Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi

    ૭. કપિરાજચરિયા

    7. Kapirājacariyā

    ૬૭.

    67.

    ‘‘યદા અહં કપિ આસિં, નદીકૂલે દરીસયે;

    ‘‘Yadā ahaṃ kapi āsiṃ, nadīkūle darīsaye;

    પીળિતો સુસુમારેન, ગમનં ન લભામહં.

    Pīḷito susumārena, gamanaṃ na labhāmahaṃ.

    ૬૮.

    68.

    ‘‘યમ્હોકાસે અહં ઠત્વા, ઓરા પારં પતામહં;

    ‘‘Yamhokāse ahaṃ ṭhatvā, orā pāraṃ patāmahaṃ;

    તત્થચ્છિ સત્તુ વધકો, કુમ્ભીલો લુદ્દદસ્સનો.

    Tatthacchi sattu vadhako, kumbhīlo luddadassano.

    ૬૯.

    69.

    ‘‘સો મં અસંસિ ‘એહી’તિ, ‘અહંપેમી’તિ તં વતિં;

    ‘‘So maṃ asaṃsi ‘ehī’ti, ‘ahaṃpemī’ti taṃ vatiṃ;

    તસ્સ મત્થકમક્કમ્મ, પરકૂલે પતિટ્ઠહિં.

    Tassa matthakamakkamma, parakūle patiṭṭhahiṃ.

    ૭૦.

    70.

    ‘‘ન તસ્સ અલિકં ભણિતં, યથા વાચં અકાસહં;

    ‘‘Na tassa alikaṃ bhaṇitaṃ, yathā vācaṃ akāsahaṃ;

    સચ્ચેન મે સમો નત્થિ, એસા મે સચ્ચપારમી’’તિ.

    Saccena me samo natthi, esā me saccapāramī’’ti.

    કપિરાજચરિયં સત્તમં.

    Kapirājacariyaṃ sattamaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / ૭. કપિરાજચરિયાવણ્ણના • 7. Kapirājacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact