Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā

    8. கச்சானஸுத்தவண்ணனா

    8. Kaccānasuttavaṇṇanā

    68. அட்ட²மே அஜ்ஜ²த்தந்தி எத்த² அயங் அஜ்ஜ²த்தஸத்³தோ³ ‘‘ச² அஜ்ஜ²த்திகானி ஆயதனானீ’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 3.304) அஜ்ஜ²த்தஜ்ஜ²த்தே ஆக³தோ. ‘‘அஜ்ஜ²த்தா த⁴ம்மா (த⁴॰ ஸ॰ திகமாதிகா 20), அஜ்ஜ²த்தங் வா காயே காயானுபஸ்ஸீ’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 2.373-374) நியகஜ்ஜ²த்தே. ‘‘ஸப்³ப³னிமித்தானங் அமனஸிகாரா அஜ்ஜ²த்தங் ஸுஞ்ஞதங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதீ’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 3.187) விஸயஜ்ஜ²த்தே, இஸ்ஸரியட்டா²னேதி அத்தோ². ப²லஸமாபத்தி ஹி பு³த்³தா⁴னங் இஸ்ஸரியட்டா²னங் நாம. ‘‘தேனானந்த³, பி⁴க்கு²னா தஸ்மிங்யேவ புரிமஸ்மிங் ஸமாதி⁴னிமித்தே அஜ்ஜ²த்தமேவ சித்தங் ஸண்ட²பேதப்³ப³’’ந்திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 3.188) கோ³சரஜ்ஜ²த்தே. இதா⁴பி கோ³சரஜ்ஜ²த்தேயேவ த³ட்ட²ப்³போ³. தஸ்மா அஜ்ஜ²த்தந்தி கோ³சரஜ்ஜ²த்தபூ⁴தே கம்மட்டா²னாரம்மணேதி வுத்தங் ஹோதி. பரிமுக²ந்தி அபி⁴முக²ங். ஸூபட்டி²தாயாதி ஸுட்டு² உபட்டி²தாய காயக³தாய ஸதியா. ஸதிஸீஸேன செத்த² ஜா²னங் வுத்தங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி ‘‘அஜ்ஜ²த்தங் காயானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னவஸேன படிலத்³த⁴ங் உளாரங் ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜித்வா’’தி.

    68. Aṭṭhame ajjhattanti ettha ayaṃ ajjhattasaddo ‘‘cha ajjhattikāni āyatanānī’’tiādīsu (ma. ni. 3.304) ajjhattajjhatte āgato. ‘‘Ajjhattā dhammā (dha. sa. tikamātikā 20), ajjhattaṃ vā kāye kāyānupassī’’tiādīsu (dī. ni. 2.373-374) niyakajjhatte. ‘‘Sabbanimittānaṃ amanasikārā ajjhattaṃ suññataṃ upasampajja viharatī’’tiādīsu (ma. ni. 3.187) visayajjhatte, issariyaṭṭhāneti attho. Phalasamāpatti hi buddhānaṃ issariyaṭṭhānaṃ nāma. ‘‘Tenānanda, bhikkhunā tasmiṃyeva purimasmiṃ samādhinimitte ajjhattameva cittaṃ saṇṭhapetabba’’ntiādīsu (ma. ni. 3.188) gocarajjhatte. Idhāpi gocarajjhatteyeva daṭṭhabbo. Tasmā ajjhattanti gocarajjhattabhūte kammaṭṭhānārammaṇeti vuttaṃ hoti. Parimukhanti abhimukhaṃ. Sūpaṭṭhitāyāti suṭṭhu upaṭṭhitāya kāyagatāya satiyā. Satisīsena cettha jhānaṃ vuttaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti ‘‘ajjhattaṃ kāyānupassanāsatipaṭṭhānavasena paṭiladdhaṃ uḷāraṃ jhānaṃ samāpajjitvā’’ti.

    அயஞ்ஹி தே²ரோ ப⁴க³வதி ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தே ஏகதி³வஸங் ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய சரித்வா பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதப்படிக்கந்தோ விஹாரங் பவிஸித்வா ப⁴க³வதோ வத்தங் த³ஸ்ஸெத்வா தி³வாட்டா²னே தி³வாவிஹாரங் நிஸின்னோ நானாஸமாபத்தீஹி தி³வஸபா⁴க³ங் வீதினாமெத்வா ஸாயன்ஹஸமயங் விஹாரமஜ்ஜ²ங் ஓதரித்வா ப⁴க³வதி க³ந்த⁴குடியங் நிஸின்னே ‘‘அகாலோ தாவ ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமிது’’ந்தி க³ந்த⁴குடியா அவிதூ³ரே, அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே காலபரிச்சே²த³ங் கத்வா யதா²வுத்தங் ஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜித்வா நிஸீதி³. ஸத்தா² தங் ததா²னிஸின்னங் க³ந்த⁴குடியங் நிஸின்னோயேவ பஸ்ஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா மஹாகச்சானோ…பே॰… ஸூபட்டி²தாயா’’தி.

    Ayañhi thero bhagavati sāvatthiyaṃ viharante ekadivasaṃ sāvatthiyaṃ piṇḍāya caritvā pacchābhattaṃ piṇḍapātappaṭikkanto vihāraṃ pavisitvā bhagavato vattaṃ dassetvā divāṭṭhāne divāvihāraṃ nisinno nānāsamāpattīhi divasabhāgaṃ vītināmetvā sāyanhasamayaṃ vihāramajjhaṃ otaritvā bhagavati gandhakuṭiyaṃ nisinne ‘‘akālo tāva bhagavantaṃ upasaṅkamitu’’nti gandhakuṭiyā avidūre, aññatarasmiṃ rukkhamūle kālaparicchedaṃ katvā yathāvuttaṃ samāpattiṃ samāpajjitvā nisīdi. Satthā taṃ tathānisinnaṃ gandhakuṭiyaṃ nisinnoyeva passi. Tena vuttaṃ – ‘‘tena kho pana samayena āyasmā mahākaccāno…pe… sūpaṭṭhitāyā’’ti.

    ஏதமத்த²ங் விதி³த்வாதி ஏதங் ஆயஸ்மதோ மஹாகச்சானத்தே²ரஸ்ஸ ஸதிபட்டா²னபா⁴வனாவஸேன அதி⁴க³தங் ஜா²னங் பாத³கங் கத்வா ஸமாபஜ்ஜனங் ஸப்³பா³காரதோ விதி³த்வா தத³த்த²தீ³பனங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி.

    Etamatthaṃ viditvāti etaṃ āyasmato mahākaccānattherassa satipaṭṭhānabhāvanāvasena adhigataṃ jhānaṃ pādakaṃ katvā samāpajjanaṃ sabbākārato viditvā tadatthadīpanaṃ imaṃ udānaṃ udānesi.

    தத்த² யஸ்ஸ ஸியா ஸப்³ப³தா³ ஸதி, ஸததங் காயக³தா உபட்டி²தாதி யஸ்ஸ ஆரத்³த⁴விபஸ்ஸகஸ்ஸ ஏகதி³வஸங் ச² கொட்டா²ஸே கத்வா ஸப்³ப³ஸ்மிம்பி காலே நாமரூபபே⁴தே³ன து³விதே⁴பி காயே க³தா காயாரம்மணா பஞ்சன்னங் உபாதா³னக்க²ந்தா⁴னங் அனிச்சாதி³ஸம்மஸனவஸேன ஸததங் நிரந்தரங் ஸாதச்சாபி⁴யோக³வஸேன ஸதி உபட்டி²தா ஸியா.

    Tattha yassa siyā sabbadā sati, satataṃ kāyagatā upaṭṭhitāti yassa āraddhavipassakassa ekadivasaṃ cha koṭṭhāse katvā sabbasmimpi kāle nāmarūpabhedena duvidhepi kāye gatā kāyārammaṇā pañcannaṃ upādānakkhandhānaṃ aniccādisammasanavasena satataṃ nirantaraṃ sātaccābhiyogavasena sati upaṭṭhitā siyā.

    அயங் கிராயஸ்மா பட²மங் காயக³தாஸதிகம்மட்டா²னவஸேன ஜா²னங் நிப்³ப³த்தெத்வா தங் பாத³கங் கத்வா காயானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னமுகே²ன விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா அரஹத்தங் பத்தோ. ஸோ அபரபா⁴கே³பி யேபு⁴ய்யேன தமேவ ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜித்வா வுட்டா²ய ததே²வ ச விபஸ்ஸித்வா ப²லஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜதி. ஸ்வாயங் யேன விதி⁴னா அரஹத்தங் பத்தோ, தங் விதி⁴ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஸத்தா² ‘‘யஸ்ஸ ஸியா ஸப்³ப³தா³ ஸதி, ஸததங் காயக³தா உபட்டி²தா’’தி வத்வா தஸ்ஸா உபட்டா²னாகாரங் விபா⁴வேதுங் ‘‘நோ சஸ்ஸ நோ ச மே ஸியா, ந ப⁴விஸ்ஸதி ந ச மே ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ.

    Ayaṃ kirāyasmā paṭhamaṃ kāyagatāsatikammaṭṭhānavasena jhānaṃ nibbattetvā taṃ pādakaṃ katvā kāyānupassanāsatipaṭṭhānamukhena vipassanaṃ paṭṭhapetvā arahattaṃ patto. So aparabhāgepi yebhuyyena tameva jhānaṃ samāpajjitvā vuṭṭhāya tatheva ca vipassitvā phalasamāpattiṃ samāpajjati. Svāyaṃ yena vidhinā arahattaṃ patto, taṃ vidhiṃ dassento satthā ‘‘yassa siyā sabbadā sati, satataṃ kāyagatā upaṭṭhitā’’ti vatvā tassā upaṭṭhānākāraṃ vibhāvetuṃ ‘‘nocassa no ca me siyā, na bhavissati na ca me bhavissatī’’ti āha.

    தஸ்ஸத்தோ² த்³விதா⁴ வேதி³தப்³போ³ ஸம்மஸனதோ புப்³ப³பா⁴க³வஸேன ஸம்மஸனகாலவஸேன சாதி. தேஸு புப்³ப³பா⁴க³வஸேன தாவ நோ சஸ்ஸ நோ ச மே ஸியாதி அதீதகாலே மம கிலேஸகம்மங் நோ சஸ்ஸ ந ப⁴வெய்ய சே, இமஸ்மிங் பச்சுப்பன்னகாலே அயங் அத்தபா⁴வோ நோ ச மே ஸியா ந மே உப்பஜ்ஜெய்ய. யஸ்மா பன மே அதீதே கம்மகிலேஸா அஹேஸுங், தஸ்மா தங்னிமித்தோ ஏதரஹி அயங் மே அத்தபா⁴வோ பவத்ததி. ந ப⁴விஸ்ஸதி ந ச மே ப⁴விஸ்ஸதீதி இமஸ்மிங் அத்தபா⁴வே படிபக்கா²தி⁴க³மேன கிலேஸகம்மங் ந ப⁴விஸ்ஸதி ந உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி மே, ஆயதிங் விபாகவட்டங் ந ச மே ப⁴விஸ்ஸதி ந மே பவத்திஸ்ஸதீதி. ஏவங் காலத்தயே கம்மகிலேஸஹேதுகங் இத³ங் மய்ஹங் அத்தபா⁴வஸங்கா²தங் க²ந்த⁴பஞ்சகங் , ந இஸ்ஸராதி³ஹேதுகங், யதா² ச மய்ஹங், ஏவங் ஸப்³ப³ஸத்தானந்தி ஸப்பச்சயனாமரூபத³ஸ்ஸனங் பகாஸிதங் ஹோதி.

    Tassattho dvidhā veditabbo sammasanato pubbabhāgavasena sammasanakālavasena cāti. Tesu pubbabhāgavasena tāva no cassa no ca me siyāti atītakāle mama kilesakammaṃ no cassa na bhaveyya ce, imasmiṃ paccuppannakāle ayaṃ attabhāvo no ca me siyā na me uppajjeyya. Yasmā pana me atīte kammakilesā ahesuṃ, tasmā taṃnimitto etarahi ayaṃ me attabhāvo pavattati. Na bhavissati na ca me bhavissatīti imasmiṃ attabhāve paṭipakkhādhigamena kilesakammaṃ na bhavissati na uppajjissati me, āyatiṃ vipākavaṭṭaṃ na ca me bhavissati na me pavattissatīti. Evaṃ kālattaye kammakilesahetukaṃ idaṃ mayhaṃ attabhāvasaṅkhātaṃ khandhapañcakaṃ , na issarādihetukaṃ, yathā ca mayhaṃ, evaṃ sabbasattānanti sappaccayanāmarūpadassanaṃ pakāsitaṃ hoti.

    ஸம்மஸனகாலவஸேன பன நோ சஸ்ஸ நோ ச மே ஸியாதி யஸ்மா இத³ங் க²ந்த⁴பஞ்சகங் ஹுத்வா அபா⁴வட்டே²ன அனிச்சங், அபி⁴ண்ஹபடிபீளனட்டே²ன து³க்க²ங், அவஸவத்தனட்டே²ன அனத்தா, ஏவங் யதி³ அயங் அத்தா நாம நாபி க²ந்த⁴பஞ்சகவினிமுத்தோ கோசி நோ சஸ்ஸ நோ ச ஸியா ந ப⁴வெய்ய, ஏவங், ப⁴ந்தே, நோ ச மே ஸியா மம ஸந்தகங் நாம கிஞ்சி ந ப⁴வெய்ய. ந ப⁴விஸ்ஸதீதி அத்தனி அத்தனியே ப⁴விதப்³ப³ங் யதா² சித³ங் நாமரூபங் ஏதரஹி ச அதீதே ச அத்தத்தனியங் ஸுஞ்ஞங், ஏவங் ந ப⁴விஸ்ஸதி ந மே ப⁴விஸ்ஸதி, அனாக³தேபி க²ந்த⁴வினிமுத்தோ அத்தா நாம ந கோசி ந மே ப⁴விஸ்ஸதி ந பவத்திஸ்ஸதி, ததோ ஏவ கிஞ்சி பலிபோ³த⁴ட்டா²னியங் ந மே ப⁴விஸ்ஸதி ஆயதிம்பி அத்தனியங் நாம ந மே கிஞ்சி ப⁴விஸ்ஸதீதி. இமினா தீஸு காலேஸு ‘‘அஹ’’ந்தி க³ஹேதப்³ப³ஸ்ஸ அபா⁴வதோ ‘‘மம’’ந்தி க³ஹேதப்³ப³ஸ்ஸ ச அபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. தேன சதுக்கோடிகா ஸுஞ்ஞதா பகாஸிதா ஹோதி.

    Sammasanakālavasena pana no cassa no ca me siyāti yasmā idaṃ khandhapañcakaṃ hutvā abhāvaṭṭhena aniccaṃ, abhiṇhapaṭipīḷanaṭṭhena dukkhaṃ, avasavattanaṭṭhena anattā, evaṃ yadi ayaṃ attā nāma nāpi khandhapañcakavinimutto koci no cassa no ca siyā na bhaveyya, evaṃ, bhante, no ca me siyā mama santakaṃ nāma kiñci na bhaveyya. Na bhavissatīti attani attaniye bhavitabbaṃ yathā cidaṃ nāmarūpaṃ etarahi ca atīte ca attattaniyaṃ suññaṃ, evaṃ na bhavissati na me bhavissati, anāgatepi khandhavinimutto attā nāma na koci na me bhavissati na pavattissati, tato eva kiñci palibodhaṭṭhāniyaṃ na me bhavissati āyatimpi attaniyaṃ nāma na me kiñci bhavissatīti. Iminā tīsu kālesu ‘‘aha’’nti gahetabbassa abhāvato ‘‘mama’’nti gahetabbassa ca abhāvaṃ dasseti. Tena catukkoṭikā suññatā pakāsitā hoti.

    அனுபுப்³ப³விஹாரி தத்த² ஸோதி ஏவங் தீஸுபி காலேஸு அத்தத்தனியங் ஸுஞ்ஞதங் தத்த² ஸங்கா²ரக³தே அனுபஸ்ஸந்தோ அனுக்கமேன உத³யப்³ப³யஞாணாதி³விபஸ்ஸனாஞாணேஸு உப்பஜ்ஜமானேஸு அனுபுப்³ப³விபஸ்ஸனாவிஹாரவஸேன அனுபுப்³ப³விஹாரீ ஸமானோ. காலேனேவ தரே விஸத்திகந்தி ஸோ ஏவங் விபஸ்ஸனங் மத்த²கங் பாபெத்வா டி²தோ யோகா³வசரோ இந்த்³ரியானங் பரிபாகக³தகாலேன வுட்டா²னகா³மினியா விபஸ்ஸனாய மக்³கே³ன க⁴டிதகாலேன அரியமக்³க³ஸ்ஸ உப்பத்திகாலேன ஸகலஸ்ஸ ப⁴வத்தயஸ்ஸ ஸங்தனநதோ விஸத்திகாஸங்கா²தங் தண்ஹங் தரெய்ய, விதரித்வா தஸ்ஸா பரதீரே திட்டெ²ய்யாதி அதி⁴ப்பாயோ.

    Anupubbavihāri tattha soti evaṃ tīsupi kālesu attattaniyaṃ suññataṃ tattha saṅkhāragate anupassanto anukkamena udayabbayañāṇādivipassanāñāṇesu uppajjamānesu anupubbavipassanāvihāravasena anupubbavihārī samāno. Kālenevatare visattikanti so evaṃ vipassanaṃ matthakaṃ pāpetvā ṭhito yogāvacaro indriyānaṃ paripākagatakālena vuṭṭhānagāminiyā vipassanāya maggena ghaṭitakālena ariyamaggassa uppattikālena sakalassa bhavattayassa saṃtananato visattikāsaṅkhātaṃ taṇhaṃ tareyya, vitaritvā tassā paratīre tiṭṭheyyāti adhippāyo.

    இதி ப⁴க³வா அஞ்ஞாபதே³ஸேன ஆயஸ்மதோ மஹாகச்சானஸ்ஸ அரஹத்துப்பத்திதீ³பனங் உதா³னங் உதா³னேஸி.

    Iti bhagavā aññāpadesena āyasmato mahākaccānassa arahattuppattidīpanaṃ udānaṃ udānesi.

    அட்ட²மஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Aṭṭhamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / உதா³னபாளி • Udānapāḷi / 8. கச்சானஸுத்தங் • 8. Kaccānasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact