Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi

    ૧૧. કણ્હદીપાયનચરિયા

    11. Kaṇhadīpāyanacariyā

    ૯૨.

    92.

    ‘‘પુનાપરં યદા હોમિ, કણ્હદીપાયનો ઇસિ;

    ‘‘Punāparaṃ yadā homi, kaṇhadīpāyano isi;

    પરોપઞ્ઞાસવસ્સાનિ, અનભિરતોચરિં અહં.

    Paropaññāsavassāni, anabhiratocariṃ ahaṃ.

    ૯૩.

    93.

    ‘‘ન કોચિ એતં જાનાતિ, અનભિરતિમનં મમ;

    ‘‘Na koci etaṃ jānāti, anabhiratimanaṃ mama;

    અહઞ્હિ કસ્સચિ નાચિક્ખિં, અરતિ મે ચરતિ માનસે.

    Ahañhi kassaci nācikkhiṃ, arati me carati mānase.

    ૯૪.

    94.

    ‘‘સબ્રહ્મચારી મણ્ડબ્યો, સહાયો મે મહાઇસિ;

    ‘‘Sabrahmacārī maṇḍabyo, sahāyo me mahāisi;

    પુબ્બકમ્મસમાયુત્તો, સૂલમારોપનં લભિ.

    Pubbakammasamāyutto, sūlamāropanaṃ labhi.

    ૯૫.

    95.

    ‘‘તમહં ઉપટ્ઠહિત્વાન, આરોગ્યમનુપાપયિં;

    ‘‘Tamahaṃ upaṭṭhahitvāna, ārogyamanupāpayiṃ;

    આપુચ્છિત્વાન આગઞ્છિં, યં મય્હં સકમસ્સમં.

    Āpucchitvāna āgañchiṃ, yaṃ mayhaṃ sakamassamaṃ.

    ૯૬.

    96.

    ‘‘સહાયો બ્રાહ્મણો મય્હં, ભરિયં આદાય પુત્તકં;

    ‘‘Sahāyo brāhmaṇo mayhaṃ, bhariyaṃ ādāya puttakaṃ;

    તયો જના સમાગન્ત્વા, આગઞ્છું પાહુનાગતં.

    Tayo janā samāgantvā, āgañchuṃ pāhunāgataṃ.

    ૯૭.

    97.

    ‘‘સમ્મોદમાનો તેહિ સહ, નિસિન્નો સકમસ્સમે;

    ‘‘Sammodamāno tehi saha, nisinno sakamassame;

    દારકો વટ્ટમનુક્ખિપં, આસીવિસમકોપયિ.

    Dārako vaṭṭamanukkhipaṃ, āsīvisamakopayi.

    ૯૮.

    98.

    ‘‘તતો સો વટ્ટગતં મગ્ગં, અન્વેસન્તો કુમારકો;

    ‘‘Tato so vaṭṭagataṃ maggaṃ, anvesanto kumārako;

    આસીવિસસ્સ હત્થેન, ઉત્તમઙ્ગં પરામસિ.

    Āsīvisassa hatthena, uttamaṅgaṃ parāmasi.

    ૯૯.

    99.

    ‘‘તસ્સ આમસને કુદ્ધો, સપ્પો વિસબલસ્સિતો;

    ‘‘Tassa āmasane kuddho, sappo visabalassito;

    કુપિતો પરમકોપેન, અડંસિ દારકં ખણે.

    Kupito paramakopena, aḍaṃsi dārakaṃ khaṇe.

    ૧૦૦.

    100.

    ‘‘સહદટ્ઠો આસીવિસેન 1, દારકો પપતિ 2 ભૂમિયં;

    ‘‘Sahadaṭṭho āsīvisena 3, dārako papati 4 bhūmiyaṃ;

    તેનાહં દુક્ખિતો આસિં, મમ વાહસિ તં દુક્ખં.

    Tenāhaṃ dukkhito āsiṃ, mama vāhasi taṃ dukkhaṃ.

    ૧૦૧.

    101.

    ‘‘ત્યાહં અસ્સાસયિત્વાન, દુક્ખિતે સોકસલ્લિતે;

    ‘‘Tyāhaṃ assāsayitvāna, dukkhite sokasallite;

    પઠમં અકાસિં કિરિયં, અગ્ગં સચ્ચં વરુત્તમં.

    Paṭhamaṃ akāsiṃ kiriyaṃ, aggaṃ saccaṃ varuttamaṃ.

    ૧૦૨.

    102.

    ‘‘‘સત્તાહમેવાહં પસન્નચિત્તો, પુઞ્ઞત્થિકો અચરિં બ્રહ્મચરિયં;

    ‘‘‘Sattāhamevāhaṃ pasannacitto, puññatthiko acariṃ brahmacariyaṃ;

    અથાપરં યં ચરિતં મમેદં, વસ્સાનિ પઞ્ઞાસસમાધિકાનિ.

    Athāparaṃ yaṃ caritaṃ mamedaṃ, vassāni paññāsasamādhikāni.

    ૧૦૩.

    103.

    ‘‘‘અકામકો વાહિ અહં ચરામિ, એતેન સચ્ચેન સુવત્થિ હોતુ;

    ‘‘‘Akāmako vāhi ahaṃ carāmi, etena saccena suvatthi hotu;

    હતં વિસં જીવતુ યઞ્ઞદત્તો’.

    Hataṃ visaṃ jīvatu yaññadatto’.

    ૧૦૪.

    104.

    ‘‘સહ સચ્ચે કતે મય્હં, વિસવેગેન વેધિતો;

    ‘‘Saha sacce kate mayhaṃ, visavegena vedhito;

    અબુજ્ઝિત્વાન વુટ્ઠાસિ, અરોગો ચાસિ માણવો;

    Abujjhitvāna vuṭṭhāsi, arogo cāsi māṇavo;

    સચ્ચેન મે સમો નત્થિ, એસા મે સચ્ચપારમી’’તિ.

    Saccena me samo natthi, esā me saccapāramī’’ti.

    કણ્હદીપાયનચરિયં એકાદસમં.

    Kaṇhadīpāyanacariyaṃ ekādasamaṃ.







    Footnotes:
    1. અતિવિસેન (પી॰ ક॰)
    2. પતતિ (ક॰)
    3. ativisena (pī. ka.)
    4. patati (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / ૧૧. કણ્હદીપાયનચરિયાવણ્ણના • 11. Kaṇhadīpāyanacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact