Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૧૮. અટ્ઠારસમવગ્ગો

    18. Aṭṭhārasamavaggo

    (૧૮૨) ૬. ઝાનસઙ્કન્તિકથા

    (182) 6. Jhānasaṅkantikathā

    ૮૧૩. ઝાના ઝાનં સઙ્કમતીતિ? આમન્તા. પઠમા ઝાના તતિયં ઝાનં સઙ્કમતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… ઝાના ઝાનં સઙ્કમતીતિ? આમન્તા. દુતિયા ઝાના ચતુત્થં ઝાનં સઙ્કમતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    813. Jhānā jhānaṃ saṅkamatīti? Āmantā. Paṭhamā jhānā tatiyaṃ jhānaṃ saṅkamatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… jhānā jhānaṃ saṅkamatīti? Āmantā. Dutiyā jhānā catutthaṃ jhānaṃ saṅkamatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    પઠમા ઝાના દુતિયં ઝાનં સઙ્કમતીતિ? આમન્તા. યા પઠમસ્સ ઝાનસ્સ ઉપ્પાદાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધિ, સાવ દુતિયસ્સ ઝાનસ્સ ઉપ્પાદાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Paṭhamā jhānā dutiyaṃ jhānaṃ saṅkamatīti? Āmantā. Yā paṭhamassa jhānassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, sāva dutiyassa jhānassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    પઠમા ઝાના દુતિયં ઝાનં સઙ્કમતિ, ન વત્તબ્બં – ‘‘યા પઠમસ્સ ઝાનસ્સ ઉપ્પાદાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધિ, સાવ દુતિયસ્સ ઝાનસ્સ ઉપ્પાદાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધી’’તિ? આમન્તા. દુતિયં ઝાનં અનાવટ્ટેન્તસ્સ ઉપ્પજ્જતિ…પે॰… અપ્પણિદહન્તસ્સ ઉપ્પજ્જતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ દુતિયં ઝાનં આવટ્ટેન્તસ્સ ઉપ્પજ્જતિ…પે॰… પણિદહન્તસ્સ ઉપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ દુતિયં ઝાનં આવટ્ટેન્તસ્સ ઉપ્પજ્જતિ…પે॰… પણિદહન્તસ્સ ઉપ્પજ્જતિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘પઠમા ઝાના દુતિયં ઝાનં સઙ્કમતી’’તિ…પે॰….

    Paṭhamā jhānā dutiyaṃ jhānaṃ saṅkamati, na vattabbaṃ – ‘‘yā paṭhamassa jhānassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, sāva dutiyassa jhānassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhī’’ti? Āmantā. Dutiyaṃ jhānaṃ anāvaṭṭentassa uppajjati…pe… appaṇidahantassa uppajjatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu dutiyaṃ jhānaṃ āvaṭṭentassa uppajjati…pe… paṇidahantassa uppajjatīti? Āmantā. Hañci dutiyaṃ jhānaṃ āvaṭṭentassa uppajjati…pe… paṇidahantassa uppajjati, no ca vata re vattabbe – ‘‘paṭhamā jhānā dutiyaṃ jhānaṃ saṅkamatī’’ti…pe….

    પઠમા ઝાના દુતિયં ઝાનં સઙ્કમતીતિ? આમન્તા. પઠમં ઝાનં કામે આદીનવતો મનસિકરોતો ઉપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા. દુતિયં ઝાનં કામે આદીનવતો મનસિકરોતો ઉપ્પજ્જતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Paṭhamā jhānā dutiyaṃ jhānaṃ saṅkamatīti? Āmantā. Paṭhamaṃ jhānaṃ kāme ādīnavato manasikaroto uppajjatīti? Āmantā. Dutiyaṃ jhānaṃ kāme ādīnavato manasikaroto uppajjatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    પઠમં ઝાનં સવિતક્કં સવિચારન્તિ? આમન્તા . દુતિયં ઝાનં સવિતક્કં સવિચારન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… પઠમા ઝાના દુતિયં ઝાનં સઙ્કમતીતિ? આમન્તા. તઞ્ઞેવ પઠમં ઝાનં તં દુતિયં ઝાનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Paṭhamaṃ jhānaṃ savitakkaṃ savicāranti? Āmantā . Dutiyaṃ jhānaṃ savitakkaṃ savicāranti? Na hevaṃ vattabbe…pe… paṭhamā jhānā dutiyaṃ jhānaṃ saṅkamatīti? Āmantā. Taññeva paṭhamaṃ jhānaṃ taṃ dutiyaṃ jhānanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૮૧૪. દુતિયા ઝાના તતિયં ઝાનં સઙ્કમતીતિ? આમન્તા. યા દુતિયસ્સ ઝાનસ્સ ઉપ્પાદાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધિ, સાવ તતિયસ્સ ઝાનસ્સ ઉપ્પાદાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    814. Dutiyā jhānā tatiyaṃ jhānaṃ saṅkamatīti? Āmantā. Yā dutiyassa jhānassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, sāva tatiyassa jhānassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    દુતિયા ઝાના તતિયં ઝાનં સઙ્કમતિ, ન વત્તબ્બં – ‘‘યા દુતિયસ્સ ઝાનસ્સ ઉપ્પાદાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધિ, સાવ તતિયસ્સ ઝાનસ્સ ઉપ્પાદાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધી’’તિ? આમન્તા . તતિયં ઝાનં અનાવટ્ટેન્તસ્સ ઉપ્પજ્જતિ…પે॰… અપ્પણિદહન્તસ્સ ઉપ્પજ્જતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે …પે॰… નનુ તતિયં ઝાનં આવટ્ટેન્તસ્સ ઉપ્પજ્જતિ…પે॰… પણિદહન્તસ્સ ઉપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ તતિયં ઝાનં આવટ્ટેન્તસ્સ ઉપ્પજ્જતિ…પે॰… પણિદહન્તસ્સ ઉપ્પજ્જતિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘દુતિયા ઝાના તતિયં ઝાનં સઙ્કમતી’’તિ.

    Dutiyā jhānā tatiyaṃ jhānaṃ saṅkamati, na vattabbaṃ – ‘‘yā dutiyassa jhānassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, sāva tatiyassa jhānassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhī’’ti? Āmantā . Tatiyaṃ jhānaṃ anāvaṭṭentassa uppajjati…pe… appaṇidahantassa uppajjatīti? Na hevaṃ vattabbe …pe… nanu tatiyaṃ jhānaṃ āvaṭṭentassa uppajjati…pe… paṇidahantassa uppajjatīti? Āmantā. Hañci tatiyaṃ jhānaṃ āvaṭṭentassa uppajjati…pe… paṇidahantassa uppajjati, no ca vata re vattabbe – ‘‘dutiyā jhānā tatiyaṃ jhānaṃ saṅkamatī’’ti.

    દુતિયા ઝાના તતિયં ઝાનં સઙ્કમતીતિ? આમન્તા. દુતિયં ઝાનં વિતક્કવિચારે આદીનવતો મનસિકરોતો ઉપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા. તતિયં ઝાનં વિતક્કવિચારે આદીનવતો મનસિકરોતો ઉપ્પજ્જતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Dutiyā jhānā tatiyaṃ jhānaṃ saṅkamatīti? Āmantā. Dutiyaṃ jhānaṃ vitakkavicāre ādīnavato manasikaroto uppajjatīti? Āmantā. Tatiyaṃ jhānaṃ vitakkavicāre ādīnavato manasikaroto uppajjatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    દુતિયં ઝાનં સપ્પીતિકન્તિ? આમન્તા. તતિયં ઝાનં સપ્પીતિકન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… દુતિયા ઝાના તતિયં ઝાનં સઙ્કમતીતિ? આમન્તા. તઞ્ઞેવ દુતિયં ઝાનં તં તતિયં ઝાનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Dutiyaṃ jhānaṃ sappītikanti? Āmantā. Tatiyaṃ jhānaṃ sappītikanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… dutiyā jhānā tatiyaṃ jhānaṃ saṅkamatīti? Āmantā. Taññeva dutiyaṃ jhānaṃ taṃ tatiyaṃ jhānanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૮૧૫. તતિયા ઝાના ચતુત્થં ઝાનં સઙ્કમતીતિ? આમન્તા. યા તતિયસ્સ ઝાનસ્સ ઉપ્પાદાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધિ, સાવ ચતુત્થસ્સ ઝાનસ્સ ઉપ્પાદાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    815. Tatiyā jhānā catutthaṃ jhānaṃ saṅkamatīti? Āmantā. Yā tatiyassa jhānassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, sāva catutthassa jhānassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    તતિયા ઝાના ચતુત્થં ઝાનં સઙ્કમતિ, ન વત્તબ્બં – ‘‘યા તતિયસ્સ ઝાનસ્સ ઉપ્પાદાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધિ, સાવ ચતુત્થસ્સ ઝાનસ્સ ઉપ્પાદાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધી’’તિ? આમન્તા. ચતુત્થં ઝાનં અનાવટ્ટેન્તસ્સ ઉપ્પજ્જતિ…પે॰… અપ્પણિદહન્તસ્સ ઉપ્પજ્જતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ ચતુત્થં ઝાનં આવટ્ટેન્તસ્સ ઉપ્પજ્જતિ…પે॰… પણિદહન્તસ્સ ઉપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ ચતુત્થં ઝાનં આવટ્ટેન્તસ્સ ઉપ્પજ્જતિ…પે॰… પણિદહન્તસ્સ ઉપ્પજ્જતિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘તતિયા ઝાના ચતુત્થં ઝાનં સઙ્કમતી’’તિ.

    Tatiyā jhānā catutthaṃ jhānaṃ saṅkamati, na vattabbaṃ – ‘‘yā tatiyassa jhānassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, sāva catutthassa jhānassa uppādāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhī’’ti? Āmantā. Catutthaṃ jhānaṃ anāvaṭṭentassa uppajjati…pe… appaṇidahantassa uppajjatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu catutthaṃ jhānaṃ āvaṭṭentassa uppajjati…pe… paṇidahantassa uppajjatīti? Āmantā. Hañci catutthaṃ jhānaṃ āvaṭṭentassa uppajjati…pe… paṇidahantassa uppajjati, no ca vata re vattabbe – ‘‘tatiyā jhānā catutthaṃ jhānaṃ saṅkamatī’’ti.

    તતિયા ઝાના ચતુત્થં ઝાનં સઙ્કમતીતિ? આમન્તા. તતિયં ઝાનં પીતિં આદીનવતો મનસિકરોતો ઉપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા. ચતુત્થં ઝાનં પીતિં આદીનવતો મનસિકરોતો ઉપ્પજ્જતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Tatiyā jhānā catutthaṃ jhānaṃ saṅkamatīti? Āmantā. Tatiyaṃ jhānaṃ pītiṃ ādīnavato manasikaroto uppajjatīti? Āmantā. Catutthaṃ jhānaṃ pītiṃ ādīnavato manasikaroto uppajjatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    તતિયં ઝાનં સુખસહગતન્તિ? આમન્તા. ચતુત્થં ઝાનં સુખસહગતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… તતિયા ઝાના ચતુત્થં ઝાનં સઙ્કમતીતિ? આમન્તા. તઞ્ઞેવ તતિયં ઝાનં તં ચતુત્થં ઝાનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Tatiyaṃ jhānaṃ sukhasahagatanti? Āmantā. Catutthaṃ jhānaṃ sukhasahagatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… tatiyā jhānā catutthaṃ jhānaṃ saṅkamatīti? Āmantā. Taññeva tatiyaṃ jhānaṃ taṃ catutthaṃ jhānanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૮૧૬. ન વત્તબ્બં – ‘‘ઝાના ઝાનં સઙ્કમતી’’તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ વિવિચ્ચેવ કામેહિ…પે॰… ચતુત્થં ઝાનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતી’’તિ 1! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ ઝાના ઝાનં સઙ્કમતીતિ.

    816. Na vattabbaṃ – ‘‘jhānā jhānaṃ saṅkamatī’’ti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘idha, bhikkhave, bhikkhu vivicceva kāmehi…pe… catutthaṃ jhānaṃ upasampajja viharatī’’ti 2! Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi jhānā jhānaṃ saṅkamatīti.

    ઝાનસઙ્કન્તિકથા નિટ્ઠિતા.

    Jhānasaṅkantikathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. અ॰ નિ॰ ૨.૧૩; ૪.૧૬૩
    2. a. ni. 2.13; 4.163



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૬. ઝાનસઙ્કન્તિકથાવણ્ણના • 6. Jhānasaṅkantikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૬. ઝાનસઙ્કન્તિકથાવણ્ણના • 6. Jhānasaṅkantikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૬. ઝાનસઙ્કન્તિકથાવણ્ણના • 6. Jhānasaṅkantikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact