Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૪. કુલૂપકસુત્તં
4. Kulūpakasuttaṃ
૧૪૭. સાવત્થિયં વિહરતિ…પે॰… ‘‘તં કિં મઞ્ઞથ, ભિક્ખવે, કથંરૂપો ભિક્ખુ અરહતિ કુલૂપકો હોતું, કથંરૂપો ભિક્ખુ ન અરહતિ કુલૂપકો હોતુ’’ન્તિ? ભગવંમૂલકા નો, ભન્તે, ધમ્મા…પે॰… ભગવા એતદવોચ –
147. Sāvatthiyaṃ viharati…pe… ‘‘taṃ kiṃ maññatha, bhikkhave, kathaṃrūpo bhikkhu arahati kulūpako hotuṃ, kathaṃrūpo bhikkhu na arahati kulūpako hotu’’nti? Bhagavaṃmūlakā no, bhante, dhammā…pe… bhagavā etadavoca –
‘‘યો હિ કોચિ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ એવંચિત્તો કુલાનિ ઉપસઙ્કમતિ – ‘દેન્તુયેવ મે, મા નાદંસુ; બહુકઞ્ઞેવ મે દેન્તુ, મા થોકં; પણીતઞ્ઞેવ મે દેન્તુ, મા લૂખં; સીઘઞ્ઞેવ મે દેન્તુ, મા દન્ધં; સક્કચ્ચઞ્ઞેવ મે દેન્તુ, મા અસક્કચ્ચ’ન્તિ. તસ્સ ચે, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનો એવંચિત્તસ્સ કુલાનિ ઉપસઙ્કમતો ન દેન્તિ, તેન ભિક્ખુ સન્દીયતિ; સો તતોનિદાનં દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદયતિ. થોકં દેન્તિ, નો બહુકં…પે॰… લૂખં દેન્તિ, નો પણીતં… દન્ધં દેન્તિ, નો સીઘં, તેન ભિક્ખુ સન્દીયતિ; સો તતોનિદાનં દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદયતિ. અસક્કચ્ચં દેન્તિ, નો સક્કચ્ચં; તેન ભિક્ખુ સન્દીયતિ; સો તતોનિદાનં દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદયતિ. એવરૂપો ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ન અરહતિ કૂલૂપકો હોતું.
‘‘Yo hi koci, bhikkhave, bhikkhu evaṃcitto kulāni upasaṅkamati – ‘dentuyeva me, mā nādaṃsu; bahukaññeva me dentu, mā thokaṃ; paṇītaññeva me dentu, mā lūkhaṃ; sīghaññeva me dentu, mā dandhaṃ; sakkaccaññeva me dentu, mā asakkacca’nti. Tassa ce, bhikkhave, bhikkhuno evaṃcittassa kulāni upasaṅkamato na denti, tena bhikkhu sandīyati; so tatonidānaṃ dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedayati. Thokaṃ denti, no bahukaṃ…pe… lūkhaṃ denti, no paṇītaṃ… dandhaṃ denti, no sīghaṃ, tena bhikkhu sandīyati; so tatonidānaṃ dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedayati. Asakkaccaṃ denti, no sakkaccaṃ; tena bhikkhu sandīyati; so tatonidānaṃ dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedayati. Evarūpo kho, bhikkhave, bhikkhu na arahati kūlūpako hotuṃ.
‘‘યો ચ ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ એવંચિત્તો કુલાનિ ઉપસઙ્કમતિ – ‘તં કુતેત્થ લબ્ભા પરકુલેસુ – દેન્તુયેવ મે, મા નાદંસુ; બહુકઞ્ઞેવ મે દેન્તુ, મા થોકં; પણીતઞ્ઞેવ મે દેન્તુ, મા લૂખં; દીઘઞ્ઞેવ મે દેન્તુ, મા દન્ધં; સક્કચ્ચઞ્ઞેવ મે દેન્તુ, મા અસક્કચ્ચ’ન્તિ. તસ્સ ચે, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનો એવંચિત્તસ્સ કુલાનિ ઉપસઙ્કમતો ન દેન્તિ; તેન ભિક્ખુ ન સન્દીયતિ; સો ન તતોનિદાનં દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદયતિ. થોકં દેન્તિ, નો બહુકં; તેન ભિક્ખુ ન સન્દીયતિ; સો ન તતોનિદાનં દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદયતિ. લૂખં દેન્તિ, નો પણીતં; તેન ભિક્ખુ ન સન્દીયતિ; સો ન તતોનિદાનં દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદયતિ. દન્ધં દેન્તિ, નો સીઘં; તેન ભિક્ખુ ન સન્દીયતિ; સો ન તતોનિદાનં દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદયતિ. અસક્કચ્ચં દેન્તિ, નો સક્કચ્ચં; તેન ભિક્ખુ ન સન્દીયતિ; સો ન તતોનિદાનં દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદયતિ. એવરૂપો ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ અરહતિ કુલૂપકો હોતું.
‘‘Yo ca kho, bhikkhave, bhikkhu evaṃcitto kulāni upasaṅkamati – ‘taṃ kutettha labbhā parakulesu – dentuyeva me, mā nādaṃsu; bahukaññeva me dentu, mā thokaṃ; paṇītaññeva me dentu, mā lūkhaṃ; dīghaññeva me dentu, mā dandhaṃ; sakkaccaññeva me dentu, mā asakkacca’nti. Tassa ce, bhikkhave, bhikkhuno evaṃcittassa kulāni upasaṅkamato na denti; tena bhikkhu na sandīyati; so na tatonidānaṃ dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedayati. Thokaṃ denti, no bahukaṃ; tena bhikkhu na sandīyati; so na tatonidānaṃ dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedayati. Lūkhaṃ denti, no paṇītaṃ; tena bhikkhu na sandīyati; so na tatonidānaṃ dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedayati. Dandhaṃ denti, no sīghaṃ; tena bhikkhu na sandīyati; so na tatonidānaṃ dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedayati. Asakkaccaṃ denti, no sakkaccaṃ; tena bhikkhu na sandīyati; so na tatonidānaṃ dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedayati. Evarūpo kho, bhikkhave, bhikkhu arahati kulūpako hotuṃ.
‘‘કસ્સપો, ભિક્ખવે, એવંચિત્તો કુલાનિ ઉપસઙ્કમતિ – ‘તં કુતેત્થ લબ્ભા પરકુલેસુ – દેન્તુયેવ મે, મા નાદંસુ; બહુકઞ્ઞેવ મે દેન્તુ, મા થોકં; પણીતઞ્ઞેવ મે દેન્તુ, મા લૂખં; સીઘઞ્ઞેવ મે દેન્તુ, મા દન્ધં; સક્કચ્ચઞ્ઞેવ મે દેન્તુ, મા અસક્કચ્ચ’ન્તિ. તસ્સ ચે, ભિક્ખવે, કસ્સપસ્સ એવંચિત્તસ્સ કુલાનિ ઉપસઙ્કમતો ન દેન્તિ; તેન કસ્સપો ન સન્દીયતિ; સો ન તતોનિદાનં દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદયતિ. થોકં દેન્તિ, નો બહુકં; તેન કસ્સપો ન સન્દીયતિ; સો ન તતોનિદાનં દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદયતિ. લૂખં દેન્તિ , નો પણીતં; તેન કસ્સપો ન સન્દીયતિ; સો ન તતોનિદાનં દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદયતિ. દન્ધં દેન્તિ, નો સીઘં; તેન કસ્સપો ન સન્દીયતિ; સો ન તતોનિદાનં દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદયતિ. અસક્કચ્ચં દેન્તિ, નો સક્કચ્ચં; તેન કસ્સપો ન સન્દીયતિ ; સો ન તતોનિદાનં દુક્ખં દોમનસ્સં પટિસંવેદયતિ. કસ્સપેન વા હિ વો, ભિક્ખવે, ઓવદિસ્સામિ યો વા પનસ્સ કસ્સપસદિસો. ઓવદિતેહિ ચ પન વો તથત્તાય પટિપજ્જિતબ્બ’’ન્તિ. ચતુત્થં.
‘‘Kassapo, bhikkhave, evaṃcitto kulāni upasaṅkamati – ‘taṃ kutettha labbhā parakulesu – dentuyeva me, mā nādaṃsu; bahukaññeva me dentu, mā thokaṃ; paṇītaññeva me dentu, mā lūkhaṃ; sīghaññeva me dentu, mā dandhaṃ; sakkaccaññeva me dentu, mā asakkacca’nti. Tassa ce, bhikkhave, kassapassa evaṃcittassa kulāni upasaṅkamato na denti; tena kassapo na sandīyati; so na tatonidānaṃ dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedayati. Thokaṃ denti, no bahukaṃ; tena kassapo na sandīyati; so na tatonidānaṃ dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedayati. Lūkhaṃ denti , no paṇītaṃ; tena kassapo na sandīyati; so na tatonidānaṃ dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedayati. Dandhaṃ denti, no sīghaṃ; tena kassapo na sandīyati; so na tatonidānaṃ dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedayati. Asakkaccaṃ denti, no sakkaccaṃ; tena kassapo na sandīyati ; so na tatonidānaṃ dukkhaṃ domanassaṃ paṭisaṃvedayati. Kassapena vā hi vo, bhikkhave, ovadissāmi yo vā panassa kassapasadiso. Ovaditehi ca pana vo tathattāya paṭipajjitabba’’nti. Catutthaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૪. કુલૂપકસુત્તવણ્ણના • 4. Kulūpakasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૪. કુલૂપકસુત્તવણ્ણના • 4. Kulūpakasuttavaṇṇanā