Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
૧૩. કુલદૂસકસિક્ખાપદવણ્ણના
13. Kuladūsakasikkhāpadavaṇṇanā
૪૩૧. તેરસમે કીટાગિરીતિ તસ્સ નિગમસ્સ નામં. તઞ્હિ સન્ધાય પરતો ‘‘ન અસ્સજિપુનબ્બસુકેહિ ભિક્ખૂહિ કીટાગિરિસ્મિં વત્થબ્બ’’ન્તિ વુત્તં, ગામનિગમતો ચ પબ્બાજનં, ન જનપદતો. તેન પન યોગતો જનપદોપિ ‘‘કીટાગિરિ’’ઇચ્ચેવ સઙ્ખ્યં ગતોતિ આહ ‘‘એવંનામકે જનપદે’’તિ.
431. Terasame kīṭāgirīti tassa nigamassa nāmaṃ. Tañhi sandhāya parato ‘‘na assajipunabbasukehi bhikkhūhi kīṭāgirismiṃ vatthabba’’nti vuttaṃ, gāmanigamato ca pabbājanaṃ, na janapadato. Tena pana yogato janapadopi ‘‘kīṭāgiri’’icceva saṅkhyaṃ gatoti āha ‘‘evaṃnāmake janapade’’ti.
તત્રાતિ સાવત્થિયં. ધુરટ્ઠાનેતિ અભિમુખટ્ઠાને, જેતવનદ્વારસમીપેતિ અત્થો. દ્વીહિ મેઘેહીતિ વસ્સિકેન, હેમન્તિકેન ચાતિ દ્વીહિ મેઘેહિ. ગણાચરિયેહિ છહિ અધિકતાય ‘‘સમધિક’’ન્તિ વુત્તં.
Tatrāti sāvatthiyaṃ. Dhuraṭṭhāneti abhimukhaṭṭhāne, jetavanadvārasamīpeti attho. Dvīhi meghehīti vassikena, hemantikena cāti dvīhi meghehi. Gaṇācariyehi chahi adhikatāya ‘‘samadhika’’nti vuttaṃ.
ઉદકસ્સાતિ અકપ્પિયઉદકસ્સ ‘‘કપ્પિયઉદકસિઞ્ચન’’ન્તિ વિસું વક્ખમાનત્તા, તઞ્ચ ‘‘આરામાદિઅત્થાય રુક્ખરોપને અકપ્પિયવોહારેસુપિ કપ્પિયઉદકસિઞ્ચનાદિ વટ્ટતી’’તિ વક્ખમાનત્તા ઇધાપિ વિભાગં કત્વા કપ્પિયઉદકસિઞ્ચનાદિ વિસું દસ્સિતં. યથા કોટ્ટનખણનાદિકાયિકકિરિયાપિ અકપ્પિયવોહારે સઙ્ગહિતા, એવં માતિકાઉજુકરણાદિકપ્પિયવોહારેપીતિ આહ ‘‘સુક્ખમાતિકાય ઉજુકરણ’’ન્તિ. એત્થ પુરાણપણ્ણાદિહરણમ્પિ સઙ્ગય્હતિ. મહાપચ્ચરિયવાદોવ પમાણત્તા પચ્છા વુત્તો. અકપ્પિયવોહારેપિ એકચ્ચં વટ્ટતીતિ દસ્સેતું ‘‘ન કેવલઞ્ચ સેસ’’ન્તિઆદિમાહ. યંકિઞ્ચિ માતિકન્તિ સુક્ખં વા અસુક્ખં વા. તત્થાતિ આરામાદિઅત્થાય રુક્ખરોપને. તથાતિ કપ્પિયવોહારપરિયાયાદીહિ ગન્થાપનં સન્ધાય વુત્તં. ઇમિના ચ કુલસઙ્ગહત્થાય ગન્થાપનાદિપિ ન વટ્ટતીતિ દસ્સેતિ.
Udakassāti akappiyaudakassa ‘‘kappiyaudakasiñcana’’nti visuṃ vakkhamānattā, tañca ‘‘ārāmādiatthāya rukkharopane akappiyavohāresupi kappiyaudakasiñcanādi vaṭṭatī’’ti vakkhamānattā idhāpi vibhāgaṃ katvā kappiyaudakasiñcanādi visuṃ dassitaṃ. Yathā koṭṭanakhaṇanādikāyikakiriyāpi akappiyavohāre saṅgahitā, evaṃ mātikāujukaraṇādikappiyavohārepīti āha ‘‘sukkhamātikāya ujukaraṇa’’nti. Ettha purāṇapaṇṇādiharaṇampi saṅgayhati. Mahāpaccariyavādova pamāṇattā pacchā vutto. Akappiyavohārepi ekaccaṃ vaṭṭatīti dassetuṃ ‘‘na kevalañca sesa’’ntiādimāha. Yaṃkiñci mātikanti sukkhaṃ vā asukkhaṃ vā. Tatthāti ārāmādiatthāya rukkharopane. Tathāti kappiyavohārapariyāyādīhi ganthāpanaṃ sandhāya vuttaṃ. Iminā ca kulasaṅgahatthāya ganthāpanādipi na vaṭṭatīti dasseti.
વત્થુપૂજનત્થાય સયં ગન્થનં કસ્મા ન વટ્ટતીતિ ચોદેન્તો ‘‘નનુ ચા’’તિઆદિમાહ. યથા આરામાદિઅત્થં કપ્પિયપથવિયં સયં રોપેતુમ્પિ વટ્ટતિ, તથા વત્થુપૂજનત્થાય સયં ગન્થનમ્પિ કસ્મા ન વટ્ટતીતિ ચોદકસ્સ અધિપ્પાયો. વુત્તન્તિઆદિ પરિહારો. અથ ‘‘ન પન મહાઅટ્ઠકથાય’’ન્તિ કસ્મા વદતિ? મહાપચ્ચરિઆદીસુ વુત્તમ્પિ હિ પમાણમેવાતિ નાયં વિરોધો, મહાઅટ્ઠકથાયં અવુત્તસ્સ સયં રોપનસ્સ તત્થેવ વુત્તેન ઉદકસિઞ્ચનેન સહ સંસન્દનનયદસ્સનમુખેન પમાણમેવાતિ પતિટ્ઠાપેતું વુત્તત્તા. ‘‘મઞ્ઞેય્યાસી’’તિ પદં ‘‘તં કથ’’ન્તિ ઇમિના સમ્બન્ધિતબ્બં. તત્થાયં અધિપ્પાયો – કિઞ્ચાપિ મહાઅટ્ઠકથાયં સયં રોપનં ન વુત્તં, કપ્પિયઉદકસ્સ સયં આસિઞ્ચનં વુત્તમેવ, તસ્મા યથા આરામાદિઅત્થાય કપ્પિયઉદકં સયં સિઞ્ચિતુમ્પિ વટ્ટતિ, તથા વત્થુપૂજનત્થાય ગન્થનમ્પિ કસ્મા ન વટ્ટતીતિ. તમ્પિ ન વિરુજ્ઝતીતિ યદેતં વત્થુપૂજનત્થાયપિ ગન્થનાદિં પટિક્ખિપિત્વા આરામાદિઅત્થાય સયં રોપનસિઞ્ચનં વુત્તં, તમ્પિ પાળિયા સંસન્દનતો પુબ્બાપરં ન વિરુજ્ઝતિ.
Vatthupūjanatthāya sayaṃ ganthanaṃ kasmā na vaṭṭatīti codento ‘‘nanu cā’’tiādimāha. Yathā ārāmādiatthaṃ kappiyapathaviyaṃ sayaṃ ropetumpi vaṭṭati, tathā vatthupūjanatthāya sayaṃ ganthanampi kasmā na vaṭṭatīti codakassa adhippāyo. Vuttantiādi parihāro. Atha ‘‘na pana mahāaṭṭhakathāya’’nti kasmā vadati? Mahāpaccariādīsu vuttampi hi pamāṇamevāti nāyaṃ virodho, mahāaṭṭhakathāyaṃ avuttassa sayaṃ ropanassa tattheva vuttena udakasiñcanena saha saṃsandananayadassanamukhena pamāṇamevāti patiṭṭhāpetuṃ vuttattā. ‘‘Maññeyyāsī’’ti padaṃ ‘‘taṃ katha’’nti iminā sambandhitabbaṃ. Tatthāyaṃ adhippāyo – kiñcāpi mahāaṭṭhakathāyaṃ sayaṃ ropanaṃ na vuttaṃ, kappiyaudakassa sayaṃ āsiñcanaṃ vuttameva, tasmā yathā ārāmādiatthāya kappiyaudakaṃ sayaṃ siñcitumpi vaṭṭati, tathā vatthupūjanatthāya ganthanampi kasmā na vaṭṭatīti. Tampi na virujjhatīti yadetaṃ vatthupūjanatthāyapi ganthanādiṃ paṭikkhipitvā ārāmādiatthāya sayaṃ ropanasiñcanaṃ vuttaṃ, tampi pāḷiyā saṃsandanato pubbāparaṃ na virujjhati.
તં કથં ન વિરુજ્ઝતીતિ આહ ‘‘તત્ર હી’’તિઆદિ. તત્રાતિ રોપનસિઞ્ચનવિસયે. પુપ્ફાદીહિ કુલસઙ્ગહપ્પસઙ્ગે ‘‘માલાવચ્છ’’ન્તિ વિસેસિતત્તા કુલસઙ્ગહત્થમેવ રોપનં અધિપ્પેતન્તિ વિઞ્ઞાયતીતિ આહ ‘‘માલાવચ્છન્તિ વદન્તો’’તિઆદિ. એતં વુત્તન્તિ ‘‘માલાવચ્છં રોપેન્તિપિ રોપાપેન્તિપિ, સિઞ્ચન્તિપિ સિઞ્ચાપેન્તિપી’’તિ એતં વુત્તં. અઞ્ઞત્ર પનાતિ આરામાદિઅત્થાય માલાવચ્છાદીનં રોપને પન. પરિયાયોતિ સયંકરણકારાપનસઙ્ખાતો પરિયાયો વોહારો અત્થવિસેસોતિ અત્થો અત્થિ ઉપલબ્ભતિ , કુલસઙ્ગહત્થત્તાભાવાતિ અધિપ્પાયો. એવમેત્થ પરિયાયસદ્દસ્સ કરણકારાપનવસેન અત્થે ગય્હમાને ‘‘ગન્થેન્તિપિ ગન્થાપેન્તિપી’’તિ પાળિયં પટિક્ખિત્તગન્થનગન્થાપનં ઠપેત્વા યં પરતો ‘‘એવં જાન, એવં કતે સોભેય્યા’’તિઆદિકપ્પિયવચનેહિ ગન્થાપનં વુત્તં, તત્થ દોસાભાવો સમત્થિતો હોતિ, ‘‘ગન્થેહી’’તિ આણત્તિયા કારાપનસ્સેવ ગન્થાપનન્તિ અધિપ્પેતત્તા. તત્થ પરિયાયં ઇધ ચ પરિયાયાભાવં ઞત્વાતિ તત્થ ‘‘માલાવચ્છં રોપેન્તી’’તિઆદીસુ ‘‘માલાવચ્છ’’ન્તિ કુલસઙ્ગહત્થતાસૂચનકસ્સ વિસેસનસ્સ સબ્ભાવતો કરણકારાપનસઙ્ખાતપરિયાયસબ્ભાવં. ઇધ ‘‘ગન્થેન્તી’’તિઆદીસુ તથાવિધવિસેસવચનાભાવતો તસ્સ પરિયાયસ્સ અભાવઞ્ચ ઞત્વા. તં સુવુત્તમેવાતિ વેદિતબ્બન્તિ યોજના.
Taṃ kathaṃ na virujjhatīti āha ‘‘tatra hī’’tiādi. Tatrāti ropanasiñcanavisaye. Pupphādīhi kulasaṅgahappasaṅge ‘‘mālāvaccha’’nti visesitattā kulasaṅgahatthameva ropanaṃ adhippetanti viññāyatīti āha ‘‘mālāvacchanti vadanto’’tiādi. Etaṃ vuttanti ‘‘mālāvacchaṃ ropentipi ropāpentipi, siñcantipi siñcāpentipī’’ti etaṃ vuttaṃ. Aññatra panāti ārāmādiatthāya mālāvacchādīnaṃ ropane pana. Pariyāyoti sayaṃkaraṇakārāpanasaṅkhāto pariyāyo vohāro atthavisesoti attho atthi upalabbhati , kulasaṅgahatthattābhāvāti adhippāyo. Evamettha pariyāyasaddassa karaṇakārāpanavasena atthe gayhamāne ‘‘ganthentipi ganthāpentipī’’ti pāḷiyaṃ paṭikkhittaganthanaganthāpanaṃ ṭhapetvā yaṃ parato ‘‘evaṃ jāna, evaṃ kate sobheyyā’’tiādikappiyavacanehi ganthāpanaṃ vuttaṃ, tattha dosābhāvo samatthito hoti, ‘‘ganthehī’’ti āṇattiyā kārāpanasseva ganthāpananti adhippetattā. Tattha pariyāyaṃ idha ca pariyāyābhāvaṃ ñatvāti tattha ‘‘mālāvacchaṃ ropentī’’tiādīsu ‘‘mālāvaccha’’nti kulasaṅgahatthatāsūcanakassa visesanassa sabbhāvato karaṇakārāpanasaṅkhātapariyāyasabbhāvaṃ. Idha ‘‘ganthentī’’tiādīsu tathāvidhavisesavacanābhāvato tassa pariyāyassa abhāvañca ñatvā. Taṃ suvuttamevāti veditabbanti yojanā.
સબ્બં વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બન્તિ અટ્ઠકથાસુ આગતનયેનેવ રોપનાદિ, ગન્થાપનાદિ ચ સબ્બં વેદિતબ્બં. ન હેત્થ સન્દેહો કાતબ્બોતિ નિગમેતિ.
Sabbaṃ vuttanayeneva veditabbanti aṭṭhakathāsu āgatanayeneva ropanādi, ganthāpanādi ca sabbaṃ veditabbaṃ. Na hettha sandeho kātabboti nigameti.
હરણાદીસૂતિ વત્થુપૂજનત્થાય હરણાદીસુ. કુલિત્થિઆદીનં અત્થાય હરણતોતિ કુલિત્થિઆદીનં હરણસ્સેવ વિસેસેત્વા પટિક્ખિત્તત્તાતિ અધિપ્પાયો. તેનાહ ‘‘હરણાધિકારે હી’’તિઆદિ. મઞ્જરીતિ પુપ્ફગોચ્છં. વટંસકોતિ કણ્ણસ્સ ઉપરિ પિળન્ધનત્થં કતપુપ્ફવિકતિ , સો ચ ‘‘વટંસો’’તિ વુચ્ચતિ. કણ્ણિકાતિ બહૂનં પુપ્ફાનં વા માલાનં વા એકતો બન્ધિતસ્સ નામં, ‘‘કણ્ણાભરણ’’ન્તિપિ વદન્તિ. હારસદિસન્તિ મુત્તાહારસદિસં.
Haraṇādīsūti vatthupūjanatthāya haraṇādīsu. Kulitthiādīnaṃ atthāya haraṇatoti kulitthiādīnaṃ haraṇasseva visesetvā paṭikkhittattāti adhippāyo. Tenāha ‘‘haraṇādhikāre hī’’tiādi. Mañjarīti pupphagocchaṃ. Vaṭaṃsakoti kaṇṇassa upari piḷandhanatthaṃ katapupphavikati , so ca ‘‘vaṭaṃso’’ti vuccati. Kaṇṇikāti bahūnaṃ pupphānaṃ vā mālānaṃ vā ekato bandhitassa nāmaṃ, ‘‘kaṇṇābharaṇa’’ntipi vadanti. Hārasadisanti muttāhārasadisaṃ.
કપ્પિયેનાતિ કપ્પિયઉદકેન. તેસંયેવ દ્વિન્નન્તિ કુલદૂસનપરિભોગાનં દ્વિન્નં. દુક્કટન્તિ કુલસઙ્ગહત્થાય સયં સિઞ્ચને, કપ્પિયવોહારેન વા અકપ્પિયવોહારેન વા સિઞ્ચાપને ચ દુક્કટં, પરિભોગત્થાય પન સયં સિઞ્ચને, અકપ્પિયવોહારેન સિઞ્ચાપને ચ દુક્કટં. પયોગબહુલતાયાતિ સયં કરણે, કાયપયોગસ્સ કારાપને ચ વચીપયોગસ્સ ચ બહુત્તેન.
Kappiyenāti kappiyaudakena. Tesaṃyeva dvinnanti kuladūsanaparibhogānaṃ dvinnaṃ. Dukkaṭanti kulasaṅgahatthāya sayaṃ siñcane, kappiyavohārena vā akappiyavohārena vā siñcāpane ca dukkaṭaṃ, paribhogatthāya pana sayaṃ siñcane, akappiyavohārena siñcāpane ca dukkaṭaṃ. Payogabahulatāyāti sayaṃ karaṇe, kāyapayogassa kārāpane ca vacīpayogassa ca bahuttena.
ગન્થેન નિબ્બત્તં દામં ગન્થિમં. એસેવ નયો સેસેસુપિ. ન વટ્ટતીતિ વત્થુપૂજનત્થાયપિ ન વટ્ટતિ, દુક્કટન્તિ અત્થો. વટ્ટતીતિ વત્થુપૂજનત્થાય વટ્ટતિ, કુલસઙ્ગહત્થાય પન કપ્પિયવોહારેન કારાપેન્તસ્સાપિ દુક્કટમેવ.
Ganthena nibbattaṃ dāmaṃ ganthimaṃ. Eseva nayo sesesupi. Na vaṭṭatīti vatthupūjanatthāyapi na vaṭṭati, dukkaṭanti attho. Vaṭṭatīti vatthupūjanatthāya vaṭṭati, kulasaṅgahatthāya pana kappiyavohārena kārāpentassāpi dukkaṭameva.
નીપપુપ્ફં નામ કદમ્બપુપ્ફં. પુરિમનયેનેવાતિ ‘‘ભિક્ખુસ્સ વા’’તિઆદિના વુત્તનયેન.
Nīpapupphaṃ nāma kadambapupphaṃ. Purimanayenevāti ‘‘bhikkhussa vā’’tiādinā vuttanayena.
કદલિક્ખન્ધમ્હીતિઆદિના વુત્તં સબ્બમેવ સન્ધાય ‘‘તં અતિઓળારિકમેવા’’તિ વુત્તં, સબ્બત્થ કરણે, અકપ્પિયવચનેન કારાપને ચ દુક્કટમેવાતિ અત્થો. ‘‘પુપ્ફવિજ્ઝનત્થં કણ્ટકં બન્ધિતુમ્પિ ન વટ્ટતી’’તિ ઇમસ્સ ઉપલક્ખણત્તા પુપ્ફદામોલમ્બનાદિઅત્થાય રજ્જુબન્ધનાદિપિ ન વટ્ટતીતિ કેચિ વદન્તિ, અઞ્ઞે પન ‘‘પુપ્ફવિજ્ઝનત્થં કણ્ટકન્તિ વિસેસિતત્તા તદત્થં કણ્ટકમેવ બન્ધિતું ન વટ્ટતિ, તઞ્ચ અટ્ઠકથાપમાણેના’’તિ વદન્તિ, વીમંસિત્વા ગહેતબ્બં. પુપ્ફપટિચ્છકં નામ દણ્ડાદીહિ કતં પુપ્ફાધાનં, એતમ્પિ નાગદન્તકમ્પિ સછિદ્દકમેવ ગહેતબ્બં. અસોકપિણ્ડિયાતિ અસોકસાખાનં, પુપ્ફાનં વા સમૂહે. ધમ્મરજ્જુ નામ ચેતિયાદીનિ પરિક્ખિપિત્વા તેસઞ્ચ રજ્જુયા ચ અન્તરા પુપ્ફપ્પવેસનત્થાય બન્ધરજ્જુ. ‘‘સિથિલવટ્ટિતા વા રજ્જુવટ્ટિઅન્તરે પુપ્ફપ્પવેસનત્થાય એવં બન્ધા’’તિપિ વદન્તિ.
Kadalikkhandhamhītiādinā vuttaṃ sabbameva sandhāya ‘‘taṃ atioḷārikamevā’’ti vuttaṃ, sabbattha karaṇe, akappiyavacanena kārāpane ca dukkaṭamevāti attho. ‘‘Pupphavijjhanatthaṃ kaṇṭakaṃ bandhitumpi na vaṭṭatī’’ti imassa upalakkhaṇattā pupphadāmolambanādiatthāya rajjubandhanādipi na vaṭṭatīti keci vadanti, aññe pana ‘‘pupphavijjhanatthaṃ kaṇṭakanti visesitattā tadatthaṃ kaṇṭakameva bandhituṃ na vaṭṭati, tañca aṭṭhakathāpamāṇenā’’ti vadanti, vīmaṃsitvā gahetabbaṃ. Pupphapaṭicchakaṃ nāma daṇḍādīhi kataṃ pupphādhānaṃ, etampi nāgadantakampi sachiddakameva gahetabbaṃ. Asokapiṇḍiyāti asokasākhānaṃ, pupphānaṃ vā samūhe. Dhammarajju nāma cetiyādīni parikkhipitvā tesañca rajjuyā ca antarā pupphappavesanatthāya bandharajju. ‘‘Sithilavaṭṭitā vā rajjuvaṭṭiantare pupphappavesanatthāya evaṃ bandhā’’tipi vadanti.
મત્થકદામન્તિ ધમ્માસનાદિમત્થકલમ્બકદામં. તેસંયેવાતિ ઉપ્પલાદીનં એવ. વાકેન વા દણ્ડકેન વાતિ પુપ્ફનાળં ફાલેત્વા પુપ્ફેન એકાબદ્ધં ઠિતવાકેન, દણ્ડકેન ચ એકબન્ધનેનેવ, એતેન પુપ્ફં બીજગામે સઙ્ગહં ન ગચ્છતિ પઞ્ચસુ બીજેસુ અપ્પવિટ્ઠત્તા પણ્ણં વિય, તસ્મા કપ્પિયં અકારાપેત્વાપિ કોપને દોસો નત્થિ. યઞ્ચ છિન્નસ્સાપિ મકુળસ્સ વિકસનં, તમ્પિ અતિતરુણસ્સ અભાવા વુડ્ઢિલક્ખણં ન હોતિ, પરિણતસ્સ પન મકુળસ્સ પત્તાનં સિનેહે પરિયાદાનં ગતે વિસુંભાવો એવ વિકાસો, તેનેવ છિન્નમકુળવિકાસો અચ્છિન્નમકુળવિકાસતો પરિહીનો , મિલાતયુત્તો વા દિસ્સતિ. યઞ્ચ મિલાતસ્સ ઉદકસઞ્ઞોગે અમિલાનતાપજ્જનં, તમ્પિ તમ્બુલપણ્ણાદીસુ સમાનન્તિ વુડ્ઢિલક્ખણં ન હોતિ, પાળિઅટ્ઠકથાદીસુ ચ ન કત્થચિ પુપ્ફાનં કપ્પિયકરણં આગતં, તસ્મા પુપ્ફં સબ્બથા અબીજમેવાતિ વિઞ્ઞાયતિ, વીમંસિત્વા ગહેતબ્બં. ‘‘પસિબ્બકે વિયા’’તિ વુત્તત્તા પુપ્ફપસિબ્બકે વા પસિબ્બકસદિસબન્ધે વા યત્થ કત્થચિ ચીવરે વા પક્ખિપિતું વટ્ટતીતિ સિદ્ધં. બન્ધિતું ન વટ્ટતીતિ રજ્જુઆદીહિ બન્ધનં સન્ધાય વુત્તં, પુપ્ફસ્સેવ પન અચ્છિન્નદણ્ડવાકેહિ બન્ધિતું વટ્ટતિ એવ.
Matthakadāmanti dhammāsanādimatthakalambakadāmaṃ. Tesaṃyevāti uppalādīnaṃ eva. Vākena vā daṇḍakena vāti pupphanāḷaṃ phāletvā pupphena ekābaddhaṃ ṭhitavākena, daṇḍakena ca ekabandhaneneva, etena pupphaṃ bījagāme saṅgahaṃ na gacchati pañcasu bījesu appaviṭṭhattā paṇṇaṃ viya, tasmā kappiyaṃ akārāpetvāpi kopane doso natthi. Yañca chinnassāpi makuḷassa vikasanaṃ, tampi atitaruṇassa abhāvā vuḍḍhilakkhaṇaṃ na hoti, pariṇatassa pana makuḷassa pattānaṃ sinehe pariyādānaṃ gate visuṃbhāvo eva vikāso, teneva chinnamakuḷavikāso acchinnamakuḷavikāsato parihīno , milātayutto vā dissati. Yañca milātassa udakasaññoge amilānatāpajjanaṃ, tampi tambulapaṇṇādīsu samānanti vuḍḍhilakkhaṇaṃ na hoti, pāḷiaṭṭhakathādīsu ca na katthaci pupphānaṃ kappiyakaraṇaṃ āgataṃ, tasmā pupphaṃ sabbathā abījamevāti viññāyati, vīmaṃsitvā gahetabbaṃ. ‘‘Pasibbake viyā’’ti vuttattā pupphapasibbake vā pasibbakasadisabandhe vā yattha katthaci cīvare vā pakkhipituṃ vaṭṭatīti siddhaṃ. Bandhituṃ na vaṭṭatīti rajjuādīhi bandhanaṃ sandhāya vuttaṃ, pupphasseva pana acchinnadaṇḍavākehi bandhituṃ vaṭṭati eva.
પુપ્ફપટે ચ દટ્ઠબ્બન્તિ પુપ્ફપટં કરોન્તસ્સ દીઘતો પુપ્ફદામસ્સ હરણપચ્ચાહરણવસેન પૂરણં સન્ધાય વુત્તં, તિરિયતો હરણં પન વાયિમં નામ હોતિ, ન પૂરિમં. ‘‘પુરિમટ્ઠાનં અતિક્કામેતી’’તિ સામઞ્ઞતો વુત્તત્તા પુરિમં પુપ્ફકોટિં ફુસાપેત્વા વા અફુસાપેત્વા વા પરિક્ખિપનવસેન પન અતિક્કમન્તસ્સ આપત્તિયેવ. બન્ધિતું વટ્ટતીતિ પુપ્ફરહિતાય સુત્તવાકકોટિયા બન્ધિતું વટ્ટતિ. ‘‘એકવારં હરિત્વા વા પરિક્ખિપિત્વા વા’’તિ ઇદં પુબ્બે વુત્તચેતિયાદિપરિક્ખેપં, પુપ્ફપટકરણઞ્ચ સન્ધાય વુત્તં.
Pupphapaṭeca daṭṭhabbanti pupphapaṭaṃ karontassa dīghato pupphadāmassa haraṇapaccāharaṇavasena pūraṇaṃ sandhāya vuttaṃ, tiriyato haraṇaṃ pana vāyimaṃ nāma hoti, na pūrimaṃ. ‘‘Purimaṭṭhānaṃ atikkāmetī’’ti sāmaññato vuttattā purimaṃ pupphakoṭiṃ phusāpetvā vā aphusāpetvā vā parikkhipanavasena pana atikkamantassa āpattiyeva. Bandhituṃ vaṭṭatīti puppharahitāya suttavākakoṭiyā bandhituṃ vaṭṭati. ‘‘Ekavāraṃ haritvā vā parikkhipitvā vā’’ti idaṃ pubbe vuttacetiyādiparikkhepaṃ, pupphapaṭakaraṇañca sandhāya vuttaṃ.
પરેહિ પૂરિતન્તિ દીઘતો પસારિતં. વાયિતુન્તિ તિરિયતો હરિતું, તં પન એકવારમ્પિ ન લબ્ભતિ. પુપ્ફાનિ ઠપેન્તેનાતિ અગન્થિતપુપ્ફાનિ અઞ્ઞમઞ્ઞં ફુસાપેત્વાપિ ઠપેન્તેન. ઘટિકદામઓલમ્બકોતિ હેટ્ઠાભાગે ઘટિકાકારયુત્તો, દારુઘટિકાકારો વા ઓલમ્બકો. સુત્તમયં ગેણ્ડુકં નામ. સબ્બત્થાતિ ગન્થિમાદીસુ સબ્બત્થ.
Parehi pūritanti dīghato pasāritaṃ. Vāyitunti tiriyato harituṃ, taṃ pana ekavārampi na labbhati. Pupphāni ṭhapentenāti aganthitapupphāni aññamaññaṃ phusāpetvāpi ṭhapentena. Ghaṭikadāmaolambakoti heṭṭhābhāge ghaṭikākārayutto, dārughaṭikākāro vā olambako. Suttamayaṃ geṇḍukaṃ nāma. Sabbatthāti ganthimādīsu sabbattha.
રેચકન્તિ અભિનયં, ‘‘એવં નચ્ચાહી’’તિ નટનાકારદસ્સનન્તિ અત્થો, ‘‘ચક્કં વિય અત્તાનં ભમાપન’’ન્તિપિ કેચિ. આકાસેયેવ કીળન્તીતિ ‘‘અયં સારી અસુકપદં મયા નીતા’’તિ એવં મુખેનેવ ઉભોપિ વદન્તા કીળન્તિ. જૂતફલકેતિ જૂતમણ્ડલે. પાસકકીળાયાતિ દ્વિન્નં તિવઙ્ગુલપ્પમાણાનં દારુદન્તાદિમયાનં પાસકાનં ચતૂસુ પસ્સેસુ એકકાદિવસેન બિન્દૂનિ કત્વા ફલકે ખિપિત્વા ઉપરિભાગે દિટ્ઠબિન્દૂનં વસેન સારિયો અપનેત્વા કીળનકજૂતકીળાય.
Recakanti abhinayaṃ, ‘‘evaṃ naccāhī’’ti naṭanākāradassananti attho, ‘‘cakkaṃ viya attānaṃ bhamāpana’’ntipi keci. Ākāseyeva kīḷantīti ‘‘ayaṃ sārī asukapadaṃ mayā nītā’’ti evaṃ mukheneva ubhopi vadantā kīḷanti. Jūtaphalaketi jūtamaṇḍale. Pāsakakīḷāyāti dvinnaṃ tivaṅgulappamāṇānaṃ dārudantādimayānaṃ pāsakānaṃ catūsu passesu ekakādivasena bindūni katvā phalake khipitvā uparibhāge diṭṭhabindūnaṃ vasena sāriyo apanetvā kīḷanakajūtakīḷāya.
મઞ્જટ્ઠિ નામ મઞ્જટ્ઠરુક્ખસારકસાવં. સલાકહત્થન્તિ નાળિકેરહીરાદીનં કલાપસ્સેતં નામં. પાળિયં થરુસ્મિન્તિ ખગ્ગે. ઉસ્સેળેન્તીતિ મુખેન ઉસ્સેળનસદ્દં પમુઞ્ચન્તિ, મહન્તં અબ્યત્તસદ્દં પવત્તેન્તીતિ અત્થો. અપ્ફોટેન્તીતિ દ્વિગુણિતવામહત્થે દક્ખિણહત્થેન તાળેત્વા સદ્દં કરોન્તિ. મુખડિણ્ડિમન્તિ મુખભેરી.
Mañjaṭṭhi nāma mañjaṭṭharukkhasārakasāvaṃ. Salākahatthanti nāḷikerahīrādīnaṃ kalāpassetaṃ nāmaṃ. Pāḷiyaṃ tharusminti khagge. Usseḷentīti mukhena usseḷanasaddaṃ pamuñcanti, mahantaṃ abyattasaddaṃ pavattentīti attho. Apphoṭentīti dviguṇitavāmahatthe dakkhiṇahatthena tāḷetvā saddaṃ karonti. Mukhaḍiṇḍimanti mukhabherī.
૪૩૨. તેસન્તિ સમાસે ગુણીભૂતાનિ પબ્બાનિપિ પરામસતિ. બોન્દોતિ લોલો, મન્દધાતુકોતિ અત્થો. ભકુટિં કત્વાતિ ભમુકભેદં કત્વા. નેલાતિ નિદ્દોસા.
432.Tesanti samāse guṇībhūtāni pabbānipi parāmasati. Bondoti lolo, mandadhātukoti attho. Bhakuṭiṃ katvāti bhamukabhedaṃ katvā. Nelāti niddosā.
૪૩૩. પાળિયં ‘‘સારિપુત્તા’’તિ ઇદં એકસેસનયેન સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાનાનં ઉભિન્નં આલપનં, તેનેવ બહુવચનનિદ્દેસો કતો.
433. Pāḷiyaṃ ‘‘sāriputtā’’ti idaṃ ekasesanayena sāriputtamoggallānānaṃ ubhinnaṃ ālapanaṃ, teneva bahuvacananiddeso kato.
૪૩૫. અટ્ઠારસ વત્તાનીતિ ‘‘ન ઉપસમ્પાદેતબ્બ’’ન્તિઆદીનિ ‘‘ન ભિક્ખૂહિ સમ્પયોજેતબ્બ’’ન્તિ પરિયોસાનાનિ કમ્મક્ખન્ધકે (ચૂળવ॰ ૭) આગતાનિ અટ્ઠારસ વત્તાનિ. ન પન્નલોમાતિ ન પતિતમાનલોમા, અનનુકૂલવત્તિનોતિ અત્થો.
435.Aṭṭhārasa vattānīti ‘‘na upasampādetabba’’ntiādīni ‘‘na bhikkhūhi sampayojetabba’’nti pariyosānāni kammakkhandhake (cūḷava. 7) āgatāni aṭṭhārasa vattāni. Na pannalomāti na patitamānalomā, ananukūlavattinoti attho.
૪૩૭. પરસન્તકં દેતિ દુક્કટમેવાતિ વિસ્સાસગાહેન દાનં સન્ધાય વુત્તં. થુલ્લચ્ચયન્તિ એત્થ ભણ્ડદેય્યમ્પિ હોતિ એવ.
437.Parasantakaṃ deti dukkaṭamevāti vissāsagāhena dānaṃ sandhāya vuttaṃ. Thullaccayanti ettha bhaṇḍadeyyampi hoti eva.
તઞ્ચ ખો વત્થુપૂજનત્થાયાતિ માતાપિતૂનમ્પિ પુપ્ફં દેન્તેન વત્થુપૂજનત્થાયેવ દાતબ્બન્તિ દસ્સેતિ. મણ્ડનત્થાય પન સિવલિઙ્ગાદિપૂજનત્થાયાતિ એત્તકમેવ વુત્તત્તા ‘‘ઇમં વિક્કિણિત્વા જીવિસ્સન્તી’’તિ માતાપિતૂનં દાતું વટ્ટતિ, સેસઞાતીનં પન તાવકાલિકમેવ દાતું વટ્ટતિ. ઞાતિસામણેરેહેવાતિ તેસં ગિહિકમ્મપરિમોચનત્થં વુત્તં. ઇતરેતિ અઞ્ઞાતકા, તેહિપિ સામણેરેહિ આચરિયુપજ્ઝાયાનં વત્તસીસેન હરિતબ્બં. ચૂળકન્તિ ઉપડ્ઢભાગતોપિ ઉપડ્ઢં.
Tañca kho vatthupūjanatthāyāti mātāpitūnampi pupphaṃ dentena vatthupūjanatthāyeva dātabbanti dasseti. Maṇḍanatthāya pana sivaliṅgādipūjanatthāyāti ettakameva vuttattā ‘‘imaṃ vikkiṇitvā jīvissantī’’ti mātāpitūnaṃ dātuṃ vaṭṭati, sesañātīnaṃ pana tāvakālikameva dātuṃ vaṭṭati. Ñātisāmaṇerehevāti tesaṃ gihikammaparimocanatthaṃ vuttaṃ. Itareti aññātakā, tehipi sāmaṇerehi ācariyupajjhāyānaṃ vattasīsena haritabbaṃ. Cūḷakanti upaḍḍhabhāgatopi upaḍḍhaṃ.
સામણેરા…પે॰… ઠપેન્તીતિ અરક્ખિતાગોપિતં સન્ધાય વુત્તં. તત્થ તત્થાતિ મગ્ગે વા ચેતિયઙ્ગણે વા. ‘‘સામણેરેહિ દાપેતું ન લભન્તી’’તિ ઇદં સામણેરેહિ ગિહીનં કમ્મં કારિતં વિય હોતીતિ વુત્તં, ન પન પુપ્ફદાનં હોતીતિ સામણેરાનમ્પિ ન વટ્ટનતો. વુત્તઞ્ચ ‘‘સયમેવા’’તિઆદિ. ‘‘અવિસેસેન વુત્ત’’ન્તિ ઇમિના સબ્બેસમ્પિ ન વટ્ટતીતિ દસ્સેતિ.
Sāmaṇerā…pe… ṭhapentīti arakkhitāgopitaṃ sandhāya vuttaṃ. Tattha tatthāti magge vā cetiyaṅgaṇe vā. ‘‘Sāmaṇerehi dāpetuṃ na labhantī’’ti idaṃ sāmaṇerehi gihīnaṃ kammaṃ kāritaṃ viya hotīti vuttaṃ, na pana pupphadānaṃ hotīti sāmaṇerānampi na vaṭṭanato. Vuttañca ‘‘sayamevā’’tiādi. ‘‘Avisesena vutta’’nti iminā sabbesampi na vaṭṭatīti dasseti.
ખીણપરિબ્બયાનન્તિ આગન્તુકે સન્ધાય વુત્તં. પરિચ્છિન્નેસુપિ રુક્ખેસુ ‘‘ઇધ ફલાનિ સુન્દરાની’’તિઆદિં વદન્તેન કુલસઙ્ગહો કતો નામ હોતીતિ આહ ‘‘એવં પન ન વત્તબ્બ’’ન્તિ.
Khīṇaparibbayānanti āgantuke sandhāya vuttaṃ. Paricchinnesupi rukkhesu ‘‘idha phalāni sundarānī’’tiādiṃ vadantena kulasaṅgaho kato nāma hotīti āha ‘‘evaṃ pana na vattabba’’nti.
રુક્ખચ્છલ્લીતિ રુક્ખત્તચો. અભાજનીયત્તા ગરુભણ્ડં વુત્તં. વુત્તનયેનાતિ પણ્ણદાનમ્પિ પુપ્ફફલાદીસુ વુત્તનયેન કુલસઙ્ગહો હોતીતિ દસ્સેતિ.
Rukkhacchallīti rukkhattaco. Abhājanīyattā garubhaṇḍaṃ vuttaṃ. Vuttanayenāti paṇṇadānampi pupphaphalādīsu vuttanayena kulasaṅgaho hotīti dasseti.
પુબ્બે વુત્તપ્પકારન્તિ મમ વચનેન ભગવતો પાદે વન્દથાતિઆદિના વુત્તપ્પકારસિક્ખાપદે પઠમં વુત્તં. ‘‘પક્કમતાયસ્મા’’તિ ઇદં પબ્બાજનીયકમ્મવસેન વુત્તં. પુન ‘‘પક્કમતાયસ્મા’’તિ ઇદમ્પિ પબ્બાજનીયકમ્મકતસ્સ વત્તવસેન વુત્તં. એત્થ ચ અસ્સજિપુનબ્બસુકેહિ આચરિયેસુ અનેકવિધેસુ અનાચારેસુ પઞ્ઞપેતબ્બા આપત્તિયો સિક્ખાપદન્તરેસુ પઞ્ઞત્તા એવાતિ તા ઇધ અપઞ્ઞપેત્વા કુલદૂસકાનં પબ્બાજનીયકમ્મવસેન નિગ્ગહં કાતું તત્થેવ સમ્મા અવત્તિત્વા કારકસઙ્ઘં છન્દગામિતાદીહિ પાપેન્તાનં સમનુભાસનાય સઙ્ઘાદિસેસં આરોપિતઞ્ચ ઇદં સિક્ખાપદં પઞ્ઞત્તન્તિ વેદિતબ્બં. પઠમસઙ્ઘભેદસદિસાનેવાતિ એત્થ અઙ્ગેસુપિ યથા તત્થ પરક્કમનં, એવમિધ છન્દાદીહિ પાપનં દટ્ઠબ્બં. સેસં તાદિસમેવાતિ.
Pubbevuttappakāranti mama vacanena bhagavato pāde vandathātiādinā vuttappakārasikkhāpade paṭhamaṃ vuttaṃ. ‘‘Pakkamatāyasmā’’ti idaṃ pabbājanīyakammavasena vuttaṃ. Puna ‘‘pakkamatāyasmā’’ti idampi pabbājanīyakammakatassa vattavasena vuttaṃ. Ettha ca assajipunabbasukehi ācariyesu anekavidhesu anācāresu paññapetabbā āpattiyo sikkhāpadantaresu paññattā evāti tā idha apaññapetvā kuladūsakānaṃ pabbājanīyakammavasena niggahaṃ kātuṃ tattheva sammā avattitvā kārakasaṅghaṃ chandagāmitādīhi pāpentānaṃ samanubhāsanāya saṅghādisesaṃ āropitañca idaṃ sikkhāpadaṃ paññattanti veditabbaṃ. Paṭhamasaṅghabhedasadisānevāti ettha aṅgesupi yathā tattha parakkamanaṃ, evamidha chandādīhi pāpanaṃ daṭṭhabbaṃ. Sesaṃ tādisamevāti.
કુલદૂસકસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Kuladūsakasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૧૩. કુલદૂસકસિક્ખાપદં • 13. Kuladūsakasikkhāpadaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧૩. કુલદૂસકસિક્ખાપદવણ્ણના • 13. Kuladūsakasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧૩. કુલદૂસકસિક્ખાપદવણ્ણના • 13. Kuladūsakasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૧૩. કુલદૂસકસિક્ખાપદવણ્ણના • 13. Kuladūsakasikkhāpadavaṇṇanā