Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૨૨. બાવીસતિમવગ્ગો
22. Bāvīsatimavaggo
(૨૦૯) ૨. કુસલચિત્તકથા
(209) 2. Kusalacittakathā
૮૯૪. અરહા કુસલચિત્તો પરિનિબ્બાયતીતિ? આમન્તા. અરહા પુઞ્ઞાભિસઙ્ખારં અભિસઙ્ખરોન્તો… આનેઞ્જાભિસઙ્ખારં અભિસઙ્ખરોન્તો… ગતિસંવત્તનિયં કમ્મં કરોન્તો… ભવસંવત્તનિયં કમ્મં કરોન્તો… ઇસ્સરિયસંવત્તનિયં કમ્મં કરોન્તો… અધિપચ્ચસંવત્તનિયં કમ્મં કરોન્તો… મહાભોગસંવત્તનિયં કમ્મં કરોન્તો… મહાપરિવારસંવત્તનિયં કમ્મં કરોન્તો… દેવસોભગ્યસંવત્તનિયં કમ્મં કરોન્તો… મનુસ્સસોભગ્યસંવત્તનિયં કમ્મં કરોન્તો પરિનિબ્બાયતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
894. Arahā kusalacitto parinibbāyatīti? Āmantā. Arahā puññābhisaṅkhāraṃ abhisaṅkharonto… āneñjābhisaṅkhāraṃ abhisaṅkharonto… gatisaṃvattaniyaṃ kammaṃ karonto… bhavasaṃvattaniyaṃ kammaṃ karonto… issariyasaṃvattaniyaṃ kammaṃ karonto… adhipaccasaṃvattaniyaṃ kammaṃ karonto… mahābhogasaṃvattaniyaṃ kammaṃ karonto… mahāparivārasaṃvattaniyaṃ kammaṃ karonto… devasobhagyasaṃvattaniyaṃ kammaṃ karonto… manussasobhagyasaṃvattaniyaṃ kammaṃ karonto parinibbāyatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અરહા કુસલચિત્તો પરિનિબ્બાયતીતિ? આમન્તા. અરહા આચિનન્તો અપચિનન્તો પજહન્તો ઉપાદિયન્તો વિસિનેન્તો ઉસ્સિનેન્તો વિધૂપેન્તો સન્ધૂપેન્તો પરિનિબ્બાયતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે …પે॰… નનુ અરહા નેવાચિનાતિ ન અપચિનાતિ અપચિનિત્વા ઠિતોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અરહા નેવાચિનાતિ ન અપચિનાતિ અપચિનિત્વા ઠિતો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અરહા કુસલચિત્તો પરિનિબ્બાયતી’’તિ. નનુ અરહા નેવ પજહતિ ન ઉપાદિયતિ પજહિત્વા ઠિતો, નેવ વિસિનેતિ ન ઉસ્સિનેતિ વિસિનેત્વા ઠિતો; નનુ અરહા નેવ વિધૂપેતિ ન સન્ધૂપેતિ વિધૂપેત્વા ઠિતોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અરહા નેવ વિધૂપેતિ ન સન્ધૂપેતિ વિધૂપેત્વા ઠિતો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અરહા કુસલચિત્તો પરિનિબ્બાયતી’’તિ.
Arahā kusalacitto parinibbāyatīti? Āmantā. Arahā ācinanto apacinanto pajahanto upādiyanto visinento ussinento vidhūpento sandhūpento parinibbāyatīti? Na hevaṃ vattabbe …pe… nanu arahā nevācināti na apacināti apacinitvā ṭhitoti? Āmantā. Hañci arahā nevācināti na apacināti apacinitvā ṭhito, no ca vata re vattabbe – ‘‘arahā kusalacitto parinibbāyatī’’ti. Nanu arahā neva pajahati na upādiyati pajahitvā ṭhito, neva visineti na ussineti visinetvā ṭhito; nanu arahā neva vidhūpeti na sandhūpeti vidhūpetvā ṭhitoti? Āmantā. Hañci arahā neva vidhūpeti na sandhūpeti vidhūpetvā ṭhito, no ca vata re vattabbe – ‘‘arahā kusalacitto parinibbāyatī’’ti.
૮૯૫. ન વત્તબ્બં – ‘‘અરહા કુસલચિત્તો પરિનિબ્બાયતી’’તિ? આમન્તા. નનુ અરહા ઉપટ્ઠિતસ્સતિ સતો સમ્પજાનો પરિનિબ્બાયતીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અરહા ઉપટ્ઠિતસ્સતિ સતો સમ્પજાનો પરિનિબ્બાયતિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અરહા કુસલચિત્તો પરિનિબ્બાયતી’’તિ.
895. Na vattabbaṃ – ‘‘arahā kusalacitto parinibbāyatī’’ti? Āmantā. Nanu arahā upaṭṭhitassati sato sampajāno parinibbāyatīti? Āmantā. Hañci arahā upaṭṭhitassati sato sampajāno parinibbāyati, tena vata re vattabbe – ‘‘arahā kusalacitto parinibbāyatī’’ti.
કુસલચિત્તકથા નિટ્ઠિતા.
Kusalacittakathā niṭṭhitā.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૨. કુસલચિત્તકથાવણ્ણના • 2. Kusalacittakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૨. કુસલચિત્તકથાવણ્ણના • 2. Kusalacittakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૨. કુસલચિત્તકથાવણ્ણના • 2. Kusalacittakathāvaṇṇanā