Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    415. கும்மாஸபிண்டி³ஜாதகங் (7-2-10)

    415. Kummāsapiṇḍijātakaṃ (7-2-10)

    142.

    142.

    ந கிரத்தி² அனோமத³ஸ்ஸிஸு, பாரிசரியா பு³த்³தே⁴ஸு அப்பிகா 1;

    Na kiratthi anomadassisu, pāricariyā buddhesu appikā 2;

    ஸுக்கா²ய அலோணிகாய ச, பஸ்ஸப²லங் கும்மாஸபிண்டி³யா.

    Sukkhāya aloṇikāya ca, passaphalaṃ kummāsapiṇḍiyā.

    143.

    143.

    ஹத்தி²க³வஸ்ஸா சிமே ப³ஹூ 3, த⁴னத⁴ஞ்ஞங் பத²வீ ச கேவலா;

    Hatthigavassā cime bahū 4, dhanadhaññaṃ pathavī ca kevalā;

    நாரியோ சிமா அச்ச²ரூபமா, பஸ்ஸப²லங் கும்மாஸபிண்டி³யா.

    Nāriyo cimā accharūpamā, passaphalaṃ kummāsapiṇḍiyā.

    144.

    144.

    அபி⁴க்க²ணங் ராஜகுஞ்ஜர, கா³தா² பா⁴ஸஸி கோஸலாதி⁴ப;

    Abhikkhaṇaṃ rājakuñjara, gāthā bhāsasi kosalādhipa;

    புச்சா²மி தங் ரட்ட²வட்³ட⁴ன, பா³ள்ஹங் பீதிமனோ பபா⁴ஸஸி.

    Pucchāmi taṃ raṭṭhavaḍḍhana, bāḷhaṃ pītimano pabhāsasi.

    145.

    145.

    இமஸ்மிஞ்ஞேவ நக³ரே, குலே அஞ்ஞதரே அஹுங்;

    Imasmiññeva nagare, kule aññatare ahuṃ;

    பரகம்மகரோ ஆஸிங், ப⁴தகோ ஸீலஸங்வுதோ.

    Parakammakaro āsiṃ, bhatako sīlasaṃvuto.

    146.

    146.

    கம்மாய நிக்க²மந்தோஹங், சதுரோ ஸமணெத்³த³ஸங்;

    Kammāya nikkhamantohaṃ, caturo samaṇeddasaṃ;

    ஆசாரஸீலஸம்பன்னே, ஸீதிபூ⁴தே அனாஸவே.

    Ācārasīlasampanne, sītibhūte anāsave.

    147.

    147.

    தேஸு சித்தங் பஸாதெ³த்வா, நிஸீதெ³த்வா 5 பண்ணஸந்த²தே;

    Tesu cittaṃ pasādetvā, nisīdetvā 6 paṇṇasanthate;

    அத³ங் பு³த்³தா⁴ன கும்மாஸங், பஸன்னோ ஸேஹி பாணிபி⁴.

    Adaṃ buddhāna kummāsaṃ, pasanno sehi pāṇibhi.

    148.

    148.

    தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ குஸலஸ்ஸ, இத³ங் மே ஏதி³ஸங் ப²லங்;

    Tassa kammassa kusalassa, idaṃ me edisaṃ phalaṃ;

    அனுபோ⁴மி இத³ங் ரஜ்ஜங், பீ²தங் த⁴ரணிமுத்தமங்.

    Anubhomi idaṃ rajjaṃ, phītaṃ dharaṇimuttamaṃ.

    149.

    149.

    த³த³ங் பு⁴ஞ்ஜ மா ச பமாதோ³ 7, சக்கங் வத்தய கோஸலாதி⁴ப;

    Dadaṃ bhuñja mā ca pamādo 8, cakkaṃ vattaya kosalādhipa;

    மா ராஜ அத⁴ம்மிகோ அஹு, த⁴ம்மங் பாலய கோஸலாதி⁴ப.

    Mā rāja adhammiko ahu, dhammaṃ pālaya kosalādhipa.

    150.

    150.

    ஸோஹங் ததே³வ புனப்புனங், வடுமங் ஆசரிஸ்ஸாமி ஸோப⁴னே;

    Sohaṃ tadeva punappunaṃ, vaṭumaṃ ācarissāmi sobhane;

    அரியாசரிதங் ஸுகோஸலே, அரஹந்தோ மே மனாபாவ பஸ்ஸிதுங்.

    Ariyācaritaṃ sukosale, arahanto me manāpāva passituṃ.

    151.

    151.

    தே³வீ விய அச்ச²ரூபமா, மஜ்ஜே² நாரிக³ணஸ்ஸ ஸோப⁴ஸி;

    Devī viya accharūpamā, majjhe nārigaṇassa sobhasi;

    கிங் கம்மமகாஸி ப⁴த்³த³கங், கேனாஸி வண்ணவதீ ஸுகோஸலே.

    Kiṃ kammamakāsi bhaddakaṃ, kenāsi vaṇṇavatī sukosale.

    152.

    152.

    அம்ப³ட்ட²குலஸ்ஸ க²த்திய, தா³ஸ்யாஹங் பரபேஸியா அஹுங்;

    Ambaṭṭhakulassa khattiya, dāsyāhaṃ parapesiyā ahuṃ;

    ஸஞ்ஞதா ச 9 த⁴ம்மஜீவினீ, ஸீலவதீ ச அபாபத³ஸ்ஸனா.

    Saññatā ca 10 dhammajīvinī, sīlavatī ca apāpadassanā.

    153.

    153.

    உத்³த⁴டப⁴த்தங் அஹங் ததா³, சரமானஸ்ஸ அதா³ஸி பி⁴க்கு²னோ;

    Uddhaṭabhattaṃ ahaṃ tadā, caramānassa adāsi bhikkhuno;

    வித்தா ஸுமனா ஸயங் அஹங், தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ ப²லங் மமேதி³ஸந்தி.

    Vittā sumanā sayaṃ ahaṃ, tassa kammassa phalaṃ mamedisanti.

    கும்மாஸபிண்டி³ஜாதகங் த³ஸமங்.

    Kummāsapiṇḍijātakaṃ dasamaṃ.







    Footnotes:
    1. அப்பகா (க॰)
    2. appakā (ka.)
    3. ஹத்தி²க³வாஸ்ஸா ச மே ப³ஹூ (ஸீ॰), ஹத்தீ² க³வாஸ்ஸா சிமே ப³ஹூ (ஸ்யா॰), ஹத்தீ² க³வாஸ்ஸா ச மே ப³ஹூ (பீ॰)
    4. hatthigavāssā ca me bahū (sī.), hatthī gavāssā cime bahū (syā.), hatthī gavāssā ca me bahū (pī.)
    5. நிஸாதெ³த்வா (?)
    6. nisādetvā (?)
    7. த³த³ பு⁴ஞ்ஜ ச மா ச பமாதோ³ (ஸீ॰ பீ॰)
    8. dada bhuñja ca mā ca pamādo (sī. pī.)
    9. ஸஞ்ஞதா (ஸீ॰ பீ॰)
    10. saññatā (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [415] 10. கும்மாஸபிண்டி³ஜாதகவண்ணனா • [415] 10. Kummāsapiṇḍijātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact