Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
૧૦. કયવિક્કયસિક્ખાપદવણ્ણના
10. Kayavikkayasikkhāpadavaṇṇanā
૫૯૩-૫. દસમે પાળિયં જાનાહીતિ ઇદાનેવ ઉપધારેહિ, ઇદં પચ્છા છડ્ડેતું ન સક્કાતિ અધિપ્પાયો. ઇમિનાતિ ભિક્ખુના દિય્યમાનં વુત્તં. ઇમન્તિ પરેન પટિદિય્યમાનં. સેસઞાતકેસુ સદ્ધાદેય્યવિનિપાતસમ્ભવતો તદભાવટ્ઠાનમ્પિ દસ્સેતું ‘‘માતરં પન પિતરં વા’’તિ વુત્તં. ન સક્કા તં પટિક્ખિપિતુન્તિ એત્થ યથા રૂપિયં ભતકાનં દત્વા અસ્સામિકભૂમિયં અયોબીજસમુટ્ઠાપને ભતિયા ખણન્તાનં સન્તિકા ગહિતભણ્ડકભાવેપિ પાચિત્તિયં હોતિ, એવમિધાપીતિ કેચિ વદન્તિ, તં ન યુત્તં. યઞ્હિ અસ્સામિકભૂમિં ખણિત્વા સમુટ્ઠાપિતં અયોબીજં, તં ભતકાનં સન્તકં નામ હોતિ, તદત્થઞ્ચ તેસં રૂપિયં દેન્તસ્સ રૂપિયસંવોહારોવ હોતિ અકપ્પિયવોહારેન રજનચ્છલ્લિઆદીનં આહરાપને કયવિક્કયો વિય, તાદિસમ્પિ પરભણ્ડં ઇધ વત્થધોવનાદીસુ નત્થિ, તસ્મા અટ્ઠકથાપમાણેનેવેત્થ પાચિત્તિયં ગહેતબ્બં.
593-5. Dasame pāḷiyaṃ jānāhīti idāneva upadhārehi, idaṃ pacchā chaḍḍetuṃ na sakkāti adhippāyo. Imināti bhikkhunā diyyamānaṃ vuttaṃ. Imanti parena paṭidiyyamānaṃ. Sesañātakesu saddhādeyyavinipātasambhavato tadabhāvaṭṭhānampi dassetuṃ ‘‘mātaraṃ pana pitaraṃ vā’’ti vuttaṃ. Na sakkā taṃ paṭikkhipitunti ettha yathā rūpiyaṃ bhatakānaṃ datvā assāmikabhūmiyaṃ ayobījasamuṭṭhāpane bhatiyā khaṇantānaṃ santikā gahitabhaṇḍakabhāvepi pācittiyaṃ hoti, evamidhāpīti keci vadanti, taṃ na yuttaṃ. Yañhi assāmikabhūmiṃ khaṇitvā samuṭṭhāpitaṃ ayobījaṃ, taṃ bhatakānaṃ santakaṃ nāma hoti, tadatthañca tesaṃ rūpiyaṃ dentassa rūpiyasaṃvohārova hoti akappiyavohārena rajanacchalliādīnaṃ āharāpane kayavikkayo viya, tādisampi parabhaṇḍaṃ idha vatthadhovanādīsu natthi, tasmā aṭṭhakathāpamāṇenevettha pācittiyaṃ gahetabbaṃ.
૫૯૭. પુઞ્ઞં ભવિસ્સતીતિ દેતીતિ એત્થ સચે ભિક્ખુ અત્તનો ભણ્ડસ્સ અપ્પગ્ઘતં ઞત્વાપિ અકથેત્વા ‘‘ઇદાનેવ ઉપપરિક્ખિત્વા ગણ્હ, મા પચ્છા વિપ્પટિસારી હોહી’’તિ વદતિ, ઇતરો ચ અત્તનો દિય્યમાનસ્સ મહગ્ઘતં અજાનન્તો ‘‘ઊનં વા અધિકં વા તુમ્હાકમેવા’’તિ દત્વા ગચ્છતિ, ભિક્ખુસ્સ અનાપત્તિ ઉપનન્દસ્સ વિય પરિબ્બાજકવત્થુગ્ગહણે. વિપ્પટિસારિસ્સ પુન સકસઞ્ઞાય આગતસ્સ યં અધિકં ગહિતં, તં દાતબ્બં. યેન યં પરિવત્તેતિ, તેસં ઉભિન્નં કપ્પિયવત્થુતા, અસહધમ્મિકતા, કયવિક્કયાપજ્જનઞ્ચાતિ ઇમાનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ.
597.Puññaṃbhavissatīti detīti ettha sace bhikkhu attano bhaṇḍassa appagghataṃ ñatvāpi akathetvā ‘‘idāneva upaparikkhitvā gaṇha, mā pacchā vippaṭisārī hohī’’ti vadati, itaro ca attano diyyamānassa mahagghataṃ ajānanto ‘‘ūnaṃ vā adhikaṃ vā tumhākamevā’’ti datvā gacchati, bhikkhussa anāpatti upanandassa viya paribbājakavatthuggahaṇe. Vippaṭisārissa puna sakasaññāya āgatassa yaṃ adhikaṃ gahitaṃ, taṃ dātabbaṃ. Yena yaṃ parivatteti, tesaṃ ubhinnaṃ kappiyavatthutā, asahadhammikatā, kayavikkayāpajjanañcāti imānettha tīṇi aṅgāni.
કયવિક્કયસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Kayavikkayasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
નિટ્ઠિતો કોસિયવગ્ગો દુતિયો.
Niṭṭhito kosiyavaggo dutiyo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૧૦. કયવિક્કયસિક્ખાપદં • 10. Kayavikkayasikkhāpadaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧૦. કયવિક્કયસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Kayavikkayasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧૦. કયવિક્કયસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Kayavikkayasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૧૦. કયવિક્કયસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Kayavikkayasikkhāpadavaṇṇanā