Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
૮. ચીવરક્ખન્ધકો
8. Cīvarakkhandhako
જીવકવત્થુકથાદિવણ્ણના
Jīvakavatthukathādivaṇṇanā
૩૨૯. ચીવરક્ખન્ધકે કમ્મવિપાકન્તિ કમ્મપચ્ચયઉતુચિત્તાહારસમુટ્ઠિતં અપ્પટિબાહિયરોગં સન્ધાય વુત્તં કમ્મજસ્સ રોગસ્સ અભાવા.
329. Cīvarakkhandhake kammavipākanti kammapaccayautucittāhārasamuṭṭhitaṃ appaṭibāhiyarogaṃ sandhāya vuttaṃ kammajassa rogassa abhāvā.
૩૩૦. પાળિયં સંયમસ્સાતિ સઙ્ગહણસ્સ. અવિસજ્જનસ્સાતિ અત્થો ‘‘યો સંયમો સો વિનાસો’’તિઆદીસુ (પે॰ વ॰ ૨૩૭) વિય. એતસ્સ સંયમસ્સ ફલં ઉપજાનામાતિ યોજના. તમેવ ફલં દસ્સેન્તી આહ ‘‘વરમેતં…પે॰… આસિત્ત’’ન્તિ. કેચિ પન ‘‘સંયમસ્સાતિ આનિસંસસ્સ, ઉપયોગત્થે ચેતં સામિવચન’’ન્તિ (સારત્થ॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૩.૩૨૯-૩૩૦) અત્થં વદન્તિ.
330. Pāḷiyaṃ saṃyamassāti saṅgahaṇassa. Avisajjanassāti attho ‘‘yo saṃyamo so vināso’’tiādīsu (pe. va. 237) viya. Etassa saṃyamassa phalaṃ upajānāmāti yojanā. Tameva phalaṃ dassentī āha ‘‘varametaṃ…pe… āsitta’’nti. Keci pana ‘‘saṃyamassāti ānisaṃsassa, upayogatthe cetaṃ sāmivacana’’nti (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.329-330) atthaṃ vadanti.
૩૩૬. ઉસ્સન્નદોસોતિ સઞ્જાતપિત્તાદિદોસો. સબ્બત્થાતિ સકલસરીરે.
336.Ussannadosoti sañjātapittādidoso. Sabbatthāti sakalasarīre.
૩૩૭. મહાપિટ્ઠિયકોજવન્તિ હત્થિપિટ્ઠિયં અત્થરિતબ્બતાય ‘‘મહાપિટ્ઠિય’’ન્તિ લદ્ધસમઞ્ઞં ઉણ્ણામયત્થરણં.
337.Mahāpiṭṭhiyakojavanti hatthipiṭṭhiyaṃ attharitabbatāya ‘‘mahāpiṭṭhiya’’nti laddhasamaññaṃ uṇṇāmayattharaṇaṃ.
૩૩૮-૯. ઉપડ્ઢકાસિનં ખમમાનન્તિ અડ્ઢકાસિઅગ્ઘનકં. પાળિયં કિં નુ ખોતિ કતમં નુ ખો.
338-9.Upaḍḍhakāsinaṃ khamamānanti aḍḍhakāsiagghanakaṃ. Pāḷiyaṃ kiṃ nu khoti katamaṃ nu kho.
૩૪૦-૩૪૨. ઉપચારેતિ સુસાનસ્સ આસન્ને પદેસે. છડ્ડેત્વા ગતાતિ કિઞ્ચિ અવત્વા એવ છડ્ડેત્વા ગતા, એતેન ‘‘ભિક્ખૂ ગણ્હન્તૂ’’તિ છડ્ડિતે એવ અકામા ભાગદાનં વિહિતં, કેવલં છડ્ડિતે પન કતિકાય અસતિ એકતો બહૂસુ પવિટ્ઠેસુ યેન ગહિતં, તેન અકામભાગો ન દાતબ્બોતિ દસ્સેતિ. સમાના દિસા પુરત્થિમાદિભેદા એતેસન્તિ સદિસાતિ આહ ‘‘એકદિસાય વા ઓક્કમિંસૂ’’તિ. ધુરવિહારટ્ઠાનેતિ વિહારસ્સ સમ્મુખટ્ઠાને.
340-342.Upacāreti susānassa āsanne padese. Chaḍḍetvā gatāti kiñci avatvā eva chaḍḍetvā gatā, etena ‘‘bhikkhū gaṇhantū’’ti chaḍḍite eva akāmā bhāgadānaṃ vihitaṃ, kevalaṃ chaḍḍite pana katikāya asati ekato bahūsu paviṭṭhesu yena gahitaṃ, tena akāmabhāgo na dātabboti dasseti. Samānā disā puratthimādibhedā etesanti sadisāti āha ‘‘ekadisāya vā okkamiṃsū’’ti. Dhuravihāraṭṭhāneti vihārassa sammukhaṭṭhāne.
જીવકવત્થુકથાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Jīvakavatthukathādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૨૦૨. જીવકવત્થુ • 202. Jīvakavatthu
૨૦૩. સેટ્ઠિભરિયાવત્થુ • 203. Seṭṭhibhariyāvatthu
૨૦૯. સમત્તિંસવિરેચનકથા • 209. Samattiṃsavirecanakathā
૨૧૦. વરયાચનાકથા • 210. Varayācanākathā
૨૧૧. કમ્બલાનુજાનનાદિકથા • 211. Kambalānujānanādikathā
૨૧૨. પંસુકૂલપરિયેસનકથા • 212. Paṃsukūlapariyesanakathā
૨૧૩. ચીવરપટિગ્ગાહકસમ્મુતિકથા • 213. Cīvarapaṭiggāhakasammutikathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā
જીવકવત્થુકથા • Jīvakavatthukathā
સેટ્ઠિભરિયાદિવત્થુકથા • Seṭṭhibhariyādivatthukathā
સમત્તિંસવિરેચનકથા • Samattiṃsavirecanakathā
વરયાચનકથા • Varayācanakathā
કમ્બલાનુજાનનાદિકથા • Kambalānujānanādikathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
જીવકવત્થુકથાવણ્ણના • Jīvakavatthukathāvaṇṇanā
પજ્જોતરાજવત્થુકથાદિવણ્ણના • Pajjotarājavatthukathādivaṇṇanā
વરયાચનકથાવણ્ણના • Varayācanakathāvaṇṇanā
કમ્બલાનુજાનનાદિકથાવણ્ણના • Kambalānujānanādikathāvaṇṇanā
ચીવરપટિગ્ગાહકસમ્મુતિઆદિકથાવણ્ણના • Cīvarapaṭiggāhakasammutiādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā
જીવકવત્થુકથાવણ્ણના • Jīvakavatthukathāvaṇṇanā
સમત્તિંસવિરેચનકથાવણ્ણના • Samattiṃsavirecanakathāvaṇṇanā
વરયાચનકથાવણ્ણના • Varayācanakathāvaṇṇanā
ભણ્ડાગારસમ્મુતિઆદિકથાવણ્ણના • Bhaṇḍāgārasammutiādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
૨૦૨. જીવકવત્થુકથા • 202. Jīvakavatthukathā
૨૦૩. સેટ્ઠિભરિયાદિવત્થુકથા • 203. Seṭṭhibhariyādivatthukathā
૨૦૯. સમત્તિંસવિરેચનકથા • 209. Samattiṃsavirecanakathā
૨૧૦. વરયાચનકથા • 210. Varayācanakathā
૨૧૧. કમ્બલાનુજાનનાદિકથા • 211. Kambalānujānanādikathā
૨૧૩. ચીવરપટિગ્ગાહકસમ્મુતિકથા • 213. Cīvarapaṭiggāhakasammutikathā