Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૯. કોણ્ડઞ્ઞસુત્તં

    9. Koṇḍaññasuttaṃ

    ૨૧૭. એકં સમયં ભગવા રાજગહે વિહરતિ વેળુવને કલન્દકનિવાપે. અથ ખો આયસ્મા અઞ્ઞાસિકોણ્ડઞ્ઞો 1 સુચિરસ્સેવ યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવતો પાદેસુ સિરસા નિપતિત્વા ભગવતો પાદાનિ મુખેન ચ પરિચુમ્બતિ, પાણીહિ ચ પરિસમ્બાહતિ, નામઞ્ચ સાવેતિ – ‘‘કોણ્ડઞ્ઞોહં, ભગવા, કોણ્ડઞ્ઞોહં, સુગતા’’તિ. અથ ખો આયસ્મતો વઙ્ગીસસ્સ એતદહોસિ – ‘‘અયં ખો આયસ્મા અઞ્ઞાસિકોણ્ડઞ્ઞો સુચિરસ્સેવ યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવતો પાદેસુ સિરસા નિપતિત્વા ભગવતો પાદાનિ મુખેન ચ પરિચુમ્બતિ, પાણીહિ ચ પરિસમ્બાહતિ, નામઞ્ચ સાવેતિ – ‘કોણ્ડઞ્ઞોહં, ભગવા, કોણ્ડઞ્ઞોહં, સુગતા’તિ. યંનૂનાહં આયસ્મન્તં અઞ્ઞાસિકોણ્ડઞ્ઞં ભગવતો સમ્મુખા સારુપ્પાહિ ગાથાહિ અભિત્થવેય્ય’’ન્તિ.

    217. Ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Atha kho āyasmā aññāsikoṇḍañño 2 sucirasseva yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavato pādesu sirasā nipatitvā bhagavato pādāni mukhena ca paricumbati, pāṇīhi ca parisambāhati, nāmañca sāveti – ‘‘koṇḍaññohaṃ, bhagavā, koṇḍaññohaṃ, sugatā’’ti. Atha kho āyasmato vaṅgīsassa etadahosi – ‘‘ayaṃ kho āyasmā aññāsikoṇḍañño sucirasseva yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavato pādesu sirasā nipatitvā bhagavato pādāni mukhena ca paricumbati, pāṇīhi ca parisambāhati, nāmañca sāveti – ‘koṇḍaññohaṃ, bhagavā, koṇḍaññohaṃ, sugatā’ti. Yaṃnūnāhaṃ āyasmantaṃ aññāsikoṇḍaññaṃ bhagavato sammukhā sāruppāhi gāthāhi abhitthaveyya’’nti.

    અથ ખો આયસ્મા વઙ્ગીસો ઉટ્ઠાયાસના એકંસં ઉત્તરાસઙ્ગં કરિત્વા યેન ભગવા તેનઞ્જલિં પણામેત્વા ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘પટિભાતિ મં, ભગવા, પટિભાતિ મં, સુગતા’’તિ. ‘‘પટિભાતુ તં, વઙ્ગીસા’’તિ ભગવા અવોચ. અથ ખો આયસ્મા વઙ્ગીસો આયસ્મન્તં અઞ્ઞાસિકોણ્ડઞ્ઞં ભગવતો સમ્મુખા સારુપ્પાહિ ગાથાહિ અભિત્થવિ –

    Atha kho āyasmā vaṅgīso uṭṭhāyāsanā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā yena bhagavā tenañjaliṃ paṇāmetvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘paṭibhāti maṃ, bhagavā, paṭibhāti maṃ, sugatā’’ti. ‘‘Paṭibhātu taṃ, vaṅgīsā’’ti bhagavā avoca. Atha kho āyasmā vaṅgīso āyasmantaṃ aññāsikoṇḍaññaṃ bhagavato sammukhā sāruppāhi gāthāhi abhitthavi –

    ‘‘બુદ્ધાનુબુદ્ધો સો થેરો, કોણ્ડઞ્ઞો તિબ્બનિક્કમો;

    ‘‘Buddhānubuddho so thero, koṇḍañño tibbanikkamo;

    લાભી સુખવિહારાનં, વિવેકાનં અભિણ્હસો.

    Lābhī sukhavihārānaṃ, vivekānaṃ abhiṇhaso.

    ‘‘યં સાવકેન પત્તબ્બં, સત્થુસાસનકારિના;

    ‘‘Yaṃ sāvakena pattabbaṃ, satthusāsanakārinā;

    સબ્બસ્સ તં અનુપ્પત્તં, અપ્પમત્તસ્સ સિક્ખતો.

    Sabbassa taṃ anuppattaṃ, appamattassa sikkhato.

    ‘‘મહાનુભાવો તેવિજ્જો, ચેતોપરિયાયકોવિદો;

    ‘‘Mahānubhāvo tevijjo, cetopariyāyakovido;

    કોણ્ડઞ્ઞો બુદ્ધદાયાદો 3, પાદે વન્દતિ સત્થુનો’’તિ.

    Koṇḍañño buddhadāyādo 4, pāde vandati satthuno’’ti.







    Footnotes:
    1. અઞ્ઞાકોણ્ડઞ્ઞો (સી॰ સ્યા॰ કં॰)
    2. aññākoṇḍañño (sī. syā. kaṃ.)
    3. બુદ્ધસાવકો (પી॰)
    4. buddhasāvako (pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૯. કોણ્ડઞ્ઞસુત્તવણ્ણના • 9. Koṇḍaññasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૯. કોણ્ડઞ્ઞસુત્તવણ્ણના • 9. Koṇḍaññasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact