Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળનિદ્દેસ-અટ્ઠકથા • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā

    ૧૦. કપ્પમાણવસુત્તનિદ્દેસવણ્ણના

    10. Kappamāṇavasuttaniddesavaṇṇanā

    ૬૧. દસમે કપ્પસુત્તનિદ્દેસે – મજ્ઝે સરસ્મિન્તિ પુરિમપચ્છિમકોટિપઞ્ઞાણાભાવતો મજ્ઝભૂતે સંસારેતિ વુત્તં હોતિ. તિટ્ઠતન્તિ તિટ્ઠમાનાનં. યથાયિદં નાપરં સિયાતિ યથા ઇદં દુક્ખં પુન ન ભવેય્ય.

    61. Dasame kappasuttaniddese – majjhe sarasminti purimapacchimakoṭipaññāṇābhāvato majjhabhūte saṃsāreti vuttaṃ hoti. Tiṭṭhatanti tiṭṭhamānānaṃ. Yathāyidaṃ nāparaṃ siyāti yathā idaṃ dukkhaṃ puna na bhaveyya.

    આગમનન્તિ પુબ્બન્તતો ઇધાગમનં. ગમનન્તિ ઇતો પરલોકગમનં. ગમનાગમનન્તિ તદુભયવસેન વુત્તં. કાલન્તિ મરણકાલં. ગતીતિ નિબ્બત્તિ. ભવાભવોતિ ભવતો ભવો. ચુતિ ચાતિ ભવતો ચવનઞ્ચ. ઉપપત્તિ ચાતિ ચુતસ્સ ઉપપત્તિ ચ. નિબ્બત્તિ ચાતિ પાતુભાવો ચ. ભેદો ચાતિ ખન્ધભેદો ચ. જાતિ ચાતિ જનનઞ્ચ. જરા ચાતિ હાનિ ચ. મરણઞ્ચાતિ જીવિતિન્દ્રિયસ્સ ચાગો ચ. પુરિમાપિ કોટિ ન પઞ્ઞાયતીતિ પુબ્બાપિ કોટિ નત્થિ ન સંવિજ્જતિ. તથા પચ્છિમાપિ કોટિ.

    Āgamananti pubbantato idhāgamanaṃ. Gamananti ito paralokagamanaṃ. Gamanāgamananti tadubhayavasena vuttaṃ. Kālanti maraṇakālaṃ. Gatīti nibbatti. Bhavābhavoti bhavato bhavo. Cuti cāti bhavato cavanañca. Upapatti cāti cutassa upapatti ca. Nibbatti cāti pātubhāvo ca. Bhedo cāti khandhabhedo ca. Jāti cāti jananañca. Jarā cāti hāni ca. Maraṇañcāti jīvitindriyassa cāgo ca. Purimāpi koṭi na paññāyatīti pubbāpi koṭi natthi na saṃvijjati. Tathā pacchimāpi koṭi.

    એત્તકા જાતિયોતિ એતપરમા જાતિયો. વટ્ટં વત્તીતિ સંસારપવત્તિ. તતો પરં ન વત્તતીતિ તતો ઉદ્ધં નપ્પવત્તતિ. હેવં નત્થીતિ એવં નત્થિ ન સંવિજ્જતિ. હિ-ઇતિ નિપાતો. અનમતગ્ગોયન્તિ અયં સંસારો અવિદિતગ્ગો.

    Ettakā jātiyoti etaparamā jātiyo. Vaṭṭaṃ vattīti saṃsārapavatti. Tato paraṃ na vattatīti tato uddhaṃ nappavattati. Hevaṃ natthīti evaṃ natthi na saṃvijjati. Hi-iti nipāto. Anamataggoyanti ayaṃ saṃsāro aviditaggo.

    અવિજ્જાનીવરણાનન્તિ અવિજ્જાય આવરિતાનં. તણ્હાસંયોજનાનન્તિ કામરાગસઙ્ખાતતણ્હાબન્ધનબદ્ધાનં. સન્ધાવતન્તિ કામધાતુયા પુનપ્પુનં ધાવન્તાનં. સંસરતન્તિ રૂપારૂપધાતુયા સંસરન્તાનં. દુક્ખં પચ્ચનુભૂતન્તિ કાયિકચેતસિકદુક્ખં અનુભૂતં વિન્દિતં. તિબ્બન્તિ બહલં. બ્યસનન્તિ અવડ્ઢિ વિનાસો. કટસી વડ્ઢિતાતિ સુસાનવડ્ઢિતં. અલમેવાતિ યુત્તમેવ . સબ્બસઙ્ખારેસૂતિ તેભૂમકસઙ્ખારેસુ. નિબ્બિન્દિતુન્તિ ઉક્કણ્ઠિતું. વિરજ્જિતુન્તિ વિરાગં ઉપ્પાદેતું. વિમુચ્ચિતુન્તિ મોચેતું. વટ્ટં વત્તિસ્સતીતિ સંસારપવત્તં તેભૂમકવટ્ટં અનાગતે પવત્તિસ્સતિ. તતો પરં ન વત્તિસ્સતીતિ તતો ઉદ્ધં અનાગતે સંસારપવત્તં નપ્પવત્તિસ્સતિ. જાતિભયેતિ જાતિં પટિચ્ચ ઉપ્પજ્જનકભયે. જરાભયાદીસુપિ એસેવ નયો.

    Avijjānīvaraṇānanti avijjāya āvaritānaṃ. Taṇhāsaṃyojanānanti kāmarāgasaṅkhātataṇhābandhanabaddhānaṃ. Sandhāvatanti kāmadhātuyā punappunaṃ dhāvantānaṃ. Saṃsaratanti rūpārūpadhātuyā saṃsarantānaṃ. Dukkhaṃ paccanubhūtanti kāyikacetasikadukkhaṃ anubhūtaṃ vinditaṃ. Tibbanti bahalaṃ. Byasananti avaḍḍhi vināso. Kaṭasī vaḍḍhitāti susānavaḍḍhitaṃ. Alamevāti yuttameva . Sabbasaṅkhāresūti tebhūmakasaṅkhāresu. Nibbinditunti ukkaṇṭhituṃ. Virajjitunti virāgaṃ uppādetuṃ. Vimuccitunti mocetuṃ. Vaṭṭaṃ vattissatīti saṃsārapavattaṃ tebhūmakavaṭṭaṃ anāgate pavattissati. Tato paraṃ na vattissatīti tato uddhaṃ anāgate saṃsārapavattaṃ nappavattissati. Jātibhayeti jātiṃ paṭicca uppajjanakabhaye. Jarābhayādīsupi eseva nayo.

    ૬૨-૩. અથસ્સ ભગવા તમત્થં બ્યાકરોન્તો ઉપરૂપરિગાથાયો અભાસિ. દુતિયગાથા વુત્તત્થાયેવ. તતિયગાથાય અકિઞ્ચનન્તિ કિઞ્ચનપટિપક્ખં. અનાદાનન્તિ આદાનપટિપક્ખં, કિઞ્ચનાદાનવૂપસમન્તિ વુત્તં હોતિ. અનાપરન્તિ અપરપટિભાગદીપવિરહિતં, સેટ્ઠન્તિ વુત્તં હોતિ.

    62-3. Athassa bhagavā tamatthaṃ byākaronto uparūparigāthāyo abhāsi. Dutiyagāthā vuttatthāyeva. Tatiyagāthāya akiñcananti kiñcanapaṭipakkhaṃ. Anādānanti ādānapaṭipakkhaṃ, kiñcanādānavūpasamanti vuttaṃ hoti. Anāparanti aparapaṭibhāgadīpavirahitaṃ, seṭṭhanti vuttaṃ hoti.

    ૬૪. ચતુત્થગાથાય ન તે મારસ્સ પદ્ધગૂતિ તે મારસ્સ પદ્ધચરા પરિચારિકા સિસ્સા ન હોન્તિ.

    64. Catutthagāthāya na te mārassa paddhagūti te mārassa paddhacarā paricārikā sissā na honti.

    મહાજનં પાસે નિયોજેત્વા મારેતીતિ મારો. અકુસલકમ્મે નિયુત્તત્તા કણ્હો. છસુ દેવલોકેસુ અધિપતિત્તા અધિપતિ. અકુસલાનં ધમ્માનં અન્તં ગતત્તા અન્તગૂ. પાપજનં ન મુઞ્ચતીતિ નમુચિ. સતિવિપ્પવાસપ્પમત્તપુગ્ગલાનં ઞાતકોતિ પમત્તબન્ધુ. સેસં સબ્બત્થ પાકટમેવ.

    Mahājanaṃ pāse niyojetvā māretīti māro. Akusalakamme niyuttattā kaṇho. Chasu devalokesu adhipatittā adhipati. Akusalānaṃ dhammānaṃ antaṃ gatattā antagū. Pāpajanaṃ na muñcatīti namuci. Sativippavāsappamattapuggalānaṃ ñātakoti pamattabandhu. Sesaṃ sabbattha pākaṭameva.

    એવં ભગવા ઇદમ્પિ સુત્તં અરહત્તનિકૂટેનેવ દેસેસિ, દેસનાપરિયોસાને ચ પુબ્બસદિસોવ ધમ્માભિસમયો અહોસીતિ.

    Evaṃ bhagavā idampi suttaṃ arahattanikūṭeneva desesi, desanāpariyosāne ca pubbasadisova dhammābhisamayo ahosīti.

    સદ્ધમ્મપ્પજ્જોતિકાય ચૂળનિદ્દેસ-અટ્ઠકથાય

    Saddhammappajjotikāya cūḷaniddesa-aṭṭhakathāya

    કપ્પમાણવસુત્તનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Kappamāṇavasuttaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / ચૂળનિદ્દેસપાળિ • Cūḷaniddesapāḷi
    ૧૦. કપ્પમાણવપુચ્છા • 10. Kappamāṇavapucchā
    ૧૦. કપ્પમાણવપુચ્છાનિદ્દેસો • 10. Kappamāṇavapucchāniddeso


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact