક.
Etena saccena sarantu devā, anuññāto sotthi paccehi bhātika.
૮૨.
82.
‘‘યસ્મા ચ મે અનધિમનોસિ સામિ, ન ચાપિ મે મનસા અપ્પિયોસિ;
‘‘Yasmā ca me anadhimanosi sāmi, na cāpi me manasā appiyosi;
એતેન સચ્ચેન સરન્તુ દેવા, અનુઞ્ઞાતો સોત્થિ પચ્ચેહિ સામી’’તિ.
Etena saccena sarantu devā, anuññāto sotthi paccehi sāmī’’ti.
તત્થ પરમ્મુખોતિ અયં મે પુત્તો પરમ્મુખો માતાપિતરો વન્દિત્વા ગચ્છતિ, ઇતિ એતં પરમ્મુખં ગચ્છન્તં દિસ્વા વિદિત્વા. પઞ્જલીકોતિ તસ્મિં કાલે સિરસિ અઞ્જલિં ઠપેત્વા વન્દતિ દેવતા નમસ્સતિ. પુરિસાદકમ્હાતિ પુરિસાદસ્સ સન્તિકા તેન અનુઞ્ઞાતો સોત્થિના પચ્ચેહિ.
Tattha parammukhoti ayaṃ me putto parammukho mātāpitaro vanditvā gacchati, iti etaṃ parammukhaṃ gacchantaṃ disvā viditvā. Pañjalīkoti tasmiṃ kāle sirasi añjaliṃ ṭhapetvā vandati devatā namassati. Purisādakamhāti purisādassa santikā tena anuññāto sotthinā paccehi.
રામસ્સકાસીતિ રામસ્સ અકાસિ. એકો કિર બારાણસિવાસી રામો નામ માતુપોસકો માતાપિતરો પટિજગ્ગન્તો વોહારત્થાય ગતો દણ્ડકિરઞ્ઞો વિજિતે કુમ્ભવતીનગરં ગન્ત્વા નવવિધેન વસ્સેન સકલરટ્ઠે વિનાસિયમાને માતાપિતૂનં ગુણં સરિ. અથ નં માતુપટ્ઠાનકમ્મસ્સ ફલેન દેવતા સોત્થિના આનયિત્વા માતુ અદંસુ. તં કારણં સુતવસેનાહરિત્વા એવમાહ. સોત્થાનન્તિ સોત્થિભાવં. તં પન કિઞ્ચાપિ દેવતા કરિંસુ, માતુપટ્ઠાનં નિસ્સાય નિબ્બત્તત્તા પન માતા અકાસીતિ વુત્તં. તં તે અહન્તિ અહમ્પિ તે તમેવ સોત્થાનં કરોમિ, મં નિસ્સાય તથેવ તવ સોત્થિભાવો હોતૂતિ અત્થો. અથ વા કરોમીતિ ઇચ્છામિ. એતેન સચ્ચેનાતિ સચે દેવતાહિ તસ્સ સોત્થિના આનીતભાવો સચ્ચો, એતેન સચ્ચેન મમપિ પુત્તં સરન્તુ દેવા , રામં વિય તમ્પિ આહરિત્વા મમ દસ્સન્તૂતિ અત્થો. અનુઞ્ઞાતોતિ પોરિસાદેન ‘‘ગચ્છા’’તિ અનુઞ્ઞાતો દેવતાનં આનુભાવેન સોત્થિ પટિઆગચ્છ પુત્તાતિ વદતિ.
Rāmassakāsīti rāmassa akāsi. Eko kira bārāṇasivāsī rāmo nāma mātuposako mātāpitaro paṭijagganto vohāratthāya gato daṇḍakirañño vijite kumbhavatīnagaraṃ gantvā navavidhena vassena sakalaraṭṭhe vināsiyamāne mātāpitūnaṃ guṇaṃ sari. Atha naṃ mātupaṭṭhānakammassa phalena devatā sotthinā ānayitvā mātu adaṃsu. Taṃ kāraṇaṃ sutavasenāharitvā evamāha. Sotthānanti sotthibhāvaṃ. Taṃ pana kiñcāpi devatā kariṃsu, mātupaṭṭhānaṃ nissāya nibbattattā pana mātā akāsīti vuttaṃ. Taṃ te ahanti ahampi te tameva sotthānaṃ karomi, maṃ nissāya tatheva tava sotthibhāvo hotūti attho. Atha vā karomīti icchāmi. Etena saccenāti sace devatāhi tassa sotthinā ānītabhāvo sacco, etena saccena mamapi puttaṃ sarantu devā , rāmaṃ viya tampi āharitvā mama dassantūti attho. Anuññātoti porisādena ‘‘gacchā’’ti anuññāto devatānaṃ ānubhāvena sotthi paṭiāgaccha puttāti vadati.
જાતુ મલીનસત્તેતિ જાતુ એકંસેન અલીનસત્તે મમ ભાતિકે અહં સમ્મુખા વા પરમ્મુખા વા મનોપદોસં ન સરામિ, ન મયા તમ્હિ મનોપદોસો કતપુબ્બોતિ એવમસ્સ કનિટ્ઠા સચ્ચમકાસિ. યસ્મા ચ મે અનધિમનોસિ , સામીતિ મમ, સામિ અલીનસત્તુ યસ્મા ત્વં અનધિમનોસિ, મં અભિભવિત્વા અતિક્કમિત્વા અઞ્ઞં મનેન ન પત્થેસિ. ન ચાપિ મે મનસા અપ્પિયોસીતિ મય્હમ્પિ ચ મનસા ત્વં અપ્પિયો ન હોસિ, અઞ્ઞમઞ્ઞં પિયસંવાસાવ મયન્તિ એવમસ્સ અગ્ગમહેસી સચ્ચમકાસિ.
Jātu malīnasatteti jātu ekaṃsena alīnasatte mama bhātike ahaṃ sammukhā vā parammukhā vā manopadosaṃ na sarāmi, na mayā tamhi manopadoso katapubboti evamassa kaniṭṭhā saccamakāsi. Yasmā ca me anadhimanosi, sāmīti mama, sāmi alīnasattu yasmā tvaṃ anadhimanosi, maṃ abhibhavitvā atikkamitvā aññaṃ manena na patthesi. Na cāpi me manasā appiyosīti mayhampi ca manasā tvaṃ appiyo na hosi, aññamaññaṃ piyasaṃvāsāva mayanti evamassa aggamahesī saccamakāsi.
કુમારોપિ પિતરા અક્ખાતનયેન રક્ખાવાસમગ્ગં પટિપજ્જિ. યક્ખોપિ ‘‘ખત્તિયા નામ બહુમાયા હોન્તિ, કો જાનાતિ, કિં ભવિસ્સતી’’તિ રુક્ખં અભિરુહિત્વા રઞ્ઞો આગમનં ઓલોકેન્તો નિસીદિ. સો કુમારં આગચ્છન્તં દિસ્વા ‘‘પિતરં નિવત્તેત્વા પુત્તો આગતો ભવિસ્સતિ, નત્થિ મે ભય’’ન્તિ ઓતરિત્વા તસ્સ પિટ્ઠિં દસ્સેન્તો નિસીદિ. સો આગન્ત્વા તસ્સ પુરતો અટ્ઠાસિ. અથ યક્ખો ગાથમાહ –
Kumāropi pitarā akkhātanayena rakkhāvāsamaggaṃ paṭipajji. Yakkhopi ‘‘khattiyā nāma bahumāyā honti, ko jānāti, kiṃ bhavissatī’’ti rukkhaṃ abhiruhitvā rañño āgamanaṃ olokento nisīdi. So kumāraṃ āgacchantaṃ disvā ‘‘pitaraṃ nivattetvā putto āgato bhavissati, natthi me bhaya’’nti otaritvā tassa piṭṭhiṃ dassento nisīdi. So āgantvā tassa purato aṭṭhāsi. Atha yakkho gāthamāha –
૮૩.
83.
‘‘બ્રહા ઉજૂ ચારુમુખો કુતોસિ, ન મં પજાનાસિ વને વસન્તં;
‘‘Brahā ujū cārumukho kutosi, na maṃ pajānāsi vane vasantaṃ;
લુદ્દં મં ઞત્વા ‘પુરિસાદકો’સિ, કો સોત્થિમાજાનમિધાવજેય્યા’’તિ.
Luddaṃ maṃ ñatvā ‘purisādako’si, ko sotthimājānamidhāvajeyyā’’ti.
તત્થ કો સોત્થિમાજાનમિધાવજેય્યાતિ કુમાર કો નામ પુરિસો અત્તનો સોત્થિભાવં જાનન્તો ઇચ્છન્તો ઇધાગચ્છેય્ય, ત્વં અજાનન્તો આગતો મઞ્ઞેતિ.
Tattha ko sotthimājānamidhāvajeyyāti kumāra ko nāma puriso attano sotthibhāvaṃ jānanto icchanto idhāgaccheyya, tvaṃ ajānanto āgato maññeti.
તં સુત્વા કુમારો ગાથમાહ –
Taṃ sutvā kumāro gāthamāha –
૮૪.
84.
‘‘જાનામિ લુદ્દ પુરિસાદકો ત્વં, ન તં ન જાનામિ વને વસન્તં;
‘‘Jānāmi ludda purisādako tvaṃ, na taṃ na jānāmi vane vasantaṃ;
અહઞ્ચ પુત્તોસ્મિ જયદ્દિસસ્સ, મમજ્જ ખાદ પિતુનો પમોક્ખા’’તિ.
Ahañca puttosmi jayaddisassa, mamajja khāda pituno pamokkhā’’ti.
તત્થ પમોક્ખાતિ પમોક્ખહેતુ અહં પિતુ જીવિતં દત્વા ઇધાગતો, તસ્મા તં મુઞ્ચ, મં ખાદાહીતિ અત્થો.
Tattha pamokkhāti pamokkhahetu ahaṃ pitu jīvitaṃ datvā idhāgato, tasmā taṃ muñca, maṃ khādāhīti attho.
તતો યક્ખો ગાથમાહ –
Tato yakkho gāthamāha –
૮૫.
85.
‘‘જાનામિ પુત્તોતિ જયદ્દિસસ્સ, તથા હિ વો મુખવણ્ણો ઉભિન્નં;
‘‘Jānāmi puttoti jayaddisassa, tathā hi vo mukhavaṇṇo ubhinnaṃ;
સુદુક્કરઞ્ઞેવ કતં તવેદં, યો મત્તુમિચ્છે પિતુનો પમોક્ખા’’તિ.
Sudukkaraññeva kataṃ tavedaṃ, yo mattumicche pituno pamokkhā’’ti.
તત્થ તથા હિ વોતિ તાદિસો વો તુમ્હાકં. ઉભિન્નમ્પિ સદિસોવ મુખવણ્ણો હોતીતિ અત્થો. કતં તવેદન્તિ ઇદં તવ કમ્મં સુદુક્કરં.
Tattha tathā hi voti tādiso vo tumhākaṃ. Ubhinnampi sadisova mukhavaṇṇo hotīti attho. Kataṃ tavedanti idaṃ tava kammaṃ sudukkaraṃ.
તતો કુમારો ગાથમાહ –
Tato kumāro gāthamāha –
૮૬.
86.
‘‘ન દુક્કરં કિઞ્ચિ મહેત્થ મઞ્ઞે, યો મત્તુમિચ્છે પિતુનો પમોક્ખા;
‘‘Na dukkaraṃ kiñci mahettha maññe, yo mattumicche pituno pamokkhā;
માતુ ચ હેતુ પરલોક ગન્ત્વા, સુખેન સગ્ગેન ચ સમ્પયુત્તો’’તિ.
Mātu ca hetu paraloka gantvā, sukhena saggena ca sampayutto’’ti.
તત્થ કિઞ્ચિ મહેત્થ મઞ્ઞેતિ કિઞ્ચિ અહં એત્થ ન મઞ્ઞામિ. ઇદં વુત્તં હોતિ – યક્ખ યો પુગ્ગલો પિતુ વા પમોક્ખત્થાય માતુ વા હેતુ પરલોકં ગન્ત્વા સુખેન સગ્ગે નિબ્બત્તનકસુખેન સમ્પયુત્તો ભવિતું મત્તુમિચ્છે મરિતું ઇચ્છતિ, તસ્મા અહં એત્થ માતાપિતૂનં અત્થાય જીવિતપરિચ્ચાગે કિઞ્ચિ દુક્કરં ન મઞ્ઞામીતિ.
Tattha kiñci mahettha maññeti kiñci ahaṃ ettha na maññāmi. Idaṃ vuttaṃ hoti – yakkha yo puggalo pitu vā pamokkhatthāya mātu vā hetu paralokaṃ gantvā sukhena sagge nibbattanakasukhena sampayutto bhavituṃ mattumicche marituṃ icchati, tasmā ahaṃ ettha mātāpitūnaṃ atthāya jīvitapariccāge kiñci dukkaraṃ na maññāmīti.
તં સુત્વા યક્ખો ‘‘કુમાર, મરણસ્સ અભયાનકસત્તો નામ નત્થિ, ત્વં કસ્મા ન ભાયસી’’તિ પુચ્છિ. સો તસ્સ કથેન્તો દ્વે ગાથા અભાસિ –
Taṃ sutvā yakkho ‘‘kumāra, maraṇassa abhayānakasatto nāma natthi, tvaṃ kasmā na bhāyasī’’ti pucchi. So tassa kathento dve gāthā abhāsi –
૮૭.
87.
‘‘અહઞ્ચ ખો અત્તનો પાપકિરિયં, આવી રહો વાપિ સરે ન જાતુ;
‘‘Ahañca kho attano pāpakiriyaṃ, āvī raho vāpi sare na jātu;
સઙ્ખાતજાતીમરણોહમસ્મિ, યથેવ મે ઇધ તથા પરત્થ.
Saṅkhātajātīmaraṇohamasmi, yatheva me idha tathā parattha.
૮૮.
88.
‘‘ખાદજ્જ મં દાનિ મહાનુભાવ, કરસ્સુ કિચ્ચાનિ ઇમં સરીરં;
‘‘Khādajja maṃ dāni mahānubhāva, karassu kiccāni imaṃ sarīraṃ;
રુક્ખસ્સ વા તે પપતામિ અગ્ગા, છાદયમાનો મય્હં ત્વમદેસિ મંસ’’ન્તિ.
Rukkhassa vā te papatāmi aggā, chādayamāno mayhaṃ tvamadesi maṃsa’’nti.
તત્થ સરે ન જાતૂતિ એકંસેનેવ ન સરામિ. સઙ્ખાતજાતીમરણોહમસ્મીતિ અહં ઞાણેન સુપરિચ્છિન્નજાતિમરણો, જાતસત્તો અમરણધમ્મો નામ નત્થીતિ જાનામિ. યથેવ મે ઇધાતિ યથેવ મમ ઇધ , તથા પરલોકે, યથા ચ પરલોકે, તથા ઇધાપિ મરણતો મુત્તિ નામ નત્થીતિ ઇદમ્પિ મમ ઞાણેન સુપરિચ્છિન્નં. કરસ્સુ કિચ્ચાનીતિ ઇમિના સરીરેન કત્તબ્બકિચ્ચાનિ કર, ઇમં તે મયા નિસ્સટ્ઠં સરીરં. છાદયમાનો મય્હં ત્વમદેસિ મંસન્તિ મયિ રુક્ખગ્ગા પતિત્વા મતે મમ સરીરતો ત્વં છાદયમાનો રોચયમાનો યં યં ઇચ્છસિ, તં તં મંસં અદેસિ, ખાદેય્યાસીતિ અત્થો.
Tattha sare na jātūti ekaṃseneva na sarāmi. Saṅkhātajātīmaraṇohamasmīti ahaṃ ñāṇena suparicchinnajātimaraṇo, jātasatto amaraṇadhammo nāma natthīti jānāmi. Yatheva me idhāti yatheva mama idha , tathā paraloke, yathā ca paraloke, tathā idhāpi maraṇato mutti nāma natthīti idampi mama ñāṇena suparicchinnaṃ. Karassu kiccānīti iminā sarīrena kattabbakiccāni kara, imaṃ te mayā nissaṭṭhaṃ sarīraṃ. Chādayamāno mayhaṃ tvamadesi maṃsanti mayi rukkhaggā patitvā mate mama sarīrato tvaṃ chādayamāno rocayamāno yaṃ yaṃ icchasi, taṃ taṃ maṃsaṃ adesi, khādeyyāsīti attho.
યક્ખો તસ્સ વચનં સુત્વા ભીતો હુત્વા ‘‘ન સક્કા ઇમસ્સ મંસં ખાદિતું, ઉપાયેન નં પલાપેસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા ઇમં ગાથમાહ –
Yakkho tassa vacanaṃ sutvā bhīto hutvā ‘‘na sakkā imassa maṃsaṃ khādituṃ, upāyena naṃ palāpessāmī’’ti cintetvā imaṃ gāthamāha –
૮૯.
89.
‘‘ઇદઞ્ચ તે રુચ્ચતિ રાજપુત્ત, ચજેસિ પાણં પિતુનો પમોક્ખા;
‘‘Idañca te ruccati rājaputta, cajesi pāṇaṃ pituno pamokkhā;
તસ્મા હિ સો ત્વં તરમાનરૂપો, સમ્ભઞ્જ કટ્ઠાનિ જલેહિ અગ્ગિ’’ન્તિ.
Tasmā hi so tvaṃ taramānarūpo, sambhañja kaṭṭhāni jalehi aggi’’nti.
તત્થ જલેહીતિ અરઞ્ઞં પવિસિત્વા સારદારૂનિ આહરિત્વા અગ્ગિં જાલેત્વા નિદ્ધૂમે અઙ્ગારે કર, તત્થ તે મંસં પચિત્વા ખાદિસ્સામીતિ દીપેતિ.
Tattha jalehīti araññaṃ pavisitvā sāradārūni āharitvā aggiṃ jāletvā niddhūme aṅgāre kara, tattha te maṃsaṃ pacitvā khādissāmīti dīpeti.
સો તથા કત્વા તસ્સ સન્તિકં અગમાસિ. તં કારણં પકાસેન્તો સત્થા ઇતરં ગાથમાહ –
So tathā katvā tassa santikaṃ agamāsi. Taṃ kāraṇaṃ pakāsento satthā itaraṃ gāthamāha –
૯૦.
90.
‘‘તતો હવે ધિતિમા રાજપુત્તો, દારું સમાહરિત્વા મહન્તમગ્ગિં;
‘‘Tato have dhitimā rājaputto, dāruṃ samāharitvā mahantamaggiṃ;
સન્તીપયિત્વા પટિવેદયિત્થ, આદીપિતો દાનિ મહાયમગ્ગી’’તિ.
Santīpayitvā paṭivedayittha, ādīpito dāni mahāyamaggī’’ti.
યક્ખો અગ્ગિં કત્વા આગતં કુમારં ઓલોકેત્વા ‘‘અયં પુરિસસીહો, મરણાપિસ્સ ભયં નત્થિ, મયા એત્તકં કાલં એવં નિબ્ભયો નામ ન દિટ્ઠપુબ્બો’’તિ લોમહંસજાતો કુમારં પુનપ્પુનં ઓલોકેન્તો નિસીદિ. કુમારો તસ્સ કિરિયં દિસ્વા ગાથમાહ –