Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૮૫] ૫. કિંપક્કજાતકવણ્ણના

    [85] 5. Kiṃpakkajātakavaṇṇanā

    આયતિં દોસં નાઞ્ઞાયાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. અઞ્ઞતરો કિર કુલપુત્તો બુદ્ધસાસને ઉરં દત્વા પબ્બજિતો એકદિવસં સાવત્થિયં પિણ્ડાય ચરન્તો એકં અલઙ્કતઇત્થિં દિસ્વા ઉક્કણ્ઠિ. અથ નં આચરિયુપજ્ઝાયા સત્થુ સન્તિકં આનયિંસુ. સત્થા ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં ભિક્ખુ ઉક્કણ્ઠિતોસી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સચ્ચ’’ન્તિ વુત્તે ‘‘પઞ્ચ કામગુણા નામેતે ભિક્ખુ પરિભોગકાલે રમણીયા. સો પન તેસં પરિભોગો નિરયાદીસુ પટિસન્ધિદાયકત્તા કિંપક્કફલપરિભોગસદિસો હોતિ. કિંપક્કફલં નામ વણ્ણગન્ધરસસમ્પન્નં, ખાદિતં પન અન્તાનિ ખણ્ડિત્વા જીવિતક્ખયં પાપેતિ. પુબ્બે બહૂ બાલજના તસ્સ દોસં અદિસ્વા વણ્ણગન્ધરસેસુ બજ્ઝિત્વા તં ફલં પરિભુઞ્જિત્વા જીવિતક્ખયં પાપુણિંસૂ’’તિ વત્વા તેહિ યાચિતો અતીતં આહરિ.

    Āyatiṃ dosaṃ nāññāyāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Aññataro kira kulaputto buddhasāsane uraṃ datvā pabbajito ekadivasaṃ sāvatthiyaṃ piṇḍāya caranto ekaṃ alaṅkataitthiṃ disvā ukkaṇṭhi. Atha naṃ ācariyupajjhāyā satthu santikaṃ ānayiṃsu. Satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhitosī’’ti pucchitvā ‘‘sacca’’nti vutte ‘‘pañca kāmaguṇā nāmete bhikkhu paribhogakāle ramaṇīyā. So pana tesaṃ paribhogo nirayādīsu paṭisandhidāyakattā kiṃpakkaphalaparibhogasadiso hoti. Kiṃpakkaphalaṃ nāma vaṇṇagandharasasampannaṃ, khāditaṃ pana antāni khaṇḍitvā jīvitakkhayaṃ pāpeti. Pubbe bahū bālajanā tassa dosaṃ adisvā vaṇṇagandharasesu bajjhitvā taṃ phalaṃ paribhuñjitvā jīvitakkhayaṃ pāpuṇiṃsū’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો સત્થવાહો હુત્વા પઞ્ચહિ સકટસતેહિ પુબ્બન્તાપરન્તં ગચ્છન્તો અટવિમુખં પત્વા મનુસ્સે સન્નિપાતેત્વા ‘‘ઇમિસ્સા અટવિયા વિસરુક્ખા નામ અત્થિ, મા ખો મં અનાપુચ્છા પુબ્બે અખાદિતપુબ્બાનિ ફલાફલાનિ ખાદિત્થા’’તિ ઓવદિ. મનુસ્સા અટવિં અતિક્કમિત્વા અટવિમુખે એકં કિંપક્કરુક્ખં ફલભારઓણમિતસાખં અદ્દસંસુ. તસ્સ ખન્ધસાખાપત્તફલાનિ સણ્ઠાનવણ્ણરસગન્ધેહિ અમ્બસદિસાનેવ. તેસુ એકચ્ચે વણ્ણગન્ધરસેસુ બજ્ઝિત્વા અમ્બફલસઞ્ઞાય ફલાનિ ખાદિંસુ, એકચ્ચે ‘‘સત્થવાહં પુચ્છિત્વા ખાદિસ્સામા’’તિ ગહેત્વા અટ્ઠંસુ. બોધિસત્તો તં ઠાનં પત્વા યે ગહેત્વા ઠિતા, તે ફલાનિ છડ્ડાપેત્વા, યે ખાદમાના અટ્ઠંસુ, તે વમનં કારેત્વા તેસં ભેસજ્જં અદાસિ. તેસુ એકચ્ચે અરોગા જાતા, પઠમમેવ ખાદિત્વા ઠિતા પન જીવિતક્ખયં પત્તા. બોધિસત્તોપિ ઇચ્છિતટ્ઠાનં સોત્થિના ગન્ત્વા લાભં લભિત્વા પુન સકટ્ઠાનમેવ આગન્ત્વા દાનાદીનિ પુઞ્ઞાનિ કત્વા યથાકમ્મં ગતો.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto satthavāho hutvā pañcahi sakaṭasatehi pubbantāparantaṃ gacchanto aṭavimukhaṃ patvā manusse sannipātetvā ‘‘imissā aṭaviyā visarukkhā nāma atthi, mā kho maṃ anāpucchā pubbe akhāditapubbāni phalāphalāni khāditthā’’ti ovadi. Manussā aṭaviṃ atikkamitvā aṭavimukhe ekaṃ kiṃpakkarukkhaṃ phalabhāraoṇamitasākhaṃ addasaṃsu. Tassa khandhasākhāpattaphalāni saṇṭhānavaṇṇarasagandhehi ambasadisāneva. Tesu ekacce vaṇṇagandharasesu bajjhitvā ambaphalasaññāya phalāni khādiṃsu, ekacce ‘‘satthavāhaṃ pucchitvā khādissāmā’’ti gahetvā aṭṭhaṃsu. Bodhisatto taṃ ṭhānaṃ patvā ye gahetvā ṭhitā, te phalāni chaḍḍāpetvā, ye khādamānā aṭṭhaṃsu, te vamanaṃ kāretvā tesaṃ bhesajjaṃ adāsi. Tesu ekacce arogā jātā, paṭhamameva khāditvā ṭhitā pana jīvitakkhayaṃ pattā. Bodhisattopi icchitaṭṭhānaṃ sotthinā gantvā lābhaṃ labhitvā puna sakaṭṭhānameva āgantvā dānādīni puññāni katvā yathākammaṃ gato.

    સત્થા તં વત્થું કથેત્વા અભિસમ્બુદ્ધો હુત્વા ઇમં ગાથમાહ –

    Satthā taṃ vatthuṃ kathetvā abhisambuddho hutvā imaṃ gāthamāha –

    ૮૫.

    85.

    ‘‘આયતિં દોસં નાઞ્ઞાય, યો કામે પટિસેવતિ;

    ‘‘Āyatiṃ dosaṃ nāññāya, yo kāme paṭisevati;

    વિપાકન્તે હનન્તિ નં, કિંપક્કમિવ ભક્ખિત’’ન્તિ.

    Vipākante hananti naṃ, kiṃpakkamiva bhakkhita’’nti.

    તત્થ આયતિં દોસં નાઞ્ઞાયાતિ અનાગતે દોસં ન અઞ્ઞાય, અજાનિત્વાતિ અત્થો. યો કામે પટિસેવતીતિ યો વત્થુકામે ચ કિલેસકામે ચ પટિસેવતિ. વિપાકન્તે હનન્તિ નન્તિ તે કામા તં પુરિસં અત્તનો વિપાકસઙ્ખાતે અન્તે નિરયાદીસુ ઉપ્પન્નં નાનપ્પકારેન દુક્ખેન સંયોજયમાના હનન્તિ. કથં? કિંપક્કમિવ ભક્ખિતન્તિ, યથા પરિભોગકાલે વણ્ણગન્ધરસસમ્પત્તિયા મનાપં કિંપક્કફલં અનાગતદોસં અદિસ્વા ભક્ખિતં અન્તે હનતિ, જીવિતક્ખયં પાપેતિ, એવં પરિભોગકાલે મનાપાપિ કામા વિપાકકાલે હનન્તીતિ દેસનં યથાનુસન્ધિં પાપેત્વા સચ્ચાનિ પકાસેસિ, સચ્ચપરિયોસાને ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખુ સોતાપત્તિફલં પાપુણિ. સેસપરિસાયપિ કેચિ સોતાપન્ના, કેચિ સકદાગામિનો, કેચિ અનાગામિનો, કેચિ અરહન્તો અહેસું.

    Tattha āyatiṃ dosaṃ nāññāyāti anāgate dosaṃ na aññāya, ajānitvāti attho. Yo kāme paṭisevatīti yo vatthukāme ca kilesakāme ca paṭisevati. Vipākante hananti nanti te kāmā taṃ purisaṃ attano vipākasaṅkhāte ante nirayādīsu uppannaṃ nānappakārena dukkhena saṃyojayamānā hananti. Kathaṃ? Kiṃpakkamiva bhakkhitanti, yathā paribhogakāle vaṇṇagandharasasampattiyā manāpaṃ kiṃpakkaphalaṃ anāgatadosaṃ adisvā bhakkhitaṃ ante hanati, jīvitakkhayaṃ pāpeti, evaṃ paribhogakāle manāpāpi kāmā vipākakāle hanantīti desanaṃ yathānusandhiṃ pāpetvā saccāni pakāsesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphalaṃ pāpuṇi. Sesaparisāyapi keci sotāpannā, keci sakadāgāmino, keci anāgāmino, keci arahanto ahesuṃ.

    સત્થાપિ ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા પરિસા બુદ્ધપરિસા અહોસિ, સત્થવાહો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthāpi imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā parisā buddhaparisā ahosi, satthavāho pana ahameva ahosi’’nti.

    કિંપક્કજાતકવણ્ણના પઞ્ચમા.

    Kiṃpakkajātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૮૫. કિંપક્કજાતકં • 85. Kiṃpakkajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact