Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    ૬. કુસલકથાવણ્ણના

    6. Kusalakathāvaṇṇanā

    ૮૪૪-૮૪૬. ઇદાનિ કુસલકથા નામ હોતિ. તત્થ અનવજ્જમ્પિ કુસલં ઇટ્ઠપાકમ્પિ. અનવજ્જં નામ કિલેસવિપ્પયુત્તં. અયં નયો ઠપેત્વા અકુસલં સબ્બધમ્મે ભજતિ. ઇટ્ઠવિપાકં નામ આયતિં ઉપપત્તિપવત્તેસુ ઇટ્ઠફલનિપ્ફાદકં પુઞ્ઞં. અયં નયો કુસલત્તિકે આદિપદમેવ ભજતિ. યેસં પન ઇમં વિભાગં અગ્ગહેત્વા અનવજ્જભાવમત્તેનેવ નિબ્બાનં કુસલન્તિ લદ્ધિ, સેય્યથાપિ અન્ધકાનં, તેસં ઇટ્ઠવિપાકટ્ઠેન નિબ્બાનસ્સ કુસલતાભાવં દીપેતું પુચ્છા સકવાદિસ્સ, અત્તનો લદ્ધિવસેન પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. સેસમિધાપિ હેટ્ઠા વુત્તનયત્તા ઉત્તાનત્થમેવાતિ.

    844-846. Idāni kusalakathā nāma hoti. Tattha anavajjampi kusalaṃ iṭṭhapākampi. Anavajjaṃ nāma kilesavippayuttaṃ. Ayaṃ nayo ṭhapetvā akusalaṃ sabbadhamme bhajati. Iṭṭhavipākaṃ nāma āyatiṃ upapattipavattesu iṭṭhaphalanipphādakaṃ puññaṃ. Ayaṃ nayo kusalattike ādipadameva bhajati. Yesaṃ pana imaṃ vibhāgaṃ aggahetvā anavajjabhāvamatteneva nibbānaṃ kusalanti laddhi, seyyathāpi andhakānaṃ, tesaṃ iṭṭhavipākaṭṭhena nibbānassa kusalatābhāvaṃ dīpetuṃ pucchā sakavādissa, attano laddhivasena paṭiññā itarassa. Sesamidhāpi heṭṭhā vuttanayattā uttānatthamevāti.

    કુસલકથાવણ્ણના.

    Kusalakathāvaṇṇanā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૯૧) ૬. કુસલકથા • (191) 6. Kusalakathā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૬. કુસલકથાવણ્ણના • 6. Kusalakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૬. કુસલકથાવણ્ણના • 6. Kusalakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact