Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૪૬૭] ૪. કામજાતકવણ્ણના

    [467] 4. Kāmajātakavaṇṇanā

    કામં કામયમાનસ્સાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો અઞ્ઞતરં બ્રાહ્મણં આરબ્ભ કથેસિ. એકો કિર સાવત્થિવાસી બ્રાહ્મણો અચિરવતીતીરે ખેત્તકરણત્થાય અરઞ્ઞં કોટેસિ. સત્થા તસ્સ ઉપનિસ્સયં દિસ્વા સાવત્થિં પિણ્ડાય પવિસન્તો મગ્ગા ઓક્કમ્મ તેન સદ્ધિં પટિસન્થારં કત્વા ‘‘કિં કરોસિ બ્રાહ્મણા’’તિ વત્વા ‘‘ખેત્તટ્ઠાનં કોટાપેમિ ભો, ગોતમા’’તિ વુત્તે ‘‘સાધુ, બ્રાહ્મણ, કમ્મં કરોહી’’તિ વત્વા અગમાસિ. એતેનેવ ઉપાયેન છિન્નરુક્ખે હારેત્વા ખેત્તસ્સ સોધનકાલે કસનકાલે કેદારબન્ધનકાલે વપનકાલેતિ પુનપ્પુનં ગન્ત્વા તેન સદ્ધિં પટિસન્થારમકાસિ. વપનદિવસે પન સો બ્રાહ્મણો ‘‘અજ્જ, ભો ગોતમ, મય્હં વપ્પમઙ્ગલં, અહં ઇમસ્મિં સસ્સે નિપ્ફન્ને બુદ્ધપ્પમુખસ્સ ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ મહાદાનં દસ્સામી’’તિ આહ. સત્થા તુણ્હીભાવેન અધિવાસેત્વા પક્કામિ. પુનેકદિવસં બ્રાહ્મણો સસ્સં ઓલોકેન્તો અટ્ઠાસિ. સત્થાપિ તત્થ ગન્ત્વા ‘‘કિં કરોસિ બ્રાહ્મણા’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સસ્સં ઓલોકેમિ ભો ગોતમા’’તિ વુત્તે ‘‘સાધુ બ્રાહ્મણા’’તિ વત્વા પક્કામિ. તદા બ્રાહ્મણો ચિન્તેસિ ‘‘સમણો ગોતમો અભિણ્હં આગચ્છતિ, નિસ્સંસયં ભત્તેન અત્થિકો, દસ્સામહં તસ્સ ભત્ત’’ન્તિ. તસ્સેવં ચિન્તેત્વા ગેહં ગતદિવસે સત્થાપિ તત્થ અગમાસિ. અથ બ્રાહ્મણસ્સ અતિવિય વિસ્સાસો અહોસિ. અપરભાગે પરિણતે સસ્સે ‘‘સ્વે ખેત્તં લાયિસ્સામી’’તિ સન્નિટ્ઠાનં કત્વા નિપન્ને બ્રાહ્મણે અચિરવતિયા ઉપરિ સબ્બરત્તિં કરકવસ્સં વસ્સિ. મહોઘો આગન્ત્વા એકનાળિમત્તમ્પિ અનવસેસં કત્વા સબ્બં સસ્સં સમુદ્દં પવેસેસિ. બ્રાહ્મણો ઓઘમ્હિ પતિતે સસ્સવિનાસં ઓલોકેત્વા સકભાવેન સણ્ઠાતું નાહોસિ, બલવસોકાભિભૂતો હત્થેન ઉરં પહરિત્વા પરિદેવમાનો રોદન્તો નિપજ્જિ.

    Kāmaṃkāmayamānassāti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ brāhmaṇaṃ ārabbha kathesi. Eko kira sāvatthivāsī brāhmaṇo aciravatītīre khettakaraṇatthāya araññaṃ koṭesi. Satthā tassa upanissayaṃ disvā sāvatthiṃ piṇḍāya pavisanto maggā okkamma tena saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā ‘‘kiṃ karosi brāhmaṇā’’ti vatvā ‘‘khettaṭṭhānaṃ koṭāpemi bho, gotamā’’ti vutte ‘‘sādhu, brāhmaṇa, kammaṃ karohī’’ti vatvā agamāsi. Eteneva upāyena chinnarukkhe hāretvā khettassa sodhanakāle kasanakāle kedārabandhanakāle vapanakāleti punappunaṃ gantvā tena saddhiṃ paṭisanthāramakāsi. Vapanadivase pana so brāhmaṇo ‘‘ajja, bho gotama, mayhaṃ vappamaṅgalaṃ, ahaṃ imasmiṃ sasse nipphanne buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa mahādānaṃ dassāmī’’ti āha. Satthā tuṇhībhāvena adhivāsetvā pakkāmi. Punekadivasaṃ brāhmaṇo sassaṃ olokento aṭṭhāsi. Satthāpi tattha gantvā ‘‘kiṃ karosi brāhmaṇā’’ti pucchitvā ‘‘sassaṃ olokemi bho gotamā’’ti vutte ‘‘sādhu brāhmaṇā’’ti vatvā pakkāmi. Tadā brāhmaṇo cintesi ‘‘samaṇo gotamo abhiṇhaṃ āgacchati, nissaṃsayaṃ bhattena atthiko, dassāmahaṃ tassa bhatta’’nti. Tassevaṃ cintetvā gehaṃ gatadivase satthāpi tattha agamāsi. Atha brāhmaṇassa ativiya vissāso ahosi. Aparabhāge pariṇate sasse ‘‘sve khettaṃ lāyissāmī’’ti sanniṭṭhānaṃ katvā nipanne brāhmaṇe aciravatiyā upari sabbarattiṃ karakavassaṃ vassi. Mahogho āgantvā ekanāḷimattampi anavasesaṃ katvā sabbaṃ sassaṃ samuddaṃ pavesesi. Brāhmaṇo oghamhi patite sassavināsaṃ oloketvā sakabhāvena saṇṭhātuṃ nāhosi, balavasokābhibhūto hatthena uraṃ paharitvā paridevamāno rodanto nipajji.

    સત્થા પચ્ચૂસસમયે સોકાભિભૂતં બ્રાહ્મણં દિસ્વા ‘‘બ્રાહ્મણસ્સાવસ્સયો ભવિસ્સામી’’તિ પુનદિવસે સાવત્થિયં પિણ્ડાય ચરિત્વા પિણ્ડપાતપટિક્કન્તો ભિક્ખૂ વિહારં પેસેત્વા પચ્છાસમણેન સદ્ધિં તસ્સ ગેહદ્વારં અગમાસિ. બ્રાહ્મણો સત્થુ આગતભાવં સુત્વા ‘‘પટિસન્થારત્થાય મે સહાયો આગતો ભવિસ્સતી’’તિ પટિલદ્ધસ્સાસો આસનં પઞ્ઞપેસિ. સત્થા પવિસિત્વા પઞ્ઞત્તાસને નિસીદિત્વા ‘‘બ્રાહ્મણ, કસ્મા ત્વં દુમ્મનોસિ, કિં તે અફાસુક’’ન્તિ પુચ્છિ. ભો ગોતમ, અચિરવતીતીરે મયા રુક્ખચ્છેદનતો પટ્ઠાય કતં કમ્મં તુમ્હે જાનાથ, અહં ‘‘ઇમસ્મિં સસ્સે નિપ્ફન્ને તુમ્હાકં દાનં દસ્સામી’’તિ વિચરામિ, ઇદાનિ મે સબ્બં તં સસ્સં મહોઘો સમુદ્દમેવ પવેસેસિ, કિઞ્ચિ અવસિટ્ઠં નત્થિ, સકટસતમત્તં ધઞ્ઞં વિનટ્ઠં, તેન મે મહાસોકો ઉપ્પન્નોતિ. ‘‘કિં પન, બ્રાહ્મણ, સોચન્તસ્સ નટ્ઠં પુનાગચ્છતી’’તિ. ‘‘નો હેતં ભો ગોતમા’’તિ. ‘‘એવં સન્તે કસ્મા સોચસિ, ઇમેસં સત્તાનં ધનધઞ્ઞં નામ ઉપ્પજ્જનકાલે ઉપ્પજ્જતિ, નસ્સનકાલે નસ્સતિ, કિઞ્ચિ સઙ્ખારગતં અનસ્સનધમ્મં નામ નત્થિ, મા ચિન્તયી’’તિ. ઇતિ નં સત્થા સમસ્સાસેત્વા તસ્સ સપ્પાયધમ્મં દેસેન્તો કામસુત્તં (સુ॰ નિ॰ ૭૭૨ આદયો) કથેસિ. સુત્તપરિયોસાને સોચન્તો બ્રાહ્મણો સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ. સત્થા તં નિસ્સોકં કત્વા ઉટ્ઠાયાસના વિહારં અગમાસિ. ‘‘સત્થા અસુકં નામ બ્રાહ્મણં સોકસલ્લસમપ્પિતં નિસ્સોકં કત્વા સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠાપેસી’’તિ સકલનગરં અઞ્ઞાસિ. ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું ‘‘આવુસો, દસબલો બ્રાહ્મણેન સદ્ધિં મિત્તં કત્વા વિસ્સાસિકો હુત્વા ઉપાયેનેવ તસ્સ સોકસલ્લસમપ્પિતસ્સ ધમ્મં દેસેત્વા તં નિસ્સોકં કત્વા સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠાપેસી’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપાહં એતં નિસ્સોકમકાસિ’’ન્તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Satthā paccūsasamaye sokābhibhūtaṃ brāhmaṇaṃ disvā ‘‘brāhmaṇassāvassayo bhavissāmī’’ti punadivase sāvatthiyaṃ piṇḍāya caritvā piṇḍapātapaṭikkanto bhikkhū vihāraṃ pesetvā pacchāsamaṇena saddhiṃ tassa gehadvāraṃ agamāsi. Brāhmaṇo satthu āgatabhāvaṃ sutvā ‘‘paṭisanthāratthāya me sahāyo āgato bhavissatī’’ti paṭiladdhassāso āsanaṃ paññapesi. Satthā pavisitvā paññattāsane nisīditvā ‘‘brāhmaṇa, kasmā tvaṃ dummanosi, kiṃ te aphāsuka’’nti pucchi. Bho gotama, aciravatītīre mayā rukkhacchedanato paṭṭhāya kataṃ kammaṃ tumhe jānātha, ahaṃ ‘‘imasmiṃ sasse nipphanne tumhākaṃ dānaṃ dassāmī’’ti vicarāmi, idāni me sabbaṃ taṃ sassaṃ mahogho samuddameva pavesesi, kiñci avasiṭṭhaṃ natthi, sakaṭasatamattaṃ dhaññaṃ vinaṭṭhaṃ, tena me mahāsoko uppannoti. ‘‘Kiṃ pana, brāhmaṇa, socantassa naṭṭhaṃ punāgacchatī’’ti. ‘‘No hetaṃ bho gotamā’’ti. ‘‘Evaṃ sante kasmā socasi, imesaṃ sattānaṃ dhanadhaññaṃ nāma uppajjanakāle uppajjati, nassanakāle nassati, kiñci saṅkhāragataṃ anassanadhammaṃ nāma natthi, mā cintayī’’ti. Iti naṃ satthā samassāsetvā tassa sappāyadhammaṃ desento kāmasuttaṃ (su. ni. 772 ādayo) kathesi. Suttapariyosāne socanto brāhmaṇo sotāpattiphale patiṭṭhahi. Satthā taṃ nissokaṃ katvā uṭṭhāyāsanā vihāraṃ agamāsi. ‘‘Satthā asukaṃ nāma brāhmaṇaṃ sokasallasamappitaṃ nissokaṃ katvā sotāpattiphale patiṭṭhāpesī’’ti sakalanagaraṃ aññāsi. Bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, dasabalo brāhmaṇena saddhiṃ mittaṃ katvā vissāsiko hutvā upāyeneva tassa sokasallasamappitassa dhammaṃ desetvā taṃ nissokaṃ katvā sotāpattiphale patiṭṭhāpesī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepāhaṃ etaṃ nissokamakāsi’’nti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તસ્સ રઞ્ઞો દ્વે પુત્તા અહેસું. સો જેટ્ઠકસ્સ ઉપરજ્જં અદાસિ, કનિટ્ઠસ્સ સેનાપતિટ્ઠાનં. અપરભાગે બ્રહ્મદત્તે કાલકતે અમચ્ચા જેટ્ઠકસ્સ અભિસેકં પટ્ઠપેસું. સો ‘‘ન મય્હં રજ્જેનત્થો, કનિટ્ઠસ્સ મે દેથા’’તિ વત્વા પુનપ્પુનં યાચિયમાનોપિ પટિક્ખિપિત્વા કનિટ્ઠસ્સ અભિસેકે કતે ‘‘ન મે ઇસ્સરિયેનત્થો’’તિ ઉપરજ્જાદીનિપિ ન ઇચ્છિ. ‘‘તેન હિ સાદૂનિ ભોજનાનિ ભુઞ્જન્તો ઇધેવ વસાહી’’તિ વુત્તેપિ ‘‘ન મે ઇમસ્મિં નગરે કિચ્ચં અત્થી’’તિ બારાણસિતો નિક્ખમિત્વા પચ્ચન્તં ગન્ત્વા એકં સેટ્ઠિકુલં નિસ્સાય સહત્થેન કમ્મં કરોન્તો વસિ. તે અપરભાગે તસ્સ રાજકુમારભાવં ઞત્વા કમ્મં કાતું નાદંસુ, કુમારપરિહારેનેવ તં પરિહરિંસુ. અપરભાગે રાજકમ્મિકા ખેત્તપ્પમાણગ્ગહણત્થાય તં ગામં અગમંસુ. સેટ્ઠિ રાજકુમારં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘સામિ, મયં તુમ્હે પોસેમ, કનિટ્ઠભાતિકસ્સ પણ્ણં પેસેત્વા અમ્હાકં બલિં હારેથા’’તિ આહ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા ‘‘અહં અસુકસેટ્ઠિકુલં નામ ઉપનિસ્સાય વસામિ, મં નિસ્સાય એતેસં બલિં વિસ્સજ્જેહી’’તિ પણ્ણં પેસેસિ. રાજા ‘‘સાધૂ’’તિ વત્વા તથા કારેસિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadattassa rañño dve puttā ahesuṃ. So jeṭṭhakassa uparajjaṃ adāsi, kaniṭṭhassa senāpatiṭṭhānaṃ. Aparabhāge brahmadatte kālakate amaccā jeṭṭhakassa abhisekaṃ paṭṭhapesuṃ. So ‘‘na mayhaṃ rajjenattho, kaniṭṭhassa me dethā’’ti vatvā punappunaṃ yāciyamānopi paṭikkhipitvā kaniṭṭhassa abhiseke kate ‘‘na me issariyenattho’’ti uparajjādīnipi na icchi. ‘‘Tena hi sādūni bhojanāni bhuñjanto idheva vasāhī’’ti vuttepi ‘‘na me imasmiṃ nagare kiccaṃ atthī’’ti bārāṇasito nikkhamitvā paccantaṃ gantvā ekaṃ seṭṭhikulaṃ nissāya sahatthena kammaṃ karonto vasi. Te aparabhāge tassa rājakumārabhāvaṃ ñatvā kammaṃ kātuṃ nādaṃsu, kumāraparihāreneva taṃ parihariṃsu. Aparabhāge rājakammikā khettappamāṇaggahaṇatthāya taṃ gāmaṃ agamaṃsu. Seṭṭhi rājakumāraṃ upasaṅkamitvā ‘‘sāmi, mayaṃ tumhe posema, kaniṭṭhabhātikassa paṇṇaṃ pesetvā amhākaṃ baliṃ hārethā’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā ‘‘ahaṃ asukaseṭṭhikulaṃ nāma upanissāya vasāmi, maṃ nissāya etesaṃ baliṃ vissajjehī’’ti paṇṇaṃ pesesi. Rājā ‘‘sādhū’’ti vatvā tathā kāresi.

    અથ નં સકલગામવાસિનોપિ જનપદવાસિનોપિ ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘મયં તુમ્હાકઞ્ઞેવ બલિં દસ્સામ, અમ્હાકમ્પિ સુઙ્કં વિસ્સજ્જાપેહી’’તિ આહંસુ. સો તેસમ્પિ અત્થાય પણ્ણં પેસેત્વા વિસ્સજ્જાપેસિ. તતો પટ્ઠાય તે તસ્સેવ બલિં અદંસુ. અથસ્સ મહાલાભસક્કારો અહોસિ, તેન સદ્ધિઞ્ઞેવસ્સ તણ્હાપિ મહતી જાતા. સો અપરભાગેપિ સબ્બં જનપદં યાચિ, ઉપડ્ઢરજ્જં યાચિ, કનિટ્ઠોપિ તસ્સ અદાસિયેવ. સો તણ્હાય વડ્ઢમાનાય ઉપડ્ઢરજ્જેનપિ અસન્તુટ્ઠો ‘‘રજ્જં ગણ્હિસ્સામી’’તિ જનપદપરિવુતો તં નગરં ગન્ત્વા બહિનગરે ઠત્વા ‘‘રજ્જં વા મે દેતુ યુદ્ધં વા’’તિ કનિટ્ઠસ્સ પણ્ણં પહિણિ. કનિટ્ઠો ચિન્તેસિ ‘‘અયં બાલો પુબ્બે રજ્જમ્પિ ઉપરજ્જાદીનિપિ પટિક્ખિપિત્વા ઇદાનિ ‘યુદ્ધેન ગણ્હામી’તિ વદતિ, સચે ખો પનાહં ઇમં યુદ્ધેન મારેસ્સામિ, ગરહા મે ભવિસ્સતિ, કિં મે રજ્જેના’’તિ. અથસ્સ ‘‘અલં યુદ્ધેન, રજ્જં ગણ્હતૂ’’તિ પેસેસિ. સો રજ્જં ગણ્હિત્વા કનિટ્ઠસ્સ ઉપરજ્જં દત્વા તતો પટ્ઠાય રજ્જં કારેન્તો તણ્હાવસિકો હુત્વા એકેન રજ્જેન અસન્તુટ્ઠો દ્વે તીણિ રજ્જાનિ પત્થેત્વા તણ્હાય કોટિં નાદ્દસ.

    Atha naṃ sakalagāmavāsinopi janapadavāsinopi upasaṅkamitvā ‘‘mayaṃ tumhākaññeva baliṃ dassāma, amhākampi suṅkaṃ vissajjāpehī’’ti āhaṃsu. So tesampi atthāya paṇṇaṃ pesetvā vissajjāpesi. Tato paṭṭhāya te tasseva baliṃ adaṃsu. Athassa mahālābhasakkāro ahosi, tena saddhiññevassa taṇhāpi mahatī jātā. So aparabhāgepi sabbaṃ janapadaṃ yāci, upaḍḍharajjaṃ yāci, kaniṭṭhopi tassa adāsiyeva. So taṇhāya vaḍḍhamānāya upaḍḍharajjenapi asantuṭṭho ‘‘rajjaṃ gaṇhissāmī’’ti janapadaparivuto taṃ nagaraṃ gantvā bahinagare ṭhatvā ‘‘rajjaṃ vā me detu yuddhaṃ vā’’ti kaniṭṭhassa paṇṇaṃ pahiṇi. Kaniṭṭho cintesi ‘‘ayaṃ bālo pubbe rajjampi uparajjādīnipi paṭikkhipitvā idāni ‘yuddhena gaṇhāmī’ti vadati, sace kho panāhaṃ imaṃ yuddhena māressāmi, garahā me bhavissati, kiṃ me rajjenā’’ti. Athassa ‘‘alaṃ yuddhena, rajjaṃ gaṇhatū’’ti pesesi. So rajjaṃ gaṇhitvā kaniṭṭhassa uparajjaṃ datvā tato paṭṭhāya rajjaṃ kārento taṇhāvasiko hutvā ekena rajjena asantuṭṭho dve tīṇi rajjāni patthetvā taṇhāya koṭiṃ nāddasa.

    તદા સક્કો દેવરાજા ‘‘કે નુ ખો લોકે માતાપિતરો ઉપટ્ઠહન્તિ, કે દાનાદીનિ પુઞ્ઞાનિ કરોન્તિ, કે તણ્હાવસિકા’’તિ ઓલોકેન્તો તસ્સ તણ્હાવસિકભાવં ઞત્વા ‘‘અયં બાલો બારાણસિરજ્જેનપિ ન તુસ્સતિ, અહં સિક્ખાપેસ્સામિ ન’’ન્તિ માણવકવેસેન રાજદ્વારે ઠત્વા ‘‘એકો ઉપાયકુસલો માણવો દ્વારે ઠિતો’’તિ આરોચાપેત્વા ‘‘પવિસતૂ’’તિ વુત્તે પવિસિત્વા રાજાનં જયાપેત્વા ‘‘કિંકારણા આગતોસી’’તિ વુત્તે ‘‘મહારાજ તુમ્હાકં કિઞ્ચિ વત્તબ્બં અત્થિ, રહો પચ્ચાસીસામી’’તિ આહ. સક્કાનુભાવેન તાવદેવ મનુસ્સા પટિક્કમિંસુ. અથ નં માણવો ‘‘અહં, મહારાજ, ફીતાનિ આકિણ્ણમનુસ્સાનિ સમ્પન્નબલવાહનાનિ તીણિ નગરાનિ પસ્સામિ, અહં તે અત્તનો આનુભાવેન તેસુ રજ્જં ગહેત્વા દસ્સામિ, પપઞ્ચં અકત્વા સીઘં ગન્તું વટ્ટતી’’તિ આહ. સો તણ્હાવસિકો રાજા ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા સક્કાનુભાવેન ‘‘કો વા ત્વં, કુતો વા આગતો, કિં વા તે લદ્ધું વટ્ટતી’’તિ ન પુચ્છિ. સોપિ એત્તકં વત્વા તાવતિંસભવનમેવ અગમાસિ.

    Tadā sakko devarājā ‘‘ke nu kho loke mātāpitaro upaṭṭhahanti, ke dānādīni puññāni karonti, ke taṇhāvasikā’’ti olokento tassa taṇhāvasikabhāvaṃ ñatvā ‘‘ayaṃ bālo bārāṇasirajjenapi na tussati, ahaṃ sikkhāpessāmi na’’nti māṇavakavesena rājadvāre ṭhatvā ‘‘eko upāyakusalo māṇavo dvāre ṭhito’’ti ārocāpetvā ‘‘pavisatū’’ti vutte pavisitvā rājānaṃ jayāpetvā ‘‘kiṃkāraṇā āgatosī’’ti vutte ‘‘mahārāja tumhākaṃ kiñci vattabbaṃ atthi, raho paccāsīsāmī’’ti āha. Sakkānubhāvena tāvadeva manussā paṭikkamiṃsu. Atha naṃ māṇavo ‘‘ahaṃ, mahārāja, phītāni ākiṇṇamanussāni sampannabalavāhanāni tīṇi nagarāni passāmi, ahaṃ te attano ānubhāvena tesu rajjaṃ gahetvā dassāmi, papañcaṃ akatvā sīghaṃ gantuṃ vaṭṭatī’’ti āha. So taṇhāvasiko rājā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā sakkānubhāvena ‘‘ko vā tvaṃ, kuto vā āgato, kiṃ vā te laddhuṃ vaṭṭatī’’ti na pucchi. Sopi ettakaṃ vatvā tāvatiṃsabhavanameva agamāsi.

    રાજા અમચ્ચે પક્કોસાપેત્વા ‘‘એકો માણવો ‘અમ્હાકં તીણિ રજ્જાનિ ગહેત્વા દસ્સામી’તિ આહ, તં પક્કોસથ, નગરે ભેરિં ચરાપેત્વા બલકાયં સન્નિપાતાપેથ, પપઞ્ચં અકત્વા તીણિ રજ્જાનિ ગણ્હિસ્સામી’’તિ વત્વા ‘‘કિં પન તે, મહારાજ, તસ્સ માણવસ્સ સક્કારો વા કતો, નિવાસટ્ઠાનં વા પુચ્છિત’’ન્તિ વુત્તે ‘‘નેવ સક્કારં અકાસિં, ન નિવાસટ્ઠાનં પુચ્છિં, ગચ્છથ નં ઉપધારેથા’’તિ આહ. ઉપધારેન્તા નં અદિસ્વા ‘‘મહારાજ, સકલનગરે માણવં ન પસ્સામા’’તિ આરોચેસું. તં સુત્વા રાજા દોમનસ્સજાતો ‘‘તીસુ નગરેસુ રજ્જં નટ્ઠં, મહન્તેનમ્હિ યસેન પરિહીનો, ‘નેવ મે પરિબ્બયં અદાસિ, ન ચ પુચ્છિ નિવાસટ્ઠાન’ન્તિ મય્હં કુજ્ઝિત્વા માણવો અનાગતો ભવિસ્સતી’’તિ પુનપ્પુનં ચિન્તેસિ. અથસ્સ તણ્હાવસિકસ્સ સરીરે ડાહો ઉપ્પજ્જિ, સરીરે પરિડય્હન્તે ઉદરં ખોભેત્વા લોહિતપક્ખન્દિકા ઉદપાદિ. એકં ભાજનં પવિસતિ, એકં નિક્ખમતિ, વેજ્જા તિકિચ્છિતું ન સક્કોન્તિ, રાજા કિલમતિ. અથસ્સ બ્યાધિતભાવો સકલનગરે પાકટો અહોસિ.

    Rājā amacce pakkosāpetvā ‘‘eko māṇavo ‘amhākaṃ tīṇi rajjāni gahetvā dassāmī’ti āha, taṃ pakkosatha, nagare bheriṃ carāpetvā balakāyaṃ sannipātāpetha, papañcaṃ akatvā tīṇi rajjāni gaṇhissāmī’’ti vatvā ‘‘kiṃ pana te, mahārāja, tassa māṇavassa sakkāro vā kato, nivāsaṭṭhānaṃ vā pucchita’’nti vutte ‘‘neva sakkāraṃ akāsiṃ, na nivāsaṭṭhānaṃ pucchiṃ, gacchatha naṃ upadhārethā’’ti āha. Upadhārentā naṃ adisvā ‘‘mahārāja, sakalanagare māṇavaṃ na passāmā’’ti ārocesuṃ. Taṃ sutvā rājā domanassajāto ‘‘tīsu nagaresu rajjaṃ naṭṭhaṃ, mahantenamhi yasena parihīno, ‘neva me paribbayaṃ adāsi, na ca pucchi nivāsaṭṭhāna’nti mayhaṃ kujjhitvā māṇavo anāgato bhavissatī’’ti punappunaṃ cintesi. Athassa taṇhāvasikassa sarīre ḍāho uppajji, sarīre pariḍayhante udaraṃ khobhetvā lohitapakkhandikā udapādi. Ekaṃ bhājanaṃ pavisati, ekaṃ nikkhamati, vejjā tikicchituṃ na sakkonti, rājā kilamati. Athassa byādhitabhāvo sakalanagare pākaṭo ahosi.

    તદા બોધિસત્તો તક્કસિલતો સબ્બસિપ્પાનિ ઉગ્ગણ્હિત્વા બારાણસિનગરે માતાપિતૂનં સન્તિકં આગતો તં રઞ્ઞો પવત્તિં સુત્વા ‘‘અહં તિકિચ્છિસ્સામી’’તિ રાજદ્વારં ગન્ત્વા ‘‘એકો કિર તરુણમાણવો તુમ્હે તિકિચ્છિતું આગતો’’તિ આરોચાપેસિ. રાજા ‘‘મહન્તમહન્તા દિસાપામોક્ખવેજ્જાપિ મં તિકિચ્છિતું ન સક્કોન્તિ, કિં તરુણમાણવો સક્ખિસ્સતિ, પરિબ્બયં દત્વા વિસ્સજ્જેથ ન’’ન્તિ આહ. તં સુત્વા માણવો ‘‘મય્હં વેજ્જકમ્મેન વેતનં નત્થિ, અહં તિકિચ્છામિ, કેવલં ભેસજ્જમૂલમત્તં દેતૂ’’તિ આહ. તં સુત્વા રાજા ‘‘સાધૂ’’તિ પક્કોસાપેસિ. માણવો રાજાનં વન્દિત્વા ‘‘મા ભાયિ, મહારાજ, અહં તે તિકિચ્છામિ, અપિચ ખો પન મે રોગસ્સ સમુટ્ઠાનં આચિક્ખાહી’’તિ આહ. રાજા હરાયમાનો ‘‘કિં તે સમુટ્ઠાનેન, ભેસજ્જં એવ કરોહી’’તિ આહ. મહારાજ, વેજ્જા નામ ‘‘અયં બ્યાધિ ઇમં નિસ્સાય સમુટ્ઠિતો’’તિ ઞત્વા અનુચ્છવિકં ભેસજ્જં કરોન્તીતિ. રાજા ‘‘સાધુ તાતા’’તિ સમુટ્ઠાનં કથેન્તો ‘‘એકેન માણવેન આગન્ત્વા તીસુ નગરેસુ રજ્જં ગહેત્વા દસ્સામી’’તિઆદિં કત્વા સબ્બં કથેત્વા ‘‘ઇતિ મે તાત, તણ્હં નિસ્સાય બ્યાધિ ઉપ્પન્નો, સચે તિકિચ્છિતું સક્કોસિ, તિકિચ્છાહી’’તિ આહ. કિં પન મહારાજ, સોચનાય તાનિ નગરાનિ સક્કા લદ્ધુન્તિ? ‘‘ન સક્કા તાતા’’તિ. ‘‘એવં સન્તે કસ્મા સોચસિ, મહારાજ, સબ્બમેવ હિ સવિઞ્ઞાણકાવિઞ્ઞાણકવત્થું અત્તનો કાયં આદિં કત્વા પહાય ગમનીયં , ચતૂસુ નગરેસુ રજ્જં ગહેત્વાપિ ત્વં એકપ્પહારેનેવ ન ચતસ્સો ભત્તપાતિયો ભુઞ્જિસ્સસિ, ન ચતૂસુ સયનેસુ સયિસ્સસિ, ન ચત્તારિ વત્થયુગાનિ અચ્છાદેસ્સસિ, તણ્હાવસિકેન નામ ભવિતું ન વટ્ટતિ, અયઞ્હિ તણ્હા નામ વડ્ઢમાના ચતૂહિ અપાયેહિ મુચ્ચિતું ન દેતીતિ.

    Tadā bodhisatto takkasilato sabbasippāni uggaṇhitvā bārāṇasinagare mātāpitūnaṃ santikaṃ āgato taṃ rañño pavattiṃ sutvā ‘‘ahaṃ tikicchissāmī’’ti rājadvāraṃ gantvā ‘‘eko kira taruṇamāṇavo tumhe tikicchituṃ āgato’’ti ārocāpesi. Rājā ‘‘mahantamahantā disāpāmokkhavejjāpi maṃ tikicchituṃ na sakkonti, kiṃ taruṇamāṇavo sakkhissati, paribbayaṃ datvā vissajjetha na’’nti āha. Taṃ sutvā māṇavo ‘‘mayhaṃ vejjakammena vetanaṃ natthi, ahaṃ tikicchāmi, kevalaṃ bhesajjamūlamattaṃ detū’’ti āha. Taṃ sutvā rājā ‘‘sādhū’’ti pakkosāpesi. Māṇavo rājānaṃ vanditvā ‘‘mā bhāyi, mahārāja, ahaṃ te tikicchāmi, apica kho pana me rogassa samuṭṭhānaṃ ācikkhāhī’’ti āha. Rājā harāyamāno ‘‘kiṃ te samuṭṭhānena, bhesajjaṃ eva karohī’’ti āha. Mahārāja, vejjā nāma ‘‘ayaṃ byādhi imaṃ nissāya samuṭṭhito’’ti ñatvā anucchavikaṃ bhesajjaṃ karontīti. Rājā ‘‘sādhu tātā’’ti samuṭṭhānaṃ kathento ‘‘ekena māṇavena āgantvā tīsu nagaresu rajjaṃ gahetvā dassāmī’’tiādiṃ katvā sabbaṃ kathetvā ‘‘iti me tāta, taṇhaṃ nissāya byādhi uppanno, sace tikicchituṃ sakkosi, tikicchāhī’’ti āha. Kiṃ pana mahārāja, socanāya tāni nagarāni sakkā laddhunti? ‘‘Na sakkā tātā’’ti. ‘‘Evaṃ sante kasmā socasi, mahārāja, sabbameva hi saviññāṇakāviññāṇakavatthuṃ attano kāyaṃ ādiṃ katvā pahāya gamanīyaṃ , catūsu nagaresu rajjaṃ gahetvāpi tvaṃ ekappahāreneva na catasso bhattapātiyo bhuñjissasi, na catūsu sayanesu sayissasi, na cattāri vatthayugāni acchādessasi, taṇhāvasikena nāma bhavituṃ na vaṭṭati, ayañhi taṇhā nāma vaḍḍhamānā catūhi apāyehi muccituṃ na detīti.

    ઇતિ નં મહાસત્તો ઓવદિત્વા અથસ્સ ધમ્મં દેસેન્તો ઇમા ગાથા અભાસિ –

    Iti naṃ mahāsatto ovaditvā athassa dhammaṃ desento imā gāthā abhāsi –

    ૩૭.

    37.

    ‘‘કામં કામયમાનસ્સ, તસ્સ ચે તં સમિજ્ઝતિ;

    ‘‘Kāmaṃ kāmayamānassa, tassa ce taṃ samijjhati;

    અદ્ધા પીતિમનો હોતિ, લદ્ધા મચ્ચો યદિચ્છતિ.

    Addhā pītimano hoti, laddhā macco yadicchati.

    ૩૮.

    38.

    ‘‘કામં કામયમાનસ્સ, તસ્સ ચે તં સમિજ્ઝતિ;

    ‘‘Kāmaṃ kāmayamānassa, tassa ce taṃ samijjhati;

    તતો નં અપરં કામે, ઘમ્મે તણ્હંવ વિન્દતિ.

    Tato naṃ aparaṃ kāme, ghamme taṇhaṃva vindati.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘ગવંવ સિઙ્ગિનો સિઙ્ગં, વડ્ઢમાનસ્સ વડ્ઢતિ;

    ‘‘Gavaṃva siṅgino siṅgaṃ, vaḍḍhamānassa vaḍḍhati;

    એવં મન્દસ્સ પોસસ્સ, બાલસ્સ અવિજાનતો;

    Evaṃ mandassa posassa, bālassa avijānato;

    ભિય્યો તણ્હા પિપાસા ચ, વડ્ઢમાનસ્સ વડ્ઢતિ.

    Bhiyyo taṇhā pipāsā ca, vaḍḍhamānassa vaḍḍhati.

    ૪૦.

    40.

    ‘‘પથબ્યા સાલિયવકં, ગવાસ્સં દાસપોરિસં;

    ‘‘Pathabyā sāliyavakaṃ, gavāssaṃ dāsaporisaṃ;

    દત્વા ચ નાલમેકસ્સ, ઇતિ વિદ્વા સમં ચરે.

    Datvā ca nālamekassa, iti vidvā samaṃ care.

    ૪૧.

    41.

    ‘‘રાજા પસય્હ પથવિં વિજિત્વા, સસાગરન્તં મહિમાવસન્તો;

    ‘‘Rājā pasayha pathaviṃ vijitvā, sasāgarantaṃ mahimāvasanto;

    ઓરં સમુદ્દસ્સ અતિત્તરૂપો, પારં સમુદ્દસ્સપિ પત્થયેથ.

    Oraṃ samuddassa atittarūpo, pāraṃ samuddassapi patthayetha.

    ૪૨.

    42.

    ‘‘યાવ અનુસ્સરં કામે, મનસા તિત્તિ નાજ્ઝગા;

    ‘‘Yāva anussaraṃ kāme, manasā titti nājjhagā;

    તતો નિવત્તા પટિક્કમ્મ દિસ્વા, તે વે સુતિત્તા યે પઞ્ઞાય તિત્તા.

    Tato nivattā paṭikkamma disvā, te ve sutittā ye paññāya tittā.

    ૪૩.

    43.

    ‘‘પઞ્ઞાય તિત્તિનં સેટ્ઠં, ન સો કામેહિ તપ્પતિ;

    ‘‘Paññāya tittinaṃ seṭṭhaṃ, na so kāmehi tappati;

    પઞ્ઞાય તિત્તં પુરિસં, તણ્હા ન કુરુતે વસં.

    Paññāya tittaṃ purisaṃ, taṇhā na kurute vasaṃ.

    ૪૪.

    44.

    ‘‘અપચિનેથેવ કામાનં, અપ્પિચ્છસ્સ અલોલુપો;

    ‘‘Apacinetheva kāmānaṃ, appicchassa alolupo;

    સમુદ્દમત્તો પુરિસો, ન સો કામેહિ તપ્પતિ.

    Samuddamatto puriso, na so kāmehi tappati.

    ૪૫.

    45.

    ‘‘રથકારોવ ચમ્મસ્સ, પરિકન્તં ઉપાહનં;

    ‘‘Rathakārova cammassa, parikantaṃ upāhanaṃ;

    યં યં ચજતિ કામાનં, તં તં સમ્પજ્જતે સુખં;

    Yaṃ yaṃ cajati kāmānaṃ, taṃ taṃ sampajjate sukhaṃ;

    સબ્બઞ્ચે સુખમિચ્છેય્ય, સબ્બે કામે પરિચ્ચજે’’તિ.

    Sabbañce sukhamiccheyya, sabbe kāme pariccaje’’ti.

    તત્થ કામન્તિ વત્થુકામમ્પિ કિલેસકામમ્પિ. કામયમાનસ્સાતિ પત્થયમાનસ્સ. તસ્સ ચે તં સમિજ્ઝતીતિ તસ્સ પુગ્ગલસ્સ તં કામિતવત્થુ સમિજ્ઝતિ ચે, નિપ્ફજ્જતિ ચેતિ અત્થો. તતો નં અપરં કામેતિ એત્થ ન્તિ નિપાતમત્તં. અપરન્તિ પરભાગદીપનં. કામેતિ ઉપયોગબહુવચનં. ઇદં વુત્તં હોતિ – સચે કામં કામયમાનસ્સ તં કામિતવત્થુ સમિજ્ઝતિ, તસ્મિં સમિદ્ધે તતો પરં સો પુગ્ગલો કામયમાનો યથા નામ ઘમ્મે ગિમ્હકાલે વાતાતપેન કિલન્તો તણ્હં વિન્દતિ, પાનીયપિપાસં પટિલભતિ, એવં ભિય્યો કામતણ્હાસઙ્ખાતે કામે વિન્દતિ પટિલભતિ, રૂપતણ્હાદિકા તણ્હા ચસ્સ વડ્ઢતિયેવાતિ. ગવંવાતિ ગોરૂપસ્સ વિય. સિઙ્ગિનોતિ મત્થકં પદાલેત્વા ઉટ્ઠિતસિઙ્ગસ્સ. મન્દસ્સાતિ મન્દપઞ્ઞસ્સ. બાલસ્સાતિ બાલધમ્મે યુત્તસ્સ. ઇદં વુત્તં હોતિ – યથા વચ્છકસ્સ વડ્ઢન્તસ્સ સરીરેનેવ સદ્ધિં સિઙ્ગં વડ્ઢતિ, એવં અન્ધબાલસ્સપિ અપ્પત્તકામતણ્હા ચ પત્તકામપિપાસા ચ અપરાપરં વડ્ઢતીતિ.

    Tattha kāmanti vatthukāmampi kilesakāmampi. Kāmayamānassāti patthayamānassa. Tassa ce taṃ samijjhatīti tassa puggalassa taṃ kāmitavatthu samijjhati ce, nipphajjati ceti attho. Tato naṃ aparaṃ kāmeti ettha nanti nipātamattaṃ. Aparanti parabhāgadīpanaṃ. Kāmeti upayogabahuvacanaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – sace kāmaṃ kāmayamānassa taṃ kāmitavatthu samijjhati, tasmiṃ samiddhe tato paraṃ so puggalo kāmayamāno yathā nāma ghamme gimhakāle vātātapena kilanto taṇhaṃ vindati, pānīyapipāsaṃ paṭilabhati, evaṃ bhiyyo kāmataṇhāsaṅkhāte kāme vindati paṭilabhati, rūpataṇhādikā taṇhā cassa vaḍḍhatiyevāti. Gavaṃvāti gorūpassa viya. Siṅginoti matthakaṃ padāletvā uṭṭhitasiṅgassa. Mandassāti mandapaññassa. Bālassāti bāladhamme yuttassa. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā vacchakassa vaḍḍhantassa sarīreneva saddhiṃ siṅgaṃ vaḍḍhati, evaṃ andhabālassapi appattakāmataṇhā ca pattakāmapipāsā ca aparāparaṃ vaḍḍhatīti.

    સાલિયવકન્તિ સાલિખેત્તયવખેત્તં. એતેન સાલિયવાદિકં સબ્બં ધઞ્ઞં દસ્સેતિ, દુતિયપદેન સબ્બં દ્વિપદચતુપ્પદં દસ્સેતિ. પઠમપદેન વા સબ્બં અવિઞ્ઞાણકં, ઇતરેન સવિઞ્ઞાણકં. દત્વા ચાતિ દત્વાપિ. ઇદં વુત્તં હોતિ – તિટ્ઠન્તુ તીણિ રજ્જાનિ, સચે સો માણવો અઞ્ઞં વા સકલમ્પિ પથવિં સવિઞ્ઞાણકાવિઞ્ઞાણકરતનપૂરં કસ્સચિ દત્વા ગચ્છેય્ય, ઇદમ્પિ એત્તકં વત્થુ એકસ્સેવ અપરિયન્તં, એવં દુપ્પૂરા એસા તણ્હા નામ. ઇતિ વિદ્વા સમં ચરેતિ એવં જાનન્તો પુરિસો તણ્હાવસિકો અહુત્વા કાયસમાચારાદીનિ પૂરેન્તો ચરેય્ય.

    Sāliyavakanti sālikhettayavakhettaṃ. Etena sāliyavādikaṃ sabbaṃ dhaññaṃ dasseti, dutiyapadena sabbaṃ dvipadacatuppadaṃ dasseti. Paṭhamapadena vā sabbaṃ aviññāṇakaṃ, itarena saviññāṇakaṃ. Datvā cāti datvāpi. Idaṃ vuttaṃ hoti – tiṭṭhantu tīṇi rajjāni, sace so māṇavo aññaṃ vā sakalampi pathaviṃ saviññāṇakāviññāṇakaratanapūraṃ kassaci datvā gaccheyya, idampi ettakaṃ vatthu ekasseva apariyantaṃ, evaṃ duppūrā esā taṇhā nāma. Iti vidvā samaṃ careti evaṃ jānanto puriso taṇhāvasiko ahutvā kāyasamācārādīni pūrento careyya.

    ઓરન્તિ ઓરિમકોટ્ઠાસં પત્વા તેન અતિત્તરૂપો પુન સમુદ્દપારમ્પિ પત્થયેથ. એવં તણ્હાવસિકસત્તા નામ દુપ્પૂરાતિ દસ્સેતિ. યાવાતિ અનિયામિતપરિચ્છેદો. અનુસ્સરન્તિ અનુસ્સરન્તો. નાજ્ઝગાતિ ન વિન્દતિ. ઇદં વુત્તં હોતિ – મહારાજ, પુરિસો અપરિયન્તેપિ કામે મનસા અનુસ્સરન્તો તિત્તિં ન વિન્દતિ, પત્તુકામોવ હોતિ, એવં કામેસુ સત્તાનં તણ્હા વડ્ઢતેવ. તતો નિવત્તાતિ તતો પન વત્થુકામકિલેસકામતો ચિત્તેન નિવત્તિત્વા કાયેન પટિક્કમ્મ ઞાણેન આદીનવં દિસ્વા યે પઞ્ઞાય તિત્તા પરિપુણ્ણા, તે તિત્તા નામ.

    Oranti orimakoṭṭhāsaṃ patvā tena atittarūpo puna samuddapārampi patthayetha. Evaṃ taṇhāvasikasattā nāma duppūrāti dasseti. Yāvāti aniyāmitaparicchedo. Anussaranti anussaranto. Nājjhagāti na vindati. Idaṃ vuttaṃ hoti – mahārāja, puriso apariyantepi kāme manasā anussaranto tittiṃ na vindati, pattukāmova hoti, evaṃ kāmesu sattānaṃ taṇhā vaḍḍhateva. Tato nivattāti tato pana vatthukāmakilesakāmato cittena nivattitvā kāyena paṭikkamma ñāṇena ādīnavaṃ disvā ye paññāya tittā paripuṇṇā, te tittā nāma.

    પઞ્ઞાય તિત્તિનં સેટ્ઠન્તિ પઞ્ઞાય તિત્તીનં અયં પરિપુણ્ણસેટ્ઠો, અયમેવ વા પાઠો. ન સો કામેહિ તપ્પતીતિ ‘‘ન હી’’તિપિ પાઠો. યસ્મા પઞ્ઞાય તિત્તો પુરિસો કામેહિ ન પરિડય્હતીતિ અત્થો. ન કુરુતે વસન્તિ તાદિસઞ્હિ પુરિસં તણ્હા વસે વત્તેતું ન સક્કોતિ, સ્વેવ પન તણ્હાય આદીનવં દિસ્વા સરભઙ્ગમાણવો વિય ચ અડ્ઢમાસકરાજા વિય ચ તણ્હાવસે ન પવત્તતીતિ અત્થો. અપચિનેથેવાતિ વિદ્ધંસેથેવ. સમુદ્દમત્તોતિ મહતિયા પઞ્ઞાય સમન્નાગતત્તા સમુદ્દપ્પમાણો. સો મહન્તેન અગ્ગિનાપિ સમુદ્દો વિય કિલેસકામેહિ ન તપ્પતિ ન ડય્હતિ.

    Paññāya tittinaṃ seṭṭhanti paññāya tittīnaṃ ayaṃ paripuṇṇaseṭṭho, ayameva vā pāṭho. Na so kāmehi tappatīti ‘‘na hī’’tipi pāṭho. Yasmā paññāya titto puriso kāmehi na pariḍayhatīti attho. Na kurute vasanti tādisañhi purisaṃ taṇhā vase vattetuṃ na sakkoti, sveva pana taṇhāya ādīnavaṃ disvā sarabhaṅgamāṇavo viya ca aḍḍhamāsakarājā viya ca taṇhāvase na pavattatīti attho. Apacinethevāti viddhaṃsetheva. Samuddamattoti mahatiyā paññāya samannāgatattā samuddappamāṇo. So mahantena aggināpi samuddo viya kilesakāmehi na tappati na ḍayhati.

    રથકારોતિ ચમ્મકારો. પરિકન્તન્તિ પરિકન્તન્તો. ઇદં વુત્તં હોતિ – યથા ચમ્મકારો ઉપાહનં પરિકન્તન્તો યં યં ચમ્મસ્સ અગય્હૂપગટ્ઠાનં હોતિ, તં તં ચજિત્વા ઉપાહનં કત્વા ઉપાહનમૂલં લભિત્વા સુખિતો હોતિ, એવમેવ પણ્ડિતો ચમ્મકારસત્થસદિસાય પઞ્ઞાય કન્તન્તો યં યં ઓધિં કામાનં ચજતિ, તેન તેનસ્સ કામોધિના રહિતં તં તં કાયકમ્મં વચીકમ્મં મનોકમ્મઞ્ચ સુખં સમ્પજ્જતિ વિગતદરથં, સચે પન સબ્બમ્પિ કાયકમ્માદિસુખં વિગતપરિળાહમેવ ઇચ્છેય્ય, કસિણં ભાવેત્વા ઝાનં નિબ્બત્તેત્વા સબ્બે કામે પરિચ્ચજેતિ.

    Rathakāroti cammakāro. Parikantanti parikantanto. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā cammakāro upāhanaṃ parikantanto yaṃ yaṃ cammassa agayhūpagaṭṭhānaṃ hoti, taṃ taṃ cajitvā upāhanaṃ katvā upāhanamūlaṃ labhitvā sukhito hoti, evameva paṇḍito cammakārasatthasadisāya paññāya kantanto yaṃ yaṃ odhiṃ kāmānaṃ cajati, tena tenassa kāmodhinā rahitaṃ taṃ taṃ kāyakammaṃ vacīkammaṃ manokammañca sukhaṃ sampajjati vigatadarathaṃ, sace pana sabbampi kāyakammādisukhaṃ vigatapariḷāhameva iccheyya, kasiṇaṃ bhāvetvā jhānaṃ nibbattetvā sabbe kāme pariccajeti.

    બોધિસત્તસ્સ પન ઇમં ગાથં કથેન્તસ્સ રઞ્ઞો સેતચ્છત્તં આરમ્મણં કત્વા ઓદાતકસિણજ્ઝાનં ઉદપાદિ, રાજાપિ અરોગો અહોસિ. સો તુટ્ઠો સયના વુટ્ઠહિત્વા ‘‘એત્તકા વેજ્જા મં તિકિચ્છિતું નાસક્ખિંસુ, પણ્ડિતમાણવો પન અત્તનો ઞાણોસધેન મં નિરોગં અકાસી’’તિ તેન સદ્ધિં સલ્લપન્તો દસમં ગાથમાહ –

    Bodhisattassa pana imaṃ gāthaṃ kathentassa rañño setacchattaṃ ārammaṇaṃ katvā odātakasiṇajjhānaṃ udapādi, rājāpi arogo ahosi. So tuṭṭho sayanā vuṭṭhahitvā ‘‘ettakā vejjā maṃ tikicchituṃ nāsakkhiṃsu, paṇḍitamāṇavo pana attano ñāṇosadhena maṃ nirogaṃ akāsī’’ti tena saddhiṃ sallapanto dasamaṃ gāthamāha –

    ૪૬.

    46.

    ‘‘અટ્ઠ તે ભાસિતા ગાથા, સબ્બા હોન્તિ સહસ્સિયા;

    ‘‘Aṭṭha te bhāsitā gāthā, sabbā honti sahassiyā;

    પટિગણ્હ મહાબ્રહ્મે, સાધેતં તવ ભાસિત’’ન્તિ.

    Paṭigaṇha mahābrahme, sādhetaṃ tava bhāsita’’nti.

    તત્થ અટ્ઠાતિ દુતિયગાથં આદિં કત્વા કામાદીનવસંયુત્તા અટ્ઠ. સહસ્સિયાતિ સહસ્સારહા. પટિગણ્હાતિ અટ્ઠ સહસ્સાનિ ગણ્હ. સાધેતં તવ ભાસિતન્તિ સાધુ એતં તવ વચનં.

    Tattha aṭṭhāti dutiyagāthaṃ ādiṃ katvā kāmādīnavasaṃyuttā aṭṭha. Sahassiyāti sahassārahā. Paṭigaṇhāti aṭṭha sahassāni gaṇha. Sādhetaṃ tava bhāsitanti sādhu etaṃ tava vacanaṃ.

    તં સુત્વા મહાસત્તો એકાદસમં ગાથમાહ –

    Taṃ sutvā mahāsatto ekādasamaṃ gāthamāha –

    ૪૭.

    47.

    ‘‘ન મે અત્થો સહસ્સેહિ, સતેહિ નહુતેહિ વા;

    ‘‘Na me attho sahassehi, satehi nahutehi vā;

    પચ્છિમં ભાસતો ગાથં, કામે મે ન રતો મનો’’તિ.

    Pacchimaṃ bhāsato gāthaṃ, kāme me na rato mano’’ti.

    તત્થ પચ્છિમન્તિ ‘‘રથકારોવ ચમ્મસ્સા’’તિ ગાથં. કામે મે ન રતો મનોતિ ઇમં ગાથં ભાસમાનસ્સેવ મમ વત્થુકામેપિ કિલેસકામેપિ મનો નાભિરમામિ. અહઞ્હિ ઇમં ગાથં ભાસમાનો અત્તનોવ ધમ્મદેસનાય ઝાનં નિબ્બત્તેસિં, મહારાજાતિ.

    Tattha pacchimanti ‘‘rathakārova cammassā’’ti gāthaṃ. Kāme me na rato manoti imaṃ gāthaṃ bhāsamānasseva mama vatthukāmepi kilesakāmepi mano nābhiramāmi. Ahañhi imaṃ gāthaṃ bhāsamāno attanova dhammadesanāya jhānaṃ nibbattesiṃ, mahārājāti.

    રાજા ભિય્યોસોમત્તાય તુસ્સિત્વા મહાસત્તં વણ્ણેન્તો ઓસાનગાથમાહ –

    Rājā bhiyyosomattāya tussitvā mahāsattaṃ vaṇṇento osānagāthamāha –

    ૪૮.

    48.

    ‘‘ભદ્રકો વતાયં માણવકો, સબ્બલોકવિદૂ મુનિ;

    ‘‘Bhadrako vatāyaṃ māṇavako, sabbalokavidū muni;

    યો ઇમં તણ્હં દુક્ખજનનિં, પરિજાનાતિ પણ્ડિતો’’તિ.

    Yo imaṃ taṇhaṃ dukkhajananiṃ, parijānāti paṇḍito’’ti.

    તત્થ દુક્ખજનનિન્તિ સકલવટ્ટદુક્ખજનનિં. પરિજાનાતીતિ પરિજાનિ પરિચ્છિન્દિ, લુઞ્ચિત્વા નીહરીતિ બોધિસત્તં વણ્ણેન્તો એવમાહ.

    Tattha dukkhajananinti sakalavaṭṭadukkhajananiṃ. Parijānātīti parijāni paricchindi, luñcitvā nīharīti bodhisattaṃ vaṇṇento evamāha.

    બોધિસત્તોપિ ‘‘મહારાજ, અપ્પમત્તો હુત્વા ધમ્મં ચરા’’તિ રાજાનં ઓવદિત્વા આકાસેન હિમવન્તં ગન્ત્વા ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા યાવતાયુકં ઠત્વા બ્રહ્મવિહારે ભાવેત્વા અપરિહીનજ્ઝાનો હુત્વા બ્રહ્મલોકૂપગો અહોસિ.

    Bodhisattopi ‘‘mahārāja, appamatto hutvā dhammaṃ carā’’ti rājānaṃ ovaditvā ākāsena himavantaṃ gantvā isipabbajjaṃ pabbajitvā yāvatāyukaṃ ṭhatvā brahmavihāre bhāvetvā aparihīnajjhāno hutvā brahmalokūpago ahosi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા ‘‘એવં, ભિક્ખવે, પુબ્બેપાહં એતં બ્રાહ્મણં નિસ્સોકમકાસિ’’ન્તિ વત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા રાજા એસ બ્રાહ્મણો અહોસિ, પણ્ડિતમાણવો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘evaṃ, bhikkhave, pubbepāhaṃ etaṃ brāhmaṇaṃ nissokamakāsi’’nti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā esa brāhmaṇo ahosi, paṇḍitamāṇavo pana ahameva ahosi’’nti.

    કામજાતકવણ્ણના ચતુત્થા.

    Kāmajātakavaṇṇanā catutthā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૬૭. કામજાતકં • 467. Kāmajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact