Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૨૦૬] ૬. કુરુઙ્ગમિગજાતકવણ્ણના

    [206] 6. Kuruṅgamigajātakavaṇṇanā

    ઇઙ્ઘ વટ્ટમયં પાસન્તિ ઇદં સત્થા વેળુવને વિહરન્તો દેવદત્તં આરબ્ભ કથેસિ. તદા હિ સત્થા ‘‘દેવદત્તો વધાય પરિસક્કતી’’તિ સુત્વા ‘‘ન, ભિક્ખવે, દેવદત્તો ઇદાનેવ મય્હં વધાય પરિસક્કતિ, પુબ્બેપિ પરિસક્કિયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Iṅgha vaṭṭamayaṃ pāsanti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattaṃ ārabbha kathesi. Tadā hi satthā ‘‘devadatto vadhāya parisakkatī’’ti sutvā ‘‘na, bhikkhave, devadatto idāneva mayhaṃ vadhāya parisakkati, pubbepi parisakkiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો કુરુઙ્ગમિગો હુત્વા અરઞ્ઞે એકસ્સ સરસ્સ અવિદૂરે એકસ્મિં ગુમ્બે વાસં કપ્પેસિ. તસ્સેવ સરસ્સ અવિદૂરે એકસ્મિં રુક્ખગ્ગે સતપત્તો, સરસ્મિં પન કચ્છપો વાસં કપ્પેસિ. એવં તે તયોપિ સહાયકા અઞ્ઞમઞ્ઞં પિયસંવાસં વસિંસુ. અથેકો મિગલુદ્દકો અરઞ્ઞે ચરન્તો પાનીયતિત્થે બોધિસત્તસ્સ પદવલઞ્જં દિસ્વા લોહનિગળસદિસં વટ્ટમયં પાસં ઓડ્ડેત્વા અગમાસિ. બોધિસત્તો પાનીયં પાતું આગતો પઠમયામેયેવ પાસે બજ્ઝિત્વા બદ્ધરવં રવિ. તસ્સ તેન સદ્દેન રુક્ખગ્ગતો સતપત્તો ઉદકતો ચ કચ્છપો આગન્ત્વા ‘‘કિં નુ ખો કાતબ્બ’’ન્તિ મન્તયિંસુ. અથ સતપત્તો કચ્છપં આમન્તેત્વા ‘‘સમ્મ, તવ દન્તા અત્થિ, ત્વં ઇમં પાસં છિન્દ, અહં ગન્ત્વા યથા સો નાગચ્છતિ, તથા કરિસ્સામિ, એવં અમ્હેહિ દ્વીહિપિ કતપરક્કમેન સહાયો નો જીવિતં લભિસ્સતી’’તિ ઇમમત્થં પકાસેન્તો પઠમં ગાથમાહ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kuruṅgamigo hutvā araññe ekassa sarassa avidūre ekasmiṃ gumbe vāsaṃ kappesi. Tasseva sarassa avidūre ekasmiṃ rukkhagge satapatto, sarasmiṃ pana kacchapo vāsaṃ kappesi. Evaṃ te tayopi sahāyakā aññamaññaṃ piyasaṃvāsaṃ vasiṃsu. Atheko migaluddako araññe caranto pānīyatitthe bodhisattassa padavalañjaṃ disvā lohanigaḷasadisaṃ vaṭṭamayaṃ pāsaṃ oḍḍetvā agamāsi. Bodhisatto pānīyaṃ pātuṃ āgato paṭhamayāmeyeva pāse bajjhitvā baddharavaṃ ravi. Tassa tena saddena rukkhaggato satapatto udakato ca kacchapo āgantvā ‘‘kiṃ nu kho kātabba’’nti mantayiṃsu. Atha satapatto kacchapaṃ āmantetvā ‘‘samma, tava dantā atthi, tvaṃ imaṃ pāsaṃ chinda, ahaṃ gantvā yathā so nāgacchati, tathā karissāmi, evaṃ amhehi dvīhipi kataparakkamena sahāyo no jīvitaṃ labhissatī’’ti imamatthaṃ pakāsento paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૧૧૧.

    111.

    ‘‘ઇઙ્ઘ વટ્ટમયં પાસં, છિન્દ દન્તેહિ કચ્છપ;

    ‘‘Iṅgha vaṭṭamayaṃ pāsaṃ, chinda dantehi kacchapa;

    અહં તથા કરિસ્સામિ, યથા નેહિતિ લુદ્દકો’’તિ.

    Ahaṃ tathā karissāmi, yathā nehiti luddako’’ti.

    અથ કચ્છપો ચમ્મવરત્તં ખાદિતું આરભિ, સતપત્તો લુદ્દકસ્સ વસનગામં ગતો અવિદૂરે રુક્ખે નિસીદિ. લુદ્દકો પચ્ચૂસકાલેયેવ સત્તિં ગહેત્વા નિક્ખમિ. સકુણો તસ્સ નિક્ખમનભાવં ઞત્વા વસ્સિત્વા પક્ખે પપ્ફોટેત્વા તં પુરિમદ્વારેન નિક્ખમન્તં મુખે પહરિ. લુદ્દો ‘‘કાળકણ્ણિના સકુણેનમ્હિ પહટો’’તિ નિવત્તિત્વા થોકં સયિત્વા પુન સત્તિં ગહેત્વા ઉટ્ઠાસિ. સકુણો ‘‘અયં પઠમં પુરિમદ્વારેન નિક્ખન્તો ઇદાનિ પચ્છિમદ્વારેન નિક્ખમિસ્સતી’’તિ ઞત્વા ગન્ત્વા પચ્છિમગેહે નિસીદિ. લુદ્દોપિ ‘‘પુરિમદ્વારેન મે નિક્ખન્તેન કાળકણ્ણી સકુણો દિટ્ઠો, ઇદાનિ પચ્છિમદ્વારેન નિક્ખમિસ્સામી’’તિ પચ્છિમદ્વારેન નિક્ખમિ, સકુણો પુન વસ્સિત્વા ગન્ત્વા મુખે પહરિ. લુદ્દો ‘‘પુનપિ કાળકણ્ણીસકુણેન પહટો, ન દાનિ મે એસ નિક્ખમિતું દેતી’’તિ નિવત્તિત્વા યાવ અરુણુગ્ગમના સયિત્વા અરુણુગ્ગમનવેલાય સત્તિં ગહેત્વા નિક્ખમિ. સકુણો વેગેન ગન્ત્વા ‘‘લુદ્દો આગચ્છતી’’તિ બોધિસત્તસ્સ કથેસિ.

    Atha kacchapo cammavarattaṃ khādituṃ ārabhi, satapatto luddakassa vasanagāmaṃ gato avidūre rukkhe nisīdi. Luddako paccūsakāleyeva sattiṃ gahetvā nikkhami. Sakuṇo tassa nikkhamanabhāvaṃ ñatvā vassitvā pakkhe papphoṭetvā taṃ purimadvārena nikkhamantaṃ mukhe pahari. Luddo ‘‘kāḷakaṇṇinā sakuṇenamhi pahaṭo’’ti nivattitvā thokaṃ sayitvā puna sattiṃ gahetvā uṭṭhāsi. Sakuṇo ‘‘ayaṃ paṭhamaṃ purimadvārena nikkhanto idāni pacchimadvārena nikkhamissatī’’ti ñatvā gantvā pacchimagehe nisīdi. Luddopi ‘‘purimadvārena me nikkhantena kāḷakaṇṇī sakuṇo diṭṭho, idāni pacchimadvārena nikkhamissāmī’’ti pacchimadvārena nikkhami, sakuṇo puna vassitvā gantvā mukhe pahari. Luddo ‘‘punapi kāḷakaṇṇīsakuṇena pahaṭo, na dāni me esa nikkhamituṃ detī’’ti nivattitvā yāva aruṇuggamanā sayitvā aruṇuggamanavelāya sattiṃ gahetvā nikkhami. Sakuṇo vegena gantvā ‘‘luddo āgacchatī’’ti bodhisattassa kathesi.

    તસ્મિં ખણે કચ્છપેન એકમેવ ચમ્મવદ્ધં ઠપેત્વા સેસવરત્તા ખાદિતા હોન્તિ. દન્તા પનસ્સ પતનાકારપ્પત્તા જાતા, મુખતો લોહિતં પગ્ઘરતિ. બોધિસત્તો લુદ્દપુત્તં સત્તિં ગહેત્વા અસનિવેગેન આગચ્છન્તં દિસ્વા તં વદ્ધં છિન્દિત્વા વનં પાવિસિ, સકુણો રુક્ખગ્ગે નિસીદિ, કચ્છપો પન દુબ્બલત્તા તત્થેવ નિપજ્જિ. લુદ્દો કચ્છપં ગહેત્વા પસિબ્બકે પક્ખિપિત્વા એકસ્મિં ખાણુકે લગ્ગેસિ. બોધિસત્તો નિવત્તિત્વા ઓલોકેન્તો કચ્છપસ્સ ગહિતભાવં ઞત્વા ‘‘સહાયસ્સ જીવિતદાનં દસ્સામી’’તિ દુબ્બલો વિય હુત્વા લુદ્દસ્સ અત્તાનં દસ્સેસિ. સો ‘‘દુબ્બલો એસ ભવિસ્સતિ, મારેસ્સામિ ન’’ન્તિ સત્તિં આદાય અનુબન્ધિ. બોધિસત્તો નાતિદૂરે નાચ્ચાસન્ને ગચ્છન્તો તં આદાય અરઞ્ઞં પાવિસિ, દૂરં ગતભાવં ઞત્વા પદં વઞ્ચેત્વા અઞ્ઞેન મગ્ગેન વાતવેગેન ગન્ત્વા સિઙ્ગેન પસિબ્બકં ઉક્ખિપિત્વા ભૂમિયં પાતેત્વા ફાલેત્વા કચ્છપં નીહરિ. સતપત્તોપિ રુક્ખા ઓતરિ. બોધિસત્તો દ્વિન્નમ્પિ ઓવાદં દદમાનો ‘‘અહં તુમ્હે નિસ્સાય જીવિતં લભિં, તુમ્હેહિ સહાયકસ્સ કત્તબ્બં મય્હં કતં, ઇદાનિ લુદ્દો આગન્ત્વા તુમ્હે ગણ્હેય્ય, તસ્મા, સમ્મ સતપત્ત, ત્વં અત્તનો પુત્તકે ગહેત્વા અઞ્ઞત્થ યાહિ, ત્વમ્પિ, સમ્મ કચ્છપ, ઉદકં પવિસાહી’’તિ આહ. તે તથા અકંસુ.

    Tasmiṃ khaṇe kacchapena ekameva cammavaddhaṃ ṭhapetvā sesavarattā khāditā honti. Dantā panassa patanākārappattā jātā, mukhato lohitaṃ paggharati. Bodhisatto luddaputtaṃ sattiṃ gahetvā asanivegena āgacchantaṃ disvā taṃ vaddhaṃ chinditvā vanaṃ pāvisi, sakuṇo rukkhagge nisīdi, kacchapo pana dubbalattā tattheva nipajji. Luddo kacchapaṃ gahetvā pasibbake pakkhipitvā ekasmiṃ khāṇuke laggesi. Bodhisatto nivattitvā olokento kacchapassa gahitabhāvaṃ ñatvā ‘‘sahāyassa jīvitadānaṃ dassāmī’’ti dubbalo viya hutvā luddassa attānaṃ dassesi. So ‘‘dubbalo esa bhavissati, māressāmi na’’nti sattiṃ ādāya anubandhi. Bodhisatto nātidūre nāccāsanne gacchanto taṃ ādāya araññaṃ pāvisi, dūraṃ gatabhāvaṃ ñatvā padaṃ vañcetvā aññena maggena vātavegena gantvā siṅgena pasibbakaṃ ukkhipitvā bhūmiyaṃ pātetvā phāletvā kacchapaṃ nīhari. Satapattopi rukkhā otari. Bodhisatto dvinnampi ovādaṃ dadamāno ‘‘ahaṃ tumhe nissāya jīvitaṃ labhiṃ, tumhehi sahāyakassa kattabbaṃ mayhaṃ kataṃ, idāni luddo āgantvā tumhe gaṇheyya, tasmā, samma satapatta, tvaṃ attano puttake gahetvā aññattha yāhi, tvampi, samma kacchapa, udakaṃ pavisāhī’’ti āha. Te tathā akaṃsu.

    સત્થા અભિસમ્બુદ્ધો હુત્વા દુતિયં ગાથમાહ –

    Satthā abhisambuddho hutvā dutiyaṃ gāthamāha –

    ૧૧૨.

    112.

    ‘‘કચ્છપો પાવિસી વારિં, કુરુઙ્ગો પાવિસી વનં;

    ‘‘Kacchapo pāvisī vāriṃ, kuruṅgo pāvisī vanaṃ;

    સતપત્તો દુમગ્ગમ્હા, દૂરે પુત્તે અપાનયી’’તિ.

    Satapatto dumaggamhā, dūre putte apānayī’’ti.

    તત્થ અપાનયીતિ આનયિ, ગહેત્વા અગમાસીતિ અત્થો;

    Tattha apānayīti ānayi, gahetvā agamāsīti attho;

    લુદ્દોપિ તં ઠાનં આગન્ત્વા કઞ્ચિ અપસ્સિત્વા છિન્નપસિબ્બકં ગહેત્વા દોમનસ્સપ્પત્તો અત્તનો ગેહં અગમાસિ. તે તયોપિ સહાયા યાવજીવં વિસ્સાસં અચ્છિન્દિત્વા યથાકમ્મં ગતા.

    Luddopi taṃ ṭhānaṃ āgantvā kañci apassitvā chinnapasibbakaṃ gahetvā domanassappatto attano gehaṃ agamāsi. Te tayopi sahāyā yāvajīvaṃ vissāsaṃ acchinditvā yathākammaṃ gatā.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા લુદ્દકો દેવદત્તો અહોસિ, સતપત્તો સારિપુત્તો, કચ્છપો મોગ્ગલ્લાનો, કુરુઙ્ગમિગો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā luddako devadatto ahosi, satapatto sāriputto, kacchapo moggallāno, kuruṅgamigo pana ahameva ahosi’’nti.

    કુરુઙ્ગમિગજાતકવણ્ણના છટ્ઠા.

    Kuruṅgamigajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૦૬. કુરુઙ્ગમિગજાતકં • 206. Kuruṅgamigajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact